ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αύριο η μεγάλη Πορεία Ειρήνης

Αύριο διαδηλώνουν, επίσης, για την Ειρήνη σε Κοζάνη, Κατερίνη και Καβάλα

Από παλαιότερη αντιπολεμική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Από παλαιότερη αντιπολεμική κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Με τη μεγάλη πορεία ειρήνης αύριο, Κυριακή, 26 Μάη κορυφώνονται οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις της Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στη Θεσσαλονίκη, που οργανώνονται στη μνήμη του αγωνιστή και μάρτυρα Γρηγόρη Λαμπράκη. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα» στο Καραμπουρνάκι και θα καταλήξει στο μνημείο του Γ. Λαμπράκη στη συμβολή των οδών Ερμού και Βενιζέλου.

Στη διάρκεια της διαδρομής, οι διαδηλωτές θα περάσουν μπροστά από το Γ' Σώμα Στρατού, το οποίο με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης θα μετατραπεί σε έδρα του ΝΑΤΟικού Πολυεθνικού Επιτελικού Κέντρου. Εκεί οι ειρηνοδρόμοι θα εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση του νέου ιμπεριαλιστικού στρατηγείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Μπροστά στην είσοδο του Γ' Σώματος Στρατού θα γίνει ομιλία από εκπρόσωπο της ΝΔΕ, ενώ ομάδα νεολαίων θα παρουσιάσει δρώμενα, τα οποία θα περιγράφουν τις επιπτώσεις από την παρουσία των ΝΑΤΟικών δολοφόνων στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η ΕΔΥΕΘ καλεί τους φορείς της πόλης, κάθε εργαζόμενο, κάθε νέο και νέα να πάρουν μαζικά μέρος στη μεγάλη πορεία ειρήνης και να δηλώσουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης των ιμπεριαλιστών. Να εκφράσουν, παράλληλα, την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό.

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πορεία ειρήνης που διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ, απευθύνει και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. «Σήμερα, που ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία το έγκλημα που συντελείται στην Παλαιστίνη από τον σφαγέα Σαρόν, με τη στήριξη και ανοχή των Αμερικανών και των πολεμοκάπηλων, σήμερα που λαοί ολόκληροι χαρακτηρίζονται τρομοκράτες, που η επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού αυξάνεται, σήμερα είναι ακόμη πιο αναγκαίο να αγωνιστούμε όλοι μαζί για την υπεράσπιση της ειρήνης, για τη φιλία των λαών», σημειώνει στο κάλεσμά του το ΕΚΘ.

Στις άλλες πόλεις

Κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος, απευθύνουν και οι φορείς στις υπόλοιπες περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης.

- Στην Κοζάνη, η πορεία ειρήνης θα γίνει αύριο, Κυριακή, 26 Μάη. Θα ξεκινήσει στις 6.30μ.μ. από το μνημείο της Παναγιάς και θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Και στην Κατερίνη η πορεία ειρήνης θα γίνει την Κυριακή 26 Μάη. Θα ξεκινήσει στις 7μ.μ. από την Πλατεία Περιστάσεως και θα καταλήξει στο Σιντριβάνι στο τέλος του πεζόδρομου της πόλης.

- Στην Καβάλα την Κυριακή 26 του μήνα, πραγματοποιείται εκδήλωση για την ειρήνη στις 10.30 το πρωί στην Κεντρική Πλατεία. Θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδη, καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ειρήνης. Θα ακολουθήσει αγώνας δρόμου για την ειρήνη στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο «δρόμος» αυτός έχει συμβολικό χαρακτήρα και μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά από δέκα ετών και πάνω και μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Στους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά φανελάκια και καπελάκια και μετά τον αγώνα αναμνηστικά διπλώματα.

- Οι αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα κορυφωθούν τον Ιούνη. Με πρωτοβουλία των Επιτροπών Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση περικύκλωσης της «Φωνής της Αμερικής» στο Εράσμιο Ξάνθης, την Κυριακή 2 Ιούνη.

- Στις Σέρρες, εκδήλωση στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη θα γίνει στις 2 Ιούνη. Στη διάρκειά της, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη και θα γίνει συναυλία με παλαιστινιακά συγκροτήματα. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με λαμπαδηδρομία στην πόλη των Σερρών.

ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Πλούσιο φιλειρηνικό πρόγραμμα

Σήμερα, Σάββατο, 25 του Μάη, η πορεία ειρήνης στη βάση του Ακτιου

Στο πλαίσιο των αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων του μήνα Μάη, η Συντονιστική Γραμματεία Επιτροπών Βορειοδυτικής Ελλάδας διοργανώνει σήμερα, Σάββατο, 25 του Μάη, στις 7.30 μ.μ., πορεία ειρήνης στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, περικύκλωση της βάσης, στη συνέχεια πορεία στο κέντρο της πόλης της Πρέβεζας και συναυλία στην παραλία της πόλης. Επίσης, η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου έχει συγκροτήσει τετραήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την ειρήνη, το οποίο συνεχίζεται ως εξής:

  • Αύριο, Κυριακή 26 του Μάη, στις 8 μ.μ., στον Αγιο Κωνσταντίνο στο Αγρίνιο, στην κεντρική πλατεία, θα γίνει εκδήλωση με ομιλία από μέλος της ΝΔΕ, απαγγελία ποιημάτων με θέμα την ειρήνη, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις από παραδοσιακά συγκροτήματα Μικρασιατών προσφύγων.
  • Την Πέμπτη 30 του Μάη, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Πανοπούλου, θα γίνει Παιδικό Φεστιβάλ, όπου τα παιδιά θα ζωγραφίσουν για την ειρήνη και θα βραβευτούν οι καλύτερες ζωγραφιές των παιδιών από επιτροπή που θα συγκροτήσει η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου. Παράλληλα, θα υπάρχει έκθεση παιδικού βιβλίου και απαγγελίες ποιημάτων για την ειρήνη από παιδιά.
ΧΑΝΙΑ
Αύριο η διαδήλωση στη βάση της Σούδας

Στις 12 το μεσημέρι η εκκίνηση από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς

Εξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας θα διαδηλώσει ο λαός της Κρήτης, αύριο, Κυριακή 26 του Μάη. Η εκκίνηση θα γίνει από την πλατεία Δημοτικής Αγοράς της πόλης των Χανίων, στις 12 το μεσημέρι. Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν σε σύσκεψη, όπου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση της πορείας, με ανακοίνωσή τους, καλούν όλους τους μαζικούς φορείς και της υπόλοιπης Κρήτης να ενώσουν τη φωνή τους και να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκεκριμένη κινητοποίηση, προσδίδοντάς της παγκρήτιο χαρακτήρα.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς: Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Επιτροπή Ενάντια στις Ξένες Βάσεις και στην Εξάρτηση, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου, Σωματείο Οικοδόμων Νομού Χανίων, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Σύλλογος Εργαζομένων και Νοσηλευτικός Σύλλογος στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ