ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2001
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σε ρόλο «υπνωτιστή» η κυβέρνηση

Προσπαθούν να σβήσουν το αγωνιστικό κλίμα. Εντονες διεργασίες για την άμεση έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου», με παράλληλη προσπάθεια από την κυβέρνηση να εμφανιστεί ότι «παγώνει» η διαδικασία

Η μαζική αντίδραση των εργαζομένων στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, η ξεκάθαρη εντολή τους για συνέχιση των κινητοποιήσεων και, ακόμη περισσότερο, η σαφής διεύρυνση των διεκδικήσεών τους - που ξεπέρασαν πολύ γρήγορα το ζήτημα της διατήρησης των κατακτήσεων για να φτάσουν στην απαίτηση νέων δικαιωμάτων - αποτελούν την κύρια απειλή που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση με διάφορες κινήσεις τακτικής, για να προωθήσει την αντιδραστική ανατροπή του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αντίπαλος της κυβέρνησης είναι οι ίδιες οι διαθέσεις των εργαζομένων και οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, που αποφασιστικά επιμένουν στο δρόμο της σύγκρουσης με την πολιτική που χτυπά ανελέητα τα εργασιακά, κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν κάνει καθαρό ότι δεν επαναπαύονται ούτε λεπτό, οργανώνουν παραπέρα τις κινητοποιήσεις, συγκροτούν Επιτροπές Αγώνα παντού, αρνούνται να υποκύψουν στις παγίδες «διαλόγου» που στήνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, τα οποία προσπαθούν να αποσπάσουν θερινή εκεχειρία, ώστε να προχωρήσουν χωρίς εμπόδια οι ανατροπές.

Ετοιμοι οι εμπειρογνώμονες

Με διάφορα δημοσιεύματα επιχειρείται να χειραγωγηθούν οι ανησυχίες των εργαζομένων και να πειστεί η κοινή γνώμη ότι ο «κοινωνικός διάλογος» για το Ασφαλιστικό μετατίθεται για το φθινόπωρο. Ετσι, ισχυρίζονται ότι δεν είναι έναρξη του διαλόγου η συνάντηση που θα γίνει στις 30 του Μάη μεταξύ της ΓΣΕΕ και του υπουργού Εργασίας. Ταυτόχρονα, προβάλλεται όλο και περισσότερο η λύση της διαβούλευσης εμπειρογνωμόνων. Ηδη, στο υπουργείο Εργασίας ενεργοποιήθηκε το «Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης», που προβλέπεται από τον αντεργατικό νόμο 2874/00. Αποστολή του είναι να συμβουλεύει τον υπουργό Εργασίας σε θέματα πολιτικής του υπουργείου του. Μέλη του Συμβουλίου ορίστηκαν οι: Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Παντείου, Μ. Νεκτάριος, διοικητής του ΙΚΑ, Ισαάκ Σαμπεθάι, οικονομολόγος της Τράπεζας της Ελλάδας, Π. Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, δήλωσε χτες - στα πλαίσια της (ξανα)παρουσίασης του σχεδίου της κυβέρνησης για την «κοινωνική πολιτική» - ότι ελπίζει πως «σ' ένα λογικό χρονικό διάστημα, το οποίο δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί, να καταλήξουμε σε μια εποικοδομητική - όχι μόνο σε μια ανταλλαγή απόψεων - λύση». Με αυτό τον τρόπο έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση βλέπει σαν ουσιαστικό βήμα στην προώθηση του «κοινωνικού διαλόγου» τη συνάντηση στις 30 του Μάη και ότι δεν εγκαταλείπει ούτε για μια στιγμή την προσπάθεια εφαρμογής της αντιασφαλιστικής πολιτικής της.

Την αγωνία της κυβέρνησης για «εργασιακή ειρήνη» εξέφρασε και ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, προς τους πολιτικούς συντάκτες, λέγοντας ότι η συνάντηση με τη ΓΣΕΕ πρέπει να λειτουργήσει έτσι ώστε «σε αυτή τη νέα περίοδο που έχουμε μπει να συζητήσουμε νηφάλια, ψύχραιμα και τεκμηριωμένα για να βρούμε λύση και όχι για να δημιουργούμε εντυπώσεις συνθηματολογώντας».

Μοντέλο τους τα ψίχουλα

Η προσήλωση της κυβέρνησης στο στόχο της φαίνεται και από άλλες τακτικές κινήσεις της, για την καλλιέργεια κλίματος αδράνειας στους εργαζόμενους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΚΤΡΟΠΗ», ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, ετοιμάζεται να κάνει εξαγγελίες για την «κατώτατη εγγυημένη σύνταξη», μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Δευτέρα. Οι ενδεχόμενες εξαγγελίες του εντάσσονται παράλληλα και σε μια προσπάθεια επίτευξης ισορροπίας στο εσωτερικό «μέτωπο», ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, 1-2 του Ιούνη. Στο μεταξύ, μια μέρα νωρίτερα, στις 31 του Μάη, ο Τ. Γιαννίτσης επιδιώκει συνάντηση με την ΑΔΕΔΥ, στην οποία απέστειλε πρόσκληση χτες, αντίστοιχη με αυτή προς τη ΓΣΕΕ. Στις 31 του Μάη συνεδριάζει και η ολομέλεια της ΓΣΕΕ, η οποία από τώρα έχει αποφασίσει συνδιάσκεψη για το Ασφαλιστικό το Σεπτέμβρη, παίζοντας έτσι το κυβερνητικό παιχνίδι περί δήθεν μετάθεσης του διαλόγου στο φθινόπωρο.

Επίσης, ήδη έχει εμφανιστεί να λειτουργεί επιτροπή, που αποτελείται από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και στελέχη των τομέων Συνδικαλισμού και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει στόχο να ρυθμίζει τα ζητήματα των εσωτερικών αντιδράσεων στο ΠΑΣΟΚ.

Χτες, ο υπουργός Εργασίας ρωτήθηκε και για το ζήτημα της «εγγυημένης σύνταξης», δίνοντας μια ιδέα για τους σκοπούς της κυβέρνησης. Επισήμανε ειδικότερα ότι η κυβέρνηση - με έναν επιλεκτικό τρόπο, ο οποίος ωστόσο αφορά έναν σημαντικό αριθμό ανθρώπων - προσφέρει ήδη την εγγυημένη σύνταξη. Για να την προσδιορίσει μάλιστα, έφερε σαν παράδειγμα τα «ψίχουλα» των 700.000 δρχ. το χρόνο στη σύνταξη του ΟΓΑ προς τους αγρότες, το ΕΚΑΣ των 400.000 δρχ. το χρόνο (το ανώτερο, που δεν το παίρνουν όλοι) και το ...«δεκαχίλιαρο» σε αυτούς που αμείβονται με το κατώτερο μεροκάματο!!!

Επιμονή στους τρεις πυλώνες

Η παραπάνω επίσημη ερμηνεία για το μέγεθος αυτής της διαβόητης σύνταξης «φωτίζει» καλύτερα και τις χτεσινές δηλώσεις της κοινοτικής επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου, η οποία είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα το σύστημα των «τριών πυλώνων». Ο πρώτος αφορά... σε «αξιοπρεπή» σύνταξη στα 65, με κρατική χρηματοδότηση! Οι άλλοι δυο αφορούν στην επικουρική ασφάλιση και την ιδιωτική ασφάλιση.

«Κερασάκι στην τούρτα» ήταν η χτεσινή απάντηση του Τ. Γιαννίτση προς τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Στ. Μάνο, σχετικά με τη σκληρή πρότασή του για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του στον «κοινωνικό διάλογο» και δεσμεύτηκε να εξεταστεί η πρότασή του στη διαδικασία που θα ακολουθήσει!

Καλούν και την ΑΔΕΔΥ στο ... μαντρί

Να επιστραφεί η πρόσκληση ζητά η ΕΣΑΚ Δημοσίου

Τις ανησυχίες της διοίκησης της... ΑΔΕΔΥ, για το αν θα σταλεί και σ' αυτήν «πρόσκληση διαλόγου» για το Ασφαλιστικό διασκέδασε χτες ο υπουργός Εργασίας, Τ. Γιαννίτσης, με επιστολή του προς τον πρόεδρό της. Ο υπουργός καλεί την ΑΔΕΔΥ σε συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη, 31 Μάη «για να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης του όλου θέματος». Ο υπουργός επαναλαμβάνει ότι «το κράτος ως τρίτος πόλος χρηματοδότησης θα στηρίξει με πρόσθετους πόρους το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης».

Από την ΑΔΕΔΥ δεν ανακοινώθηκε, επισήμως, η συμμετοχή της ή όχι στην έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου». Με δεδομένη, όμως, την απόφαση του συνδικαλιστικού του ΠΑΣΟΚ που πάρθηκε το βράδυ της Τρίτης, πρέπει να θεωρείται σίγουρη η ανταπόκριση της πλειοψηφίας στην πρόσκληση.

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της ΕΣΑΚ-Δημοσίου Δ. Αγκαβανάκης και Μπ. Βορτελίνος, με επιστολή τους, προς την ΕΕ ζητούν να επιστραφεί η πρόσκληση Γιαννίτση. Οπως αναφέρουν: «με την πρόσκληση για συνάντηση η κυβέρνηση επιχειρεί να βγει από τη δύσκολη θέση που την έχουν φέρει οι απεργιακές κινητοποιήσεις, να εκθέσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να στρώσει το τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου" μέσω των λεγόμενων εμπειρογνωμόνων και ειδικών συμβούλων στην αρχή και με τις διοικήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αμέσως μετά».

«Εμείς, συνεχίζουν οι συνδικαλιστές, σεβόμενοι την εντολή των εκατομμυρίων απεργών απαιτούμε την απόρριψη της πρόσκλησης Γιαννίτση και την άμεση επιστροφή της. Αυτή είναι η μοναδική απόφαση που νομιμοποιείται να πάρει η Εκτελεστική Επιτροπή. Για οποιαδήποτε άλλη απόφαση επιβάλλεται η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Καταλήγοντας σημειώνουν: «Η πρόσκληση του υπουργού Εργασίας πρέπει επίσης ν' απορριφθεί επειδή:

1. Δεν έχει προκύψει κανένα καινούριο στοιχείο, που να οδηγεί στην αλλαγή της στάσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

2. Η πιθανή αποδοχή της οδηγεί το κίνημα στο δικό της γήπεδο του «διαλόγου» που τον προπαγανδίζει και τον προβάλλει σαν σωσίβιο για την πολιτική της.

3. Αλλοιώνει το μήνυμα και την εντολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Προσβάλλει τους εργαζόμενους και απογοητεύει τα πρωτοπόρα τμήματά τους.

4. Δεν αναλαμβάνονται από την κυβέρνηση ούτε εκείνες οι κουτσουρεμένες και συμβιβαστικές δεσμεύσεις που μέχρι χτες εναγωνίως αναζητούσε η πλειοψηφία της Συνομοσπονδίας.

5. Τέλος, νόημα θα είχε μια συνάντηση μόνο αν το κίνημα με τους αγώνες του είχε επιβάλει στην κυβέρνηση να συζητήσει με όρους και θέσεις που καλυτερεύουν τη θέση των εργαζομένων και όχι να τη χειροτερεύουν όπως π.χ. κατάργηση των νόμων της ΝΔ, μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση μισθών και συντάξεων, αύξηση των εισφορών της εργοδοσίας, επιστροφή των κλεμμένων κλπ.».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Η ξεφτίλα της «ενότητας στη δράση»

Η πλειοψηφία της διοίκησης αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του συνεδρίου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Δε δέχεται καν το πλαίσιο αιτημάτων που ενέκριναν οι σύνεδροι

Την πολιτική διευκόλυνσης της κυβερνητικής και εργοδοτικής τακτικής που ακολουθεί αλλά και την άρνησή της για συνέχιση του αγώνα απέδειξε χτες, για μία ακόμα φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) η οποία αρνήθηκε να εφαρμόσει το ψήφισμα για την κοινωνική ασφάλιση που ενέκρινε το πρόσφατο συνέδριο για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με κήρυξη απεργίας το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου και απόρριψη κάθε είδους κοινωνικού διαλόγου.

Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από την ΕΣΑΚ), ζήτησε να εφαρμοστεί το ψήφισμα του συνεδρίου για την κοινωνική ασφάλιση. Οι σύμβουλοι όμως των υπόλοιπων παρατάξεων αρνήθηκαν, ακολουθώντας για μια ακόμα φορά πλήρως τη γραμμή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που οδηγεί σε πάγωμα των κινητοποιήσεων και στον εγκλωβισμό των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων στον «κοινωνικό διάλογο» της κυβέρνησης. Οι τρεις παρατάξεις σε πλήρη σύμπνοια πρόβαλαν - όπως έκαναν και στο συνέδριο - ως μοναδικό αίτημα για την κοινωνική ασφάλιση την επέκταση της τριμερούς χρηματοδότησης και απέρριψαν το ψήφισμα με το διεκδικητικό πλαίσιο και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους υποστήριξαν, ότι πρέπει να περιμένουν, αν η κυβέρνηση δεχτεί το αίτημα της ΓΣΕΕ για επέκταση της τριμερούς χρηματοδότησης. Σε διαφορετική περίπτωση, αρκέστηκαν να δηλώσουν γενικά, ότι θα προχωρήσουν σε συλλαλητήρια...

Τη στάση αυτή της πλειοψηφίας κατήγγειλαν στη συνεδρίαση οι σύμβουλοι της ΔΑΣ ενώ σε σχετική ανακοίνωση η παράταξη επισημαίνει: «Η στάση τους αυτή αποκαλύπτει, ότι οι "αγωνιστικές" τους διαθέσεις κράτησαν ένα μήνα και σήμερα αναζητούν εναγωνίως τρόπους εκτόνωσης "της κοινωνικής" έντασης και διευκόλυνσης της κυβερνητικής και εργοδοτικής τακτικής».

Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα η ΔΑΣ, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ χαρακτήρισαν μαξιμαλιστικά τα αιτήματα - που έθετε το ψήφισμα για επιστροφή των κλεμμένων, για αύξηση των εισφορών των εργοδοτών, για μείωση των ορίων ηλικίας και των ενσήμων, για βελτίωση των συντάξεων και των υπηρεσιών υγείας, περιφρονώντας την απόφαση του συνεδρίου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και απόρριψη του «κοινωνικού διαλόγου».

Καταλήγοντας η ΔΑΣ, καταγγέλλει τις παρατάξεις της πλειοψηφίας σε όλους τους εργαζόμενους της Αθήνας και τους καλεί να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ, που «συνεχίζει αταλάντευτα να υπερασπίζεται τα ασφαλιστικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ