ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Προσχηματική η επίκληση αναρμοδιότητας, να διερευνηθεί η ουσία της υπόθεσης

Δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ σχετικά με την εξέλιξη της Προανακριτικής για τη «Novartis»

Eurokinissi

Παράταση μέχρι αύριο, Πέμπτη 26 Απρίλη, προκειμένου να κατατεθεί το τελικό πόρισμα των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε η Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση «NOVARTIS». Το πόρισμα των κυβερνητικών βουλευτών αναμενόταν να κατατεθεί και να εγκριθεί χτες από την Επιτροπή, ωστόσο πριν από την έναρξη των εργασιών ο πρόεδρός της, Θ. Δρίτσας, με επιστολή του προς τους βουλευτές των άλλων κομμάτων ζητούσε διήμερη παράταση για την κατάθεση του τελικού κειμένου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε παρ' όλα αυτά στη δημοσιότητα τον κορμό του πορίσματός του, στο οποίο παραθέτει τους λόγους για τους οποίους υποτίθεται πως η Βουλή είναι αναρμόδια για τη διερεύνηση της υπόθεσης και επιβάλλεται η επιστροφή της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη.

Θυμίζουμε ότι η Προανακριτική Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, υποτίθεται για να έρθουν «όλα στο φως», αλλά με την έναρξη των εργασιών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «ανακάλυψαν» ότι υπάρχει θέμα αρμοδιότητας. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, πιάνοντας το νήμα, άρχισαν να θέτουν θέμα ακυρότητας, να κάνουν λόγο για «σκευωρία» και πάει λέγοντας, στήνοντας έναν βολικό καβγά για να διατηρούν τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές, βγάζοντας όλοι «λάδι» τους πραγματικούς υπαίτιους για τα σκάνδαλα, τη διαφθορά, την αντιμετώπιση της Υγείας του λαού ως εμπορεύματος.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της υπόθεσης «NOVARTIS», έκανε χτες την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ, από την πρώτη στιγμή, αλλά και κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 22-2-2018, σχετικά με το σκάνδαλο "NOVARTIS", ζήτησε την πλήρη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύμφυσης της πολιτικής εξουσίας με τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, σύμφυση που εκδηλώνεται και στο χώρο του φαρμάκου.

1. Η εκδήλωση και αυτού του σκανδάλου, όπως και των άλλων, αποτελεί την επιβεβαίωση της φύσης του αστικού κράτους, ως θεματοφύλακα των συμφερόντων του κεφαλαίου, με συνέπεια οι μίζες και η διαφθορά να αποτελούν συστατικό στοιχείο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Η πρακτική της "NOVARTIS" αποτελεί τη συνήθη πρακτική των φαρμακευτικών εταιρειών στον ανταγωνισμό τους για την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά του φαρμάκου. Η αποκάλυψή του αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο στον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ.

2. Οι κυβερνήσεις, σημερινή αλλά και προηγούμενες, με πρόσχημα την υπαρκτή σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου, μείωσαν τη δημόσια δαπάνη, μεταφέροντας τα βάρη της στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, τη στιγμή που η διαφθορά συνεχίζεται με άλλους τρόπους.

3. Το ΚΚΕ από την αρχή δήλωσε ότι θα συμμετέχει στην Ειδική Προκαταρκτική Επιτροπή με στόχο την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, αντιπαλεύοντας αυταπάτες για τους λόγους συγκρότησης της επιτροπής και τις επιδιώξεις όλων των άλλων κομμάτων για να συσκοτίσουν τις αιτίες και να καλλιεργήσουν τον αποπροσανατολισμό. Η συμμετοχή του ΚΚΕ αποκάλυπτε αλλά και αντιμετώπιζε:

  • Τακτικισμούς ανάμεσα στα κόμματα
  • Παιχνίδια αποπροσανατολισμού
  • Επιδιώξεις συγκάλυψης

4. Το ΚΚΕ προειδοποίησε ότι δεν θα ανεχτούμε, με πρόσχημα νομικίστικους τακτικισμούς, να μην εξεταστεί η ουσία του σκανδάλου, όλα τα ενδεχόμενα αδικήματα, παραγεγραμμένα ή μη, να μην εξεταστούν με τη φυσική τους παρουσία όλοι οι μάρτυρες, ακόμα και οι "προστατευόμενοι".

5. Από την πρώτη στιγμή η πλειοψηφία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έθεσε ως προτεραιότητα να εξεταστεί το θέμα της αρμοδιότητας ή μη της Επιτροπής για να προχωρήσει στη διερεύνηση του σκανδάλου, ζήτημα που είχαν αποσιωπήσει από τη συζήτηση στην Ολομέλεια. Σε αυτήν τους την παρελκυστική τακτική διευκολύνθηκαν και από τη στάση άλλων κομμάτων.

Αυτή η απαράδεκτη στάση οδήγησε το ΚΚΕ στην αποχώρησή του από τις διαδικασίες της Επιτροπής για να μη νομιμοποιήσει αυτούς τους σχεδιασμούς, δηλώνοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητά του να πάρει μέρος στις εργασίες της Επιτροπής, αν η πλειοψηφία της αποφασίσει να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης.

6. Η άρνηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να εξεταστεί η υπόθεση στην ουσία της, επικαλούμενη τη δήθεν αναρμοδιότητά της, είναι προσχηματική, στην πραγματικότητα δεν διευκολύνει ούτε τη Δικαιοσύνη στη διερεύνηση της υπόθεσης και εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες.

Γι' αυτό επιμένουμε στην ανάγκη η Επιτροπή να συνεχίσει το έργο της και να διερευνήσει την ουσία του ζητήματος.

7. Τέλος, για μια ακόμη φορά, επισημαίνουμε την επιτακτική ανάγκη ριζικής αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε αυτοί να διώκονται χωρίς κωλύματα, όπως όλοι οι πολίτες».

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Συντριπτικά στοιχεία από τον σκληρό δίσκο του αρχηγού

Συντριπτικά και τα χτεσινά στοιχεία που αναδείχθηκαν στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή από την ανάγνωση των εγγράφων από τον σκληρό δίσκο του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου. Αυτό που προκύπτει επιβεβαιώνει τα όσα έχουν καταθέσει οι μάρτυρες κατηγορίας. Αποδεικνύονται από το υλικό, από τα λεγόμενα του ίδιου του αρχηγού, ο ναζιστικός χαρακτήρας της εγκληματικής οργάνωσης, η πίστη στον εθνικοσοσιαλισμό, στον Χίτλερ, η μήτρα των ιδεολογικών τους καταβολών, η εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία του Γ' Ράιχ (όπως οι ίδιοι δηλώνουν), η ιεραρχία της οργάνωσης, η στρατιωτική οργάνωση, η τέλεση πλήθους εγκληματικών πράξεων στο πλαίσιο της δομημένης εγκληματικής οργάνωσης, η ταύτιση πολιτικού κόμματος και ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Εν μέσω ταγμάτων εφόδου, ναζιστικών χαιρετισμών, ιαχών με το ναζιστικό «Ζήτω η νίκη», ακούγεται ο αρχηγός να λέει «Ναι, είμαστε φασίστες, ναζιστές», «άμα γίνουν τώρα εκλογές θα έχουμε Βουλή της Βαϊμάρης... Μετά τη Βαϊμάρη ξέρετε τι ακολούθησε. Ε, λοιπόν, για κάτι τέτοιο αγωνιζόμαστε και εμείς στην Ελλάδα. Δεν το κρύβω και είμαι περήφανος για αυτό»... «Εγώ αν ζούσα στη Γερμανία του '33 θα ήμουν μέλος του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος και θα αισθανόμουν ιδιαίτερα χαρούμενος γι' αυτό»... «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945, αυτοί είμαστε, οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες... Είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο, να ελευθερώσουμε τις πατρίδες μας»...

Επίσης, σε σχετική ομιλία: «Δεν κάνει τίποτα, λέει, η Χρυσή Αυγή για την πλατεία Αττικής, τον Αγιο Παντελεήμονα, τα Πατήσια, για την Κυψέλη. Ε, ποιοι μαχαιρωθήκανε τότε σ' αυτές τις περιοχές για να μείνουνε κάποια κομμάτια ελληνικά; Στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα ποιοι παίζανε ξύλο με τα ΜΑΤ και τρώγανε τα χημικά, οι κάτοικοι ή οι χρυσαυγίτες;».

Σε ομιλία του στις Θερμοπύλες: «Ας έρθουν να μετρηθούμε και να δούνε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος... Εσείς είστε τα τάγματα εφόδου», ή σε άλλη ομιλία: «Στο σκοτάδι γίνονται οι καλύτερες δουλειές»...

Πλήθος εγγράφων που αναγνώστηκαν αναλύουν την «καθαρότητα της φυλής», «του αίματος», την «Αρία Φυλή». «Στην αντίληψή μας περί έθνους, πιστεύουμε στην άποψη ότι είναι απαραίτητο όχι μόνο να διατηρηθεί ο φυλετικός χαρακτήρας του λαού, αλλά και με μέτρα ευγονικής πολιτικής να βελτιώσει την ποιότητά του», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Εγκωμιάζουν τους αξιωματικούς της χούντας: «Τόσα πολλά χρόνια φυλακή στη νεότερη εποχή κάθισαν μόνο αυτοί και ο Ρούντολφ Ες!», ενώ σε σχετική ομιλία του ο αρχηγός αναφέρει ότι πήγε στην κηδεία του Μάλλιου για να τον τιμήσει...

«Αμα μπούμε στη Βουλή θα τους χαστουκίζουμε (...) και αυτό δεν θα μπορέσουνε να το κρύψουνε τα κανάλια», δηλώνει σε ομιλία του ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, και αλλού, για το χτύπημα της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, λέει ότι «η Χρυσή Αυγή ανέβηκε 2 μονάδες στις κρυφές δημοσκοπήσεις»! Στο Πέραμα, σε ομιλία του ο Μιχαλολιάκος αναφέρει: «Ναυπηγοεπισκευαστική, όλοι άνεργοι, και από πάνω οι νταβατζήδες... Οι εργατοπατέρες του ΚΚΕ... Του ΠΑΜΕ»...

Για τους μετανάστες, ο αρχηγός, αναφερόμενος στο πογκρόμ των χρυσαυγιτών κατά μεταναστών, αναφέρει: «Ραφήνα... Τέτοιου είδους συγκεντρώσεις (sic!) είναι στρατηγικός μας στόχος να γίνουν σε κάθε πλατεία των Αθηνών, σε κάθε πόλη της Αττικής», «και ας μας πούνε ρατσιστές, δεν μας νοιάζει... Εξω οι λαθρομετανάστες από την Ελλάδα, έξω οι ξένοι από την πατρίδα μας!». «Στο κέντρο των Αθηνών υπήρχε ένα κτίριο ολόκληρο, το Εφετείο (σ.σ. το παλιό Εφετείο στη Σωκράτους), και ήταν κατοικία λαθρομεταναστών... Οταν το κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, μπορούν οι εθνικιστές, και μπόρεσε η Χρυσή Αυγή και άδειασε το εφετείο... Εγινε μια ολόκληρη μάχη και εγώ προσωπικά δεν ήμουν απών, εκεί ήμουν». Σημειωτέον, όταν οι μάρτυρες κατέθεταν ότι ο αρχηγός ήταν επικεφαλής στη δολοφονική επίθεση στο παλιό Εφετείο, οι συνήγοροι υπερασπιστές «έσκιζαν τα ιμάτιά τους» ότι οι μάρτυρες έλεγαν ψέματα.

Σε έγγραφο που απευθύνεται στα σώματα ασφαλείας: «Οι αναρχομπολσεβίκοι συμμορίτες είναι οι αρουραίοι της μητρόπολης... Συμμαχητές χρυσαυγίτες, τσακίστε τους αναρχομπολσεβίκους συμμορίτες και τους εγκληματίες λαθρομετανάστες συνοδοιπόρους τους... Κυνηγήστε τους ανελέητα σε κάθε δρόμο, σε κάθε γωνιά. Χτίστε τους με τη λάσπη τους, στα λαγούμια τους»!

  • Για την Ιστορία, αναφέρουμε ότι σε φωτογραφίες από ναζιστικό πάρτι, που υπάρχουν στα έγγραφα, βρίσκεται και ο ...μουσικός του ναζιστικού συγκροτήματος «Pogrom», Α. Ματθαιόπουλος, ένας από τους χρυσαυγίτες που κατέθεσαν αγωγή ενάντια στον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλο.
Απόφαση για τη ΜΚΟ «αποναρκοθέτησης»

Αθώος κηρύχθηκε, χτες, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, πρέσβης της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, Αλεξ Ρόντος, για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης». Το σκεπτικό της απόφασης λέει πως υπέγραφε τελευταίος, αφού προηγουμένως είχαν υπογράψει οι υφιστάμενοί του πρέσβεις και αυτός αποδεχόταν καλόπιστα πως έπρατταν σωστά.

Καταδικάστηκαν σε 16 χρόνια φυλάκισης ο δημοσιογράφος, πρόεδρος της ΜΚΟ Κ. Τζεβελέκος και σε 5 χρόνια η σύζυγός του Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη. Επίσης, καταδικάστηκαν σε 12 και 14 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα οι πρέσβεις Ν. Τσαμαδός και Ν. Μπάζας. Το δικαστήριο αναγνώρισε σε όλους τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου και καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι καθώς η έφεσή τους έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η υπόθεση αφορούσε την επιχορήγηση από το ΥΠΕΞ αλλά και τη διαχείριση μεγάλων κονδυλίων, περίπου 9 εκατ. ευρώ, που εισέπραξε η ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» την περίοδο 2000 - 2004 για να εξουδετερώσει ναρκοπέδια σε Λίβανο, Ιράκ, Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Η έρευνα κατέδειξε πολλαπλή παραβίαση της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση, απουσία ελέγχου από την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας - (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ, καθώς και τεχνάσματα εικονικών δωρεών, που στόχο είχαν να συνεχιστεί η... αιμοδοσία της ΜΚΟ με δημόσιο χρήμα.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Συλλαλητήριο για τις γερμανικές οφειλές

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) καλεί την Παρασκευή 27/4 (μέρα που το 1941 η Αθήνα καταλήφθηκε από τα ναζιστικά στρατεύματα), στις 6 μ.μ., στη συγκέντρωση που διοργανώνεται στο Σύνταγμα, μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα, απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στη γερμανική πρεσβεία, διοργανώνεται στο πλαίσιο του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων, από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ