ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Το Εργοστάσιο» στην Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής

Θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης, Τάσος Ψαρράς

Ο Β. Κολοβός σε σκηνή από την ταινία «Το Εργοστάσιο»
Ο Β. Κολοβός σε σκηνή από την ταινία «Το Εργοστάσιο»
Η ταινία του Τάσου Ψαρρά «Το Εργοστάσιο» θα προβληθεί στην Κινηματογραφική Λέσχη Καισαριανής «Σκοπευτήριο», σήμερα, Τετάρτη 25 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημαρχείου Καισαριανής (Βρυούλων 125 και Κλαζομενών).

Στην προβολή, που γίνεται στο πλαίσιο του αφιερώματος «Εργατικοί αγώνες σε πρώτο πλάνο», θα παραβρεθεί ο σκηνοθέτης Τάσος Ψαρράς, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. «Ενας βιοτέχνης βυρσοδέψης αγωνίζεται απεγνωσμένα να κρατήσει την οικογενειακή επιχείρηση ζωντανή, σε μια εποχή έντονων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών. Για να σώσει την επιχείρησή του, καταφεύγει στην τράπεζα για δάνειο, αλλά η αίτησή του απορρίπτεται. Ετσι απευθύνεται σε έναν επιτυχημένο μετανάστη, που θέλει να παντρευτεί την κόρη του, η οποία ονειρεύεται να γίνει ηθοποιός. Αυτή τη φορά, όμως, η απόρριψη έρχεται από τη μεριά της κόρης του, η οποία δεν θέλει να πάρει για άντρα της κάποιον που δεν αγαπά. Τα χρέη πνίγουν τον βιοτέχνη και δεν έχει άλλη λύση απ' το να γίνει με τη σειρά του, ακολουθώντας το παράδειγμα του γιου του, εργάτης στο κοντινό εργοστάσιο, του οποίου άλλωστε η μακροημέρευση είναι το ίδιο επισφαλής».

Παίζουν: Βασίλης Κολοβός, Δήμητρα Χατούπη, Δημήτρης Σπύρου, Θέμις Μπαζάκα - Διασκευή Σεναρίου: Τάσος Ψαρράς - Σενάριο, Αρχική πηγή: Λάζαρος Παυλίδης «Ο χρυσός νοικοκύρης» (μυθιστόρημα) - Διευθυντής Φωτογραφίας: Αλέξης Γρίβας - Μουσική Σύνθεση: Δόμνα Σαμίου.

Η ταινία παρουσιάστηκε το 1981 και η διάρκειά της είναι 96'.

«Ναζίμ Χικμέτ: Το όνοµα που γίνεται μουσική και κόσµος»

«Ναζίμ Χικμέτ: Το όνομα που γίνεται μουσική και κόσμος». Με αυτόν τον τίτλο, το 8ο Γυμνάσιο Αθηνών και ο Φοιτητικός Σύλλογος Τούρκικων Σπουδών, καλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν προς τιμήν του μεγάλου Τούρκου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 7.30 το απόγευμα στο STUDIO NEW STAR ART CINEMA (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33 - πλ. Αμερικής).

Πρόκειται για τη θεατρική διασκευή της «Τάνια», που εμπεριέχεται στο μνημειώδες του έργο του Ναζίμ Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της πατρίδας μου». Το έργο αυτό γράφτηκε από τον Χικμέτ στη φυλακή. Θεωρείται το βασικότερο, ίσως, έργο του Τούρκου ποιητή που δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί στο σύνολό του στα Ελληνικά και παραμένει έτσι άγνωστο στο ελληνικό κοινό. Η «Τάνια» δεν είναι παρά ποιητική αναφορά του Χικμέτ στη θρυλική Σοβιετική Κομσομόλα Ζόγια που, κρατώντας ηρωική στάση απέναντι στα βασανιστήρια των ναζί, έδωσε τη ζωή της στον αντιφασιστικό αγώνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής, της Ενωσης Γονέων 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και της Ενωσης Γονέων Γαλατσίου.

«Επτά επί Θήβας» από το ΚΘΒΕ

Οι «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου, μια δυνατή πολιτική τραγωδία, είναι η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που συμμετέχει στο Φεστιβάλ Φιλίππων Θάσου και στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία του Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.

Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει - σε διπλή διανομή με τον πρωταγωνιστή του ΚΘΒΕ, Χρίστο Στυλιανού - το ρόλο του Ετεοκλή. Μαζί τους η Νάντια Κοντογεώργη (Αντιγόνη), η Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), ο Γιώργος Καύκας (Αγγελος), ο Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας) και ένας 14μελής χορός νέων ηθοποιών. Σκηνικά - Κοστούμια: Κέννυ Μακ Λέλλαν. Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης. Χορογραφία - Κίνηση: Εντι Λάμε. Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος.

Ξεκινώντας από το Θέατρο Δάσους στις 6 και 7 Ιούλη, η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων στις 15 και 16 Ιούλη και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 22 και 23 Ιούλη. Θα ακολουθήσει μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Η σύγκρουση των δύο γιων του Οιδίποδα είναι το θέμα των «Επτά επί Θήβας». Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας άφησε το θρόνο στους δύο γιους του, τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη. Εκείνοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Ωστόσο, όταν ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Αυτό προκάλεσε την οργή του Πολυνείκη, ο οποίος συμμάχησε με το βασιλιά του Αργους Αδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από κάθε ένα από τα δύο αντίπαλα στρατεύματα παρατάχτηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης. Ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης κατέληξαν να βρίσκονται ο ένας απέναντι στον άλλο στην έβδομη πύλη. Ο Ετεοκλής είναι ο μοναχικός κεντρικός ήρωας της τραγωδίας. Η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση, σε μια μάχη καταδικασμένη να καταλήξει χωρίς πραγματικό νικητή.

«Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο»

Η έκθεση εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας πάει Κερατσίνι, από την Παρασκευή 27 Μάη έως την Κυριακή 5 Ιούνη

Ταξικά συνδικάτα της Αττικής, η Κίνηση καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί, λογοτέχνες καλλιτέχνες σηκώνουν την Παρασκευή 27 Μάη την αυλαία της 9ης έκθεσης εικαστικών τεχνών και φωτογραφίας «Ανθρωποι - χρώμα + σίδερο».

Η έκθεση εικαστικών που ξεκίνησε από το Κερατσίνι και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος το 2006, με μόνο 24 συμμετοχές, έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα πολύ σημαντικό πολιτιστικό και όχι μόνο γεγονός, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα έργα εκατοντάδων καλλιτεχνών. Φέτος κάνει ένα νέο ξεκίνημα, αφού πλέον απλώνεται και σε άλλους εργασιακούς χώρους και συγκεκριμένα στο εργοστάσιο υφασμάτων «Καχραμάνογλου» στο Κερατσίνι (Κωνσταντινουπόλεως 51), εκεί που κάποτε αδράχτια, μηχανές και εργάτες γίνονταν ένα. Εκεί, 278 εικαστικοί θα εκθέσουν τα έργα τους, εμπνευσμένα από την κρίση, τη μετανάστευση και την προσφυγιά.

Στο 10ήμερο πρόγραμμα της έκθεσης, διοργανώνονται παράλληλες εκδηλώσεις με συναυλίες, θέατρο, ειδικά εικαστικά εργαστήρια για παιδιά, ξεναγήσεις. Επίσης, στο χώρο προγραμματίζονται συζητήσεις για τη μετανάστευση, τον πόλεμο, την αλληλεγγύη, την ανεργία, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Παρασκευή 27/5, 19.30: Εγκαίνια της Εκθεσης. Μουσική βραδιά με το Πειραϊκό Φωνητικό Σύνολο Libro Coro.
  • Σάββατο 28/5, 20.00: «Ενα τραγούδι αφιερωμένο στους μετανάστες και τους πρόσφυγες».
  • Κυριακή 29/5, 10.30 - 13.00: Εργαστήρια για παιδιά, 19.00: Συζήτηση «Γιατί κλείνουν τα εργοστάσια», 20.30: «Περί τιμής ή αλλιώς, Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ», από τη Θεατρική Ομάδα του Στεκιού Εργαζομένων & Νεολαίας Πατησίων Κυψέλης.
  • Τετάρτη 1/6, 19.30: Συζήτηση για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, ως αποτέλεσμα της κρίσης και του πολέμου, 20.30: «Τραγούδια της ξενιτιάς», από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγγελλος Σικελιανός» Αγ. Κωνσταντίνου Ηλιούπολης, συγκρότημα «Altera Vita».
  • Παρασκευή 3/6, 21.00: Προβολή της ταινίας «Ludlow, οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα» του Λεωνίδα Βαρδαρού.
  • Σάββατο 4/6, 19.00: Συζήτηση «Τέχνη και εργατικό κίνημα», 20.30: «Ο Δράκος» του Ευγκένι Σβαρτς, από τη Θεατρική Σκηνή«Εκτός Σχεδίου».
  • Κυριακή 5/6, 10.30 - 13.00: Εργαστήρια για παιδιά, 21.00: Γιορτή στην πλατεία Κύπρου με τον Βαγγέλη Κορακάκη.

Διοργάνωση: Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα», Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, Λαϊκές Επιτροπές Δήμων: Πειραιά, Κορυδαλλού, Νίκαιας - Ι. Ρέντη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας

Με την υποστήριξη των: Συνδικάτου Φάρμακου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και νήσων, Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, Κλαδικού Σωματείου Χαρτεργατών, Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων & Ποτών, Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής, Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας

Λεωφορεία για το χώρο: Από Ομόνοια: Β18, στάση Νερό, Από Μετρό «Αιγάλεω»: 820, 848, στάση Σχολείο, Από Πειραιά: 843 (Σταθμός ΗΣΑΠ), στάση Ταμπούρια, 824, 825, 826, 871, στάση Χαλκηδόνα

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

«Πού είν' η μάνα σου μωρή» στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Το έργο «Πού είν' η μάνα σου μωρή» της Δήμητρας Πέτρουλα, με την Βέρα Κρούσκα, σε σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια Ενκε Φεζολλάρι, φιλοξενείται, από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στις 27 και 28 Μάη, στις 9.30 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων».

Εκείνο το κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα, από τις ένοπλες συμμορίες της "Χ". Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφιών της, των άλλων συγγενών της, σαν μνημόσυνο για τους σκοτωμένους, σαν σιωπηλό μοιρολόι, σαν κλάμα που σταλάζει όμως από την ψυχή της ελπίδα, σαν ξέσπασμα στο παράπονο γιατί αναγκάστηκε να περάσει τόσο δύσκολα παιδικά χρόνια και να ζήσει «τρέχοντας» κι όχι αργά και φυσιολογικά.

Εβδομήντα χρόνια μετά, το έργο είναι επίκαιρο όσο ποτέ, και αναγκαίο για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας (της άρνησης της λήθης), σε μια εποχή που ιδεολογικοί απόγονοι των παραπάνω επιδιώκουν μια συνειδητή παραχάραξη της Ιστορίας, εξυμνώντας τους ως «πατριώτες». Εβδομήντα χρόνια μετά και γίνεται τραγικά επίκαιρο, καθώς οι ιδεολογικοί απόγονοι των ναζί προσπαθούν να βρουν κοινωνικά ερείσματα, εκμεταλλευόμενοι την εντεινόμενη κρίση και τις συνέπειές της. Τραγικά επίκαιρο, καθώς γινόμαστε μάρτυρες του δράματος των ανθρώπων που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ξεριζώνουν από τον τόπο τους.

Θεατρική διασκευή Σοφία Αδαμίδου. Σκηνοθεσία Ενκε Φεζολλάρι. Σκηνικά - κοστούμια Χριστίνας Κωστέα. Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Παίζουν επίσης: Ορνέλα Λούτη και Αγάπη Παπαθανασιάδου. Πληροφορίες - κρατήσεις: 2610.273.613.

Η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο Μουσείο Μακρονήσου

Ο θίασος «Υιόβακχος» και η ΠΕΚΑΜ (Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου) παρουσιάζουν, αύριο Πέμπτη 26/5, στις 20.30, την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη στο Μουσείου Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31 - Θησείο). Μετάφραση και σκηνοθεσία: Τιτίκα Σαριγκούλη, Κοστούμια: Τούλα Μωραΐτη, Επιμέλεια ήχων: Λούης. Παίρνουν μέρος: Α. Μαρτζούκος, Φ. Ζάτσε, Σ. Κατηφόρης, Δ. Τσοϊδάκης, Α. Πούλος, Κ. Ροδίτη, Γ. Κουτσουπιά, Χ. Μπαλατσούρα, Τ. Σαριγκούλη, Θ. Παπαστάθης, Ν. Ιωσήπου, Ζ. Μασούρα, Δ. Παπαηλιού.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ