ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Επικυρώθηκε η τροπολογία για τις επαναληπτικές πανελλαδικές

Επικυρώθηκε την Παρασκευή από τα κυβερνητικά κόμματα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, και αφορά ανάμεσα σε άλλα το θέμα των επαναληπτικών πανελλαδικών εξετάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 1 της τροπολογίας αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ στις σχολές ΤΕΙ, ΑΣΠΑΙΤΕ και Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης κατ' έναν ελάχιστο αριθμό θέσεων, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των αποφοίτων όλων των λυκείων. Προβλέπεται, συγκεκριμένα, ότι ο αριθμός θέσεων δεν μπορεί να είναι σε ποσοστό μικρότερο του 20% του συνόλου των υποψηφίων.

Οσον αφορά το άρθρο 2 που αφορά και τις επαναληπτικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις η κυβέρνηση τις μεταθέτει για τον Σεπτέμβρη αντί για τον Ιούλη όπως ήταν μέχρι τώρα, και από πάνω τους προσδίδει έναν τιμωρητικό χαρακτήρα, αφού, όπως προβλέπεται, οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν θα είναι υποχρεωμένοι να δώσουν όλα τα μαθήματα, και όχι μόνο αυτό ή αυτά στα οποία δεν εξετάστηκαν στην τακτική περίοδο.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου επισήμανε ότι για το άρθρο 1 της τροπολογίας «είμαστε θετικοί». Ομως, όσον αφορά το άρθρο 2, «είμαστε κατά, γιατί ενώ έχουμε φτάσει στον Απρίλη, δηλαδή δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων, το υπουργείο έρχεται με νέες ανακοινώσεις για τους όρους διεξαγωγής των επαναληπτικών εξετάσεων τον Σεπτέμβρη (...). Η κυβέρνηση θυμίζουμε ότι υλοποιεί νόμους και ρυθμίσεις της κυβέρνησης της ΝΔ και ταυτόχρονα, λόγω αντιδράσεων, προχώρησε σε ορισμένες διορθώσεις. Αλλά τι διορθώσεις; Προς το χειρότερο. Ετσι ανακοινώνει, ουσιαστικά, πως οι επαναληπτικές εξετάσεις θα γίνουν τον Σεπτέμβρη με αυστηρότερους όρους, τιμωρητικούς σχεδόν, για όποιον υποψήφιο αρρωστήσει στις πανελλαδικές εξετάσεις, αφού οι υποψήφιοι που δικαιολογημένα απουσίαζαν τις μέρες των πανελλαδικών εξετάσεων θα εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα και όχι σε εκείνα που απουσίαζαν. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Από το τουρνουά σε Βύρωνα - Καισαριανή
Από το τουρνουά σε Βύρωνα - Καισαριανή
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Σαλαμίνα το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με ομιλία από τον Μιχάλη Βεργίτση, στέλεχος της ΚΝΕ, και τον Ηλία Πατίδη, εκπαιδευτικό και στέλεχος του ΚΚΕ, με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη».

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία από μαθητές και την Πολυξένη Καράκογλου. Πολλοί μαθητές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις δήλωσαν ενθουσιασμένοι με το Φεστιβάλ και έλεγαν ότι χάρη στην πρωτοβουλία της ΚΝΕ βρίσκουν βήμα να εκδηλώσουν το μεράκι τους στη μουσική, στο σκίτσο και τον αθλητισμό.

Αντίστοιχα μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το τουρνουά μπάσκετ 3Χ3, που διοργάνωσαν οι Μαθητικές Οργανώσεις Βάσης Βύρωνα και Καισαριανής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Μαθητικού Φεστιβάλ που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο.

Το τουρνουά είχε σύνθημα «Βάλε καλάθι στη ζωή - λέμε όχι σε όλα τα ναρκωτικά», με τη συμμετοχή των μαθητών να είναι μεγάλη. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι ΟΒ συζήτησαν πλατιά με τους μαθητές του Βύρωνα και της Καισαριανής τη θέση της ΚΝΕ για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά και όχι με ελεύθερα ναρκωτικά. Παράλληλα, κάλεσαν τα παιδιά που πήραν μέρος στο τουρνουά να συμμετάσχουν στο ερχόμενο Μαθητικό Φεστιβάλ.

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ συνεχίζουν και πληθαίνουν τις επόμενες μέρες με εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με σύνθημα δανεισμένο από ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη, «Αν θες να λέγεσαι άνθρωπος, δεν θα πάψεις ούτε στιγμή να αγωνίζεσαι για το δίκιο».

Μνημόνιο συνεργασίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - ΕΒΕΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της Θερμοκοιτίδας Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, υπογράφτηκε στις 20 Απρίλη. Η συμφωνία αυτή έρχεται να προστεθεί σε ανάλογα παραδείγματα σύζευξης πανεπιστημίων και αγοράς, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής που θέλει τα ιδρύματα ως εργαλείο για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Σκοπός του μνημονίου είναι, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πρυτανείας, «η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα», «η προώθηση της καινοτομίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και η αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων». Στους ειδικότερους στόχους περιγράφονται «η στοχευμένη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα», «η δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων (startup)», «η καλύτερη αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών/υποστηρικτικών εργαλείων που μετασχηματίζουν ερευνητικά αποτελέσματα σε προϊόντα που μπορούν να διατεθούν στη διεθνή αγορά», «η υλοποίηση από κοινού δράσεων για την προσέλκυση ερευνητών και επενδυτών» κ.ά.

Παράλληλα, υπογράφτηκε και Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΙΕΜΕ - ΚΕΕΕ). Η συνεργασία «θα μπορεί να περιλαμβάνει από κοινού διοργανούμενες προσπάθειες έρευνας, διεκδίκησης και υλοποίησης ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, από κοινού διοργάνωση ημερίδων και ενημερωτικών συναντήσεων, κοινή έκδοση τελικών κειμένων μετά από έρευνες και μελέτες εξειδικευμένων θεμάτων για τον επιχειρηματικό κόσμο», όπως αναφέρεται.

Νέες προτάσεις για δίδακτρα σε σχολεία και ΑΕΙ

Την ώρα που αναμένεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (ΠΜΣ), που όπως φαίνεται θα αφήσει ελεύθερα τα δίδακτρα στα ΠΜΣ, νέες προτάσεις για δίδακτρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, «ζυμώνοντας» μια λογική κατάργησης και των τελευταίων ψηγμάτων δωρεάν εκπαίδευσης που υπάρχουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην υποψήφιος με το Ποτάμι, Αχ. Γραβάνης, προτείνει, μιλώντας στην εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», ένα «τέλος εγγραφής» για κάθε φοιτητή σε κάθε εξάμηνο, της τάξης των 200 ευρώ, επικαλούμενος ότι αυτή η πρακτική των διδάκτρων ισχύει σε πολλά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Λέει χαρακτηριστικά: «Με ετήσιο Τέλος Εγγραφής 400 (200x2) ευρώ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα είχε ίδια ετήσια έσοδα, 8 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή διπλάσιο ποσό από την κρατική ετήσια επιχορήγηση! Το Τέλος Εγγραφής μπορεί να αποτελέσει και αντικείμενο χορηγιών στους άριστους ή στους άπορους φοιτητές από την ιδιωτικό τομέα (τράπεζες, επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, ελληνική διασπορά, κληροδοτήματα κ.λπ.). Η θεσμοθέτηση του Τέλους Εγγραφής μπολιάζει την ελληνική κοινωνία με την υπεύθυνη συμμετοχική στάση στην εκπαίδευση, με τον υγιή συναγωνισμό για τις χορηγίες και τα βραβεία και βέβαια βοηθά στην ποιότητα σπουδών και έρευνας».

Αντίστοιχα, χτες η εφημερίδα «Δημοκρατία» γράφει για το βιβλίο «Μέση Γη», του Θεόδωρου Πελαγίδη, συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη, στο οποίο τίθενται προτάσεις για τέλη εγγραφής και δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια, αλλά και δίδακτρα στα δημόσια σχολεία για όσους γονείς θέλουν την παραμονή των παιδιών τους στα σχολεία πέραν του ωραρίου. Μια πρόταση, που θυμίζει εκείνη που έκανε πέρυσι μέσω της «Αυγής» ο βουλευτής της ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τριανταφυλλίδης, για δίδακτρα στα σχολεία κατά μέσο όρο 60 ευρώ από κάθε μαθητή, τα οποία κατά το ένα ήμισυ θα αξιοποιούνται για να δίνονται μπόνους στους εκπαιδευτικούς και κατά το άλλο θα αξιοποιούνται για την υλικοτεχνική υποδομή και τα εποπτικά υλικά του σχολείου. Και μπορεί η κυβέρνηση επισήμως να έχει πάρει αποστάσεις από τέτοιες προτάσεις, ωστόσο αυτές επανέρχονται, «ζυμώνοντας» μια λογική που πατάει πάνω στην πραγματικότητα που έχει ήδη διαμορφωθεί σε σχολεία και ΑΕΙ, με τις λαϊκές οικογένειες να καλούνται να βάζουν συχνά το χέρι στην τσέπη για να καλύπτουν είτε τις ελλείψεις στα σχολεία είτε και πλευρές της λειτουργίας τους (π.χ. σχολικές εκδρομές), και ομοίως στα ΑΕΙ για να καλύπτουν τη σχεδόν ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα.


Γ.Σ.

Συναντήσεις ενόψει αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση

Συναντήσεις εκπροσώπων των διοικήσεων της ΟΣΕΠ ΤΕΙ και της ΠΟΣΔΕΠ με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας πραγματοποιήθηκαν χτες, ενόψει της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Σημεία των αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση είχε παρουσιάσει το υπουργείο Παιδείας, επιβεβαιώνοντας τον προσανατολισμό στην αμεσότερη σύνδεση των ιδρυμάτων με την αγορά, ο οποίος προωθείται με θεσμικό τρόπο μέσω και των Ακαδημαϊκών Συμβουλίων Ανώτατης Εκπαίδευσης και Ερευνας, ενώ προβλέπει μεταξύ άλλων γενίκευση ουσιαστικά των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, διατάξεις για την ανάδειξη διοικήσεων των ιδρυμάτων κ.ά.

Τα παραπάνω επανέλαβε στους εκπροσώπους του διδακτικού προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωσε πως το παραπάνω νομοσχέδιο θα προωθηθεί έως τα τέλη του Μάη και ότι θα ακολουθήσει άλλο νομοσχέδιο, που θα αφορά την οργάνωση των σπουδών.

Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν συναντήσεις του υπουργείου Παιδείας με τους Κοσμήτορες των Σχολών των Πανεπιστημίων ανάλογα με το γνωστικό πεδίο τους, και τις Συνόδους Πρυτάνεων και προέδρων των ΤΕΙ, με το υπουργείο Παιδείας να δηλώνει πως «βασίζεται τόσο στη γνώμη κάθε μέλους της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και στη διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα», αναζητώντας στήριξη στις αλλαγές που ετοιμάζει.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ