ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαχητικές κινητοποιήσεις εργατών στα διυλιστήρια

Απεργούν και διαδηλώνουν για να αποσυρθεί η αντεργατική μεταρρύθμιση «Ελ Κομρί»

Κυριακή, 23 Μάη: Εργάτες περιφρουρούν την απεργία στη Φο-Σιρ-Μερ
Κυριακή, 23 Μάη: Εργάτες περιφρουρούν την απεργία στη Φο-Σιρ-Μερ
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΣΣΑΛΙΑ.--

Με αίτημα την απόσυρση του εκτρώματος «Ελ Κομρί», εργάτες από τα διυλιστήρια όλης της Γαλλίας συνεχίζουν μαχητικές κινητοποιήσεις, καλώντας σε κλιμάκωση του αγώνα και τους άλλους κλάδους.

Η «Λε Μοντ» μετέδωσε στην ιστοσελίδα της ότι από χτες το πρωί, πλέον, εργαζόμενοι και στα 8 διυλιστήρια της χώρας συμμετέχουν στις απεργίες που ξεκίνησαν στα τέλη της περασμένης βδομάδας, ζητώντας να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος (ένα ακόμα δωράκι στο μεγάλο κεφάλαιο, που διευκολύνει τις απολύσεις, διευρύνει τα περιθώρια «προσαρμογής» των Συλλογικών Συμβάσεων στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας κ.τ.λ.)

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πλήρως αποκλεισμένα ήταν τα διυλιστήρια του μονοπωλίου της «Τοτάλ» σε Γκονφρεβίγ - Λ' Ορσέ (βορειοδυτικά) αλλά και Ντονζ (δυτικά). Προχτές το βράδυ, το προσωπικό στον τερματικό σταθμό πετρελαίου στο λιμάνι της Χάβρης, από όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα, γίνεται το 40% των εισαγωγών στη χώρα, ψήφισε επίσης τη συμμετοχή του στην απεργία.

Την περασμένη Κυριακή, σε κινητοποίηση βρίσκονταν εργαζόμενοι μόνο από τα 4 κεντρικά διυλιστήρια. Το «κύμα» των κινητοποιήσεων φαίνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται προσπάθεια να απλωθεί και σε άλλους κλάδους. Ετσι, σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν», σε συνέλευση που έγινε την Κυριακή στην περιοχή Αρφλέρ, αντιπρόσωποι από διάφορα εργοστάσια και εταιρείες που βρίσκονται στη βιομηχανική και τη λιμενική ζώνη κοντά στη Χάβρη, μετέφεραν επίσης αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αστυνομική επέμβαση στη Μασσαλία

Από τη μεριά της, αφού πρόσφατα κατέφυγε στο αντιδραστικό άρθρο 49, παράγραφο 3 του Συντάγματος, η κυβέρνηση προχωρά τώρα και σε πλήρη επιστράτευση των μηχανισμών καταστολής, έχοντας μάλιστα το θράσος να μιλά για προστασία της «δημοκρατίας».

Χτες, πριν ακόμα ξημερώσει, ξεκίνησε αστυνομική επιχείρηση με αντλίες νερού στη Μασσαλία, για να σπάσει η απεργιακή κινητοποίηση στα διυλιστήρια της «Esso» και τις δεξαμενές του Φο-σιρ-Μερ στην περιοχή της Μασσαλίας. Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν πολλά δακρυγόνα ενώ κατά δήλωση των αρχών, οι αστυνομικοί «συνάντησαν σοβαρή αντίσταση», με αποτέλεσμα η όλη επιχείρηση «να τερματιστεί 6 ώρες μετά». Συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι τραυματίστηκαν πολλοί εργάτες.

Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, επικαλέστηκε τις ελλείψεις στην τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα, τονίζοντας την «υπευθυνότητα» με την οποία η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει «να βρεθούν οι Γάλλοι σε κατάσταση ένδειας, αποκλεισμού, να επιτρέψουμε να μπλοκαριστεί η οικονομία μας». Ενώ διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει όλα όσα απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα νομοσχέδιο που υιοθετήθηκε από την Εθνοσυνέλευση με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν πέρασε καμία πρόταση μομφής. Το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει το δρόμο του στη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση. Ζούμε σε δημοκρατία (...) Δεν θα υπάρξει απόσυρση του νομοσχεδίου»! Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επιτεθεί συνολικά στους εργατικούς αγώνες, υποστηρίζοντας πως «η ιδέα της μετωπικής σύγκρουσης είναι παλιά, ξεπερασμένη, συντηρητική. Το να παίρνει κανείς ομήρους τους καταναλωτές, την οικονομία μας, τη βιομηχανία, να συνεχίζει ενέργειες με στόχο την απόσυρση του κειμένου, δεν είναι δημοκρατικό», αλλά και ξεκαθαρίζοντας πως η καταστολή θα δυναμώσει: «Θα συνεχίσουμε να εκκενώνουμε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις που είναι αποκλεισμένες...».

Διαδηλώσεις και στο Βέλγιο

Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν και στις Βρυξέλλες ενάντια στο σχέδιο της συντηρητικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας, προωθώντας τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας που οδηγεί και σε 45 ώρες εργασίας τη βδομάδα, διευρύνει τη μερική απασχόληση και οδηγεί σε περικοπές σε συντάξεις. Στο τέλος της διαδήλωσης η Αστυνομία έκανε χρήση κανονιών νερού με πρόσχημα τη δράση μικρών προβοκατόρικων ομάδων.

ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνονται οι συγκρούσεις προς τη Ράκα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σημαντικές εξελίξεις σε στρατηγικά πεδία συγκρούσεων σημειώνονται από το περασμένο 24ωρο κυρίως σε περιοχές της βόρειας Συρίας, με επίκεντρο τα περίχωρα της Ράκα, αλλά και το Χαλέπι και φόντο τις αμερικανο-ρωσικές κόντρες ακόμη και γύρω από το εάν συντονίζουν τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις τους έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Χτες, στη Ράκα, λίγα 24ωρα μετά τη μυστική επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού (επικεφαλής της διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ, για τη Μ. Ανατολή, CENTCOM) Τζόζεφ Βότελ στο Κομπανί και τη συνάντησή του με Κούρδους της Συρίας, που εκπαιδεύονται ως επί το πλείστον από τον αμερικανικό στρατό, φαίνεται πως ξεκίνησε η επιχείρηση για την κατάληψη της Ράκα. Στις επιχειρήσεις συμμετέχουν περίπου 25.000 Σύροι Κούρδοι και 5.000 Αραβες που απαρτίζουν τις λεγόμενες «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» με την αεροπορική κάλυψη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Από την άλλη πυκνώνουν, πλέον καθημερινά, οι πληροφορίες πως περίπου 6.000 τζιχαντιστές μισθοφόροι του «Μετώπου Νούσρα» σχεδιάζουν ευρεία επίθεση για την ανακατάληψη του Χαλεπίου, ώστε να «παγιδέψουν το συριακό στρατό» στην πόλη.

Ρωσική προθυμία για ανακατάληψη της Ράκα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέμεινε χτες ότι Ρωσία και ΗΠΑ συμφώνησαν να ανταλλάξουν πληροφορίες για συντονισμό των «αντιτρομοκρατικών προσπαθειών» κατά των τζιχαντιστών παρά την προχτεσινή διάψευση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την απαίτηση Αμερικανού αξιωματούχου να εξασκήσει η Ρωσία «όλη την επιρροή της στην κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ώστε να σταματήσουν οι επιθέσεις του συριακού στρατού σε θέσεις αντικαθεστωτικών».

Ο Λαβρόφ σημείωσε πως, μολονότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν ξεκίνησε η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα, υπογράμμισε ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να συντονίσει τις προσπάθειες με τον συνασπισμό των ΗΠΑ και τις κουρδικές δυνάμεις για την απελευθέρωση της πόλης».

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα εκπρόσωπος του συριακού κουρδικού «Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης» είχε ανακοινώσει την έναρξη της «ενεργού φάσης επιχείρησης στη Ράκα με τη συμμετοχή Κούρδων μαχητών, των ΗΠΑ και της Ρωσίας»...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, την ίδια ώρα, η χτεσινή «σιγή ασυρμάτου» από την Τουρκία, η οποία είναι γνωστό πως αντιτίθεται σθεναρά στη συνεργασία των ΗΠΑ με τους Κούρδους μαχητές της Συρίας, που τους θεωρεί «τρομοκράτες» και «συνεργάτες του ΡΚΚ», και σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας ενός Δυτικού Κουρδιστάν (γνωστό και ως Ροτζάβα) στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αντικυβερνητικές δυνάμεις ανέβαζαν τα θύματα του προχτεσινού μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε Ταρτούς και Τζάμπλα από 80 σε 161.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ
Καταγγέλλει την κωλυσιεργία του Ισραηλινού πρωθυπουργού

17χρονη Παλαιστίνια νεκρή από πυρά του ισραηλινού στρατού

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Ράμι Χαμντάλα, απέρριψε την αντιπρόταση του Ισραήλ στη γαλλική πρωτοβουλία για επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας με «άμεσες» ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες, κατηγορώντας τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ότι προσπαθεί να «κερδίσει χρόνο».

«Ο χρόνος πιέζει. Ο Νετανιάχου προσπαθεί να κερδίσει χρόνο... αλλά αυτή τη φορά δεν θα ξεφύγει από τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο Χαμντάλα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ραμάλα της Δ. Οχθης με τον Γάλλο ομόλογό του, Μανουέλ Βαλς.

Τη Δευτέρα ο Νετανιάχου απέρριψε και επίσημα τη γαλλική πρόταση για την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης στις 3 Ιούνη στο Παρίσι προτείνοντας η γαλλική πρωτεύουσα να φιλοξενήσει διμερείς διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων με το επιχείρημα ότι «είναι ο μόνος τρόπος προώθησης της ειρήνης».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός, χτες, μιλώντας στο γαλλικό ραδιοσταθμό «Europe1» από την Ιερουσαλήμ, σημείωσε ότι παρά την αρνητική στάση του Ισραηλινού πρωθυπουργού η διάσκεψη της 3ης Ιούνη στο Παρίσι θα γίνει με τη συμμετοχή 20 χωρών, όπως οι ΗΠΑ (στενός σύμμαχος του Ισραήλ), η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία. Ο Βαλς υποστήριξε ακόμη ότι «η δύναμη της Γαλλίας έγκειται στην ικανότητά της να μιλά με όλους και να έχει καλές σχέσεις με όλους». Φυσικά, η γαλλική αστική τάξη κάνει αυτό που έκανε πάντα, προσπαθεί με το πρόσχημα της ευαισθησίας να προωθήσει τα συμφέροντά της στην περιοχή και τις μπίζνες των μονοπωλίων της.

Ακόμη μία «εκτέλεση» Παλαιστίνιας

Αυτά ενώ χτες οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εκτέλεσαν εν ψυχρώ ακόμη μία Παλαιστίνια σε σημείο ελέγχου στο Ρας Μπιντού με το πρόσχημα ότι «κρατούσε μαχαίρι» και «προσπάθησε να επιτεθεί» σε Ισραηλινή στρατιωτίνα... Οι Ισραηλινοί την πυροβόλησαν με καταιγιστικά πυρά και το 17χρονο κορίτσι έπεσε άψυχο μέσα σε δευτερόλεπτα. Εννοείται ότι κανένας Ισραηλινός στρατιώτης δεν έφερε το παραμικρό σημάδι τραυματισμού.

Αργότερα χτες το απόγευμα, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως το θύμα ονομαζόταν Σοσάν Αλι Νταγούντ Μανσούρ.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι κατοχικές αρχές επέστρεψαν, με περίπου ένα μήνα καθυστέρηση, τις σορούς μίας 23χρονης εγκυμονούσας μητέρας δύο μικρών παιδιών και του 16χρονου αδελφού της που σκοτώθηκαν εν ψυχρώ, και πάλι, από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στις 27 Απρίλη στο κακόφημο (λόγω μπαράζ φονικών επιθέσεων σε βάρος Παλαιστινίων) ισραηλινό σημείο ελέγχου Καλαντίγια.

  • Στο στόχαστρο της κρατικής αρχής οικονομικού ελέγχου βρίσκεται από χτες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, για τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια που έλαβαν ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του, για να ταξιδεύουν στο εξωτερικό την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών, πριν από μία δεκαετία.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ