ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Μάη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΓΑΛΕΜΠΟΡΟΙ
Ζητούν επανασχεδιασμό συμβάσεων σε «λευκό χαρτί»

Αύριο η πρώτη απάντηση την εργοδοτική πρόκληση, με τη στάση εργασίας στην οποία προχωρούν κλαδικά συνδικάτα σε όλη τη χώρα

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο κατάστημα «ΦΩΚΑΣ» ενάντια στη μείωση μισθών
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο κατάστημα «ΦΩΚΑΣ» ενάντια στη μείωση μισθών
Μέσα σε συνθήκες σφοδρής επίθεσης σε μισθούς και δικαιώματα, με την εργοδοσία να τα απαιτεί όλα, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και στις υπηρεσίες καλούνται να συμμετάσχουν καθολικά - αποφασιστικά στην αυριανή 4ωρη στάση εργασίας που έχουν κηρύξει δεκάδες κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία σε όλη τη χώρα.

Η αυριανή κινητοποίηση αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία καθώς, χτες, στη δεύτερη συνάντηση για την κλαδική ΣΣΕ του εμπορίου μεταξύ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, οι εργοδότες άνοιξαν τα χαρτιά τους ζητώντας μεσοσταθμική μείωση 15% σε όλα τα κλιμάκια και τις ειδικότητες της Σύμβασης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο βασικός μισθός με βάση την πρόταση των εργοδοτών από τα 918 ευρώ πέφτει στα 815 ευρώ.

Οι εργοδότες μάλιστα εμφανίζονται να κάνουν και χάρη στους χιλιάδες εμποροϋπάλληλους τους οποίους έχουν τσακίσει με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, τη μερική απασχόληση, τις απολύσεις, την απλήρωτη δουλειά, καθώς το ποσοστό μείωσης που προτείνουν - όπως άλλωστε γράφουν και στο κείμενο θέσεων που κατέθεσαν - είναι μικρότερο από αυτό που θα προκύψει μετά τη λήξη της μετενέργειας με βάση τα όσα προβλέπει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η κλαδική Σύμβαση στο εμπόριο λήγει το 2013.

Ενδεικτική άλλωστε των ορέξεων της εργοδοσίας για σάρωμα κάθε κατάκτησης και δικαιώματος των εργαζομένων είναι η δήλωση που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης. Χαρακτηριστικά είπε μεταξύ άλλων ότι «για να κρατήσουμε τις κλαδικές συμβάσεις στη ζωή απαιτούνται: Επανασχεδιασμός σε "λευκό χαρτί", επαναπροσδιορισμός "εφ' όλης της ύλης", επανέναρξη μιας ισχυρής κλαδικής σύμβασης του εμπορίου και επαναφορά της επεκτασιμότητας».

Για τις «δυσκολίες των επιχειρήσεων» αγωνιά η ηγεσία της ΟΙΥΕ

Το έδαφος για τις εργοδοτικές απαιτήσεις καλλιεργεί η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου, δηλαδή οι παρατάξεις της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και της ΠΑΣΚΕ, που έχοντας τους εργαζόμενους στη γωνία «διεκδικούν» το πάγωμα των μισθών, παίρνοντας υπόψη τους «τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις». Δηλαδή, την ανάγκη των επιχειρηματιών να θωρακίσουν τα κέρδη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι και τώρα, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτή η πλειοψηφία διαπραγματεύεται με τους εργοδότες τελικά για τους εργοδότες, με τους εργαζόμενους στη γωνία, χωρίς καμία προσπάθεια για την οργάνωση του κλάδου απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα.

Στη συνάντηση οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) απέναντι σε εργοδοσία αλλά και τη συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΟΙΥΕ κατέθεσε το ολοκληρωμένο διεκδικητικό της πλαίσιο με αίτημα αιχμής την υπογραφή μονοετούς ΣΣΕ χωρίς ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς και στα μεροκάματα και κάλυψη των απωλειών. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και μετατροπή τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου, κ.λπ.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, «απέναντι στην ενιαία επίθεση της εργοδοσίας και στη "ρεαλιστική πρόταση" της ΟΙΥΕ, εμείς απαντάμε με ένταση της οργάνωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς, με επιτροπές αγώνα, σωματειακές επιτροπές, με μαζικοποίηση των σωματείων και αλλαγή των συσχετισμών προς όφελος της εργατικής τάξης και των συμφερόντων της». Σε αυτή την κατεύθυνση καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν αποφασιστικά στην αυριανή πανελλαδική στάση εργασίας.

Στις δεκάδες μέχρι στιγμής αποφάσεις συμμετοχής χτες προστέθηκαν τα σωματεία Ιδ. Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων σε: Μεσσηνία, Λάρισα, Τρίκαλα και Ρόδο.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΔΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ
Ενοχλήθηκαν γιατί αποκαλύφθηκαν

Οργισμένη εμφανίζεται η πλειοψηφία στο ΔΣ της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ από το δημοσίευμα του «Ρ», που αποκάλυψε ότι στηρίζει ένα σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) το οποίο είναι σε βάρος των εργαζομένων.

Η πλειοψηφία αυτή απαντά στο δημοσίευμα του «Ρ» με ανακοίνωσή της στην οποία σημειώνει: «Ερωτηματικά για τους πραγματικούς λόγους της επίθεσης κατά της ΕΤΕ/ΔΕΗ προκαλούν τόσο οι σημερινές δηλώσεις της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα όσο και δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη"».

Πριν ακόμα αναφερθούμε στην ουσία της διαφωνίας τους πρέπει να σημειώσουμε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει να λένε ψέματα. Ούτε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ούτε ο «Ρ» επιτέθηκαν στο σωματείο. Οι οποιεσδήποτε αναφορές γίνονται στις ηγεσίες και στα στελέχη συγκεκριμένων παρατάξεων για τη στάση που κράτησαν απέναντι στο σχέδιο της ΣΣΕ. Να πώς ξεκινά το δημοσίευμα του «Ρ»: «Με τις ψήφους σύσσωμης της ΣΑΔ (πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ), της πλειοψηφίας των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ και ενός συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ, καταψηφίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ ΔΕΗ) η πρόταση της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) να απορριφθεί το σχέδιο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Τώρα που ξεπεράσαμε το πρώτο ψεύδος ας δούμε πώς προσπαθούν αυτές οι δυνάμεις να κοροϊδέψουν τα μέλη του Σωματείου. Στην ανακοίνωσή τους λένε ότι στο ΔΣ της Ενωσης «τέθηκαν δύο προτάσεις. Της Αγωνιστικής Συνεργασίας που απέρριπτε συνολικά το υπό διαβούλευση κείμενο της νέας ΣΣΕ και μια πρόταση που κατέθεσαν μέλη του προεδρείου της ΕΤΕ/ΔΕΗ και υποστήριζε την υπογραφή Σύμβασης με δυο βασικές προϋποθέσεις: Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την αποτροπή μειώσεων στις αποδοχές, η οποία και τελικά έγινε δεκτή».

Πρώτον, δε λένε ότι ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΣΚΕ προσπάθησαν αρχικά - χωρίς να τα καταφέρουν - να εμποδίσουν να μπει σε ψηφοφορία η πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Δεύτερον, μόνο η πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» μπήκε σε ψηφοφορία και καμία άλλη.

Τρίτον, επιβεβαιώνουν ότι απέρριψαν την πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Τέταρτον, ο βασικός άξονας του σχεδίου της ΣΣΕ είναι ο εξής: Αποδοχή των μνημονιακών νόμων που μειώνουν τους μισθούς κατά 35% και καταργούν τη μονιμότητα, διευκολύνοντας έτσι τις απολύσεις. Ερχονται οι δυνάμεις αυτές και λένε: Θα υπογράψουν αυτή τη ΣΣΕ αρκεί να μην έχει τους παραπάνω όρους. Μα αν θέλανε να μην υπάρχουν αυτοί οι όροι σημαίνει ότι δε δέχονται την ουσία του σχεδίου και άρα το ίδιο το σχέδιο. Δηλαδή, θα στήριζαν και δε θα απέρριπταν την πρόταση της «Αγωνιστικής Συνεργασίας».

Επραξαν όμως το αντίθετο.

Ολα τα άλλα είναι για να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Απεργούν αύριο για ΣΣΕ χωρίς μείωση μισθών και δικαιωμάτων

Στις 11.30 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Μέχρι τελευταία στιγμή δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της αυριανής 24ωρης απεργίας το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, τα επιχειρησιακά σωματεία και οι σωματειακές επιτροπές. Η απεργιακή συγκέντρωση του κλάδου έχει οριστεί στις 11.30 π.μ. στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου απέναντι από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Εκεί θα φτάσουν με πορεία οι εργαζόμενοι από τα ξενοδοχεία τους όπου από το πρωί θα δίνουν τη μάχη της περιφρούρησης. Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και τις επισιτιστικές επιχειρήσεις διεκδικούν: Υπογραφή ΣΣΕ χωρίς καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Πληρωμή όλων των δεδουλευμένων στους απλήρωτους εργαζόμενους του κλάδου. Καμία απόλυση, καμία εκ περιτροπής εργασία, καμία ατομική σύμβαση, να μην περάσουν οι απειλές, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία. Κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος κλπ.

Χτες γενικές συνελεύσεις πραγματοποιήθηκαν στα ξενοδοχεία «Νοβοτέλ» και «Λίδρα Μάρριοτ» για την καλύτερη προετοιμασία της απεργίας. Εχουν ήδη προηγηθεί γενικές συνελεύσεις σε μια σειρά ξενοδοχεία, συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, συσκέψεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Παρά την προσπάθεια της διεύθυνσης του «Λίδρα Μάρριοτ» να βάλει εμπόδια στην πραγματοποίηση της απεργίας, η συμμετοχή των εργαζομένων στη συνέλευση ήταν μαζική και επικρότησε την απόφαση του κλαδικού συνδικάτου για την οργάνωση του αγώνα με στόχο την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας χωρίς καμία μείωση μισθών και δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία του «Λίδρα Μάρριοτ» με προχτεσινή επιστολή προς τους εργαζόμενους, αφού ενημέρωσε ότι κατέβαλε τα δεδουλευμένα του Απρίλη, κάλεσε τους εργαζόμενους να μη χάσουν τη «σπάνια ευκαιρία» να δουλέψουν σήμερα και αύριο (λόγω αυξημένης πληρότητας) και να εισπραχθούν αρκετά χρήματα που θα «αμβλύνουν την οξύτητα της ταμειακής ρευστότητάς μας και θα συμβάλουν καταλυτικά στη σμίκρυνση (αν όχι την αποφυγή) της καθυστέρησης πληρωμής της μισθοδοσίας του Μαΐου», όπως γράφει χαρακτηριστικά! Σήμερα, γενική συνέλευση πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ