ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει τις προσπάθειες «μεταμόρφωσης» του εργοδοτικού συνδικαλισμού

Την προσπάθεια της ΠΑΣΚΕ να στήσει καμουφλαρισμένη «πανελλαδική μορφή οργάνωσης» στους ιδιωτικούς υπαλλήλους ξεσκεπάζει το ΠΑΜΕ

Την προσπάθεια δυνάμεων του εργοδοτικού συνδικαλισμού να κρυφτούν κάτω από «νέες» ταμπέλες, για να συνεχίσουν να μεταφέρουν τη φωνή της εργοδοσίας μέσα στους εργαζόμενους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο ενημερώνει τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα στο εμπόριο, αλλά και στους κλάδους που σχετίζονται με τους χώρους ευθύνης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) πως «το σωματείο που παίρνει ξαφνικά δημοσιότητα μέσω προθύμων σάιτ και καναλιών, που αξιοποιεί τον τίτλο μίας τάχα πανελλαδικής μορφής οργάνωσης των ιδιωτικών υπαλλήλων μαζί με το σάιτ idiotikoi.gr, είναι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, το συνδικαλιστικό δηλαδή τμήμα του ΠΑΣΟΚ».

«Οσες μεταμορφώσεις ή πλαστικές κι αν κάνουν, δεν μπορούν να κρύψουν πως είναι οι σταθεροί άνθρωποι των επιχειρηματικών ομίλων στις γραμμές των εργαζομένων, οι φίλοι των αφεντικών και της ανταγωνιστικότητας», τονίζει η Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις αυτές «έχουν συνεχές πάρε - δώσε με την εργοδοσία, δίνουν δουλειά στους δικηγόρους κάνοντας τα δικηγορικά γραφεία δεύτερο σπίτι των εργαζομένων, δίνοντας ως μοναδική διέξοδο τη νομική οδό για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει (...) Το επιβεβαιώνουν όλο αυτό το διάστημα δεκάδες εργαζόμενοι από τον Λεμονή, τη Benetton, τα Η&Μ και άλλους χώρους, που όχι απλά δεν τους έχουν δει μια φορά στους χώρους τους και στις κινητοποιήσεις τους, αλλά σε συναντήσεις που είχαν εν κλειστώ και σε γραφεία, το μόνο που εισέπρατταν ήταν νομικές συμβουλές αλλά και προτάσεις για ίδρυση σωματείων με αποκλειστικό στόχο τα κουκιά σε αρχαιρεσίες».

Ιδιαίτερα απευθύνεται το ΠΑΜΕ στις καθαρίστριες σε όλη τη χώρα, καλώντας τις «να μη δείχνουν εμπιστοσύνη και να μην εναποθέτουν τις ελπίδες τους και κυρίως χρήματα από το υστέρημά τους στις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ», που «βάζουν με κάθε τρόπο τους δικηγόρους μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις και στα σωματεία», αυτούς «που ψάχνουν πελατεία πάνω στις αγωνίες και τις δυσκολίες των εργαζομένων».

Σπέρνουν το συμβιβασμό μαζί με κοροϊδία

Οπως καταγγέλλει η κλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το πιο πρόσφατο κρούσμα σημειώθηκε την περασμένη Πέμπτη, στη Βέροια, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ 4 δικηγόρων και του προέδρου της ΟΙΥΕ (ΠΑΣΚΕ) με εργαζόμενους του «Καρυπίδη».

«Η πρόσκληση διακινήθηκε μέσω facebook, αγνοώντας το Πανελλαδικό Σωματείο στον "Καρυπίδη", εκλεγμένους συναδέλφους σε αρκετούς νομούς, "ξεχνώντας" μέχρι και την εκλεγμένη συνάδελφο από τον "Καρυπίδη" που βρίσκεται στη Διοίκηση της Ομοσπονδίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το ΠΑΜΕ. Και προσθέτει: «Την ίδια στιγμή που αγνόησαν σωματεία που βρίσκονται επί μήνες στην πρώτη γραμμή του διεκδικητικού αγώνα, στη σύσκεψη ζητήθηκε να υπάρχει συντονισμός και ενημέρωση από τους εργαζόμενους για την κατάσταση των καταστημάτων. Είναι καθαρό πως έχουν στόχο να φτιάξουν παραμάγαζα οργάνωσης με τη γραμμή της εργοδοσίας, νέας και παλιάς».

Οσο για την πρόταση που έγινε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, όπως καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία, ήταν «να αποδεχτούν οι εργαζόμενοι τις ατομικές συμβάσεις και να υπογράψουν με οποιουσδήποτε όρους και οποιοδήποτε κόστος, αυτά που προτείνουν οι διάδοχοι εργοδότες της "Καρυπίδης"». Το κάλεσμα για συμβιβασμό συνοδεύτηκε από την απαραίτητη κοροϊδία, αφού ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «στη συνέχεια οι δικηγόροι θα ανατρέψουν τις απαράδεκτες συμβάσεις που ο ίδιος προτείνει στους εργαζόμενους να υπογράψουν»! «Θέλουν να στείλουν τους εργαζόμενους στο στόμα του λύκου! Γι' αυτό και η πρόταση αποδοκιμάστηκε από την πλειοψηφία των παρόντων» επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Αυτά είναι τα έργα του εργοδοτικού συνδικαλισμού» τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, «η γραμμή που θέλει τους εργαζόμενους να κάνουν συνεχώς και χωρίς τέλος εκπτώσεις μπροστά στις αξιώσεις και την κερδοφορία των αφεντικών. Είναι γραμμή ήττας!».

Και προσθέτει: «Στο απυρόβλητο δεν πρέπει να μένουν οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ, καθώς με την ΠΑΣΚΕ βρίσκονται αγκαλιά. Είναι οι δυνάμεις που συνθέτουν από κοινού το προεδρείο της Ομοσπονδίας. Είναι το άλλο πρόσωπο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, με απευθείας σχέση με τους μεγαλέμπορους των super market, με δεκάδες στελέχη τους να έχουν θέση ευθύνης στους επιχειρηματικούς ομίλους, να είναι διευθυντές σε καταστήματα, σε οικονομικές υπηρεσίες, στην ασφάλεια».

Απομονώνουμε τις φωνές της εργοδοσίας, βάζουμε σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες των εργαζομένων

Απέναντι στην παρέμβαση των εργοδοτών και των συνδικαλιστών τους, η κλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθύνει στους εργαζόμενους το εξής κάλεσμα:

«Η νέα κατάσταση που δρομολογείται στον κλάδο του εμπορίου, με τη συγκέντρωση του κλάδου σε όλο και λιγότερα χέρια, φέρνει στο προσκήνιο ένα άμεσο καθήκον. Οι εργαζόμενοι να πάρουν ευθύνη, να οργανωθούν στα σωματεία τους, να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, για τη ζωή τους, απομονώνοντας τις φωνές της εργοδοσίας στις γραμμές μας, βάζοντας σε πρώτο πλάνο αιτήματα και στόχους που να ανταποκρίνονται στις δικές μας ανάγκες και όχι στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων».

ΚΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θράσος της κυβέρνησης να παριστάνει τον υπερασπιστή της εργατικής κατοικίας

«Εχουν το θράσος να το παίζουν και υπερασπιστές του δικαιώματος στην εργατική κατοικία», σχολιάζει η ΚΟ Ολυμπιακού Χωριού του ΚΚΕ, με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη ρύθμιση οφειλών των δικαιούχων εργατικής κατοικίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, θεσπίζονται ευνοϊκοί όροι αποπληρωμής για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών. Οι σχετικές ανακοινώσεις για την τελική τιμή και τους όρους εξόφλησης συνδυάστηκαν με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χτες στο Ολυμπιακό Χωριό με τον γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη, και τη διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη.

Η ΚΟ Ολυμπιακού Χωριού του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι στην πραγματικότητα κυβέρνηση και κεφάλαιο δεν προστατεύουν, αλλά χτυπάνε το δικαίωμα στην εργατική - λαϊκή κατοικία. Καλεί το λαό και τη νεολαία να σκεφτούν ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προχωρά στην απόδοση οριστικών παραχωρητηρίων, απελευθερώνει τους πλειστηριασμούς σε κατοικίες χιλιάδων εργατικών - λαϊκών οικογενειών, τις οποίες τσάκισαν τα βάρβαρα μέτρα που πάρθηκαν στα χρόνια της κρίσης.

Οσο για τα οριστικά παραχωρητήρια, υπογραμμίζει ότι η απόδοσή τους αποτελεί ένα υπερώριμο αίτημα που εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, αίτημα που είχαν οι εργαζόμενοι που κατοικούσαν στο Ολυμπιακό Χωριό, με την αμέριστη στήριξη φορέων του ταξικού εργατικού κινήματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι η συγκυβέρνηση είναι συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ, ως διάδοχος του ΟΕΚ (Οργανισμού Εργατικών Κατοικιών), δεν συνεχίζει το κατασκευαστικό έργο για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργατικών οικογενειών.

«Το ΚΚΕ θα στηρίξει με όλους τους τρόπους, μέσα και έξω από τη Βουλή, έστω και ένα μέτρο που μπορεί να ελαφρύνει τον πόνο της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Ταυτόχρονα όμως θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ενάντια στη λογική του "μικρότερου κακού" και του χαμηλώματος των απαιτήσεων που καλλιεργούν παλιοί και νέοι "σωτήρες" για να πάρουν από την πίσω πόρτα συγχωροχάρτι για την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν», αναφέρει η ΚΟ Ολυμπιακού Χωριού.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ
Οργιο νοθείας στις εκλογές του καταγγέλλει η ΔΑΣ

Το όργιο νοθείας στις εκλογές του Συνδικάτου Μετάλλου Μακεδονίας - Θράκης, που ξεκίνησαν τις 20/4 και ολοκληρώνονται αύριο, καταγγέλλει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία Μετάλλου» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

Με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει σειρά πρακτικών νοθείας και γενικότερης παρέμβασης στο εκλογικό αποτέλεσμα από την απερχόμενη πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου (εκλεγμένη από τη «Συνδικαλιστική Συνεργασία» - πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ), για τις οποίες έχει καταθέσει ενστάσεις. Επίσης, κατέθεσε αίτημα ακύρωσης των εκλογικών διαδικασιών, που όμως η εφορευτική επιτροπή απέρριψε, αναλαμβάνοντας έτσι και την ευθύνη για το όργιο νοθείας.

Μεταξύ άλλων, η ΔΑΣ καταγγέλλει:

-- Η πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ αρνήθηκε να δώσει το μητρώο μελών του συνδικάτου, την κατάσταση των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, καθώς και τις οφειλόμενες συνδρομές, προκειμένου να κάνει έστω ένα στοιχειώδη έλεγχο για τη νομιμότητα ή μη της συμμετοχής των μελών στις αρχαιρεσίες.

-- Αντί σε περίοδο ανεργίας και κακοπληρωσιάς στον κλάδο να ζητάνε από όλους ένα συμβολικό ποσό συνδρομής, χρησιμοποίησαν το οικονομικό για να αποκλείσουν εργαζόμενους από τις εκλογές. Ετσι, ζητούσαν από τους μακροχρόνια ανέργους που ήξεραν ότι δεν πρόσκεινται στη «Συνδικαλιστική Συνεργασία» να πληρώσουν τις συνδρομές της τριετίας, ύψους 72 ευρώ, ενώ από όσους πίστευαν ότι θα την ψηφίσουν ζητούσαν συνδρομές 2 έως 10 ευρώ για την τριετία.

-- Στο ψηφοδέλτιο της «Συνδικαλιστικής Συνεργασίας» συμμετείχε ως υποψήφιος εκλεγμένος συνδικαλιστής της ΕΛΒΟ, που ταυτόχρονα είναι εγγεγραμμένος και σε δεύτερο κλαδικό σωματείο.

-- Στις εκλογές ψήφισαν πρώην εργαζόμενοι της «HELLENIC STEEL» (χαλυβουργείο), οι οποίοι οικειοθελώς αποχώρησαν από την επιχείρηση και τον κλάδο το 2015 και κανονικά θα έπρεπε να έχουν διαγραφεί από το μητρώο μελών.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν τέρμα στο συνδικαλισμό που υπερασπίζεται με κάθε τρόπο και με εκλογικές νοθείες τα συμφέροντα των εργοδοτών, κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων. Καλεί σε πιο ενεργό συμμετοχή στους αγώνες και ενίσχυση της ΔΑΣ Μετάλλου στις αρχαιρεσίες.

Συνέλευση συνταξιούχων

Η Ετήσια Απολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας πραγματοποιείται αύριο Τετάρτη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Κινητοποιήσεις και συσκέψεις για το Ασφαλιστικό

-- Στάση εργασίας (11.30 - 13.00) και παράσταση διαμαρτυρίας για το Ασφαλιστικό οργανώνει σήμερα Τρίτη, στις 11.30 π.μ., στο ΙΚΑ (Εθνική Οδός) η Ενωση Οικοδόμων και Εργαζομένων στα συναφή επαγγέλματα Αιτωλοακαρνανίας, διεκδικώντας κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των συνταξιούχων.

-- Κινητοποίηση Σωματείων και Επιτροπών αγώνα προγραμματίζεται σήμερα Τρίτη στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, για το Ασφαλιστικό. Σε μαζική συμμετοχή καλεί το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

-- Σύσκεψη - συζήτηση για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, με ομιλητές στελέχη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ και της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, διοργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 7.15 μ.μ., στο αναψυκτήριο του Αλσους «Δημήτρης Κιντής», η Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού και το παράρτημα νοτιοανατολικών συνοικιών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org