ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την παράδοση του ζεόλιθου σε επιχειρηματικούς ομίλους

Ανακοίνωση για τη σύμβαση παραχώρησης έκτασης στα Πετρωτά Εβρου

Πετρώματα με ζεόλιθο
Πετρώματα με ζεόλιθο
Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που μέσα από διαδικασίες εξπρές, με ανάθεση στην εταιρεία «ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΕ», αποφάσισε να δώσει άδεια εξόρυξης και εκμετάλλευσης του ζεόλιθου (ορυκτό με βιομηχανικές και άλλες χρήσεις) στα Πετρωτά του Εβρου, για 15 χρόνια, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ.

Ειδικότερα η κυβέρνηση παραχωρεί για εκμετάλλευση έκταση 83,4273 στρεμμάτων στη θέση Κόκκαλο Πετρωτών, έναντι 14 ευρώ το στρέμμα (7 ευρώ για το δήμο Ορεστιάδας και 7 ευρώ για το Δημόσιο). Με βάση τους υπολογισμούς, μέχρι τη λήξη της εκμετάλλευσης η εταιρεία θα βγάλει 65.000 τόνους ζεόλιθο Α' ποιότητας, 32.500 τόνους ζεόλιθο Β' ποιότητας και 32.500 τόνους στείρα υλικά «μπάζα», που η απόθεσή τους θα γίνει μέσα στο λατομικό χώρο. Αντιλαμβάνεται κανείς τα κέρδη της επιχείρησης από την εκμετάλλευση ενός ορυκτού που αυτή την περίοδο εισάγεται σε τιμή, ανά τόνο, της τάξης των 300 ευρώ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ιστορία με το ζεόλιθο δείχνει ολοκάθαρα ότι και η σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιώντας το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο που κληρονόμησε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εξυπηρετεί με ζήλο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων (...)

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι είναι αυταπάτη να πιστεύει κάποιος πως στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, όπου κυριαρχούν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα μονοπώλια, μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προς όφελος του λαού.

Θεωρούμε ακόμα λαθεμένη την άποψη όσων υποστηρίζουν πως στα πλαίσια μιας γενικής αντιλαϊκής πολιτικής, που ασκείται προς το συμφέρον των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο επίπεδο της χώρας, με το νομοθετικό πλαίσιο άκρως φιλικό γι' αυτούς, μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή τοπική ανάπτυξη με μικρά τοπικά δημοτικά ή κοινοτικά επιχειρηματικά σχήματα.

Το ΚΚΕ ήταν και είναι σταθερά αντίθετο στο ξεπούλημα του ζεόλιθου στους διάφορους "σωτήρες επενδυτές". Ο ορυκτός πλούτος είναι περιουσία που ανήκει στο λαό μας και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να "δωρίζεται" σε μεγάλους ντόπιους ή ξένους επιχειρηματικούς ομίλους.

Πιστεύουμε σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, όπου τα βασικά συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνικοποιημένα. Στα πλαίσια αυτού του δρόμου ανάπτυξης, η ευθύνη για την έρευνα και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας μας στη θάλασσα και τη στεριά πρέπει να ανήκει στο κράτος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Μια τέτοια ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - κοινωνικό έλεγχο θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής μας, το περιβάλλον και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, με μόνιμη σταθερή δουλειά, με δικαιώματα, με προστασία του περιβάλλοντος».


Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης

Πλούσια δραστηριότητα αναπτύσσουν το επόμενο διάστημα οι Επιτροπές Ειρήνης μπροστά στην Πρωτομαγιά και την 37η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης που θα γίνει την Κυριακή 14 Μάη.

Την Τετάρτη 26 Απρίλη η Επιτροπή Ειρήνης Ιλίου διοργανώνει εκδήλωση στις 7.30 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Χρυσηίδος 36 και Μενελάου) με θέμα τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και την εμπλοκή της χώρας μας. Θα μιλήσει ο Χρήστος Μαργανέλης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης 2ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας (Γούβα - Παγκράτι - Ν. Κόσμος) καλεί σε αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στην Πλατεία Πλυτά, με ζωντανή μουσική, θεατρικό δρώμενο και ζωγραφική. Θα χαιρετίσει η Αγγελική Σαμούρη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ.

Το Σάββατο 29 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης και ο Δημοκρατικός Γυναικείος Σύλλογος Αγίας Παρασκευής διοργανώνουν εκδήλωση στην αίθουσά τους (Λ. Μεσογείων 403) με θέμα: «Εργατική Πρωτομαγιά 2017, με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά».

Την Παρασκευή 5 Μάη, στις 7 μ.μ., η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη και κατάθεση στεφάνου στο άγαλμά του (στάση μετρό Ηλιούπολης). Στην εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Γιώργος Λαμπράκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
«Φεστιβάλ» νομιμοποίησης των ναρκωτικών

Μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία γύρω από τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών και των αιτιών που οδηγούν σε αυτά, ξεδιπλώνεται με επιστημονικοφανή τρόπο και βαθιά αντιδραστικό περιεχόμενο, όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια. Αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της εκστρατείας αποτελεί το ναρκωφεστιβάλ που θα γίνει το επόμενο διάστημα, με κεντρικούς άξονες την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών (είτε με το πρόσχημα της «φαρμακευτικής» χρήσης τους, είτε για «ευφορικούς» λόγους), τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας κάνναβης για προσωπική χρήση, τη δημιουργία εποπτευόμενων χώρων χρήσης ηρωίνης κ.ά. Φέτος, το συγκεκριμένο ναρκωφεστιβάλ το πάει ένα βήμα παραπέρα, καθώς μέσω των χορηγών του στήνεται και στηρίζεται ένα διαδικτυακό εμπόριο ναρκωτικών. Η συντριπτική πλειοψηφία των χορηγών διαθέτουν ιστοσελίδες στο διαδίκτυο που έχουν έδρα την Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να παραγγείλει «με ασφάλεια» σπόρους ή και φυτά κάνναβης, ενώ δε λείπουν και οι εκπτώσεις σε παραγγελίες άνω των 1.000 σπόρων ή των 1.000 ευρώ! Υποστηρικτές επικοινωνίας του συγκεκριμένου ναρκωφεστιβάλ είναι μεταξύ άλλων η «Εφημερίδα των Συντακτών» και άλλοι διαδικτυακοί τόποι (tvxs κ.ά.). Οσο για το κείμενο που συνυπογράφουν οι διοργανωτές του, αποτελεί μνημείο αντιεπιστημονικότητας και ψεύδους. Και συγχρόνως, σε κάθε παράγραφό του σκιαγραφείται η εγκληματική στρατηγική της ΕΕ για τα ναρκωτικά, η οποία πλασάρεται ως «εναλλακτική» και «πρωτοποριακή».

* * *

Λένε συγκεκριμένα: «Οι αντιαπαγορευτικές προσεγγίσεις, όπου δοκιμάζονται, έχουν μόνο θετικά αποτελέσματα, γι' αυτό και εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο». Η πραγματικότητα είναι ότι η χρήση ναρκωτικών, ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες εκτοξεύεται. Στην Ολλανδία έχουν εκτοξευτεί οι χρήστες ναρκωτικών, το ίδιο κι όπου νομιμοποιήθηκε η κάνναβη, είτε για «ιατρικούς», είτε για «ψυχαγωγικούς» λόγους. Η νόμιμη χορήγηση ναρκωτικών πουθενά δεν καταπολέμησε την εγκληματικότητα, αντίθετα θεσμοθετεί την αναπαραγωγή της εξάρτησης, του κοινωνικού ελέγχου, του κοινωνικού αποκλεισμού των εξαρτημένων. Οι διοργανωτές αποκαλύπτουν: «Το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει σειρά συναντήσεων με παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, της ΓΓ Εμπορίου αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου, για να τους παραθέσουμε ένα σύνολο προτάσεων για ένα ολοκληρωμένο μοντέλο ρύθμισης της κάνναβης για ιατρική χρήση». Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συναντιέται συχνά με τους ναρκωθιασώτες, αρνείται συστηματικά να συναντηθεί με τους εργαζόμενους στους χώρους που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση. Το σαθρό θεσμικό πλαίσιο στα Κέντρα Πρόληψης παραμένει ως έχει, παρά τις παχιές προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ δεν δόθηκε καν ο λόγος, παρά το αίτημα του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση έχει γίνει θηλιά για εκατοντάδες εργαζόμενους και αποδέκτες των υπηρεσιών τους.

* * *

Λένε: «Η ευφορική χρήση κάνναβης από ενήλικες θα πρέπει να έχει αντίστοιχη αντιμετώπιση με τη σπιτική παραγωγή μπύρας και τις μικρο-ζυθοποιίες. Η χρήση και κατοχή για προσωπική χρήση πρέπει να αποποινικοποιηθεί, όπως και η αυτοκαλλιέργεια, και να θεσμοθετηθεί το μοντέλο των μη-κερδοσκοπικών κοινωνικών λεσχών κάνναβης για την ελεγχόμενη διάθεση του φυτού (...) θα διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και την ευημερία των χρηστών κάνναβης».

Η αλήθεια είναι: «Ενα στα 9 άτομα που δοκιμάζουν κάνναβη αναπτύσσουν εξάρτηση από αυτήν. Στους εφήβους η αναλογία είναι 1 προς 6. Στην Ευρώπη η κάνναβη είναι η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, δηλαδή για 8 στα 10 άτομα κάτω των 20 ετών. Η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας αυξάνουν την κατανάλωσή της. Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει την κάνναβη μακροπρόθεσμα θα επηρεάσουν τα πρότυπα χρήσης του πληθυσμού και ιδίως τους εφήβους και τους νέους. Η κάνναβη αλλοιώνει την αντίληψη, επηρεάζει την προσοχή, την κρίση, την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων, τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, τη μάθηση και τις εκπαιδευτικές επιδόσεις. Η χρήση της επιβαρύνει τους πνεύμονες περισσότερο από το τσιγάρο και έχει σχετιστεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, με σοβαρές ψυχιατρικές διαταραχές, όπως ψυχωσικά επεισόδια, σχιζοφρένεια και κατάθλιψη. Οσο πιο νωρίς αρχίζει η χρήση κάνναβης τόσο πιο αρνητικά είναι τα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία και τη γνωστική ανάπτυξη, πιθανότατα επειδή η εφηβεία αποτελεί μια κρίσιμη φάση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, κατά την οποία αυτός είναι πιο ευάλωτος στις τοξικές ουσίες» (επιστημονική παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ για την κάνναβη, Μάης 2015).

* * *

Λένε: «Είναι ένα φυτό με αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση που χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια». Η αλήθεια είναι: Η χρήση ουσιών χάνεται στα βάθη των αιώνων όταν συνδέονταν με τελετουργικές εκδηλώσεις. Η εμφάνιση της τοξικοεξάρτησης με τη μορφή που έχει σήμερα συνδέεται με τον καπιταλισμό. Εξάλλου ο όρος τοξικομανία χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Ο Ενγκελς στο έργο του «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία» αναφέρει τη χρήση παραγώγων ουσιών του οπίου από τα νεοδημιουργηθέντα προλεταριακά στρώματα, με σκοπό να αντέξουν τις εξοντωτικές συνθήκες διαβίωσης που επικρατούσαν στα βιομηχανικά κέντρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Αμερική, όπου στα τέλη του 19ου αιώνα Αφρικανοί, Κινέζοι, Πορτορικανοί χρησιμοποιούν το όπιο για να αντέξουν τις άθλιες συνθήκες ζωής που επικρατούν στα γκέτο. Ενώ βεβαίως το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί μια μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται...


Ε.Τζ.

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org