ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαράδεκτο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, απόδειξη της απροκάλυπτης στήριξης της ΕΕ στο Ισραήλ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει το απαράδεκτο κοινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη Γάζα από τις πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων, Συντηρητικών - Μεταρρυθμιστών και Πρασίνων. Τη στιγμή που χιλιάδες άοπλοι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές δολοφονούνται και τραυματίζονται εν ψυχρώ από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής, το ψήφισμα, αντιστρέφοντας προκλητικά την πραγματικότητα, σημειώνει πως «οι ισραηλινές αρχές ανέφεραν ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις τους δέχτηκαν πέτρες και βόμβες μολότοφ, και ότι ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν να χαλάσουν και να περάσουν τον φράχτη για να εισέλθουν στο έδαφος του Ισραήλ». Η Λωρίδα της Γάζας, που στενάζει από τον βάρβαρο αποκλεισμό του ισραηλινού κράτους, με ανυπολόγιστες τραγικές συνέπειες για τον πληθυσμό της, χαρακτηρίζεται «κέντρο διεθνώς αναγνωρισμένων τρομοκρατικών οργανώσεων».

Επιχειρώντας να αποσιωπήσει την άγρια καταπίεση, την κατάπνιξη κάθε δικαιώματος και ελευθερίας του Παλαιστινιακού λαού από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, το ψήφισμα ρίχνει την ευθύνη στον «ενδοπαλαιστινιακό διχασμό»! Και προχωράει ακόμη παραπέρα από τη μέχρι τώρα κατάπτυστη στάση της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, της εξίσωσης του θύματος, των Παλαιστινίων, με τον θύτη τους, το Ισραήλ. Δικαιολογεί και νομιμοποιεί τα ισραηλινά εγκλήματα ενάντια στους Παλαιστίνιους. Παίρνει υπό την προστασία του το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο, αναγνωρίζοντας δήθεν «τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ισραήλ σε θέματα ασφάλειας και την ανάγκη να προστατέψει τα εδάφη και τα σύνορά του κάνοντας χρήση αναλογικών μέσων». Ενοχοποιεί την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, καλώντας «όσους ηγούνται των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Λωρίδα της Γάζας να αποφεύγουν την υποκίνηση βίας και να διασφαλίζουν ότι οποιαδήποτε διαμαρτυρία, διαδήλωση και συγκέντρωση παραμένει αυστηρά μη βίαιη και δεν μπορεί να τύχει εκμετάλλευσης για άλλους σκοπούς». Καλεί δηλαδή τον Παλαιστινιακό λαό να υπομένει αδιαμαρτύρητα τη σφαγή του, να παρακολουθεί σιωπηλός τους χιλιάδες κρατούμενους, ανάμεσά τους και παιδιά, να λιώνουν στις ισραηλινές φυλακές, την προσφυγιά και τη διαιώνιση της κατοχής και την αρπαγή των παλαιστινιακών εδαφών από τους ισραηλινούς εποικισμούς, τον αργό θάνατό του από τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου αποτελεί απτή απόδειξη για την απροκάλυπτη υποστήριξη που παρέχουν στο Ισραήλ η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, ανάμεσά τους και αυτή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην Ελλάδα, που ενισχύει την οικονομική, πολιτική και στρατιωτική συνεργασία της με το Ισραήλ, για την αναβάθμιση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή. Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η ΕΕ μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ οπλίζουν το δολοφονικό χέρι του ισραηλινού κράτους, είναι συνένοχοι για τα διαρκή εγκλήματα κατά του Παλαιστινιακού λαού.

«Καλούμε τους λαούς να καταδικάσουν τη στήριξη της ΕΕ, των κυβερνήσεών της και των συμμάχων της, να εντείνουν την πίεση στις κυβερνήσεις τους για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους για να σταματήσουν το δολοφονικό χέρι του Ισραήλ, για τον τερματισμό της κατοχής, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, την άμεση απελευθέρωση όλων των κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», καταλήγει η ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

ΗΠΑ
Επίσκεψη Γάλλου Προέδρου με πολλαπλή ατζέντα

Το ζήτημα του Ιράν ήταν ένα από τα σημεία που Μακρόν και Τραμπ μίλησαν για κοινή γραμμή

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τραμπ - Μακρόν

Copyright 2018 The Associated

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Τραμπ - Μακρόν
Με πολλά ταρατατζούμ συνεχίστηκε χτες η τριήμερη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στις ΗΠΑ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να του ανταποδίδει τη μεγαλειώδη τελετή με την οποία τον είχε υποδεχτεί στο Παρίσι. Τη Δευτέρα το βράδυ, με τις συζύγους τους, οι δύο Πρόεδροι δείπνησαν μαζί, ενώ χτες φύτεψαν στον κήπο του Λευκού Οίκου μια βελανιδιά που έφερε ο Γάλλος Πρόεδρος από το δάσος του Μπελό, όπου σκοτώθηκαν περίπου 9.000 Αμερικανοί στρατιώτες κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ως δείγμα της μεγάλης φιλίας των δύο χωρών. Ακριβώς αυτό το στοιχείο της μακρόχρονης σχέσης των δύο χωρών «για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας» τονίστηκε και από τους δύο ιμπεριαλιστές ηγέτες, με τον Τραμπ να ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Γάλλο ομόλογό του για τη συμβολή του στην τελευταία επίθεση στη Συρία, στο όνομα «της προστασίας του πολιτισμού». Ο Μακρόν και η συνοδεία του θα έχουν συναντήσεις και με επιχειρηματίες ενώ σήμερα θα μιλήσει στο Κογκρέσο.

Στο επίκεντρο η συμφωνία με το Ιράν

Χτες, οι δύο ηγέτες είχαν επίσημη συνάντηση και με τα επιτελεία τους (πολλοί αρμόδιοι υπουργοί), όπου τέθηκαν τα ζητήματα του Ιράν αλλά και των δασμών στο πλαίσιο της πολιτικής προστατευτισμού που προωθεί ο Τραμπ και έως το Μάη εξαιρεί τις χώρες της ΕΕ - και τη Γαλλία.

Ο Τραμπ προειδοποίησε το Ιράν ότι θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα αν εκκινήσει εκ νέου το πυρηνικό του πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκή» τη διεθνή συμφωνία του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. «Θα έχουν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα είχαν ποτέ», διεμήνυσε με νόημα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί την «τιθάσευση του Ιράν στην περιοχή» αλλά όχι την πλήρη ακύρωση της συμφωνίας, κάτι στο οποίο συμφωνούν η Γερμανίδα καγκελάριος, Α. Μέρκελ, και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τ. Μέι, υποστηρίζοντας τις μπίζνες των μονοπωλίων τους. Σύμφωνα δε με αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Suddeutche Zeitung», είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις Ευρωπαίων και Αμερικανών για να επιτευχθεί κοινή γραμμή και να μην αποχωρήσουν οι ΗΠΑ στις 12 Μάη.

Ωστόσο ο Μακρόν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά, μίλησε για μια νέα συμφωνία προβάλλοντας ζητήματα που αναφέρονταν και στο γερμανικό δημοσίευμα, ότι «θα πρέπει να απειληθεί με νέες κυρώσεις για τις αμφιλεγόμενες δοκιμές πυραύλων, την επιθετική περιφερειακή πολιτική και την εμπλοκή σε Συρία, Υεμένη και Λίβανο». Επίσης, είπε ότι το Ιράν και η Συρία είναι μέρος της «μεγάλης εικόνας», αυτού που ονόμασε «διευθέτηση της κατάστασης αφού τελειώσει η δουλειά με την ήττα του "Ισλαμικού Κράτους"», δηλαδή η μοιρασιά της «επόμενης μέρας». Στον σφοδρό ανταγωνισμό, από την αρχή της επέμβασης, πριν από 7 χρόνια, συμμετέχουν και άλλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και οι συμμαχίες της που διεκδικούν το δικό τους μερίδιο.

Επίσης, οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν - περισσότερο για το θεαθήναι - στην αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη Συρία, αλλά τόνισαν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από «τις εξελίξεις στο πεδίο». Ο Αμερικανός Πρόεδρος πάντως επανέλαβε ότι η χώρα του θα σταματήσει να πληρώνει όλο το κόστος για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ζήτησε περισσότερη ενεργοποίηση από συμμάχους. Στην προτροπή αυτή ο Μακρόν απάντησε ότι η χώρα του έχει αποφασίσει να προσφέρει περισσότερα, στο όνομα πάντα ...της «ειρήνης στην περιοχή».

Εμπόριο και Κορεατική Χερσόνησος στο τραπέζι

Σχετικά με την εμπορική σχέση της χώρας του με τη Γαλλία, ο Τραμπ είπε ότι είναι «περίπλοκη» λόγω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θέτει εμπορικούς φραγμούς, τους οποίους χαρακτήρισε απαράδεκτους. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει σοβαρές εμπορικές συνομιλίες με την ΕΕ και ότι οι διαπραγματεύσεις με το Μεξικό και τον Καναδά για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (NAFTA) πηγαίνουν πολύ καλά. Αναφερόμενος στο θέμα της Βόρειας Κορέας είπε ότι θα συναντηθεί «πολύ σύντομα» με τον ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν, και ότι η Πιονγιάνγκ θέλει να οργανωθεί αυτή η Σύνοδος Κορυφής το συντομότερο δυνατόν. Χαρακτήρισε μάλιστα τον Κιμ «πολύ ανοιχτό» και έκρινε πως η συμπεριφορά του ήταν «πολύ έντιμη». Επίσης, χαρακτήρισε τις σχέσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο εξαιρετικές και ότι υπάρχουν «πολύ καλές πιθανότητες» να επιτευχθεί μια συμφωνία στο εμπόριο κατά την επίσκεψη, σε λίγες μέρες, του υπουργού Οικονομικών, Στ. Μνούτσιν, στο Πεκίνο.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Φουντώνουν οι επαφές στην αντιπολίτευση

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι συμπολίτες μου θα δώσουν την κατάλληλη απάντηση σε όσους "μόλυναν" το κοινοβούλιο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΑΚΡ και ηγέτης της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, επικρίνοντας την προσχώρηση 15 βουλευτών του κεμαλικού σοσιαλδημοκρατικού CHP στο νεοσύστατο φιλελεύθερο ΙΥΙ, με αποτέλεσμα το τελευταίο να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις της συμμετοχής του στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιούνη.

Η «μετακίνηση» αυτή των «15», που έγινε με τις ευλογίες της ηγεσίας του CHP, είναι ενδεικτική των ενδοαστικών συνεργασιών που εντείνονται, ενόψει των πρόωρων - βουλευτικών και προεδρικών - εκλογών της Τουρκίας, στο φόντο των κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ κ.λπ.

Να σημειωθεί πάντως ότι δεν έλειψαν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του CHP από μέλη της «προοδευτικής» πτέρυγας, που δεν θέλουν συνεργασία με το ΙΥΙ. Ο βουλευτής Κωνσταντινούπολης Ιλχάν Τσιχανέρ ειρωνεύτηκε με tweet του ότι η ηγεσία του κόμματος πρέπει να δώσει άδεια σε καμιά 20αριά ακόμα βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα με διάφορα «αριστερά» κόμματα.

Συνέχεια σεναρίων με τον Γκιουλ

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η μεγάλη συζήτηση γύρω από την πιθανότητα μιας υποψηφιότητας Αμπντουλάχ Γκιουλ (στις προεδρικές εκλογές), που αν και υπήρξε συνιδρυτής του ΑΚΡ και με τη στήριξή του διέτελεσε ΥΠΕΞ και Πρόεδρος της Τουρκίας, τα τελευταία χρόνια έχει αποστασιοποιηθεί και διαφωνήσει με επιλογές του ΑΚΡ.

Είναι ενδεικτική και η δήλωση του εκπροσώπου του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Ζίγια Πιρ, που, υποστηρίζοντας - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος θα είναι ο πρώην ηγέτης του και καταδικασμένος για «τρομοκρατία», Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είπε ότι σε περίπτωση μιας υποψηφιότητας Γκιουλ το HDP θα τασσόταν υπέρ.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα επιδιώξει το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Ευτυχίας (SP) με τον Γκιουλ, ο οποίος σύμφωνα με τη «Χαμπερτούρκ» είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέντ Νταβούτογλου, που επίσης πρωτοστάτησε στη δημιουργία του ΑΚΡ αλλά πλέον έχει «αποστασιοποιηθεί». Τουρκικά ΜΜΕ σημείωναν ότι ο βασικός κορμός του SP προέρχεται από το λεγόμενο «Κίνημα της Εθνικής Αποψης» του Νετσμετίν Ερμπακάν, που «στέγασε» για χρόνια και τους Ερντογάν, Γκιουλ κ.ά.

ΙΡΑΝ
Αμεση αντίδραση στις πιέσεις για νέα Συμφωνία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί προειδοποίησε τον Αμερικανό ομόλογό του να μην αποχωρήσει από τη διεθνή Συμφωνία, τονίζοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα έχει να αντιμετωπίσει «σοβαρές συνέπειες», καθώς η ιρανική ηγεσία «θα αντιδράσει σθεναρά». «Το Ιράν είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα», τόνισε με νόημα...

Παρόμοια προειδοποίηση είχε απευθύνει προς τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, Αλί Σαμχανί, τονίζοντας πως ο ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας είναι έτοιμος για ορισμένες «ενέργειες που θα προκαλέσουν έκπληξη» σε περίπτωση που απορριφθεί η πυρηνική Συμφωνία. Ο Σαμχανί επικρότησε επίσης τις προσπάθειες της Ευρώπης για διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι αυτό δεν πρέπει να επιτευχθεί με την καταβολή «λύτρων» στις ΗΠΑ ή μέσω υποβάθμισης του Ιράν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ