ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
Προσαρμογές

«Σε πρακτικό επίπεδο οι γαλλικές φρεγάτες αποτελούν επιθετικό όπλο, με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη χρησιμοποίηση μιας εκ των γαλλικών φρεγατών για χτυπήματα στη Συρία», γράφτηκε τις προηγούμενες μέρες στον Τύπο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονταν και πολλές ακόμη αναλύσεις, σχετικά με το πώς η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών, ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα τελεσφορήσει, «διευρύνει» ουσιαστικά το πεδίο δράσης του Πολεμικού Ναυτικού στη Ν/Α Μεσόγειο, εκεί που κατά τα αστικά επιτελεία «η Ελλάδα διατηρεί ζωτικά συμφέροντα». Ολα αυτά την ώρα που το Πολεμικό Ναυτικό ήδη διαθέτει μέσα για την ευρωΝΑΤΟική «επόπτευση» της Ανατολικής Μεσογείου, πρόσφατα το υποβρύχιο «Παπανικολής» συνόδευσε το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «Iwo Zima» στην περιοχή, ενώ συνεχίζεται η σχετική «συζήτηση» για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού του αμυντικού δόγματος της χώρας στις «νέες προκλήσεις», όπως λέγονται τα πολεμικά σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ. Είναι δηλαδή παραπάνω από φανερό ότι με τον μανδύα της υπεράσπισης των «εθνικών συμφερόντων», η εμπλοκή στα επικίνδυνα αυτά σχέδια, για λογαριασμό της αστικής τάξης και με βαριές τις ευθύνες της κυβέρνησης, βαθαίνει όλο και περισσότερο. Ο λαός μας χρειάζεται να αντιταχθεί στα σχέδια αυτά, να δυναμώσει την πάλη για να επιστρέψουν όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται σε αποστολές εκτός συνόρων, να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις.

Φταίχτες

Αν για την οικονομική κρίση έφταιξαν οι «παθογένειες του παρελθόντος» (βλέπε εργασιακά δικαιώματα και συντάξεις), αλλά και το γεγονός ότι «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας», για τις τωρινές δυσκολίες στην ανάκαμψη φταίνε τα επιδόματα με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί τη φτώχεια! Αυτήν τη θεωρία υπερασπίζεται στο κύριο άρθρο της εφημερίδα μεγάλου συγκροτήματος, «δείχνοντας» την «επιδοματική πολιτική» ως αιτία της ανεργίας που παραμένει υψηλή. Προσέξτε συλλογιστική: Το κράτος δίνει πολλά επιδόματα (αλήθεια, πού τα είδαν;) και γι' αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον να ψάξει ο κόσμος για δουλειά, έστω «του ποδαριού», όπως στον τουρισμό... Οπως γράφει η εφημερίδα, «είναι αρκετοί αυτοί που "βολεύονται" και προτιμούν την ιδιότητα του άεργου επιδοματούχου από εκείνη του μισθωτού». Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι διπλό: Από τη μία, φορτώνουν στα ίδια τα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής το φταίξιμο για τη φτώχεια τους, κάνοντάς τους να αισθάνονται και τύψεις, επειδή παίρνουν ένα ψωροεπίδομα, όταν αγγίζουν το φάσμα της εξαθλίωσης. Από την άλλη, δημιουργούν υπόβαθρο για να συρρικνωθούν κι άλλο τα όποια «κοινωνικά» επιδόματα έχουν απομείνει και προφανώς να μην υπάρχει ούτε υπόνοια επιστροφής στα προ κρίσης επίπεδα, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν «εθνική καταστροφή» και «έγκλημα κατά της πατρίδας», όπως έγραψε ο αρθρογράφος. Μάλιστα, προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη νομοθετήσει η κυβέρνηση, αντικαθιστώντας το επίδομα ανεργίας με την παροχή «επιταγών εργασίας», μοιράζοντας «ποινές» σε ανέργους που αρνούνται τις πιο κακοπληρωμένες δουλειές και πάει λέγοντας...

Συμμαχία...

Λίγες μέρες πριν την Πρωτομαγιά, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καλεί σε συνέντευξη Τύπου μαζί με άλλους φορείς. Το θέμα δεν είναι βέβαια η ενημέρωση για την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης απεργίας, πολύ περισσότερο για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντεργατική πολιτική. Αντίθετα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική πλειοψηφία, «οι αντιπροσωπευτικοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουμε δράση και συγκροτούμε μία ευρεία κοινωνική συμμαχία, διεκδικώντας εναλλακτικές πολιτικές και μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση...». Στην «κοινωνική συμμαχία» που επικαλείται η ΓΣΕΕ συμμετέχουν επίσης η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, το ΤΕΕ και διάφορες επιστημονικές ενώσεις. Με τους περισσότερους απ' αυτούς η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει συνυπογράψει τη λεγόμενη «Κοινή Δήλωση» για την ανάπτυξη στο πλαίσιο της ΟΚΕ, που χαιρετίστηκε από την κυβέρνηση ως «συμβολή» στη διαμόρφωση του «αναπτυξιακού» της σχεδιασμού.

... με καθαρό στίγμα

Κι όχι μόνο αυτό. Η ΓΣΕΕ απέρριψε τις προτάσεις του ΠΑΜΕ στα τέλη Δεκέμβρη του 2017 και το Γενάρη του 2018 για απεργία ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που έφερε και ψήφισε τελικά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ τον περασμένο Φλεβάρη απέρριψε και πάλι πρόταση του ΠΑΜΕ για κήρυξη απεργίας για το κρίσιμο ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επομένως, η ΓΣΕΕ έχει δώσει και με το παραπάνω το στίγμα της σε ό,τι αφορά τις «εναλλακτικές πολιτικές» και τα «μέτρα εξόδου από την κοινωνικοοικονομική κρίση» που προτείνει, κάνοντας μάλιστα ό,τι περνάει από το χέρι της για να βάλει εμπόδια στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1744 Πεθαίνει ο Σουηδός αστρονόμος Αντερς Κέλσιους, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1792 Ο Γάλλος συνθέτης και ποιητής Ροζέ Ντελίλ συνθέτει την «Μασσαλιώτιδα», τον ύμνο της Γαλλικής αστικής Επανάστασης, ένα τραγούδι που μεταλαμπάδευσε το πνεύμα της Επανάστασης σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Αργότερα, η «Μασσαλιώτιδα» έγινε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας.

1840 Γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι (έργα του: ο «Καρυοθραύστης», η «Λίμνη των Κύκνων» κ.ά.).

1905 Ξεκινά τις εργασίες του το 3ο Συνέδριο του Ρωσικού Σοσιαλδημοκρατικού Εργατικού Κόμματος στο Λονδίνο (25/4-10/5/1905), στο οποίο έλαβαν μέρος οι περισσότερες οργανώσεις του κόμματος που στήριζαν τους μπολσεβίκους (στο προηγούμενο Συνέδριο είχε επέλθει η διάσπαση μπολσεβίκων - μενσεβίκων). Το Συνέδριο καθόρισε την πολιτική και την τακτική του κόμματος στην Επανάσταση του 1905 που είχε μόλις ξεσπάσει.

1920 Ο στρατός της Πολωνίας με την ενίσχυση της Αντάντ εισβάλλει στη Σοβιετική Ρωσία. Παρά τις αρχικές νίκες του, που τον έφεραν έως τις πύλες της Βαρσοβίας, ο Κόκκινος Στρατός ηττήθηκε έξω από την πρωτεύουσα, αναγκαζόμενος σε υποχώρηση. Με τη Συνθήκη Ειρήνης που υπογράφτηκε στη Ρίγα στις 18/3/1921, η Πολωνία κατάφερε να προσαρτήσει τις περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας και Δυτικής Λευκορωσίας.

1934 Το «κόκκινο» Δημοτικό Συμβούλιο της Καβάλας και ο δήμαρχος Δ. Παρτσαλίδης σέρνονται για τρίτη φορά στο δικαστήριο (με το «Ιδιώνυμο») μέσα σε ατμόσφαιρα στρατοκρατίας σ' όλη την πόλη. Παρά την κατάρρευση του κατηγορητηρίου, οι δικαστές καταδίκασαν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημοσθένη Μακέδο και τέσσερις άλλους δημοτικούς συμβούλους σε δύο χρόνια φυλακή και ένα χρόνο εξορία, μετατρέποντας την «κόκκινη» πλειοψηφία σε μειοψηφία και ανατρέποντας ουσιαστικά τη βούληση του Καβαλιώτικου λαού, που είχε υπερψηφίσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ δύο μήνες πριν.

1959 Συνεδριάζει η Επιτροπή Διεθνών Βραβείων «Λένιν», η οποία αποφασίζει την απονομή του στον κομμουνιστική ποιητή Κώστα Βάρναλη.

1967 Δίνεται στη δημοσιότητα μέσω του ραδιοσταθμού «Φωνή της Αλήθειας» ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο: «Ας οργανώσουμε παντού την αντίσταση κατά του πραξικοπήματος». Την ίδια μέρα δολοφονείται στον Ιππόδρομο του Φαλήρου από τον ανθυπίλαρχο Κ. Κώτσαρη ο κρατούμενος Παναγιώτης Ελής.

1974 Αρχίζει το μποϊκοτάρισμα των ελληνικών πλοίων σε μια σειρά λιμάνια της Ευρώπης, με απόφαση των λιμενεργατικών και ναυτεργατικών οργανώσεων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό.

1974 Ξεκινά η «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» στην Πορτογαλία, μετά από την ανατροπή της δικτατορίας που διαρκούσε από το 1926 από το «Κίνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

1982 Δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάληψη της χερσονήσου από το Ισραήλ, το Σινά επιστρέφεται στην Αίγυπτο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org