ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Για το Κυπριακό

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, αποδεικνύουν ότι διανύουμε μια περίοδο, όχι προσπαθειών για τη δίκαιη επίλυσή του, αλλά πώς θα καμουφλαριστεί η προαποφασισμένη διχοτόμηση, με τη μορφή της δημιουργίας δύο ισότιμων κρατών και δύο κυρίαρχων οντοτήτων, που θα εμφανίζονται, τάχα, στο διεθνές πεδίο με μια ενιαία πολιτική. Δεν πρόκειται, απλά, για λύση επώδυνου συμβιβασμού, αλλά για μια τορπίλη στην περιοχή, που φλέγεται από πολέμους και επεμβάσεις, εν μέσω σκληρών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Διαφωνούμε ριζικά με όλες εκείνες τις τοποθετήσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων, ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία του Ντενκτάς. Η αδιαλλαξία είναι δεδομένη και καταδικαστέα, όμως αυτή θα έπεφτε στο κενό, αν η «διεθνής κοινότητα», ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, έπαιρναν σαφή και καθαρή θέση για εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ στο διεθνές αυτό πρόβλημα.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης να καθησυχάζει για την πορεία του Κυπριακού και, μάλιστα, να προβάλλει τη θέση «νυν υπέρ πάντων η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». Η ίδια η ΕΕ, με τις επίσημες ή ανεπίσημες αποφάσεις, έχει πολλές φορές αποδείξει ότι είτε την ενδιαφέρει ο ενταφιασμός της δίκαιης λύσης, είτε αδιαφορεί για τον ενταφιασμό του Κυπριακού.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, στην ομιλία του στην κυπριακή Βουλή, στις 25 Οκτώβρη του 2001, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ ποτέ δε ζητά να καθορίζει τις συνταγματικές ρυθμίσεις ή τις διευθετήσεις ασφαλείας των κρατών - μελών της». Πρόκειται για κυνική ομολογία.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει την ελληνική Βουλή και το λαό για τα πραγματικά γεγονότα και όχι τα παραπλανητικά. Μόνον έτσι μπορεί να βάλει ένα εμπόδιο από τη μεριά της στο μεγάλο έγκλημα που ετοιμάζεται σε βάρος του Κυπριακού, σε βάρος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, σε βάρος της ειρήνης της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ