ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Σύνοδος της Γραμματείας στην Αθήνα

Αφίσα του ΠΣΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ
Αφίσα του ΠΣΕ ενάντια στο ΝΑΤΟ
Στις 27 και 28 Μάη 2016 συνέρχεται στην έδρα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, στην Αθήνα, η Γραμματεία του ΠΣΕ, με κύρια θεματολογία την προετοιμασία του επόμενου Παγκόσμιου Συνεδρίου του ΠΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Σάο Λουίς της Βραζιλίας, 17-20 Νοέμβρη του έτους.

Στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ θα λάβουν μέρος τα κινήματα - μέλη της Γραμματείας από Βραζιλία, ΗΠΑ, Κούβα, Πορτογαλία, Κύπρο, Παλαιστίνη, Συρία, Ινδία, Νεπάλ, Νότια Αφρική και Κονγκό και Ελλάδα, ενώ ως προσκεκλημένα τα κινήματα από την Πολωνία, την Τουρκία και το Ισραήλ.

Εκτός από την προετοιμασία του Συνεδρίου του ΠΣΕ, η Γραμματεία θα εξετάσει και θα σχεδιάσει την πορεία προς το Συνέδριο, προσυνεδριακές περιφερειακές διασκέψεις στις 5 ηπείρους, τις πρωτοβουλίες του ΠΣΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη στη Βαρσοβία και δράσεις που σχετίζονται με την επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού σε διάφορα σημεία του κόσμου, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική. Τις βασικές εισηγήσεις στη Γραμματεία θα παρουσιάσουν η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρρο Γκόμες από τη Βραζιλία και ο γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, Θανάσης Παφίλης.

Στο πλαίσιο της συνόδου της Γραμματείας του ΠΣΕ, οι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν το Σκοπευτήριο και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στις 27 Μάη στην Καισαριανή, ενώ στις 28 Μάη θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ
Εκκλήσεις θυτών για το δράμα των θυμάτων τους

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Χτες αναμενόταν να ολοκληρωθούν στην Κωνσταντινούπολη οι διήμερες εργασίες της πρώτης Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου που έγιναν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Η συνάντηση έγινε σε μια περίοδο που ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα αξιοποιούν τη λεγόμενη «αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων» που τα ίδια με τις επεμβάσεις τους προκάλεσαν, για να επιταχύνουν αντιλαϊκές τους μεθοδεύσεις σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη, με μοχλό είτε το Προσφυγικό είτε την «καταπολέμηση του εξτρεμισμού» (οργανώσεων - δημιουργημάτων τους όπως το «Ισλαμικό Κράτος», που σήμερα υποτίθεται καταδιώκουν).

Από το βήμα της συνάντησης, προχτές, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, κάλεσε σε ένταση των προσπαθειών ώστε να κλείσει το μεγάλο «χρηματοδοτικό χάσμα» που υπάρχει, δηλαδή να αυξηθούν τα χρήματα που επί της ουσίας αξιοποιούνται και για την εξυπηρέτηση πολύπλευρων σχεδιασμών (επενδυτικών και άλλων) που ωφελούν τα μονοπώλια.

Στην τουρκική αρθρογραφία εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες αναλύσεις για την ανάγκη να αυξηθούν τα κονδύλια που είναι στη διάθεση του Κεντρικού Ταμείου Επείγουσας Αντίδρασης (Central Emergency Response Fund - CERF) που λειτουργεί την τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο δράσεων σίτισης ή στέγασης προσφύγων (στις οποίες αξιοποιείται ο γνωστός σωρός από ΜΚΟ).

Ενδεικτική των επιδιώξεων με τις οποίες συνδέεται η Σύνοδος ήταν όμως και η παρέμβαση του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, που με άρθρο του στη «Σαμπάχ» τόνιζε: «Για να αντιμετωπίσουμε πιεστικά προβλήματα και να προετοιμαστούμε για το μέλλον, πρέπει να αναπτύξουμε ένα διεθνή μηχανισμό με μέλημα τον καταμερισμό του βάρους και τη μεταρρύθμιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου η δομή διαδραμάτισε έναν καταστροφικό ρόλο στη Συρία».

Αλλωστε, είναι γνωστές οι προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει και τη «συνεργασία για το Προσφυγικό» με την ΕΕ ώστε να κερδίσει στήριξη στις επιδιώξεις που η ίδια θέτει σε μια σειρά «μέτωπα» (π.χ. Συρία).

Να σημειωθεί ότι, μιλώντας στη «Χουριέτ», ο Γερμανός υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Γκερντ Μούλερ, που συμμετείχε στη Σύνοδο, υποστήριξε ότι το 10% του προϋπολογισμού της ΕΕ (σχεδόν 15 δισ. ευρώ) θα μπορούσε να διατεθεί για την «προσφυγική κρίση», σε χώρες που φιλοξενούν μετανάστες, για «την ανάπτυξη υποδομών».

Η Τουρκία υπολογίζεται ότι σήμερα φιλοξενεί πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, αριθμό που και η ίδια εμφανίζει ως το μεγαλύτερο στον κόσμο.

ΒΙΕΤΝΑΜ - ΗΠΑ
Ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην έδρα του ΚΚ Βιετνάμ, όπου συνάντησε τον ΓΓ του κόμματος

Copyright 2016 The Associated

Ο Αμερικανός Πρόεδρος στην έδρα του ΚΚ Βιετνάμ, όπου συνάντησε τον ΓΓ του κόμματος
ΑΝΟΪ.--

Τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στον τομέα της Αμυνας σημειώνουν ΗΠΑ και Βιετνάμ, σύμφωνα με την Κοινή Δήλωση που χτες δόθηκε στη δημοσιότητα, τελευταία μέρα της τριήμερης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στην ασιατική χώρα.

Στη Δήλωση, το μεν Ανόι καλωσορίζει την απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων και δηλώνει ότι προσδοκά να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον για την ενίσχυση των «ικανοτήτων του Βιετνάμ στη θάλασσα» (σ.σ. στη θαλάσσια άμυνα). Επιπλέον, η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει τη στήριξή της «στις ειρηνευτικές προσπάθειες του Βιετνάμ όπως και την ανάπτυξη για πρώτη φορά (στρατιωτικών δυνάμεων) από το Βιετνάμ σε ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ από το 2017».

Ειδική αναφορά γίνεται στις «πρόσφατες εξελίξεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα», για τις οποίες οι δύο χώρες εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» και υποστηρίζουν ότι αυτές «διάβρωσαν την εμπιστοσύνη και απείλησαν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα». Επίσης, αναγνωρίζουν «την ανάγκη διατήρησης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων και του ανεμπόδιστου έννομου εμπορίου στη Νότια Κινεζική Θάλασσα» (ΝΚΘ). Τα παραπάνω καταγράφονται ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε Ασία - Ειρηνικό οξύνονται γενικότερα, αλλά και ειδικά στη ΝΚΘ, με την Κίνα να δηλώνει καθαρά τη δυσαρέσκειά της για την αυξανόμενη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ (βλ. περιπολίες) και τις σχέσεις της να «δυσκολεύουν» με διάφορους γείτονες, ανάμεσά τους και το Βιετνάμ.

Η Δήλωση επικεντρώνεται και στα περιθώρια ανάπτυξης των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών, χαιρετίζοντας εκτός από την αγορά 100 «Μπόινγκ» από την αεροπορική εταιρεία «χαμηλού κόστους» «VietJet» και το Μνημόνιο Κατανόησης που η αμερικανική «General Electric» υπέγραψε με τη βιετναμέζικη κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, χτες, έγινε γνωστό ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναπτυχθεί ομάδα του «Ειρηνευτικού Σώματος» των ΗΠΑ (U.S. Peace Corps) για πρώτη φορά στο Βιετνάμ. Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η συμφωνία είναι καρπός διαπραγματεύσεων άνω των δέκα χρόνων. Σε πρώτη φάση, η συμφωνία θα αφορά τη διδασκαλία Αγγλικών σε σχολεία των πόλεων Ανόι και Χο Τσι Μινχ, με 20 εθελοντές του «Σώματος» και με προοπτική τα επόμενα χρόνια αυτή η δράση να επεκταθεί. Το «Ειρηνευτικό Σώμα», που ιδρύθηκε το 1961, επί Προεδρίας Τζ. Κένεντι, αποτελεί «εθελοντικό πρόγραμμα» που συντονίζει απευθείας η αμερικανική κυβέρνηση. Τυπικά, στόχο θέτει την αρωγή χωρών και περιοχών «ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες τους για εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό», ουσιαστικά λειτουργεί ως μοχλός προετοιμασίας του εδάφους για τη χρυσοφόρα δράση των αμερικανικών μονοπωλίων.

Τέλος, όσον αφορά την προχτεσινή συνάντηση του Ομπάμα με την ηγεσία του ΚΚ Βιετνάμ, ο ΓΓ Νγκουέν Φου Τρονγκ δήλωσε ότι το Βιετνάμ θεωρεί τις ΗΠΑ ως έναν από τους πιο σημαντικούς και βασικούς του εταίρους.

Διεθνιστική εκδήλωση της ΕΕΔΥΕ το Σάββατο

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, αφού καλωσορίζει τη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΣΕ στην Αθήνα, που σημειώνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί θα έχει στο επίκεντρο την οργάνωση της πάλης των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τους πολέμους και τις επεμβάσεις του σε όλο τον κόσμο, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση διεθνιστικής φιλίας και αλληλεγγύης το Σάββατο 28 Μάη 2016, στις 7 μ.μ., στον κινηματογράφο «Αλκυονίδα» (Ιουλιανού 42 - 46).

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται χαιρετισμοί από τον πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ, Σταύρο Τάσσο, την πρόεδρο του ΠΣΕ, Σοκόρρο Γκόμες, καθώς και από τα κινήματα Ειρήνης της Κούβας, της Πορτογαλίας, της Παλαιστίνης, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.

Στο καλλιτεχνικό μέρος με τα τραγούδια του αγώνα από την Ελλάδα και τον κόσμο, συμμετέχει το μουσικό συγκρότημα «ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ».

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Δύο νεκροί και αναβρασμός μετά από επιχείρηση κατεδάφισης παραγκούπολης

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.--

Ενταση και οργή επικρατεί το τελευταίο 48ωρο στην παραγκούπολη Χαμανσκράαλ της Πρετόρια στη Νότια Αφρική, όταν τη Δευτέρα δεκάδες σεκιουριτάδες της εταιρείας «Red Ants» («Κόκκινα Μυρμήγκια») άρχισαν να κατεδαφίζουν δεκάδες φτωχόσπιτα, εκτελώντας δικαστική εντολή που εξεδόθη κατά απαίτηση του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής. Οι κάτοικοι της φτωχογειτονιάς ξεσηκώθηκαν, βλέποντας τα σπίτια τους να κατεδαφίζονται, και άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα με πέτρες ή και φλεγόμενα ελαστικά σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επερχόμενη καταστροφή...

Δεν άργησαν οι συγκρούσεις κατοίκων της παραγκούπολης και σεκιουριτάδων, με αποτέλεσμα αργά το βράδυ της Δευτέρας να σκοτωθούν δύο υπάλληλοι της εταιρείας «Red Ants» υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ακολούθησε επέμβαση της αστυνομίας και οι συλλήψεις πέντε ατόμων, εκ των οποίων το ένα βαρύνεται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Ο Τσεκίσο Μοφοκένγκ, εκπρόσωπος της αστυνομίας στην Πρετόρια, υποστήριξε ότι η κατάσταση αν και τεταμένη «είναι υπό έλεγχο» σε μεγάλο βαθμό γιατί σταμάτησε η επιχείρηση έξωσης των φτωχών οικογενειών και κατεδάφισης μέρους της παραγκούπολης.

Κάτοικοι της παραγκούπολης Χαμανσκράαλ καταγγέλλουν ότι τα σπίτια τους δεν είναι αυθαίρετα και ότι τα έκτισαν, όπως - όπως, με την άδεια της δημοτικής αρχής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org