ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
Εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα
Στην Αττική

Το βιβλίο που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ με κείμενα και ντοκουμέντα για τη Δικτατορία 1967 - 1974
Το βιβλίο που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ με κείμενα και ντοκουμέντα για τη Δικτατορία 1967 - 1974
-- Σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Νίκαιας και Κορυδαλλού καλούν σε εκδήλωση στον κινηματογράφο «ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ» (Αγ. Γεωργίου & Ζάππα 4, Κορυδαλλός). Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

-- Σήμερα, Τρίτη, στις 6.30 μ.μ., οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ καλούν σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αντώνης Σαμαράκης» (Μ. Ασίας 24 & Παπαναστασίου, Ταμπούρια). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής και της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αχαρνών, σε εκδήλωση της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής Αττικής του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΚΟ Πειραιά η ΤΕ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής παρουσιάζει την έκδοση «Δικτατορία 1967 - 1974». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Στην Κεντρική Μακεδονία

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, για την παρουσίαση του βιβλίου «Δικτατορία 1967 - 1974», που επιμελήθηκε το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κρήτη

-- Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση την Παρασκευή 28 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Ανδρόγεω», με κεντρικό ομιλητή τον Στέλιο Ορφανό, μέλος της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση ντοκουμέντων της περιόδου και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην Αχαΐα

-- Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου, θα μιλήσει ο Χ. Κουνάβης, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και Γραμματέας της ΚΟΒ Αιγίου. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει και έκθεση αρχειακού υλικού.

-- Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στην Πάτρα, καφενείο «Αρίστος» (Καραϊσκάκη & Αγ. Νικολάου), θα μιλήσει ο Α. Αθανασόπουλος, μέλος της ΤΕ Αχαΐας και αντιδήμαρχος του δήμου Πατρέων.

-- Την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας, σε εκδήλωση της ΤΕ Αχαΐας, θα μιλήσει ο Σπ. Μπέτσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Αχαΐας.

Στην Ηλεία

-- Την Τετάρτη 26 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., η ΚΟΒ Αμαλιάδας καλεί σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, με ομιλητή τον Αγγελο Κολόσακα, μέλος της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

-- Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Κάμπου καλεί σε εκδήλωση στην αίθουσα του ΚΑΠΗ στα Λεχαινά, με ομιλητή τον Αλέξη Τσαουσάκη, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ.

-- Την Πέμπτη 4 Μάη, στις 7.30 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΕ Ηλείας, στην αίθουσα της ΠΕΔ στον Πύργο, θα μιλήσει ο Γιάννης Τεφάνης, Γραμματέας της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Στη Ζάκυνθο

-- Την Πέμπτη 27 Απρίλη, στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Ελατίων θα πραγματοποιήσει σύσκεψη - συζήτηση στο Κοινοτικό Γραφείο Βολιμών, με ομιλητή τον Τιμόθεο Φαραό, μέλος της ΤΕ.

-- Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Ανατολικής Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει σύσκεψη - συζήτηση στο Κοινοτικό Γραφείο Αγ. Κηρύκου, με ομιλητή τον Παύλο Στράνη, Γραμματέα της ΚΟΒ.

-- Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Βόρειας Πόλης θα πραγματοποιήσει σύσκεψη - συζήτηση στα γραφεία της ΤΕ (Αλ. Ρώμα 45).

-- Την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 8 μ.μ., η ΚΟΒ Δυτικής Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει σύσκεψη - συζήτηση στο Δημοτικό Σχολείο Γαλάρου, με ομιλητή τον Γιάννη Μυλωνά, μέλος του Γραφείου της ΚΟΒ.

-- Το Σάββατο 6 Μάη, στις 8 μ.μ., σε εκδήλωση της ΤΕ Ζακύνθου, στο Πνευματικό Κέντρο, θα μιλήσει ο Διονύσης Αρβανιτάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη Βόνιτσα

-- Την Τετάρτη 3 Μάη, στις 8.30 μ.μ., η ΚΟΒ Βόνιτσας παρουσιάζει στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την έκδοση «Δικτατορία 1967-1974». Θα μιλήσει η Ειρήνη Κωνσταντακοπούλου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, και θα παρουσιαστεί μαρτυρία εξόριστου της εποχής.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
Προς συνέδριο που αμφισβητείται εντός ΠΑΣΟΚ

Αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ, «απόηχος» των διαφορετικών προσεγγίσεων σε μια σειρά επιτελεία για τη «συνταγή» ανασύνταξης του λεγόμενου «κεντρώου χώρου» του αστικού πολιτικού συστήματος, προέκυψαν τις τελευταίες μέρες, μετά και τα όσα έγιναν στη συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σάββατο, με αιχμή τον τρόπο διεξαγωγής του επόμενου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Την πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στις 30/6 - 2/7, περιέγραψε η επικεφαλής της, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΠΕ. Χαρακτήρισε το συνέδριο «ένα αποφασιστικό βήμα για τον Ενιαίο Φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης που αποτελεί πάντα τον στόχο μας», αν και δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του στόχου αυτού. Είπε ακόμη ότι εκτός από κομματικά στελέχη των συνιστωσών της ΔΗΜΣΥ, σε ποσοστό 50% των συνέδρων θα μετέχουν «πολίτες εκπρόσωποι στην Αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τα επιμελητήρια, τις επιστημονικές οργανώσεις, τους αγροτικούς συλλόγους...».

Εκτίμησε ότι «οι εκλογές αργά ή γρήγορα θα γίνουν πριν τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης», θέτοντας ως στόχο να βρεθούν ενισχυμένες «η Κεντροαριστερά, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας», συμπληρώνοντας πως «η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί την προϋπόθεση για τον στόχο μας αυτό».

Ο δε Στ. Ξεκαλάκης, γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, έβαλε ως στόχο τη «θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο "κλείσιμο της ψαλίδας" με τη ΝΔ». Θέμα δημιουργήθηκε όταν προς το τέλος της συνεδρίασης τρία στελέχη της ΚΠΕ (Α. Σπυρόπουλος, Σ. Ζαρπαλάς, Ελ. Αναστασίου), που θεωρούνται προσκείμενοι στον ευρωβουλευτή Ν. Ανδρουλάκη, «κατέβασαν» προς ψηφοφορία δικό τους κείμενο για πιο «ανοιχτό» συνέδριο. Υπήρξε και πρόταση του βουλευτή Οδ. Κωνσταντινόπουλου να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν η Συμπαράταξη μετεξελιχθεί σε ενιαίο φορέα.

Το προεδρείο αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία την πρόταση των τριών, λέγοντας ότι η διαδικασία είχε ήδη ολοκληρωθεί και κατά πλειοψηφία - σύμφωνα με τις εισηγήσεις που είχαν ακουστεί - περνούσε η πρόταση της προέδρου. Η δε πρόταση Κωνσταντινόπουλου, με την οποία συμφώνησε και ο Στ. Ξεκαλάκης, να τεθεί το θέμα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, επίσης απορρίφθηκε από τους παρόντες.

Οι προσκείμενοι στην ηγεσία αποχώρησαν και η ψηφοφορία τελέστηκε παρουσία λίγων δεκάδων στελεχών που υπερψήφισαν την πρόταση των 3. Η πλευρά της ηγεσίας μιλά για «υπονόμευση», χαρακτηρίζοντας «δούρειο ίππο» την «ομάδα Ανδρουλάκη», ενώ η τελευταία αμφισβητεί την απόφαση της ΚΠΕ όπως κυκλοφόρησε επισήμως από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας εν ισχύ την ψηφοφορία που προκάλεσε στο τέλος της διαδικασίας του Σαββάτου. Ψηφοφορία που αμφισβητείται από την ηγεσία, που προειδοποιεί μάλιστα για «λύση του προβλήματος μέσα από τις προβλεπόμενες πολιτικές διαδικασίες».

Μια λύση που ίσως ανακοινωθεί και σήμερα το μεσημέρι στην έκτατη συνεδρίαση, υπό την προεδρία της Γεννηματά, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Πιο τολμηρός» για το κεφάλαιο

Τα ...προσόντα του κόμματός του να ηγηθεί μιας κυβέρνησης πιο έτοιμης, πρόθυμης και προετοιμασμένης να ανταποκριθεί σε ζητούμενα του κεφαλαίου προς αναθέρμανση της οικονομίας του, ανέπτυξε την Κυριακή, μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο της ΝΔ στη Βέροια, ο Κυρ. Μητσοτάκης. Αφού επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι «όσο παρατείνεται η παραμονή αυτής της κυβέρνησης τόσο πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τη χώρα» και ότι «η ελληνική κοινωνία αναζητά με αγωνία από κάπου να πιαστεί», πρόσθεσε: «Εμείς λέμε να πιαστεί και πάλι από τη ΝΔ» που κατά τον ίδιο «μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα, σοβαρότητα και αξιοπιστία», μιλώντας για τα «σημεία» που η ΝΔ θεωρεί ότι υπερτερεί έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά την προώθηση της πολιτικής του κεφαλαίου.

Στο ίδιο πνεύμα, επέμεινε ότι «οι Ευρωπαίοι δεν θα σταματήσουν να πιέζουν τη χώρα για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, όσο δεν βλέπουν μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει η ίδια ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», το οποίο ανέλυσε ως εξής: «Θα μειώσουμε τους φόρους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Υπάρχουν περιθώρια να μαζέψουμε κρατικές σπατάλες. Ταυτόχρονα, θα υλοποιήσουμε ένα πολύ τολμηρό σχέδιο απελευθέρωσης της δημιουργίας, προσέλκυσης ξένων επενδύσεων (...) Πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Πιστεύουμε στις ιδιωτικές επενδύσεις».

ΤΕ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρουσίαση της Πολιτικής Απόφασης του 20ού Συνεδρίου

Εκδήλωση - συζήτηση για την Πολιτική Απόφαση του 20ού Συνεδρίου του ΚΚΕ διοργανώνει η ΤΕ Δράμας του Κόμματος, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Δράμας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του Κόμματος.

ΤΕ ΚΟΖΑΝΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τα 7 δολοφονημένα στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου

Εκδήλωση μνήμης και τιμής στα 7 στελέχη του Μακεδονικού Γραφείου του ΚΚΕ που δολοφονήθηκαν από τους συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών τον Απρίλη του 1943, διοργανώνει η ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, την Κυριακή 30 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στη Ζαρκαδόπετρα. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τσελαπτσής, μέλος της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ.

Λεωφορεία για την εκδήλωση θα αναχωρήσουν στις 9 π.μ. από την πλατεία της Κοζάνης.

Συγκέντρωση στον Κόκκινο Μύλο

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ. στον Κόκκινο Μύλο Αττικής, στο καφενείο «Ο ΚΥΠΡΙΟΣ» (Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης 73), η ΚΟ Λυκότρυπας καλεί σε συγκέντρωση με θέμα: «Οι πολιτικές εξελίξεις και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org