ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τον ΥΠΕΞ της Κούβας συναντήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε το Σάββατο, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Bruno Eduardo Rodriguez Parrilla. Μετά τη συνάντηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και την αντιπροσωπεία του Κουβανέζικου Κόμματος, που επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Ελλάδα, σήμερα εδώ στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Εγινε ενημέρωση για την κατάσταση στην Ελλάδα, στην περιοχή εδώ στην Ευρώπη, όπως και για την κατάσταση στην Κούβα, στη Λατινική Αμερική και γενικότερα για την κατάσταση στον κόσμο. Αναφερθήκαμε στις επικίνδυνες καταστάσεις για την ειρήνη, που δημιουργούνται σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ενημέρωσα τον κ. υπουργό για τις εξελίξεις στην ΕΕ, για την πορεία της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και γενικότερα στην Ευρώπη και για την πολιτική του ΚΚΕ, έτσι όπως εξελίσσεται μετά το 20ό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας προς το λαό της Κούβας στον αγώνα που κάνει για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ενάντια στο εμπάργκο, ενάντια σε όλες τις πολιτικές που δυσκολεύουν τη ζωή του λαού στην Κούβα. Ταυτόχρονα εκφράσαμε την ανάγκη για ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των κομμάτων μας, αλλά και τη διεθνή μας αλληλεγγύη, στα πλαίσια των διεθνών συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, άλλων περιφερειακών συναντήσεων, για την ειρήνη και για την πρόοδο στις χώρες μας, στις περιοχές μας, σε όλο τον κόσμο.

Θα συνεχίσουμε τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, την αλληλεγγύη και τη φιλία ανάμεσα στο ΚΚΕ και το ΚΚ Κούβας, κυρίως ανάμεσα στον ελληνικό και τον κουβανικό λαό».

Από την πλευρά του ο Bruno Eduardo Rodriguez Parrilla μετέφερε στο Κόμμα και τον ελληνικό λαό τους χαιρετισμούς του Ραούλ Κάστρο Ρουζ. Ενημέρωσε για τις προσπάθειες του ΚΚ Κούβας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην χώρα του και για την κατάσταση στην περιοχή, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες αναφορικά με τους κινδύνους που υπάρχουν για νέους πολέμους, καθώς και για τον αρνητικό ρόλο που παίζουν οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και σχηματισμοί.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας τόνισε τη διάθεση της κυβέρνησής του να συνεχίσει το διάλογο με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε ένα πλαίσιο απόλυτου σεβασμού της κάθε χώρας και της μη παρέμβασης της μιας στα εσωτερικά της άλλης. Ακόμη, ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την αλληλεγγύη του προς τον κουβανικό λαό στην πάλη του ενάντια στον οικονομικό, εμπορικό, και χρηματιστικό αποκλεισμό και γενικά για την υποστήριξή του στην Κουβανική Επανάσταση. Τέλος δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από πρώτο χέρι τον ελληνικό λαό και την πάλη του, που έχει αποκομίσει παγκόσμιο θαυμασμό.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πανηγυρίζει για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις, δεσμεύεται ότι θα τις συνεχίσει

Eurokinissi

Σε προκλητικούς πανηγυρισμούς, την ώρα που ο λαός γονατίζει απ' το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων που του έχουν φορτωθεί και τη στιγμή που ένα νέο πακέτο μέτρων έρχεται σε λίγες μέρες στη Βουλή, αναλώθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του στον κυριακάτικο Τύπο, με αφορμή το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016, όπως και τις πρόσφατες συναντήσεις των υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με εκπροσώπους των «θεσμών» στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, που ουσιαστικά άναψαν το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου.

Με τις δηλώσεις αυτές αλλά και τις διαρροές απ' το Μέγαρο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση υλοποίησης του «σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης», η κυβέρνηση επιδιώκει να καλλιεργήσει κλίμα προσμονής στο λαό, αποσπώντας έτσι την ανοχή του μπροστά και στα νέα μέτρα, αλλά και στο ενδεχόμενο που μένει ανοιχτό, να ζητηθεί απ' το κουαρτέτο η υλοποίηση όλου ή μέρους τους, εντός του 2018.

Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας, την ώρα που η κυβέρνησή του αποσπά τα εύσημα απ' το κουαρτέτο για τις αντιλαϊκές της επιδόσεις και τα ματωμένα απ' το σφαγιασμό του λαϊκού εισοδήματος και των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα πλεονάσματα, δηλώνει στην εφημερίδα «Real News» ότι «το αποτέλεσμα του 2016 εξουδετέρωσε Σόιμπλε και ΔΝΤ. Αφήσαμε άφωνη την Ευρώπη. Εχουμε πια μπροστά μας ανοιχτό ορίζοντα διετίας. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί». Και στο «Εθνος της Κυριακής» υποστηρίζει πως «διαψεύσαμε τις Κασσάνδρες. Μιλάμε πια με τα έργα μας».

Με τα ματωμένα αυτά πλεονάσματα σαν «άσσο στο μανίκι», η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ρυθμίσεις για το χρέος ως το αναγκαίο βήμα για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που θα εξασφαλίσει στο εγχώριο κεφάλαιο πρόσβαση σε ρευστότητα.

Με στόχο την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, οι κυβερνητικές πλευρές περιγράφουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το «σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης» που έχει εκπονήσει, συγκαλώντας καταρχήν σύσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες, διοργανώνοντας 13 περιφερειακά συνέδρια με θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση και ένα ακόμα μεγάλο συνέδριο στο τέλος του 2017 για το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης». Παράλληλα, πηγές του Μαξίμου μιλούν για επικείμενες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε όλα τα υπουργεία, με έμφαση σε εκείνα που σχετίζονται πιο άμεσα με δυνατότητες επενδύσεων του κεφαλαίου, αλλά και στα υπουργεία Παιδείας και Υγείας.

Πρόκειται για το σχέδιο ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε κλάδους που ιεραρχεί ως βασικούς το εγχώριο κεφάλαιο και όπου η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ένταση της εκμετάλλευσης με τα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, καθώς και μια σειρά από παρεμβάσεις της (φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, «απλοποίηση» διοικητικών διαδικασιών κ.ο.κ.), προσφέρουν ένα «ευνοϊκό περιβάλλον» για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» του εγχώριου κεφαλαίου

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν της επιτάχυνσης στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη στήριξη του κεφαλαίου στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά δραστήρια σε ό,τι αφορά και το στόχο της αναβάθμισης του ρόλου του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή και την ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο», στόχος που εξάλλου σχετίζεται με την προσπάθεια ανάκαμψης της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας.

Αυτό υπενθύμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, όπου δήλωσε ότι «υπάρχει πάντοτε ένα τεράστιο πεδίο δυνατοτήτων σύσφιγξης σχέσεων, μέσα από θετικές πρωτοβουλίες: Από την οικονομία και το εμπόριο μέχρι την Παιδεία και τον πολιτισμό».

Μάλιστα, συγκαλύπτοντας τη συμμετοχή με τα μπούνια της κυβέρνησής του στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή, το περιεχόμενο των συμμαχιών του κεφαλαίου, αλλά και το γεγονός ότι είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα που υποδαυλίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, εξωράισε το περιεχόμενο των σχετικών κυβερνητικών πρωτοβουλιών, ισχυριζόμενος πως «πρωτοβουλίες, όπως αυτές που έχει αναλάβει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα: Η διαρκής πια Σύνοδος των Χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (...) Οι τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας και της Κύπρου με σημαντικές χώρες της γειτονιάς μας. (...) υπογραμμίζουν τον πολυδιάστατο ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές περιβάλλον (...) Ως μίας χώρας που αξιοποιεί πάντα την ήπια ισχύ, για να πείσει και να προσελκύσει. Για να συμβάλει εποικοδομητικά στην ειρηνική επίλυση των αντιθέσεων και των διαφορών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκλητικές και στα όρια της φαιδρότητας οι δηλώσεις Τσίπρα

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα σε κυριακάτικες εφημερίδες:

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα, πέρα από προκλητικές απέναντι σε ένα λαό που πληρώνει με τεράστια βάρη τα ματωμένα πλεονάσματα της κυβέρνησης, αγγίζουν και τα όρια της φαιδρότητας, όταν πανηγυρίζει λίγες μέρες πριν φέρει στη Βουλή ένα ακόμη σκληρό πακέτο μέτρων.

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η κυβέρνηση είναι και αποφασισμένη και ικανή να υλοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική, γι' αυτό και παίρνει τα εύσημα του κουαρτέτου. Ολα τα υπόλοιπα είναι για να συντηρούν το σικέ παιχνίδι ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τους λοιπούς συνεταίρους των μνημονίων».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org