ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2020 - Κυριακή 26 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Αρπαγή παλαιστινιακών εδαφών ο πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης

Ο Παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει την βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και την συνεχή κλοπή της γης του

Copyright 2018 The Associated

Ο Παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει την βάρβαρη ισραηλινή κατοχή και την συνεχή κλοπή της γης του
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας για τη συγκρότηση ισραηλινής κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» ανάμεσα στον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και αρχηγό του κόμματος Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον αρχηγό του (διαλυθέντος) «Μπλε και Λευκού» μπλοκ, Μπένι Γκαντς (στρατηγό ε.α.), με τη συμμετοχή των Εργατικών και μικρότερων κομμάτων υπερορθόδοξων Εβραίων, ανοίγει ακόμη περισσότερο το δρόμο για την κλιμάκωση της κατοχής της παλαιστινιακής γης και καταδυνάστευσης του παλαιστινιακού λαού. Και αυτό γιατί ένα από τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι η προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης από τον ερχόμενο Ιούλη, με προϋπόθεση την πρότερη ολοκλήρωση της χαρτογράφησης αρπαγής των νέων εδαφών.

Το σχέδιο της προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Οχθης, που προϋπήρχε του περιβόητου αμερικανικού σχεδίου του Προέδρου Τραμπ περί «Συμφωνίας του Αιώνα», αντανακλά την επιλογή σημαντικού μέρους της ισραηλινής αστικής τάξης για παραμερισμό των προσπαθειών για επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης με λύση στη βάση των δύο κρατών, με επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων και ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Προκαλεί ωστόσο τις εύλογες διαμαρτυρίες της Παλαιστινιακής Αρχής, που δείχνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε δυνατό μέσο για να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη.

Οι έντονες αντιδράσεις της Παλαιστινιακής Αρχής

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, σε επιστολή του την Πέμπτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στον γενικό γραμματέα και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καταγγέλλει το ισραηλινό πολιτικό κατεστημένο πως «έχει ενωθεί υπό την ατζέντα του μόνιμου εποικισμού και της προσάρτησης», με απώτερο στόχο την εδραίωση και μονιμοποίηση της σύγκρουσης και τη διαρκή καταπίεση του Παλαιστινιακού λαού με την πλήρη υποστήριξη και συμβολή των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων. Ξεκαθάρισε επίσης πως η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα αναγνωρίσει «οποιεσδήποτε συμφωνίες μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ, σε περίπτωση που το Ισραήλ προσαρτήσει οποιοδήποτε μέρος της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης».

Επιπλέον ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριγιάντ αλ Μάλικι ανακοίνωσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια ενάντια στα σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών. Μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη στη Ραμάλα με τον εκπρόσωπο της ΕΕ στην Παλαιστίνη, Σβεν Κόχαν φον Μπούργκσντορφ, ο Μάλικι κάλεσε την ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση για να σταματήσει την υλοποίηση των σχεδίων προσάρτησης και να κάνει «πρακτικά βήματα και μέτρα» για να το αποτρέψει, παροτρύνοντάς την να επιβάλει κυρώσεις. Η ανακοίνωση της ΕΕ πως τυχόν προσάρτηση των παλαιστινιακών εδαφών «συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» δεν θα πρέπει να καθησυχάζει για την αποτελεσματικότητα αυτών των υποκριτικών αντιρρήσεων, καθώς δύσκολα οι Βρυξέλλες θα επιλέξουν να έρθουν σε ρήξη με τις ΗΠΑ σε μία περίοδο που «φουντώνουν» οι ανταγωνισμοί στους κόλπους των ισχυρότερων ευρωπαϊκών ιμπεριαλιστικών χωρών.

ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ - ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΟΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Απειλές Τραμπ με φόντο σφοδρούς ανταγωνισμούς

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΙΑΝΤ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Επιπρόσθετη ένταση προκαλούν στον Περσικό Κόλπο οι τελευταίες απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατά του Ιράν, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου την οποία προκαλούν οι σύνθετοι και σφοδροί ανταγωνισμοί μεταξύ μονοπωλίων Ενέργειας και η χαμηλή διεθνής ζήτηση για «μαύρο χρυσό», εξαιτίας των περιορισμών που προκαλεί η πανδημία στις μετακινήσεις και την παραγωγή.

H κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε τα αμερικανικά πολεμικά πλοία που πλέουν στον Περσικό να χτυπήσουν ιρανικά ταχύπλοα του Πολεμικού Ναυτικού «σε περίπτωση που επαναλάβουν επικίνδυνους ελιγμούς και άλλες παρενοχλήσεις». Αφορμή έδωσε την περασμένη Τετάρτη η επιτυχής εκτόξευση του πρώτου ιρανικού στρατιωτικού δορυφόρου NOOR-1, που τέθηκε σε τροχιά σε απόσταση 425 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης. Η εξέλιξη φάνηκε να αιφνιδιάζει τις αμερικανικές αρχές, που έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ιράν για «παραβίαση διεθνών αποφάσεων» όπως η 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μολονότι αυτή αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο αρχηγός των «Φρουρών της Επανάστασης», υποστράτηγος Χουσέιν Σαλαμί, διέταξε το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό να καταστρέψει «οποιαδήποτε αμερικανική τρομοκρατική δύναμη στον Περσικό Κόλπο απειλεί την ασφάλεια είτε των πολεμικών είτε των μη πολεμικών πλοίων του Ιράν». Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε επισήμως για τις απειλές Τραμπ μέσω του πρέσβη της Ελβετίας στην Τεχεράνη, που λειτουργεί ως ενδιάμεσος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ο δε ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιχαντέχ διεμήνυσε ότι παρά τις κυρώσεις, το Ιράν ενισχύει τη στρατιωτική του ισχύ και την ασφάλειά του, μένοντας έτοιμο «και για νέες εκπλήξεις».

Ρευστότητα στις διεθνείς αγορές πετρελαίου

Η πρόσθετη ένταση στις από καιρό τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν σημειώνεται σε μία περίοδο σημαντικής πτώσης των διεθνών τιμών πετρελαίου, που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, με χαρακτηριστική την ασίγαστη κόντρα ανάμεσα σε ανταγωνιστικά μονοπώλια Ενέργειας (υδρογονανθράκων και Ανανεώσιμων Πηγών). Η πρόσφατη αντιπαράθεση ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ρωσία σχετικά με τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής, που προκάλεσε σημαντική ζημιά κυρίως στις αμερικανικές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου, υποτίθεται ότι έληξε στα μέσα Απρίλη με μία συμφωνία για μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά περίπου 10 εκατ. βαρέλια τη μέρα από το Μάη. Τα γεγονότα όμως δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο και δύσκολα μπορεί να επιλυθεί με αυτή τη συμφωνία ή με κάποια νέα μεταξύ χωρών μελών και μη του ΟΠΕΚ (σχήμα γνωστό ως OΠΕΚ+).

Ας μην ξεχνάμε ότι τη Δευτέρα η τιμή του αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου ανά βαρέλι για συμβόλαια που αφορούν την παράδοσή του το Μάη βρέθηκε στο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδό της, με τους επενδυτές να φτάνουν στο σημείο ...να πληρώνουν τους αγοραστές για να ξεφορτωθούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης! Μία μέρα μετά (21/4), το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ πωλήθηκε κάτω από το «ψυχολογικό» όριο των 20 δολαρίων το βαρέλι.

Οπως φαίνεται, η νέα καπιταλιστική κρίση που ξεπροβάλλει - και απλά επισπεύδεται από τις συνέπειες της πανδημίας - θα οξύνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό, με χαμένους μονίμως τους λαούς, όσο δεν αμφισβητούν οργανωμένα και μαζικά την ίδια την εξουσία του κεφαλαίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αδιέξοδα και μικρά βήματα στα παζάρια

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Χωρίς αποτέλεσμα πραγματοποιήθηκε - με τηλεδιάσκεψη - την Τετάρτη μία ακόμα σύνοδος της Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, Ρωσία, ΟΑΣΕ, αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ - Ντονμπάς) για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ανατολική Ουκρανία, δήλωσε από τη σκοπιά του ο απεσταλμένος της Ρωσίας στις συνομιλίες.

Αναφερόμενος στην ανταλλαγή 34 κρατουμένων μεταξύ Ουκρανίας και Ντονμπάς την περασμένη βδομάδα, ο Ρώσος απεσταλμένος σημείωσε πως «αυτή θα μπορούσε να είχε πραγματοποιηθεί νωρίτερα» και «πρέπει να γίνει μάθημα» ότι «περαιτέρω συμφωνίες μεταξύ Κιέβου και Ντονμπάς μπορούν να εφαρμοστούν γρηγορότερα». Ωστόσο, κατηγόρησε την ουκρανική πλευρά για «μη εποικοδομητική στάση».

Οπως κατήγγειλε, «ακόμα και τη μέρα της ανταλλαγής, τη μέρα της απελευθέρωσης των κρατουμένων, καταγράφηκε νέος βομβαρδισμός από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας». Επίσης, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα «επικρατούσε σιωπή κατά μήκος της γραμμής επαφής που χωρίζει τα εδάφη που ελέγχονται από το Κίεβο και το Ντονμπάς, τώρα καταγράφονται καθημερινές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός. Στην πραγματικότητα, το Κίεβο υπονομεύει μια πραγματική ευκαιρία για βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή» και δεν ορίστηκαν οι περιοχές όπου θα συνεχιστεί η εκατέρωθεν απεμπλοκή στρατευμάτων, ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά.

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι η σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία θα επιλυθεί πριν από τη λήξη της θητείας του σε τέσσερα χρόνια. Την ίδια στιγμή απείλησε ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη μορφή των συνομιλιών στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφών, καθώς δεν αποφέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την ίδια μέρα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου τόνισαν την ανάγκη πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ και των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του σχήματος της Νορμανδίας (Ρωσία, Γερμανία, Γαλλία και Ουκρανία) τον Δεκέμβρη, και πως «ιδίως οι ουκρανικές αρχές πρέπει να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, όπως η θέσπιση νομοθεσίας για το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς».

ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Αμερικανικές αντιδράσεις στην κλιμάκωση κινεζικών ενεργειών

Το Πεκίνο περιέλαβε αμφισβητούμενες περιοχές σε διοικητικές του περιφέρειες, ενώ η Ουάσιγκτον περιπολεί για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας»

Η Κίνα υπερασπίζεται όλο και πιο δραστήρια τις αξιώσεις της στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ) και όλη την - κρίσιμης γεωστρατηγικής σημασίας - περιφέρεια της Ασίας και του Ειρηνικού, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες ανακοινώσεις με τις οποίες περιέλαβε αμφισβητούμενες περιοχές (νησιωτικά συμπλέγματα που διεκδικούν η Μαλαισία, το Βιετνάμ κ.ά.) σε δικές της επαρχίες.

Οι ανακοινώσεις έγιναν ενώ το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Lianoning» ολοκλήρωνε νέα επιχείρηση στην περιοχή, που είχε ξεκινήσει στα μέσα του μήνα, διασχίζοντας τα Στενά Μιγιάκο (μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα) και το Κανάλι Μπασί (μεταξύ Ταϊβάν και Φιλιππίνων) για να καταλήξει στη ΝΚΘ. Στη φειδωλή ανακοίνωση του Πεκίνου τονιζόταν ότι το «Lianoning» θα συνεχίσει τέτοιες επιχειρήσεις για να ενισχύσει την «ικανότητά του να αντιμετωπίζει» όλες τις καταστάσεις που προκύπτουν.

Οι κινήσεις της Κίνας προκάλεσαν την άμεση αντίδραση πρώτα απ' όλα των ΗΠΑ, που αναγνωρίζοντας τη σημασία της ΝΚΘ τα τελευταία χρόνια έχουν καθιερώσει περιπολίες για την υπεράσπιση της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και της αεροπλοΐας». Ετσι, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία «USS America» και «USS Bunker Hill» στάλθηκαν στην περιοχή, με το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να συμβουλεύει την Κίνα να σταματήσει την «εκφοβιστική της συμπεριφορά» και να την κατηγορεί ότι εκμεταλλεύεται την εξέλιξη της πανδημίας για «να εξαναγκάσει τους γείτονές της» να συναινέσουν σε δικές της επιδιώξεις. Σημειωτέον, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι τα δύο αμερικανικά πλοία «προσέγγισαν» κινεζικό κρατικό ερευνητικό πλοίο (το «Haiyang Dizhi 8») που βρέθηκε κοντά σε πλατφόρμα γεωτρήσεων της μαλαισιανής εταιρείας «Petronas».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κεντρικό άρθρο στην αγγλόφωνη κινεζική εφημερίδα «Globaltimes» εκτιμούσε προ ημερών ότι «το ζήτημα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας είναι το κλειδί της στρατηγικής των ΗΠΑ. Η παρέμβαση στις περιφερειακές υποθέσεις είναι ένα σημαντικό μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ να περιορίσουν και να εξουδετερώσουν την Κίνα». Συμπλήρωνε ότι «αν και οι χώρες της Θάλασσας της Νότιας Κίνας έχουν διαφωνίες σχετικά με περιφερειακά ζητήματα, στοχεύουν στην επίλυση των διαφορών μέσω ειρηνικών διαβουλεύσεων. Οι ελιγμοί των ΗΠΑ αντιβαίνουν στις προσδοκίες αυτών των χωρών για την επίλυση των διαφορών με εποικοδομητικό τρόπο. Οι παρεμβάσεις των ΗΠΑ στις υποθέσεις άλλων χωρών είναι γνωστές. Σκεφτείτε τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και την Ουκρανία. Ολες οι χώρες γύρω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας πρέπει να διατηρήσουν καθαρό μυαλό σε αυτήν την πραγματικότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ