ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Νέα συγκέντρωση σήμερα στις 9 π.μ. στην Ευελπίδων

Κάλεσμα από το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ

Από την κινητοποίηση συμπαράστασης στα δικαστήρια, την Τρίτη 17/4
Από την κινητοποίηση συμπαράστασης στα δικαστήρια, την Τρίτη 17/4
Σε νέα κινητοποίηση στα δικαστήρια στην Ευελπίδων (κτίριο 7) καλούν σήμερα, Τετάρτη, στις 9 π.μ., το ΠΑΜΕ και το ΜΑΣ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους δύο συλληφθέντες σπουδαστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ανυπόστατες και αναληθείς κατηγορίες για τη συμμετοχή τους στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στις 16/4.

Θυμίζουμε ότι οι δύο σπουδαστές πέρασαν την προηγούμενη Τρίτη 17/4 ως συλληφθέντες από Αυτόφωρο, μετά την άγρια καταστολή που δέχτηκε η κινητοποίηση από τα ΜΑΤ, επειδή «τόλμησε» συμβολικά να αποκαθηλώσει τον ανδριάντα του σφαγέα των λαών, του Προέδρου των ΗΠΑ Χ. Τρούμαν.

Μάλιστα, μετά το άγριο ξύλο από τα ΜΑΤ και τις συλλήψεις, πόζαρε καμαρωτός στο μνημείο του Τρούμαν ο Αμερικανός πρέσβης, προπαγανδίζοντας τη συμμαχία Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, δήλωσε ότι η Αστυνομία «προστάτεψε» τις διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ. Πρόκειται για κινήσεις που απέδειξαν ότι τόσο η καταστολή όσο και οι διώξεις ήρθαν κατόπιν «άνωθεν παρεμβάσεων».

Στην πρώτη δίκη, το «παρών» έδωσαν για να συμπαρασταθούν στον Στράτο Καρύδα και τον Κώστα Φραγκουλόπουλο εκατοντάδες εργαζόμενοι και φοιτητές, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για το κύμα καταστολής. Η διαδικασία είχε αναβληθεί για σήμερα, Τετάρτη, μετά από αίτημα των συνηγόρων των σπουδαστών, προκειμένου να συγκεντρωθεί επιπλέον αποδεικτικό υλικό που καταδεικνύει το αναληθές και ανυπόστατο των κατηγοριών.

Το στημένο κατηγορητήριο περιλαμβάνει απρόκλητη φθορά αντικειμένου τοποθετημένου σε χώρο από περισσότερους, αντίσταση από περισσότερους, επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικού κατά την άσκηση των καθηκόντων του, εκτέλεση βιαιοπραγίας κατά τη διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση από περισσότερους και από πρόσωπο με καλυμμένα χαρακτηριστικά.

«Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους δύο συλληφθέντες φοιτητές», τονίζει στο κάλεσμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. «Οι δύο νεολαίοι δεν είναι μόνοι τους. Εχουν μαζί τους τους φοιτητικούς συλλόγους, τα συνδικάτα. Οι άθλιες μεθοδεύσεις κυβέρνησης, δυνάμεων καταστολής δεν θα περάσουν», υπογραμμίζει.

Σε ανάλογο κάλεσμα, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) καταγγέλλει την κυβέρνηση, που «για να δώσει διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν άγρια φοιτητές που παλεύουν ενάντια στον πόλεμο και δικάζει δύο συμφοιτητές μας με ανυπόστατες και βαριές κατηγορίες!».

113 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ - ΜΙΚΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ασκηση αντιμετώπισης του «εχθρού λαού»!

Φωτ. από παλιότερη παρόμοια άσκηση στο Κιλκίς
Φωτ. από παλιότερη παρόμοια άσκηση στο Κιλκίς
Σε άσκηση αντιμετώπισης διαδηλωτών προχώρησε χτες η 113 Πτέρυγα Μάχης στη Μίκρα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της καταστολής ενάντια στον «εχθρό λαό», με εμπλοκή και των Ενόπλων Δυνάμεων, την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σέρνει όλο και πιο βαθιά τη χώρα στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και επιχειρεί να καταστείλει όποιον σηκώνει κεφάλι ενάντια στην επικίνδυνη εμπλοκή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Θεσσαλονίκη, δυνάμεις της 113 ασκήθηκαν σε σενάριο βάσει του οποίου τη βάση προσεγγίζει ειρηνική διαδήλωση που εξελίσσεται σταδιακά σε «βίαιη». Διαδηλωτές αφήνουν, δε, ένα «κουτί» στην είσοδο του στρατοπέδου. Σε αντίδραση, δυνάμεις της 113 συγκροτούνται σε ομάδες, προχωρούν σε προσαγωγές διαδηλωτών, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουν για τον έλεγχο του «κουτιού» και την εξουδετέρωση του εκρηκτικού μηχανισμού που υποτίθεται κρύβει.

Να σημειωθεί πως σμηνίτης που υπηρετεί στη μονάδα διαμαρτυρήθηκε έντονα και καταδίκασε την άσκηση και το περιεχόμενό της, ενώ κατόπιν αυτού η διοίκηση τον εξαίρεσε από την άσκηση.

Να σημειωθεί ακόμη ότι δεν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το προσωπικό της 113 ασκείται τουλάχιστον μια φορά ετησίως στο τέτοιο σενάριο. Γενικά, άλλωστε, μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων εκπαιδεύονται ουσιαστικά στην «καταστολή πλήθους».

Π.χ. το 2014 πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση «καταστολής κινητοποιήσεων» από το Μεικτό Λόχο Στρατονομίας (ΜΛΣΝ), μέσα στο Πεντάγωνο. Στρατονόμοι - στρατιώτες που υπηρετούσαν τη θητεία τους - εξοπλίστηκαν με στολές τύπου ΜΑΤ, με προστατευτικές περικνημίδες, θώρακες, γκλομπ, κράνη και πλαστικές ασπίδες. Στη συνέχεια, αφού τοποθετούνταν σε διάφορους σχηματισμούς, στελέχη του στρατεύματος παίζοντας το ρόλο «διαδηλωτών» (βλ. προβοκατόρων), τους εκτόξευαν αντικείμενα, όπως πλαστικά μπουκάλια νερού.

Η προετοιμασία του στρατεύματος για αντιμετώπιση του «εχθρού λαού» υποδηλώνεται και από άλλα περιστατικά, όπως ότι η 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «Πόντος» το 2011 πραγματοποίησε στην Αργυρούπολη του Κιλκίς την άσκηση καταστολής πλήθους «Καλλίμαχος» του ευρωστρατού, με χρήση πυροβόλων όπλων, τεθωρακισμένων και ελικοπτέρων. Η άσκηση επαναλήφθηκε το 2013. Επίσης, η 71η χρησιμοποιήθηκε το 2012 για αστυνομικά καθήκοντα φύλαξης στο Πεντάγωνο, με αφορμή τη συγκέντρωση εργατών των ναυπηγείων.

Μήνυμα αλληλεγγύης από 28 ξένες Οργανώσεις Νεολαίας

Είκοσι οκτώ Οργανώσεις Νεολαίας από διάφορες χώρες, σε κοινό μήνυμά τους καταδικάζουν τη βία, την καταστολή και τις συλλήψεις φοιτητών στην αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση στην Αθήνα στις 16 Απρίλη.

Αναλυτικά στο μήνυμά τους αναφέρουν:

«Καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το όργιο βίας και καταστολής που εξαπέλυσε ενάντια στους μαθητές και τους φοιτητές που διαδήλωναν ενάντια στο νέο έγκλημα του ιμπεριαλισμού στη Συρία. Αφορμή για τη βάρβαρη αυτή επίθεση στάθηκε η προσπάθεια για τη συμβολική αποκαθήλωση του αγάλματος του Χάρι Τρούμαν από τους διαδηλωτές.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως ο Χάρι Τρούμαν ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εγκληματίες του ιμπεριαλισμού τον 20ό αιώνα. Ηταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ που διέταξε τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, με πάνω από 200.000 νεκρούς επιτόπου και εκατομμύρια θύματα τα χρόνια που ακολούθησαν. Ηταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ που εγκαινίασε τον Ψυχρό Πόλεμο, αυτός που διέταξε την επίθεση ενάντια στο λαό της Κορέας το 1950.

Η βία των αρχών ασφαλείας οδήγησε στο σοβαρό τραυματισμό έξι νέων, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις δύο αγωνιστών οι οποίοι σέρνονται σε δίκη με ψευδές και ανυπόστατο κατηγορητήριο.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ γιατί, την ίδια ώρα που καταστέλλει τους νέους που αγωνίζονται στην Ελλάδα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, προωθεί τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της, γιατί παραχωρεί το έδαφος της χώρας για παλιές και νέες βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ από όπου εξαπολύονται δολοφονικές επιθέσεις ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Αλληλεγγύη στον αγώνα του ελληνικού λαού και της νεολαίας, που παλεύουν ενάντια στη συμμετοχή της χώρας τους στα ιμπεριαλιστικά - πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ.

Απαιτούμε την άμεση αθώωση των δύο άδικα κατηγορούμενων αγωνιστών».

Το μήνυμα υπογράφουν μέχρι στιγμής οι εξής Οργανώσεις:

Κομμουνιστική Νεολαία Αλβανίας «Κεμάλ Στάφα»

Κομμουνιστική Νεολαία του Κόμματος για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό, Αλγερία - JC-PADS

Κουμμουνιστική Νεολαία Βολιβίας - JCB

Κομμουνιστική Νεολαία Λιόν, Γαλλία

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας, Γαλλία - UJC

Σοσιαλιστική Γερμανική Εργατική Νεολαία - SDAJ

Κομμουνιστική Νεολαία Δανίας - UngKom

Ενωση Νέων Κομμουνιστών ΗΠΑ - LYCUSA

Ιορδανική Δημοκρατική Ενωση Νεολαίας - UJDY

Κομμουνιστική Νεολαία Ιορδανίας

Κίνημα Νεολαίας Connolly, Ιρλανδία - CYM

Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών Ισπανίας - CJC

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Ισπανίας - UJCE

Μέτωπο Κομμουνιστικής Νεολαίας, Ιταλία - FGC

Νεολαία Σοσιαλιστικού Κινήματος Καζακστάν

Νέοι Σοσιαλιστές του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Κροατίας

Ομοσπονδία Νέων Κομμουνιστών, Μεξικό - FJC

Κομμουνιστική Νεολαία Πακιστάν

Δημοκρατική Ομοσπονδία Φοιτητών, Πακιστάν - DSF

Νεολαία Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης

Περουβιάνικη Κομμουνιστική Νεολαία - JCP

Νεολαία Κομμουνιστικού Κόμματος Πολωνίας

Λενινιστική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Ρωσικής Ομοσπονδίας - LKSM RF

Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), Ρωσία - RKSMb

Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Γιουγκοσλαβίας, Σερβία - SKOJ

Σοσιαλιστική Ενωση Νεολαίας, Σρι Λάνκα - SYU

Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας - TKG

Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας Τσεχίας - KSM

Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ), που «χαιρετίζει τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών τους συμμάχων, της Γαλλίας και της Βρετανίας. Τα μέλη της ΠΟΔΝ ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και ανέλαβαν δράση για να υποστηρίξουν και να εκφράσουν αλληλεγγύη με το λαό της Συρίας», σημειώνει η ΠΟΔΝ, που καταδικάζει απερίφραστα την καταστολή από τις αστυνομικές δυνάμεις ενάντια στους διαδηλωτές στην Αθήνα και εκφράζει αλληλεγγύη στους διωκόμενους φοιτητές.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη άσκηση για την καταστολή του λαού

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την πραγματοποίηση άσκησης καταστολής πλήθους:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτη την άσκηση που πραγματοποιήθηκε, σήμερα 24 Απρίλη, στη Θεσσαλονίκη, στην 113 Πτέρυγα Μάχης, που είχε σαν σενάριο την αντιμετώπιση πλήθους διαδηλωτών.

Αυτού του είδους οι ασκήσεις είναι ενταγμένες στο πλαίσιο της ενίσχυσης της καταστολής, με τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων και της εμπλοκής στα ευρωΝΑΤΟικά σχέδια.

Τη στιγμή που τα σύννεφα πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή και εντείνεται η τουρκική προκλητικότητα, με ευθύνη της κυβέρνησης οργανώνονται ασκήσεις για την καταστολή του λαού».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ