ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Εντατικές προετοιμασίες για το επόμενο αντιλαϊκό «πακέτο»

Eurokinissi

Η διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, σε συνδυασμό με το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο» που παρουσιάζει η κυβέρνηση, το εποπτικό πλαίσιο της αντιλαϊκής πολιτικής για την «επόμενη μέρα» και βέβαια η «πορεία προόδου» της 4ης «αξιολόγησης» βρίσκονται στην επίσημη ατζέντα του Γιούρογκρουπ, που συνεδριάζει αυτήν την Παρασκευή (27/4) στη Σόφια της Βουλγαρίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκινούν πλέον «στα γεμάτα» οι διεργασίες αναφορικά με την προετοιμασία του συνολικού «πακέτου» της «επόμενης μέρας» στην προοπτική ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων, στο «γόνιμο» έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και της κλιμάκωσής της με νέα μέτρα.

Πρώτο βήμα σε αυτήν τη διαδικασία είναι η επίτευξη συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο» αναφορικά με τα 88 προαπαιτούμενα της τρέχουσας «αξιολόγησης». Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο στόχος αυτός, παρά τα όποια διαχειριστικά ζόρια, μπορεί να επιτευχθεί μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ που θα ακολουθήσει στις 24 Μάη.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο:

-- Καθοριστικής σημασίας για την ολοκλήρωση της «συμφωνίας εξόδου» από το «πρόγραμμα διάσωσης», η οποία θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους και τον προσδιορισμό του εποπτικού πλαισίου μετά την 20ή Αυγούστου, θα είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση των 88 προαπαιτούμενων της 4ης «αξιολόγησης».

-- Στο προσεχές Γιούρογρουπ θα γίνει η αποτίμηση της «προόδου» αναφορικά με την 4η «αξιολόγηση». Στη συνέχεια οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις για την «ελάφρυνση» των δόσεων για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους και για τη διασύνδεσή τους με τους ρυθμούς ανάκαμψης του ΑΕΠ. Για το ζήτημα του χρέους αλλά και για το νέο «εποπτικό πλαίσιο» οι αποφάσεις αναμένονται «τον Ιούνιο, όταν όλα τα στοιχεία του πακέτου θα είναι στη θέση τους», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «χρειαζόμαστε πρώτα την αξιολόγηση».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το λεγόμενο «αναπτυξιακό σχέδιο». Μάλιστα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι στο αναπτυξιακό πρόγραμμα που προτείνει η Ελλάδα επιβάλλεται να είναι σαφής και κοστολογημένη η αναφορά των ιδιωτικοποιήσεων της επόμενης περιόδου.

Για τα «πρωτογενή πλεονάσματα» των επόμενων ετών ξεκαθαρίζεται ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν θα υπάρξει επανάληψή τους στα επόμενα έτη, καθώς αυτό απαιτεί ακόμη πολλή τεχνική δουλειά»...

Παζάρια για το κρατικό χρέος

Στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Παρασκευής συμπεριλαμβάνεται η συζήτηση αναφορικά με το μηχανισμό σύνδεσης του ΑΕΠ με την διαχείριση του κρατικού χρέους, ενώ την ίδια ώρα δεν υπάρχει αναφορά για «αυτοματισμούς ελάφρυνσης». Επαναλαμβάνεται βέβαια και η στερεότυπη διατύπωση για ενδεχόμενη ελάφρυνση, στο βαθμό βέβαια που αυτή κριθεί αναγκαία.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι «ένα ημι-αυτόματο σύστημα είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή». Επιπλέον, μιλώντας στο «Agence Europe» επισήμανε ότι «τα σημεία της συζήτησης αυτής είναι γνωστά: Πώς θα διασφαλίσουμε την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της, και πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν μηχανισμό ο οποίος θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη».

Με βάση και τα παραπάνω, ξεκαθαρίζεται ότι η βασική παράμετρος για την «ελάφρυνση» του χρέους θα είναι η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και μάλιστα σε ορίζοντα δεκαετιών.

Ματωμένα πλεονάσματα στις πλάτες του λαού

Σε 2,36 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το ματωμένο πρωτογενές πλεόνασμα για το Α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης) του 2018, όπως αποτυπώνουν τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, ως αποτέλεσμα βέβαια της πρέσας διαρκείας στα κονδύλια που αφορούν την κάλυψη ζωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας και της εντεινόμενης φοροαφαίμαξης.

Μεταξύ άλλων:

Οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) διαμορφώνονται στα 11,35 δισ. ευρώ έναντι περίπου 12,4 δισ. στο Α' τρίμηνο του 2017, είναι δηλαδή χαμηλότερες φέτος κατά 1 δισ. ευρώ ή κατά 8,5%.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων εμφανίζεται στα 9,9 δισ. ευρώ (από 9,5 δισ.). Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε σε περίπου 1,7 δισ. Παράλληλα, η μάζα των έμμεσων φόρων που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε στα 6,3 δισ., με διόγκωση ύψους 300 εκατ. σε σχέση με το περυσινό τρίμηνο.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, τις αμέσως επόμενες μέρες ξεκινούν και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τις οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Προσκλήσεις σε «επενδυτές»

Την ίδια ώρα, το σχέδιο της λεγόμενης «αναπτυξιακής στρατηγικής» που ετοιμάζει η κυβέρνηση και η προσέλκυση νέων επενδύσεων συζητήθηκαν στο πλαίσιο διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης με τους πρεσβευτές της Γαλλίας, Κρ. Σαντεπί, και της Γερμανίας, Γ. Πλέτνερ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στην «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική», έκανε λόγο για «ένα κείμενο που απευθύνεται στην κοινωνία, στους εταίρους της χώρας και στις αγορές, με στόχο να καταδείξει ότι η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο, ένα σχέδιο για τη μεταμνημονιακή εποχή, δικής της ιδιοκτησίας, με βάση τις δικές της προτεραιότητες».

Στη συνάντηση με τον πρεσβευτή της Γερμανίας συζητήθηκαν τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών, που «διαφαίνονται θετικά», ενώ ο «μεγάλος στόχος είναι πλέον η μείωση των "κόκκινων" δανείων, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση πρόσθετης ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία».

Να σημειωθεί ότι οι στόχοι για την απομείωση των «κόκκινων» δανείων, με βάση και τα επιχειρηματικά πλάνα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, έχουν ενταχθεί και στο κείμενο της «αναπτυξιακής στρατηγικής». Σύμφωνα με την τελευταία «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς, με περαιτέρω διόγκωση στους 40.000 ετησίως για την προσεχή τριετία, συνολικά δηλαδή βγαίνουν «στο σφυρί» 130.000 ακίνητα.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΟΥ
Αγωνιστικά «υποδέχονται» την «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

Αγωνιστική «υποδοχή» ετοιμάζει το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στην «αναπτυξιακή» φιέστα που στήνει η κυβέρνηση στις 2 και 3 Μάη, στη Μυτιλήνη, όπου θα πραγματοποιηθεί το «14ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο».

Το αγωνιστικό ραντεβού για το συλλαλητήριο έχει δοθεί για την Πέμπτη 3 Μάη στις 5 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς. «Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται ουσιαστικά να προωθήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των μονοπωλίων στην περιοχή μας, στο Βόρειο Αιγαίο (...) Απαντάμε και οργανώνουμε την αντίστασή μας, την πάλη μας ενάντια στους σχεδιασμούς τους», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο.

«Η κυβέρνηση να ψάξει αλλού για κομπάρσους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Σάμου, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει θιασώτης στην «αναπτυξιακή» φιέστα κυβέρνησης και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Το ΕΚ Σάμου στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα των εργαζομένων των νησιών μας, αφού η ίδια τα δημιούργησε», και σημειώνει ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να συμμετάσχουμε σε κεκλεισμένων των θυρών συναντήσεις με "αντιπροσωπεία απ' το Μαξίμου", που θα κάνει δήθεν ότι συμπάσχει με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους του νομού μας και θα μας τάξει "ανάπτυξη"».

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ταγμένος «ιεραπόστολος» του κεφαλαίου

Ενα «συνεκτικό σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων» έταξε χτες εκ νέου στο κεφάλαιο ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ.

Διαγωνιζόμενος σε «αποφασιστικότητα» την κυβέρνηση, είπε ότι «χρειάζεται μία αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση και μία κρατική διοίκηση, η οποία θα θέτει την προσέλκυση των επενδύσεων ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα».

Συμπλήρωσε ότι για να έρθουν «επενδύσεις», «χρειάζεται μία συνεκτική επιτήρηση από το πολιτικό κέντρο, δηλαδή από το γραφείο πρωθυπουργού και μία ομάδα υπουργών, που είναι αρκετοί λόγω των συναρμοδιοτήτων, οι οποίοι να είναι απόλυτα αφοσιωμένοι στο στόχο της προσέλκυσης των επενδύσεων». Οπως είπε χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι εκτός των άλλων «ο ιεραπόστολος των επενδύσεων στο εξωτερικό».

Για τον τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων, έταξε «οριζόντια» φορολογικά και αδειοδοτικά μέτρα και «επιτάχυνση της Δικαιοσύνης». Πρόσθεσε ότι το θέμα «αφορά και το πλαίσιο των δεξιοτήτων και των δυνατοτήτων αναπροσαρμογής της ίδιας της αγοράς εργασίας», δείχνοντας δηλαδή ως «διέξοδο» τη διαρκή κινητικότητα των εργαζομένων ώστε να μεγεθύνεται η εκμετάλλευσή τους.

Ειδικά για τη βιομηχανία έταξε επιπλέον κίνητρα, όπως φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις σε αδειοδοτήσεις (όπως την περιβαλλοντική), μείωση του «ενεργειακού κόστους» κ.λπ. Σε αυτό το μοτίβο, υποσχέθηκε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20% εντός δύο ετών και του φόρου στα μερίσματα στο 5% αμέσως. Μίλησε επίσης για «την ανάγκη να υπάρχει ένα ανώτατο όριο φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο δεν μπορεί να ξεπερνάει ένα συντελεστή κοντά στο 50%».

Ξεχώρισε επίσης ως «προϋπόθεση» για επενδύσεις την «πολιτική σταθερότητα», που «εγγυάται τη μακροχρόνια εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «ευχής έργον αν μπορούσε να διαμορφωθεί και μια ευρεία πολιτική και κομματική πλειοψηφία» γύρω από θέματα όπως «ανοιχτή αγορά» και «ανοιχτή οικονομία».

Περιέγραψε, τέλος, στόχους που ιεραρχούνται στο «οικόπεδο Ελλάδα» από τη διακηρυγμένη στρατηγική του κεφαλαίου, οι οποίοι άλλωστε είναι στο επίκεντρο και της σημερινής κυβέρνησης (τουρισμός, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, logistics κ.λπ.).

ΟΛΘ
Συμφώνησαν να «τρέξουν» το επενδυτικό σχέδιο

Η «επιτάχυνση των διαδικασιών» του επενδυτικού προγράμματος του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλου, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΛΘ Σ. Θεοφάνη, στα γραφεία του Οργανισμού. Οπως ανακοινώθηκε, συμφωνήθηκε η σύσταση «κοινής ομάδας έργου» με τη συμμετοχή του ΟΛΘ, του υπουργείου Ναυτιλίας και του ΥΠΕΝ, η οποία «θα παρακολουθεί και θα παρεμβαίνει για την επίλυση τυχόν προβλημάτων και την επιτάχυνση των μελετών και των αδειοδοτήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι το 66% του ΟΛΘ αποκτήθηκε από την κοινοπραξία των «Deutsche Invest Equity Partners» (Γερμανία), «Belterra Investments» (εταιρεία συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη) και «Terminal Link SAS» (Γαλλία), κατά τον πρόσφατο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης που ολοκλήρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ανελκύστηκε το «μαύρο κουτί»

Εντοπίστηκε και ανελκύστηκε ο καταγραφέας πτήσης του «Mirage 2000-5», το οποίο κατέπεσε 9 μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, παρασύροντας στο θάνατο τον σμηναγό Γεώργιο Μπαλταδώρο. Το λεγόμενο «μαύρο κουτί» θα μεταφερθεί στην κατασκευάστρια εταιρεία στη Γαλλία για την αποκωδικοποίησή του, ώστε στη συνέχεια τα στοιχεία να αξιοποιηθούν από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνεχίζει το έργο της για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ