ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η μεγάλη εκδήλωση για τις δίκες στο Εκτακτο Στρατοδικείο

Για τη σημασία και την προετοιμασία της εκδήλωσης μιλά στον «Ριζοσπάστη» ο Γ. Κλιγκόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Μεγάλη εκδήλωση για τις δίκες στο Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης την περίοδο 1946 - 1951, κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης του ΔΣΕ και μετά απ' αυτήν, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 29 Απρίλη στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Θα μιλήσουν ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, και ο Γιώργος Σανίδας, πανεπιστημιακός καθηγητής και ιστορικός.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο για τις δίκες της Θεσσαλονίκης, με μαρτυρίες και άλλο υλικό, καθώς και μουσικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση με υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ καθώς και άλλο υλικό που έχει συλλεχθεί, με κομματικά ντοκουμέντα, εφημερίδες, φωτογραφίες, έγγραφα του Εκτακτου Στρατοδικείου.

Επίσης, θα διατίθεται έκδοση της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με στοιχεία για τη λειτουργία του Εκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης.

«Η στάση των αλύγιστων της ταξικής πάλης συνώνυμη της μακράς αντοχής του Κόμματος»

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αναφέρθηκε τόσο στο περιεχόμενο της εκδήλωσης όσο και στην έρευνα που προηγήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια για το Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης, ώστε να συγκεντρωθεί το πολύτιμο υλικό που θα παρουσιασθεί.

Οπως είπε, «η εκδήλωση αυτή είναι αφιερωμένη στους αλύγιστους του ταξικού αγώνα. Θέλουμε να τιμήσουμε όλους αυτούς που σύρθηκαν στα στρατοδικεία και αντιμετώπισαν το μίσος της αστικής τάξης και του κράτους της. Τιμάμε και υποκλινόμαστε στις θυσίες και στην ανιδιοτέλειά τους, στην αντοχή και στη συνέπειά τους. Η στάση τους είναι συνώνυμη με τη μακρά αντοχή του Κόμματος στις διώξεις, στα βασανιστήρια, στις εκτελέσεις, στις φυλακές.

Μαχητές του ΔΣΕ στα Πιέρια οδηγούνται στο Εκτακτο Στρατοδικείο
Μαχητές του ΔΣΕ στα Πιέρια οδηγούνται στο Εκτακτο Στρατοδικείο
Οι δίκες στο Εκτακτο Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης αποτελούν βασικό κομμάτι στην τεράστια "βιομηχανία" καταστολής και διώξεων, στην προσπάθεια σύνθλιψης και εξόντωσης του κινήματος, που οργάνωσε το αστικό κράτος από την ίδρυση του ΚΚΕ, ειδικά μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας και κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αλλά και στη συνέχεια.

Ο εμφύλιος πόλεμος, ως αντιπαράθεση της αστικής τάξης με το λαϊκό κίνημα, που έφτασε σε ανοιχτή ρήξη με την εξουσία της, δεν περιορίστηκε μόνο στις πολεμικές συγκρούσεις με τον ΔΣΕ. Επρεπε να τσακίσει το ΕΑΜικό κίνημα και ειδικά τους κομμουνιστές, την πρωτοπορία σε πόλεις και χωριά. Ολοι οι μηχανισμοί του κράτους και του αστικού παρακράτους επιστρατεύτηκαν. Ηδη από τις αρχές του 1945 η "λευκή" τρομοκρατία επιβλήθηκε με αιματηρή βία - δολοφονίες, ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια, βιασμούς, εμπρησμούς κ.λπ. Παράλληλα, η αστική δικαιοσύνη τέθηκε σε εφαρμογή, με συλλήψεις, εκτοπίσεις και δίκες ενάντια σε αγωνιστές για δήθεν κατοχικά εγκλήματα. Σε όλο το διάστημα αυτό, το αστικό κράτος θωρακίζεται νομικά ενάντια στο κίνημα, με μέτρα και νομοθετήματα μονόπλευρης καταστολής. Αποκορύφωμα αποτελεί η υιοθέτηση του Γ' Ψηφίσματος, τον Ιούνιο του 1946, με βάση το οποίο ιδρύθηκαν τα έκτακτα στρατοδικεία. Το Γ' Ψήφισμα, το οποίο συμπληρώθηκε με διάφορα νομοθετήματα στη συνέχεια, έστειλε στο απόσπασμα και στα κάτεργα χιλιάδες αγωνιστές. Η νομοθετική δράση του αστικού κράτους, που συνεχίστηκε σε όλη εκείνη την περίοδο, κλιμακώθηκε περισσότερο με τον Αναγκαστικό Νόμο 509, που ψηφίστηκε το Δεκέμβρη του 1947 και έθεσε εκτός νόμου το ΚΚΕ και το ΕΑΜ. Οι διώξεις αυτές, τα βασανιστήρια στην Ασφάλεια, η ηρωική στάση των κομμουνιστών στο δικαστήριο, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γενικευμένης ταξικής σύγκρουσης της περιόδου 1946 - 1949.

Χιλιάδες κομμουνιστές, αντιστασιακοί, ακόμη και άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με το Κόμμα και το κίνημα, σύρθηκαν στα έκτακτα στρατοδικεία με διάφορες κατηγορίες, άδικες και σκληρές. Οι κομμουνιστές αντιμετώπισαν συχνά κατηγορητήρια θανάτου.

Η Θεσσαλονίκη, ως η μεγαλύτερη πόλη της Βορείου Ελλάδας, αποτελεί το επίκεντρο δεκάδων μεγάλων ομαδικών και πάμπολλων μικρότερων καθημερινών δικαστικών υποθέσεων.

Οι κατηγορούμενοι που σύρθηκαν στο Εκτακτο Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης συνολικά ξεπερνούν τους 10.000, ενώ οι καταδικασμένοι τους 1.679. Συνολικά έγιναν 4.452 δίκες, με 477 καταδίκες σε θάνατο, 307 σε ισόβια. Πάνω από 400 εκτελέστηκαν στη Θεσσαλονίκη, πίσω από το Γεντί Κουλέ, κάποιοι από τους οποίους είχαν δικαστεί και σε άλλα δικαστήρια, σε άλλες πόλεις».

Πλούσια δραστηριότητα για τα 100χρονα του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ν. Ζωής Περιστερίου Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στην «ΑΝΟΙΞΗ» (Λάρνακος 10) με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟΒ Μπουρναζίου και Αγ. Τριάδας Περιστερίου Αττικής καλούν σε συγκέντρωση στο θεατράκι του δημαρχείου, με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΤΕ Καρδίτσας καλούν σε εκδήλωση, στην αίθουσα ΠΕΔ (πρώην ΤΕΔΚ), με θέμα: «Η συμβολή του ΚΚΕ στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος». Θα μιλήσει ο Νίκος Τέγος, Γραμματέας της ΤΕ.

Την Παρασκευή 27 Απρίλη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ανθούπολης Περιστερίου Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο στάση Αγ. Βασιλείου (πλησίον νεκροταφείου, Αρετής 1), με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Πύλης Τρικάλων οργανώνουν στην καφετέρια «Λέων» εκδήλωση με θέμα: «100 χρόνια δράσης για τη γυναικεία ισοτιμία και τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, ανεργία, εκμετάλλευση και πολέμους. Οι προϋποθέσεις ικανοποίησής τους». Θα μιλήσει η Ελένη Κοτούπα, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, και θα γίνει προβολή ταινίας.

Το Σάββατο 28 Απρίλη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Μενιδίου - Φυλής Αττικής διοργανώνει στην αίθουσα ΠΟΚΕΝ - Κόκκινος Μύλος (Φιλαδελφείας 217 - κάτω από το 3ο ΚΑΠΗ) πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση με θέμα: «Φτώχεια - Ανεργία - Υποβάθμιση - Ανταγωνισμοί - Επεμβάσεις. Αυτό είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημά τους. Μόνη λύση η ανατροπή, η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.

-- Στις 6.30 μ.μ. η ΚΟΒ Κηπούπολης - Χρυσούπολης Περιστερίου καλεί σε συγκέντρωση στο καφενείο «Η ΜΟΥΡΙΑ» (Εγνατία & Αίγλης, πλ. Χρυσούπολης), με ομιλητή τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΚΟΒ Φαλήρου καλεί σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Π. Φαλήρου (Αγ. Βαρβάρας 24) με ομιλητή τον Αλέξη Ματή, μέλος του ΤΓ της ΤΕ Νότιου Τομέα.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Γλυφάδας καλεί σε εκδήλωση στο κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», με ομιλήτρια την Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το νερό, τις εξελίξεις στην ΕΥΑΘ και τις θέσεις του ΚΚΕ

Σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ διοργανώνει στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/ΤΚΜ (Μ. Αλεξάνδρου 49) εκδήλωση με θέμα: «Νερό κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Οι εξελίξεις στην ΕΥΑΘ και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Θα μιλήσουν οι:

Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θόδωρος Ιγνατιάδης, περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Βασίλης Μπαλτίκας, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΕΠ της ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ και υποψήφιος διδάκτορας - πολιτικός μηχανικός.

ΤΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον Τουρισμό

Η ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ διοργανώνει σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο εκδήλωση με θέμα «Τουριστική Ανάπτυξη: Κερδισμένοι και χαμένοι. Η αναψυχή και οι διακοπές δικαίωμα για τον εργαζόμενο και τη λαϊκή οικογένεια. Οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

ΤΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την Πρωτομαγιά

Αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ διοργανώνει στο Εργατικό Κέντρο (αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης»), εκδήλωση με θέμα: «Πρωτομαγιά 2018. Τώρα με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία για την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό». Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης.

Σημαντική ερευνητική δουλειά για την εκδήλωση

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της εκδήλωσης, που ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο χρόνια, ο Γ. Κλιγκόπουλος αναφέρει: «Στην πορεία της προετοιμασίας συγκροτήθηκε ερευνητική ομάδα από αρκετούς συντρόφους που δούλεψαν για τη συλλογή των στοιχείων και του υλικού για την εκδήλωση, π.χ. φωτογραφίες, εφημερίδες της εποχής κ.ά. Υπήρχε ομάδα που καθημερινά σχεδόν πήγαινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, διαβάζοντας μέρα τη μέρα τις αστικές εφημερίδες της εποχής, ενώ αξιοποιήθηκαν και οι κομματικές εφημερίδες και άλλα υλικά της ΚΟ της περιόδου που συγκεντρώσαμε ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε και να διασταυρώσουμε τα ονόματα όλων των κατηγορουμένων και τις ποινές που επιβλήθηκαν. Υλικό επίσης και πληροφορίες συγκεντρώσαμε και από το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας, το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Καλαμαριάς καθώς και από το Στρατοδικείο Αθηνών. Επίσης, πολύτιμο υλικό συγκεντρώθηκε και από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.

Αξιοποιήθηκε επίσης ομάδα από συντρόφους που πήραν συνέντευξη από συντρόφους κατηγορούμενους του στρατοδικείου, συγγενείς συντρόφων κατηγορουμένων, καθώς και από συντρόφους που παρακολούθησαν από κοντά κάποια δίκη. Με βάση και αυτό το υλικό θα προβληθεί βίντεο στην εκδήλωση.

Επίσης, ετοιμάζεται και έκθεση φωτογραφικού και αρχειακού υλικού από αυτό που έχουμε συγκεντρώσει, ενώ θα κυκλοφορήσει και μπροσούρα της ΚΟ για τις δίκες του Εκτακτου Στρατοδικείου Θεσσαλονίκης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ