ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Ενισχύει την καταστολή και την αφαίρεση δικαιωμάτων των προσφύγων

Icon

Στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή βρίσκεται από χτες το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που προβλέπει την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Οδηγίας της ΕΕ 2013/33 «σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία» και «Τροποποίηση του ν. 4251/2014 (Α' 80) για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/66/ΕΕ», «σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης - Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, καταψηφίζοντας, ανέδειξε ότι πρόκειται «για ένα απάνθρωπο νομοσχέδιο», με το οποίο η κυβέρνηση στο πρώτο του μέρος, δηλαδή στην ενσωμάτωση της πρώτης Οδηγίας για τον «γεωγραφικό περιορισμό των αιτούντων άσυλο», ενισχύει την καταστολή και την αφαίρεση δικαιωμάτων των ξεριζωμένων και κατατρεγμένων, και με το δεύτερο μέρος εφαρμόζει τη λεγόμενη «επιλεκτική, κυκλική μετανάστευση», τα «"έξυπνα" σύνορα της ΕΕ, που ανοιγοκλείνουν ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών για εργατικό δυναμικό».

Οπως επισήμανε, «έρχεται στον απόηχο της οργανωμένης δολοφονικής επίθεσης ακροδεξιών και φασιστικών ομάδων κατά προσφύγων και μεταναστών, ανάμεσά τους μικρών παιδιών και γυναικών, στην πλατεία Σαπφούς, επειδή εκφράζανε τη διαμαρτυρία τους για τον διπλό εγκλωβισμό στο νησί και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα "hot spots", για την καταπάτηση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Τι έκαναν οι φασίστες; Ξυλοδαρμούς και δεκάδες τραυματισμένους που δείχνουν την αγριότητα, το ρατσιστικό μίσος κατά απροστάτευτων ανθρώπων, αλλά δημιουργούν και πολλά ερωτήματα».

Πρόσθεσε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στη χώρα, κάτω από άθλιες συνθήκες, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά, και μάλιστα μ' αυτό το πρόσχημα έφερε στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ, στο οποίο προσφέρει κάθε χρόνο το 2,4% του ΑΕΠ, 4 δισ. ευρώ δηλαδή, φοροληστεύοντας εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους. Την ίδια ώρα έχει αναλάβει συνολικά αναβαθμισμένο ρόλο για την προώθηση των εγκληματικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστών, που σε συνδυασμό και με τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, που έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αύξηση των προσφυγικών ροών.

Από την πλευρά τους, τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης με τις τοποθετήσεις τους αβαντάρισαν ανοιχτά την πολιτική της κυβέρνησης και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, καθώς δεν ανέφεραν λέξη για τις αιτίες που δημιουργούν τους πρόσφυγες. Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, πρότεινε να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες Οδηγίες ολόκληρες και όχι αποσπασματικά, απαίτησε «εντατικοποίηση στην πολιτική των επιστροφών» και έδωσε πλήρη κάλυψη τις δολοφονικές επιθέσεις των φασιστοειδών σε βάρος προσφύγων στη Λέσβο, κάνοντας λόγο για «ακραία στοιχεία και από τις δύο άκρες»... Ενώ από το ΠΑΣΟΚ (Κίνημα Αλλαγής) ο Θ. Παπαθεοδώρου αφιέρωσε όλη του την ομιλία για να πείσει ότι η κυβέρνηση «δεν έχει μεταναστευτική πολιτική». Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή κατήγγειλε το νομοσχέδιο γιατί βρήκε σε αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ειδικού της αγορητή Π. Ηλιόπουλου, «πρόνοιες για κάθε είδους διευκολύνσεις» στους «λαθρομετανάστες» κ.ο.κ.

Ο υπουργός Δ. Βίτσας ανακοίνωσε ότι ειδικά μετά τη Σύνοδο της Βάρνας η τάση των προσφυγικών ροών είναι αυξητική και συγκεκριμένα ότι το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2018 εισήλθαν στη χώρα 7.594 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο τον Απρίλη, στα νησιά του Αιγαίου καταγράφηκαν 2.168 νέες είσοδοι προσφύγων και μεταναστών, ενώ από τον Εβρο εισήλθαν 2.700 άτομα, από τους οποίους οι 340 χτες το πρωί.

Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες

Η Δ. Μανωλάκου σημείωσε ότι με το νομοσχέδιο «ουσιαστικά ενισχύεται ο Κανονισμός του Δουβλίνου, και πρόσφυγες και μετανάστες γίνονται για δεύτερη φορά θύματα στα γεωπολιτικά σχέδια των ιμπεριαλιστών».

Για το πρώτο μέρος, σημείωσε, τόσο στην Οδηγία 33/2013 όσο και σε άλλα άρθρα του νομοσχεδίου «μπαίνει γεωγραφικός περιορισμός στην ελεύθερη κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο». Ειδικά στο άρθρο 7, ανέφερε, «υπάρχει ακόμα μία, πιο απάνθρωπη πρόβλεψη, που αφορά τη διακοπή παροχής των λεγόμενων υλικών συνθηκών υποδοχής, δηλαδή μιας στοιχειώδους παροχής για την επιβίωση σε ξεριζωμένους, σε περίπτωση που κάποιος αιτών άσυλο παραβιάσει τον γεωγραφικό προορισμό», επιπρόσθετα «υπονομεύεται άμεσα το δικαίωμα να προσφύγει ο αιτών στα διαιτητικά δικαστήρια, αφού η προσφυγή του δεν τον προστατεύει από την απέλαση», ενώ οι fast track διαδικασίες που προβλέπονται είναι τέτοιες ώστε ο αιτών «μπορεί πολύ εύκολα να χάσει το δικαίωμα για άσυλο και να μπει στα κέντρα κράτησης για απέλαση, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου». Συνολικά οι ρυθμίσεις, επισήμανε, «τροποποιούν προς το χειρότερο» τον απαράδεκτο νόμο 4375/2016, «που ψηφίστηκε για να μπορέσει να εφαρμοστεί η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας» και τον οποίο «είχαμε καταγγείλει και καταψηφίσει».

Τόνισε ότι θέση του ΚΚΕ «είναι να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες άμεσα, με τη μεταφορά στους σε κέντρα φιλοξενίας της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου θα γίνεται και η κατάθεση των αιτημάτων τους για άσυλο κ.λπ., με προοπτική τον απεγκλωβισμό τους από την Ελλάδα, όπως θέλει η συντριπτική τους πλειοψηφία».

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σώθηκαν από θαύμα και ... βρίσκονται κατηγορούμενοι

Απειλήθηκε η ζωή τους από τη δολοφονική επίθεση φασιστοειδών. Χτυπήθηκαν, τραυματίστηκαν, βρίστηκαν, προπηλακίστηκαν. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα, οι 120 πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν που είχαν εγκατασταθεί στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο επειδή δεν αντέχουν να ζουν άλλο στοιβαγμένοι στη Μόρια, βρίσκονται αντιμέτωποι και με μια δίκη με την κατηγορία της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου. Αντίθετα, κανένας από τους φασίστες, τους ακροδεξιούς, τους τραμπούκους που οργάνωσαν και σχεδίασαν αυτήν την επίθεση δεν διώκεται, δεν έχει συλληφθεί...

Οι καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα για όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής είναι πολύ σοβαρές. Σύμφωνα με αυτές, περίπου 200 ακροδεξιοί, φασίστες και χούλιγκαν απείλησαν ζωές, έδειραν πρόσφυγες και αλληλέγγυους, έκαψαν περιουσίες, κατέστρεψαν επιχειρήσεις, άνοιξαν κεφάλια με πέτρες και μεταλλικά εργαλεία, πέταξαν φωτοβολίδες στο πλήθος, απείλησαν δημοσιογράφους. Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για πλήρη κάλυψη της Αστυνομίας, αφού αυτοί οι 200 έφυγαν ανενόχλητοι για τα σπίτια τους, καμαρώνοντας μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη δολοφονική επίθεση!

Το βράδυ της Κυριακής, αυτή η ομάδα των 200 φασιστοειδών, οπλισμένων με φωτοβολίδες, πέτρες και διάφορα αντικείμενα, όπως γαλλικά κλειδιά μεγάλου μεγέθους, πλησίασε σε απόσταση αναπνοής τους πρόσφυγες στην πλατεία Σαπφούς, άρχισε τις προκλήσεις και εκτόξευσε αρχικά πλαστικά μπουκάλια νερού εναντίον τους. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ, που ήταν εκεί από νωρίς, δημιούργησαν έναν κλοιό, μπαίνοντας ανάμεσα στις δύο ομάδες. Χωρίς να δέχεται απάντηση, ο φασιστικός όχλος συνέχισε τις προκλήσεις, εκτοξεύοντας πλέον πέτρες και φωτοβολίδες, με τους πρόσφυγες να βάζουν στη μέση τα γυναικόπαιδα και να απλώνουν πάνω από τα κεφάλια τους κουβέρτες τεντωμένες και βρεγμένες ώστε να αποκρούσουν τα πυρά. Τότε μόνο οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ψεκάζοντας τις πρώτες γραμμές των φασιστών με σπρέι πιπεριού και εκτοξεύοντας ένα δακρυγόνο.

Απτόητοι, οι επιτιθέμενοι συνέχισαν τις ρίψεις κάθε είδους αντικειμένων κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αστυνομικών, που σε κάθε ευκαιρία και με την παραμικρή αφορμή ψέκαζαν με χημικά τους πρόσφυγες. Μωρά έκλαιγαν, γυναίκες ούρλιαζαν, άλλοι έφευγαν με ανοιγμένα κεφάλια. Οσοι, δε, επιχειρούσαν να διαφύγουν, κυρίως ανήλικοι, συνήθως έπεφταν θύματα επιθέσεων από ομάδες που είχαν αναπτυχθεί στα γύρω στενά.

Μετά από όλα αυτά, τα ξημερώματα της Δευτέρας οι αστυνομικές δυνάμεις με βίαιο τρόπο εκδίωξαν τους πρόσφυγες, με γυναίκες και παιδιά, από την πλατεία οδηγώντας τους στο αστυνομικό μέγαρο του νησιού. Στη συνέχεια, ακολούθησε το κατηγορητήριο. Οι αμυνόμενοι βρέθηκαν κατηγορούμενοι για την ...παράνομη κατάληψη της πλατείας.

Περιοδεία του Θ. Παφίλη στη Λέσβο

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό και την κατάσταση στο Αιγαίο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Θ. Παφίλης, θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία στη Λέσβο, την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Απρίλη.

Εισαγγελική έρευνα για τη Unicef

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών προκάλεσε η επιστολή που έστειλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Σοφ. Τζιτζίκου, πρόεδρος της εθνικής επιτροπής της Unicef στη χώρα μας, η οποία μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της ζήτησε να γίνει έλεγχος των οικονομικών του ελληνικού παραρτήματος της οργάνωσης.

Οσα αναφέρει θα γίνουν αντικείμενο έρευνας, από τον εισαγγελέα Διον. Μουζάκη, ο οποίος αναμένεται να ανοίξει την αυλαία της προκαταρκτικής εξέτασης, καλώντας ως μάρτυρα την ίδια. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα έγινε γνωστό ότι ο οικονομικός έλεγχος σε βάθος 15ετίας στο ελληνικό παράρτημα της Unicef έφερε στο φως ατασθαλίες που χρήζουν και ποινικής διερεύνησης.

Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και γονιών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας προχωρούν εκπαιδευτικοί και γονείς σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα.

Σε συμμετοχή καλούν οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ν. Πλουμπίδης», «Ρ. Ιμβριώτη», «Γ. Σεφέρης», «Σωκράτης» και Χαϊδαρίου, η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής. Η πρωτοβουλία για την κινητοποίηση προέκυψε μετά από κοινή σύσκεψη, όπου συζητήθηκαν μια σειρά ζητήματα που βιώνουν στα σχολεία εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, καθώς και η ανάγκη κοινής δράσης σωματείων και φορέων των γονιών για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και πραγματικά δημόσια δωρεάν Παιδεία.

ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Συγκέντρωση μεθαύριο στην πλατεία Σαπφούς

Σε συγκέντρωση μεθαύριο Παρασκευή 27/4, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς, καλεί το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο, για την καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης που έγινε από φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες την Κυριακή κατά προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη. «Διαδηλώνουμε ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που ξεριζώνουν τους λαούς και δημιουργούν κύματα προσφύγων και μεταναστών, ενάντια στο μίσος και το ρατσισμό που καλλιεργούν φασιστικές - ακροδεξιές ομάδες. Να απαιτήσουμε τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση, ενάντια στον ιμπεριαλισμό», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org