ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΕΤΡΑΜΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ - ΣΕΡΒΙΑΣ - ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
Στο επίκεντρο οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για τα Δυτικά Βαλκάνια

Eurokinissi

Η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Δυτικών Βαλκανίων, που θα γίνει στη Σόφια, στις 17 Μάη, στο πλαίσιο της προώθησης των ευρωενωσιακών σχεδιασμών για την ευρύτερη περιοχή σε αντιπαράθεση με τους σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως και τα σχέδια του κεφαλαίου σε Ενέργεια και Μεταφορές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της τετραμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Ελλάδας, Αλ. Τσίπρα, της Βουλγαρίας, Μπ. Μπορίσοφ, της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, και του Προέδρου της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στο Βουκουρέστι.

Στόχος ήταν ο συντονισμός των κινήσεων των τεσσάρων κρατών ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Σόφια, στην κατεύθυνση υποστήριξης της ενσωμάτωσης στην ιμπεριαλιστική ένωση των Δυτικών Βαλκανίων και ειδικά της Σερβίας, που βρίσκεται άλλωστε και στο επίκεντρο των ανταγωνισμών ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με τη Ρωσία, η οποία διατηρεί ισχυρά ερείσματα στη χώρα.

Αλλωστε, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο, μαζί με την «αμοιβαία ενημέρωση» για τις περιφερειακές εξελίξεις, για την κατάσταση στο Κόσσοβο και τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, συζητήθηκε και το ζήτημα «της επιρροής τρίτων κρατών στην περιοχή», κυρίως της Ρωσίας, η ανάσχεση της οποίας είναι προτεραιότητα για την ΕΕ, φουντώνοντας παραπέρα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των αγορών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων.

Επίσης, στη Σύνοδο εξετάστηκαν θέματα συνεργασίας των τεσσάρων χωρών στους τομείς των υποδομών, της Ενέργειας και των μεταφορών κ.ά. Μάλιστα, αποφασίστηκε καταρχήν η συγκρότηση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει συγκεκριμένα πρότζεκτ, τα οποία εντάσσονται και υπηρετούν το στόχο της ενσωμάτωσης στην ΕΕ και της ανάδειξης της περιοχής σε κόμβο εμπορίου, μεταφοράς Ενέργειας κ.λπ., προς όφελος των αστικών τάξεων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στις κοινές δηλώσεις των ηγετών αμέσως μετά το πέρας των εργασιών η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Β. Ντάντσιλα, χαιρέτισε τη διαδικασία ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ και επισήμανε την ανάγκη, απ' τη σκοπιά της ανάπτυξης του κεφαλαίου, να συνεχιστεί ο διάλογος και να προωθηθούν συγκεκριμένα έργα.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας του, ευχαρίστησε για τη στήριξη των υπολοίπων ως προς την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και επισήμανε την ανάγκη να «τρέξουν» συγκεκριμένα έργα σύνδεσης των κρατών της περιοχής, βελτίωσης της ψηφιακής υποδομής κ.λπ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπ. Μπορίσοφ, δήλωσε πως η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε «να φέρουμε τα κράτη της περιοχής στην ευρωπαϊκή οικογένεια» και επικρότησε τα σχέδια για οδικά και άλλα έργα υποδομής.

Τέλος, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, διαβεβαίωσε και την αστική τάξη της Ελλάδας ότι «βρισκόμαστε εδώ για να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες», διαμήνυσε ότι τέτοια σχήματα συνεργασίας είναι που θα καθορίσουν «τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις δικές μας προτεραιότητες, και όχι με βάση στοχεύσεις και ατζέντες τρίτων». Επικρότησε την προοπτική ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, την ευρωενωσιακή «ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, με πλήρωση, όπως είπε, των κριτηρίων που θέτει η ΕΕ, κυρίως για προώθηση αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Στο πλαίσιο αυτό ενέταξε και τα έργα διασυνδεσιμότητας των Βαλκανίων, που τα παρουσίασε ως ικανά να προσελκύσουν και επενδυτές, πέραν της χρηματοδότησης απ' την ΕΕ, όπως είναι η διασύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τη Μαύρη Θάλασσα και τον Δούναβη με σιδηροδρομική γραμμή, η οδική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Σόφιας - Βουκουρεστίου, η σιδηροδρομική διασύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου, αλλά και το έργο του IGB από Αλεξανδρούπολη προς Βουλγαρία και ο κάθετος άξονας προς Ρουμανία. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η επόμενη τετραμερής θα γίνει στα τέλη Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζεται η περιοδεία Τουσκ στην περιοχή

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες από τα Τίρανα η τετραήμερη περιοδεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στα Δ. Βαλκάνια. Μετά τη συνάντησή του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ο Ντ. Τουσκ συνεχάρη την αλβανική ηγεσία και το λαό της χώρας για την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, σημείωσε πως θα πρέπει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη «όλες οι χώρες να πειστούν και να εγκρίνουν» την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια, απαίτησε «περισσότερη δουλειά», ενώ συμπλήρωσε πως «είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ενταχθούν η Αλβανία και οι άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων» τονίζοντας πως «η πλήρης ολοκλήρωση παραμένει το κοινό πεπρωμένο των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο Εντι Ράμα, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο για συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διαβεβαιώνοντας ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι το Μαυροβούνιο, η Σερβία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη (όπου ξεκινά σήμερα, στο Σαράγεβο, διήμερο επιχειρηματικό φόρουμ που είναι γνωστό ως «Βαλκανικό Νταβός») και η ΠΓΔΜ.

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Νέα συνάντηση σήμερα των ΥΠΕΞ στη Βιέννη

Και έντονη ευρωΝΑΤΟική κινητικότητα

Στη Βιέννη συναντώνται σήμερα το απόγευμα οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και ΠΔΓΜ, Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, παρουσία του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, σε άλλο ένα βήμα διευθέτησης του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ ώστε να «τρέξουν» ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για τα Βαλκάνια, όπως η ένταξη της γείτονος σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ανεξάρτητα από το τι θα βγει από τη σημερινή συνάντηση, οι δύο ΥΠΕΞ έχουν μπροστά τουλάχιστον άλλες δύο στο αμέσως επόμενο διάστημα: Την επόμενη βδομάδα, στις 3 και 4 Μάη στη Θεσσαλονίκη, στην 3η Υπουργική Συνάντηση Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας - ΠΓΔΜ - Βουλγαρίας, αλλά και λίγο αργότερα, στις 11 και 12 Μάη στο Σούνιο, σε Διάσκεψη που προγραμματίζει η ελληνική κυβέρνηση «για το Μέλλον της Ευρώπης», με τη συμμετοχή και των υποψήφιων για ένταξη στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Παραπέρα, το ζήτημα της ΠΓΔΜ αναμένεται να θιγεί και στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αυτήν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Οπως γράφεται, ο Ν. Κοτζιάς θα έχει ήδη από την Πέμπτη στις Βρυξέλλες κατ' ιδίαν συνάντηση με τον γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, με αντικείμενα συζήτησης το Σκοπιανό, τα Ελληνοτουρκικά και το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο ότι στα Σκόπια βρίσκεται για επαφές με τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ και άλλους παράγοντες ο πρ. γγ του ΝΑΤΟ Τζ. Ρόμπερτσον, επικεφαλής «αντιπροσωπείας διπλωματών» από διάφορες χώρες. Μάλιστα, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζ. Ζάεφ ανακοινώθηκε και η σύσταση άτυπης «ομάδας της Αχρίδας», «η οποία θα συμβάλλει στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ».

«Λύση» εντός δύο εβδομάδων βλέπει ο Γ. Χαν

Στο μεταξύ, προαναγγελία άμεσης λύσης στο Σκοπιανό, παρά τις μέχρι τώρα προβλέψεις, έκανε ο Γ. Χαν, αρμόδιος επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής. Μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε «αισιόδοξος ότι τις επόμενες δυο βδομάδες θα έχουμε μία λύση. Τουλάχιστον, μία λύση που θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ. Ολοι συμφωνούν ότι αυτό θα ήταν χρήσιμο για την κοινωνία, για τη χώρα και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Οπως μεταδίδει το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων «MIA», κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Χαν ο Ζ. Ζαεφ είπε: «Ο επίτροπος Χαν είναι μεγάλος φίλος της "Μακεδονίας" και μακάρι να έχει πληροφορίες ότι σε δύο εβδομάδες θα έχει τελειώσει. Εγώ το θέλω αυτό, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι δυνατόν».

Πρόσθεσε πάντως πως «γενικά, αυτό που εγώ περιμένω είναι να καταβάλουμε μέγιστες προσπάθειες μέχρι τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επειδή είμαστε σίγουροι πως (...) αν το έχουμε λύσει μέχρι τότε θα έχουμε οριστικές και ισχυρότατες εγγυήσεις ότι θα λάβουμε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων». «Πιστεύω ότι είναι υπόθεση εβδομάδων, αλλά νομίζω ότι δυο βδομάδες είναι υπερβολικά λίγες», κατέληξε.

Οι δηλώσεις Χαν προκάλεσαν όμως την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, που σε σχετική ανακοίνωσή του κάλεσε τον επίτροπο «να σταματήσει να παρέχει λάθος εικόνα για διαπραγματεύσεις τις οποίες, όπως όλα δείχνουν, δεν κατανοεί. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να σταματήσει να τις υπονομεύει».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Πάγιες οι διεκδικήσεις και ο κυβερνητικός εφησυχασμός

«Από την Κύπρο στο Αιγαίο, από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι τη Θράκη και παντού, θα υλοποιήσουμε τις κατάλληλες πολιτικές για τα συμφέροντα της χώρας μας», δήλωσε χτες, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, σε άλλη μια υπόμνηση των πάγιων διεκδικήσεων και επιδιώξεων της αστικής τάξης της Τουρκίας σε όλη την περιοχή, αλλά και της πρόθεσής του να υπερασπιστεί τους στόχους αυτούς.

Την ίδια ώρα, σταθερά στη γραμμή του εφησυχασμού και της απόκρυψης των αιτιών της τουρκικής επιθετικότητας, όσο βέβαια και σε επιχείρηση απόκρυψης των τεράστιων ευθυνών της για την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, κινείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να λέει χτες (ρ/σ «Alpha») ότι «σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις που γίνονται από κάποιους Τούρκους αξιωματούχους ή μεσαία στελέχη, εν πάση περιπτώσει, της κυβέρνησης Ερντογάν, αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δείχνουν περισσότερο μια νευρικότητα και δεν εκφράζουν, κατά τη γνώμη μου, μια συγκροτημένη στρατηγική. Εγώ αυτό το οποίο θέλω να κρατήσω είναι τη δήλωση Ερντογάν για την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης όλων των διμερών διαφορών, αλλά και των διαφορών μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας».

Εκτίμησε μάλιστα ότι «μια αλλαγή πλεύσης σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, τουλάχιστον, είναι πιθανόν να έρθει μετά τις τουρκικές εκλογές».

Για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς δήλωσε πως είναι ζήτημα με το οποίο ασχολείται η τουρκική δικαιοσύνη, συνεπώς δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής, και πως ο Τούρκος Πρόεδρος «μπορεί να το κάνει και για λόγους της εσωτερικής πολιτικής σύγκρουσης που υπάρχει στην Τουρκία, μπορεί να το κάνει λόγω εκλογών (...) εφόσον η Τουρκία είναι ένα κράτος Δικαίου, πρέπει να αφεθεί η τουρκική Δικαιοσύνη να ολοκληρώσει την έρευνά της, να εκδώσει την ετυμηγορία της και από εκεί και πέρα να διευθετηθεί το ζήτημα».

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα με τις δύο γαλλικές φρεγάτες, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «υπάρχουν μια σειρά από διερευνήσεις για διάφορα projects στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας... Εάν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία (...) θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση...».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ