ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές συγκεντρώσεις ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας

Στο ΤΕΙ Αθήνας
Στο ΤΕΙ Αθήνας
Καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε τόπους δουλειάς, συνοικίες, ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή.

Σε μαζική συγκέντρωση στη Σύρο μίλησε την περασμένη Κυριακή 22/4 ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, αναδεικνύοντας τους κινδύνους που προκύπτουν από το «ενδιαφέρον» των ΗΠΑ για το νησί και κυρίως για το λιμάνι, με τη δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να μετατραπεί σε «μίνι Σούδα». Τόσο στην κεντρική ομιλία όσο και στη συζήτηση που ακολούθησε έγινε αναφορά και στην τουρκική επιθετικότητα, στη στάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις δεν αποτελούν εγγυητές ασφάλειας, αλλά βαθύτερης εμπλοκής στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται και στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπως χτες στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, και στα ΤΕΙ της Αθήνας, με ομιλήτρια την Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Σήμερα και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται μεταξύ άλλων:

Στην Αττική

Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Μελισσίων - Πεντέλης καλεί σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων, με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Φιλοσοφική Αθήνας
Φιλοσοφική Αθήνας
Αύριο Πέμπτη:

-- Στις 9 π.μ., ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Τελωνείο Οινοφύτων, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1.30 μ.μ., οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο καλούν σε συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο 4 (νέα κτίρια ΗΜΜΥ), με ομιλητή τον Θανάση Παφίλη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Την Παρασκευή 27 Απρίλη:

-- Στις 7 μ.μ., η ΤΟ Μεταφορών καλεί σε συγκέντρωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 9 π.μ., ο Χρήστος Κατσώτης θα επισκεφτεί το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Κορδελιού καλεί σε σύσκεψη στο ΘΕΠΑΝ, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Αύριο Πέμπτη, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καλούν σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Την Παρασκευή 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., η ΤΟ Σερρών καλεί σε συγκέντρωση στο Πετρίτσι, με ομιλητή τον Κώστα Ιντζέ, μέλος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Σε άλλες πόλεις

Σύρος
Σύρος
Σήμερα Τετάρτη:

-- Στις 10 π.μ., περιοδεία κλιμακίου στις υπηρεσίες του δήμου Μινώα Πεδιάδος Ηρακλείου Κρήτης, με επικεφαλής τον Ανδρέα Κοκοσάλη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., περιοδεία στην Περιφέρεια Κρήτης στο Ηράκλειο, με επικεφαλής τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Στις 7.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στη Στυλίδα Φθιώτιδας, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων κτιρίου ΟΣΚ, θα μιλήσει ο Αντώνης Αλεξός, μέλος του Τομεακού Γραφείου Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Ρέθυμνο, σε εκδήλωση - συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ
Καταγγέλλουν την απαράδεκτη ποινή σε στρατιώτη

Συνεχείς είναι οι επιστολές στρατευμένων με τις οποίες καταγγέλλουν την απαράδεκτη τιμωρία, με ευθύνη της κυβέρνησης, στρατιώτη που μίλησε σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο αναδεικνύοντας ότι καθήκον των στρατιωτών είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και όχι να υπηρετούν τους σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ και ΕΕ.

***

Εμείς οι στρατιώτες της 3ης Επιλαρχίας Αναγνωρίσεως (Γ΄ ΕΑΝ) στην Αλεξανδρούπολη εκφράζουμε την ανησυχία μας για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και το βομβαρδισμό της Συρίας με ευθύνη του ΝΑΤΟ. Το κυνήγι του κέρδους για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών οδηγεί στον ξεριζωμό, στην ανέχεια και την εξαθλίωση χιλιάδες ανθρώπους. Είναι κοροϊδία χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ που διαμέλισαν τη Γιουγκοσλαβία, εισέβαλαν σε Ιράκ, Λιβύη και Αφγανιστάν, να αυτοανακηρύσσονται για άλλη μια φορά σωτήρες λαών. Ολες οι αστικές κυβερνήσεις υπερασπίζονται τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Κάνουν τα πάντα σε καιρό ειρήνης αλλά και πολέμου για να εξυπηρετήσουν τα αφεντικά τους. Ο κάθε λαός έχει δικαίωμα και πρέπει να διεκδικήσει μόνος του την τύχη του για ένα καλύτερο μέλλον. Να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την ειρήνη και την προκοπή στη χώρα του. Για να γίνει ο πραγματικός αφέντης και να μη σφαγιάζεται για τα κέρδη των βιομηχάνων και των εφοπλιστών. Η στρατευμένη νεολαία είναι κομμάτι του λαού μας. Βιώνει καθημερινά την ανεργία, την ανέχεια, τους μισθούς πείνας στα σπίτια της. Γι' αυτό εμείς συντασσόμαστε με τον υπόλοιπο λαό για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και την απεμπλοκή της από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Λέμε ξεκάθαρα ότι δεν εμπιστευόμαστε καμία κυβέρνηση του κεφαλαίου. Καμία κυβέρνηση που στο όνομα της «ανάπτυξης» κάνει την Ελλάδα ορμητήριο των ΝΑΤΟικών μακελάρηδων. Είμαστε νέοι άνθρωποι που θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς κρίσεις, πολέμους και φτώχεια. Δεν μπλεκόμαστε στα σχέδιά τους γιατί μπορούμε να καθορίσουμε τη ζωή μας με βάση τις ανάγκες μας και όχι τα κέρδη τους. Στεκόμαστε δίπλα στο στρατιώτη που τιμωρήθηκε άδικα, επειδή εξέφρασε τη γνώμη πως οι στρατευμένοι πρέπει να προασπιζόμαστε τα σύνορα της χώρας μας και δεν έχουμε καμία δουλειά έξω από αυτή. Απαιτούμε:

-- Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ.

-- Να κλείσουν οι βάσεις που με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων έκαναν την Ελλάδα ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

-- Να αποφυλακιστούν και να επιστρέψουν άμεσα οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί.

-- Να ανακληθεί η απαράδεκτη τιμωρία του στρατιώτη που συμμετείχε στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Στρατιώτες από τη Γ' Επιλαρχία Αναγνωρίσεως, στην Αλεξανδρούπολη

***

Εμείς, οι στρατιώτες του 534ου Τάγματος Πεζικού από τον Εβρο, καταδικάζουμε τη νέα επέμβαση στη Συρία. Καταγγέλλουμε ότι αυτοί που μας υπόσχονται ασφάλεια για άλλη μια φορά σκοτώνουν αθώους λαούς. Είναι προφανές ότι ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - Μεγάλη Βρετανία - Γαλλία προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα αυτά γίνονται για τα χημικά, τη δημοκρατία και την ασφάλεια αλλά το παιχνίδι παίζεται για τη μοιρασιά και τον έλεγχο των εξορύξεων, των αγωγών, πάντα για την κερδοφορία των μεγάλων ομίλων.

Δε δεχόμαστε να φυλάξουμε και να επανδρώσουμε βάσεις και ΝΑΤΟικές αποστολές. Για τους φονιάδες των λαών δε θα βάψουμε τα χέρια μας με αίμα. Δεν πέφτουμε στην παγίδα ότι «εμείς απλά εκτελούμε διαταγές» είτε της ηγεσίας είτε των «συμμάχων». Απαντάμε δυνατά:

ΟΥΤΕ ΓΗ ΟΥΤΕ ΝΕΡΟ ΣΤΟΥΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

Στεκόμαστε δίπλα στο συνάδελφό μας, που γι' αυτή του τη δημόσια τοποθέτηση τιμωρήθηκε με φυλάκιση. Πάμε κόντρα στην κυβέρνηση που μας λέει ότι δε συμμετέχει στην επέμβαση αλλά έχει γεμίσει βάσεις την Ελλάδα για να διεξάγονται οι επιχειρήσεις.

Απαιτούμε:

  • Να φύγουνε οι βάσεις
  • Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα - Κανένας φαντάρος να μην εμπλακεί σε ΝΑΤΟικές αποστολές
  • Να σταματήσει κάθε συμμετοχή - εμπλοκή της χώρας στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ
  • Να παρθεί πίσω η απαράδεκτη τιμωρία στο συνάδελφό μας

Στρατιώτες του 534ου Τάγματος Πεζικού, Πέπλο Εβρου

***

Καταδικάζουμε την άδικη τιμωρία του συναδέλφου μας που τιμωρείται επειδή ανέδειξε ότι καθήκον των στρατιωτών είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας και όχι να συμμετέχουν στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που με αιχμή του δόρατος τις ΗΠΑ, την Αγγλία και τη Γαλλία και τη στήριξη των υπόλοιπων κρατών - μελών τους, βομβάρδισαν ξανά τη Συρία για την προάσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών τους ομίλων στην περιοχή.

Απαιτούμε:

-- Να επιστρέψουν όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού πίσω στις ελληνικές θάλασσες.

-- Να κλείσει τώρα η αμερικάνικη βάση της Σούδας.

-- Να φύγει ο ΝΑΤΟικός στόλος από το Αιγαίο.

Ναύτες από την τορπιλάκατο «Ρίτσος»

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Τις επόμενες μέρες διοργανώνονται οι παρακάτω εκδηλώσεις:

-- Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών και την ΕΕΔΥΕ, αύριο Πέμπτη στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου (Χαλκοκονδύλη 37, 8ος όροφος). Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

-- Από τις Επιτροπές Ειρήνης Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Νίκαιας - Κορυδαλλού, αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κορυδαλλού. Θα μιλήσει ο Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος ΠΝ ε.α. και μέλος της ΚΕΘΑ.

-- Από την Επιτροπή Ειρήνης της 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Ν. Κόσμος, Γούβα, Παγκράτι) το Σάββατο 28 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Πλυτά. Θα χαιρετίσει ο Ανδριανός Μπούκουρης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Θα τραγουδήσουν: Το συγκρότημα «Shapla» από το Μπαγκλαντές και το συγκρότημα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org