ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώνεται αύριο το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Λένιν

Ολοκληρώνεται αύριο το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον Λένιν, με αφορμή τα 147 χρόνια από τη γέννησή του, που φιλοξενείται στο «Studio New Art Cinema». Στο αφιέρωμα προβάλλονται αριστουργήματα του Σοβιετικού κινηματογράφου και σπάνια ντοκιμαντέρ για τον Λένιν. Θα προβληθούν ταινίες μερικών σπουδαίων σκηνοθετών όπως: Βερτόφ, Αϊζενστάιν, Ρομ, Πουντόβκιν, Ντοβζένκο, οι οποίοι συνέβαλαν σημαντικά στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης στη νεαρή Σοβιετική Ενωση.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Τρίτη 25 Απρίλη

«Εμπρός, Σοβιέτ» του Τζίγκα Βερτόφ, στις 17.00.

Το «Εμπρός, Σοβιέτ!» ξεκίνησε ως παραγγελία του Σοβιέτ της Μόσχας, με στόχο να προπαγανδίσει την δουλειά της ανασυγκρότησης των υποδομών της πόλης, οι οποίες υπέστησαν ολοκληρωτική ή μερική καταστροφή, από τον εμφύλιο. Αφορμή, ήταν οι επερχόμενες εκλογές για την Εκτελεστική Επιτροπή του Σοβιέτ.

Ο Βερτόφ με την ταινία του αυτή καταδεικνύει τη σύγκρουση ανάμεσα στο «πριν» και το «τώρα»...

«Το τέλος της Αγ. Πετρούπολης» του Βσέβολοντ Πουντόβκιν, στις 18.00.

Γυρισμένη το 1927, την ίδια χρονιά με τον Οκτώβρη του Αϊζενστάιν. Ενας φτωχός χωρικός, λίγο πριν τον πόλεμο, καταφτάνει στην Αγία Πετρούπολη αναζητώντας δουλειά. Ο Πουντόβκιν παρακολουθεί την πορεία ταξικής συνειδητοποίησης του ήρωά του.

«Τρία τραγούδια για τον Λένιν» του Τζίγκα Βερτόφ, στις 22.30.

Τρία ανώνυμα «τραγούδια» αποτελούν τη βάση γι' αυτό το ντοκιμαντέρ... Εξυμνούν τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ενωσης και τον ρόλο που έπαιξε σε αυτήν ο Λένιν. Ο Βερτόφ διαλέγει τρία ανώνυμα τραγούδια που μιλούν για τον Λένιν και με αυτό τον τρόπο χωρίζει το ντοκιμαντέρ σε τρία μέρη.

«Οι γυναίκες της Ριζάν» των Ιβάν Πράβοφ και Ολγας Πρεομπαζένσκαγια, στις 23.00.

Ταινία του 1927. Η κινηματογραφική κάμερα «διηγείται» τη ζωή ενός ρωσικού χωριού λίγο πριν και λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του Οχτώβρη, μέσα από τις προσωπικές ιστορίες γυναικών, όπως η Αννα, σύζυγος του στρατιώτη, η οποία θα αυτοκτονήσει, αλλά και της γεμάτης ζωντάνια και ενέργεια αδελφής της, της Βασιλίσα, η οποία θα αμφισβητήσει ανοιχτά τον παλιό τρόπο ζωής...

  • Τετάρτη 26 Απρίλη

«Komcomol - Το Τραγούδι των Ηρώων» του Γιόρις Ιβενς, στις 17.00.

Ενα ντοκιμαντέρ για την κατασκευή υψικαμίνων από την Κομσομόλ, την Ενωση Κομμουνιστικών Νεολαιών της Σοβιετικής Ενωσης, στο πλαίσιο του πρώτου πενταετούς πλάνου. Η ταινία γυρίστηκε στο Μαγκνιτογκόρσκ στα Ουράλια Ορη, όπου μια βιομηχανική πόλη με περισσότερους από 200.000 κατοίκους δημιουργήθηκε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, καθώς και στο λεκανοπέδιο του Κούμπας στη Σιβηρία. Η ταινία αποτελεί φόρο τιμής στα επιτεύγματα των εθελοντών.

«Η γη» του Αλεξάντρ Ντοβζένκο, στις 18.00.

Η ταινία γυρίστηκε το 1930 και αποτελεί την τελευταία βωβή ταινία του Σοβιετικού κινηματογράφου, ενώ συγκαταλέγεται στις 10 μεγαλύτερες όλων των εποχών. Η ταινία διηγείται τις προσπάθειες των κουλάκων μιας κοινότητας στην Ουκρανία να σαμποτάρουν την αγορά ενός τρακτέρ από το κολχόζ.

«Ο Λένιν ζει» του Μ. Ρομ, στις 22.30.

Η περίοδος της ζωής του Λένιν από 1918 έως 1921. Ιστορικά ντοκουμέντα από το πρώτο Συνέδριο για τη Σχολική Παιδεία, την παρέλαση του Κόκκινου Στρατού το 1918 και το 1919, το δεύτερο και τρίτο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς.

«Ο δρόμος προς τη ζωή» του Νικολάι Εκκ, στις 23.00.

Μια αληθινή ιστορία βασισμένη στο βιβλίο του Α. Μακαρένκο το «Παιδαγωγικό Ποιήμα». Αποτελεί την πρώτη ομιλούσα ταινία της σοβιετικής κινηματογραφίας. Η ταινία συνιστά μια μυθοπλαστική, αλλά με τη σημασία ντοκουμέντου απόδοση της παιδαγωγικής εποποιίας που έλαβε χώρα στην ΕΣΣΔ από την αρχή της ύπαρξής της, με επίκεντρο την προστασία και μόρφωση των παιδιών του δρόμου, που κατά εκατομμύρια προσπαθούσαν να επιβιώσουν στις πόλεις του νεοσύστατου σοσιαλιστικού κράτους.

ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
Αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη

Ο δήμος Καισαριανής διοργανώνει αφιέρωμα στον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη, αύριο Τετάρτη, 26 Απρίλη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου (Βρυούλων 125 και Φιλαδελφείας), στις 8 μ.μ.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος. Ποιήματα του Γ. Κακουλίδη θα απαγγείλουν οι Φαίδρα Παπανικολάου και Γιώργος Πέππας. Θα μιλήσουν για το έργο του ο Μηνάς Βιντιάδης, δημοσιογράφος - συγγραφέας, και ο Βάσιας Τσοκόπουλος, ιστορικός.

Ο Γιώργος Κακουλίδης εμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1979 με την ποιητική συλλογή «Λίμπερτυ» (αναφορά στα ταξίδια του στη θάλασσα). Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο «Καβάφη» στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Νίκος Σαραγούδας με τον Γιώργο Τρανταλίδη.

Εχει εκδώσει πολλές ποιητικές συλλογές, 6 πεζογραφήματα, μεταξύ των οποίων τα αφηγήματα «Το σύνδρομο του Παρθένη» και «Η Σειρήνα της Ομόνοιας», το μυθιστόρημα «Η λέσχη της στιγμής» και η συλλογή διηγημάτων «Περί αλητείας». Επίσης, δύο θεατρικά έργα: «Τα μάτια του βασιλιά» και «Ο Μπαλτάσαρ μίλησε» καθώς και τη μαρτυρία «Η μαύρη κούρσα του κυρίου Καρούζου». Η Ενωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας έχει εκδώσει έναν συγκεντρωτικό τόμο με το σύνολο της ποίησής του («Ποίηση 1979 - 2012»). Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, ασχολείται με τη ζωγραφική. Εχει κάνει 7 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής.

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Θερμό χειροκρότημα για τον «Μάκβεθ»

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σ. Θεοδωρόπουλο
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον πρόεδρο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Σ. Θεοδωρόπουλο
Πραγματοποιήθηκε προχτές η πρεμιέρα της όπερας του Τζουζέπε Βέρντι «Μάκβεθ» στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Κεντρική Σκηνή.

Την παράσταση παρακολούθησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Βασισμένη στην ομότιτλη «καταραμένη» τραγωδία του Σαίξπηρ, η σημαντικότερη νεανική όπερα του συνθέτη, μέσα από την έντονα δραματική μουσική της, προσφέρει σπάνια ψυχογραφήματα των βασικών ρόλων. Ο Βέρντι, αδιαφορώντας για τα τυπικά γνωρίσματα της όπερας του 19ου αιώνα, έρχεται σε έμμεση ρήξη με την παράδοση της ιταλικής λυρικής τέχνης, προκειμένου να αφομοιώσει και να ενσωματώσει στο έργο του τη δραματουργία του Σαίξπηρ.

Την παραγωγή, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε από τη Λυρική το Γενάρη του 2014 στο Μέγαρο, διευθύνουν οι δύο διακεκριμένοι αρχιμουσικοί της ΕΛΣ, Λουκάς Καρυτινός (23, 25, 27/4) και Ηλίας Βουδούρης (29/4 & 3/5).

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ιταλό σκηνοθέτη και θεωρητικό της όπερας Λορέντσο Μαριάνι.

Το ρόλο του Μάκβεθ στην παραγωγή ερμηνεύει ο διεθνώς αναγνωρισμένος Ελληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος.

Τη Λαίδη Μάκβεθ ερμηνεύει η Δήμητρα Θεοδοσίου.

Μαζί τους οι μονωδοί της ΕΛΣ Πέτρος Μαγουλάς, Αντωνία Καλογήρου, Δημήτρης Πακσόγλου, Φίλιππος Δελλατόλας, Παύλος Σαμψάκης, Χρήστος Αμβράζης, Παύλος Μαρόπουλος, Βάσω Πετρόγιαννη, Φύλλη Γεωργιάδου. Συμμετέχουν η Ορχήστρα, η Χορωδία και μέλη του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Στην εκδήλωση ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα παρευρεθεί στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο δήμος Καισαριανής προς τιμήν του ποιητή Γιώργου Κακουλίδη, αύριο Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Καισαριανής.

Κηδεύτηκε ο Στάθης Ψάλτης

Η «αυλαία» για τον Στάθη Ψάλτη έπεσε χτες στο Νεκροταφείο Ζωγράφου. Παρουσία πλήθους κόσμου, ανθρώπων που τον αγάπησαν μέσα από τις ταινίες και τις παραστάσεις του, καθώς και συγγενών, φίλων και συναδέλφων, ο σπουδαίος ηθοποιός οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ