ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΜΠΕΡΛΙΝΓΚΤΟΝ.-

Ανεξάρτητος μεν, αλλά σε συνεργασία με τους Δημοκρατικούς. Αυτή είναι η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή, του Βερμόντ, Τζέιμς Τζέφορντς, που ανακοίνωσε χτες τελικά την απόφασή του να εγκαταλείψει το κόμμα του, δίνοντας την πλειοψηφία της Γερουσίας στους Δημοκρατικούς.

«Απογοήτευση», από την αποστέρηση του ελέγχου του ανώτερου νομοθετικού Σώματος του Κογκρέσου είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στον Λευκό Οίκο, και η πιο χαρακτηριστική αντίδραση της κυβέρνησης Μπους, στην ανακοίνωση της απόφασης του γερουσιαστή από το Βερμόντ. «Αποφάσισα να αποχωρήσω από το κόμμα μου και να είμαι ανεξάρτητος», δήλωσε ο 67χρονος Τζέφορντς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από το Μπέρλινγκτον του Βερμόντ, που σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» ήταν πολύ φορτισμένη. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι κατέληξε στην απόφαση αυτή, λόγω των «αυξανόμενων διαφωνιών» του με τον κόμμα του και την πολιτική που εφαρμόζει ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, κινούμενος από το ότι ο ίδιος έκρινε πως «είναι προς την καλύτερη εκπροσώπηση των κατοίκων της Πολιτείας του Βερμόντ, από τους οποίους εκλέχτηκα για να υπηρετώ, της συνείδησής μου και των προσωπικών αρχών που υπηρετώ όλη μου τη ζωή».

Την απογοήτευση της κυβέρνησης Μπους για την απόφαση του γερουσιαστή Τζέφορντς εξέφρασε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κλερ Μπιούκαν. «Είμαστε απογοητευμένοι, όμως ο Πρόεδρος έχει εκλεγεί, για να κάνει αποτελεσματικό έργο. Θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς, όπως κάνει ήδη, για να προσφέρει έργο στον αμερικανικό λαό», τόνισε η ίδια.

Οσο για τον Αμερικανό Πρόεδρο εξέφρασε και αυτός την απογοήτευσή του, αλλά και την «πλήρη διαφωνία» του όσον αφορά στους λόγους της αποχώρησης του Τζέφορντς, κατά τη διάρκεια της χτεσινής του ομιλίας στο Σαντ Αγκουστίν Πάρις του Κλίβελαντ, τονίζοντας ωστόσο το γεγονός ότι αυτή η αλλαγή στον έλεγχο της Γερουσίας, δεν πρόκειται να τον κάνει να αλλάξει κατεύθυνση και θα εξακολουθήσει να προωθεί την ατζέντα του: Φοροαπαλλαγές, «Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα» -(NMD) καθώς και την προώθηση συντηρητικών δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Η «αποχώρηση» του Τζέφορντς ανατρέπει μέχρι στιγμής την ισορροπία δυνάμεων, καθώς μέχρι χτες η Γερουσία ήταν χωρισμένη ακριβώς στα δύο, με κάθε κόμμα να κατέχει από 50 έδρες, αλλά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Ντικ Τσέινι, να έχει την αποφασιστική ψήφο. Τώρα, η διαφορά της μιας έδρας (50-49) θα δώσει τον έλεγχο στους Δημοκρατικούς, καθώς είναι πια πλειοψηφία και συνεπώς θα έχει και την Προεδρία -σε αυτή την περίπτωση το δημοκρατικό γερουσιαστή της Πολιτείας της Νότιας Ντακότας, Τομ Ντασλ, που αντικαταστήσει τον μέχρι στιγμής προεδρεύοντα γερουσιαστή του Μισισίπι, Τρεντ Λοτ - με την αποφασιστική επιπλέον ψήφο.

ΡΩΣΙΑ
Αλκοόλ αντί μισθού

Η ρωσική κυβερνητική «άποψη» για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή η πληρωμή σε είδος (!) η οποία αποτελεί πανευρωπαϊκή, τουλάχιστον, πρωτοτυπία, τείνει να γίνει «καθεστώς» πληρωμών σε ορισμένες περιοχές.

Σε μερικά επαρχιακά σχολεία της ομόσπονδης Δημοκρατίας της Μορδοβίας (κεντρική ευρωπαϊκή Ρωσία), η πρακτική της πληρωμής των μισθών των δασκάλων ...σε βότκα, επανέρχεται δριμύτερη, σύμφωνα με τοπική εφημερίδα. Οι επαρχιακοί δάσκαλοι της περιοχής (φυσικά, αυτό το μισθολόγιο ισχύει για όλη τη ρωσική επικράτεια με μικρές αποκλίσεις συνήθως προς τα κάτω) πληρώνονται με το άθλιο ποσό των 700 - 900 ρουβλιών το μήνα, δηλαδή 20 - 30 δολάρια ή 12.000 δραχμές. Και σα να μην έφτανε αυτό, δεν τα παίρνουν και ολόκληρα. Για παράδειγμα, στο χωριό Κούρνινο, από την αρχή του τρέχοντος έτους, το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων δίνεται σε «είδος», δηλαδή σε βότκα. Ο χειρότερος, αναλογικά, μήνας ήταν ο περασμένος Φεβρουάριος, οπότε οι δάσκαλοι πήραν, σε μορφή χρημάτων, μόλις 140 ρούβλια και τα υπόλοιπα δόθηκαν σε μορφή ...ενός κιβωτίου βότκας. Η πρακτική αυτή συνεχίστηκε και την άνοιξη και τίποτα δε δείχνει πως θα αλλάξει.

Η απαξίωση του δημόσιου τομέα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκ μέρους της κυβέρνησης εξακολουθεί να παράγει φαινόμενα εξαθλίωσης. Οι μισθοί των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα είναι εγκλωβισμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και βρίσκονται σε τραγική αναντιστοιχία με τις τρέχουσες τιμές των βασικών ειδών διατροφής. Αν και τα φαινόμενα των καθυστερήσεων μηνών στις πληρωμές είναι λιγότερα σε σχέση με την εποχή Γιέλτσιν, ωστόσο, φαίνεται πως το κράτος εξακολουθεί να προσφέρει στους υπαλλήλους του «διεξόδους» του τύπου ...«πίνω για να ξεχάσω»...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ