ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ευρωσκεπτικιστική «εναλλακτική» του κεφαλαίου

Πρόγραμμα αμφισβήτησης του ευρώ και της ΕΕ, ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες, υιοθέτησε η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» στο συνέδριό της

H Φράουκε Πέτρι, πρώην επικεφαλής της «Εναλλακτικής», που επιδίωξε αλλά δεν πέτυχε «αλλαγή στο προφίλ» του κόμματος, το οποίο εκφράζει την ευρωσκεπτικιστική μερίδα της αστικής τάξης

Copyright 2017 The Associated

H Φράουκε Πέτρι, πρώην επικεφαλής της «Εναλλακτικής», που επιδίωξε αλλά δεν πέτυχε «αλλαγή στο προφίλ» του κόμματος, το οποίο εκφράζει την ευρωσκεπτικιστική μερίδα της αστικής τάξης
Την ενίσχυση του αντιμεταναστευτικού, ρατσιστικού και ευρωσκεπτικιστικού του χαρακτήρα, ως κόμματος που εκφράζει το τμήμα εκείνο του κεφαλαίου που βλέπει διαφορετικά τη θέση της Γερμανίας και τις συμμαχίες της, αποφάσισε το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του στην Κολωνία, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το 68% των 600 συνέδρων όρισε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του AfD για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη τον 76χρονο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, που ανήκει στους «ακραίους» του κόμματος, και την 38χρονη οικονομολόγο Αλίς Βάιντελ. Η μέχρι πρότινος πρόεδρος του κόμματος, Φράουκε Πέτρι, είχε παραιτηθεί λίγες μέρες πριν από το συνέδριο κάνοντας λόγο για εσωκομματικές διαφωνίες αναφορικά με τον βασικό προσανατολισμό του κόμματος.

Ωστόσο, οι σύνεδροι απέρριψαν έντονα ακόμη και το να θέσει σε συζήτηση την πρότασή της για άμβλυνση της ακροδεξιάς εικόνας του AfD, υιοθέτηση μιας πιο «μετριοπαθούς» γραμμής και απόρριψη «ακραίων» ρατσιστικών και «λαϊκιστικών» εκφράσεων, κάτι που ενδεχομένως θα διεύρυνε την εκλογική του βάση. Φιλοδοξία αυτής της πρότασης είναι μέχρι τις μεθεπόμενες γερμανικές εκλογές, το 2021, η AfD να έχει μετατραπεί σε μια «αξιόπιστη» «κυβερνητική δύναμη». Σήμερα εκπροσωπείται σε 11 από τα 16 τοπικά Κοινοβούλια της Γερμανίας.

Είναι ξεκάθαρο ότι οι εξελίξεις στην AfD εντάσσονται σε συνολικότερες πολιτικές διεργασίες, που αφορούν τόσο την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία, όσο και τις εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, με το αστικό ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού να βρίσκεται σε άνοδο, ως μια επιλογή τμημάτων του κεφαλαίου.

Ετσι, το συνέδριο κατέληξε σε προεκλογικό πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η AfD απαιτεί έξοδο από το ευρώ, δραστικό περιορισμό της μετανάστευσης, παρεμπόδιση της οικογενειακής επανένωσης για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη Γερμανία, αφαίρεση της γερμανικής υπηκοότητας από τους μετανάστες που είναι ένοχοι για σημαντικά εγκλήματα και να ανακηρυχθεί το ισλάμ ασύμβατο με τη γερμανική κουλτούρα.

Στην εξωτερική πολιτική, το πρόγραμμα καλεί για μια επανεθνικοποίηση της πολιτικής και για τη μετατροπή της ΕΕ σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών. Αν μεταξύ τους τα κράτη - μέλη δεν «τα βρίσκουν», η Γερμανία θα πρέπει να αποχωρήσει. Τα στελέχη του κόμματος μίλησαν με έντονα αντισημιτικό λόγο, αλλά και εναντίον των υπέρμαχων της παγκοσμιοποίησης και της «εκφυλισμένης ολιγαρχίας». Πάντως, όπως παρατήρησε και μερίδα του γερμανικού Τύπου, το συνέδριο απέφυγε να πάρει θέση σε «δύσκολα» θέματα για τα οποία δεν υπάρχουν «λύσεις», όπως οι συντάξεις, οι κοινωνικές ανισότητες, οι μισθοί και η φορολογία.

Ο Αλ. Γκάουλαντ θεωρείται ότι είναι «άνθρωπος» του επικεφαλής του κόμματος στη Θουριγγία, Μπγερν Χέκε, ο οποίος εκφέρει συχνά ρατσιστικό και αντισημιτικό λόγο. Ο ίδιος ο Γκάουλαντ το 2014 είχε χαρακτηρίσει το ξενοφοβικό ρατσιστικό «κίνημα» Pegida έναν «φυσικό σύμμαχο» της AfD και πέρυσι είχε κάνει ρατσιστικές και προσβλητικές δηλώσεις για τον μαύρο ποδοσφαιριστή της Εθνικής ομάδας της Γερμανίας, Ζερόμ Μπόατενγκ. Στο συνέδριο κάλεσε «να σταματήσουν τώρα οι αντιπαραθέσεις μέσα στο κόμμα» και στο τέλος είπε: «Θέλουμε να διατηρήσουμε τη χώρα που μας κληροδότησαν οι γονείς μας. Την ταυτότητά μας! Είμαστε περήφανοι που είμαστε Γερμανοί και ενάντια στο ξεπούλημα σε ξένα συμφέροντα».

Η Αλίς Βάιντελ ανήκει στη φιλελεύθερη οικονομική πτέρυγα της AfD και από το βήμα του συνεδρίου συνέστησε στους Τούρκους της Γερμανίας, που ψήφισαν υπέρ του Ερντογάν, να αναχωρήσουν από τη χώρα, προσθέτοντας: «Η πολιτική ορθότητα ανήκει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».

  • Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στην Κολωνία διαμαρτυρόμενοι για το συνέδριο και την πολιτική της ΑfD. Η αστυνομία ανακοίνωσε πως δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και ένα περιπολικό πυρπολήθηκε. Τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες μερικών δεκάδων ανθρώπων να συγκρούονται με έφιππους αστυνομικούς, ενώ σύμφωνα με ανταποκρίσεις η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού εναντίον μερικών διαδηλωτών.
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιματηρή επίθεση των «Ταλιμπάν» με εκατοντάδες νεκρούς

Ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασχράφ Γάνι, έκανε χτες δεκτές τις παραιτήσεις του υπουργού Αμυνας, Αμπντουλάχ Χαμπίμπι, και του επικεφαλής του στρατού, Καντάμ Σαχ Σαχίμ, έπειτα από την επίθεση των «Ταλιμπάν» σε στρατιωτική βάση στην πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν την Παρασκευή. Τουλάχιστον 140 στρατιώτες σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίστηκαν, ανακοίνωσε το Σάββατο αξιωματούχος στην πόλη αυτή, ενώ σύμφωνα με άλλους αξιωματούχους, ο απολογισμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Το πρακτορείο ειδήσεων ΒΒC αναφέρει πως ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση των «Ταλιμπάν» στις Ενοπλες Δυνάμεις, από τότε που οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ τους εκτόπισαν από την εξουσία, το 2001.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Τζιμ Μάτις, έφτασε χτες το μεσημέρι στην Καμπούλ για μια αιφνιδιαστική επίσκεψη λίγων ωρών, την πρώτη του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δήλωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας. Ο Μάτις αναμένεται να συναντηθεί με Αφγανούς αξιωματούχους, αλλά και να εποπτεύσει τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως εντός του 2018 θα ξεκινήσει η πειραματική δοκιμή εμβολίου κατά της ελονοσίας από τη βρετανική φαρμακοβιομηχανία «GlaxoSmithKline», με την ονομασία RTS,S ή Mosquirix. Η ελονοσία σκοτώνει ετησίως πάνω από 430.000 άτομα, κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Κενά που παρατηρούνται στην εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς οδήγησαν σε επιδημίες της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής ασθένειας στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, σε βάρος παιδιών και εφήβων, ανακοίνωσαν χτες αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC). Υπερδιπλάσιος αριθμός κρουσμάτων ιλαράς αναφέρθηκε τον πρώτο δίμηνο τρέχοντος έτους (σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα) σε 10 χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Σουηδία.

ΣΑΝΑΑ.-- Εκκληση σε χώρες - μέλη του ΟΗΕ να χορηγήσουν άμεσα την ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει ζητήσει ο Διεθνής Οργανισμός για τις ανάγκες εκατομμυρίων εκτοπισμένων αμάχων της Υεμένης, απηύθυνε χτες η βρετανική διεθνής Μη Κυβερνητική Οργάνωση OXFAM.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ισραηλινοί και Κινέζοι αξιωματούχοι υπέγραψαν χτες συμφωνία για τη μεταφορά χιλιάδων Κινέζων οικοδόμων που θα συμμετάσχουν στην ανέγερση εκατοντάδων κατασκευαστικών έργων στο Ισραήλ, με βασικό όρο (έπειτα από επιμονή της κινεζικής κυβέρνησης) να μη συμμετάσχουν σε έργα που αφορούν εδάφη που κατέλαβαν οι ισραηλινές κατοχικές αρχές μετά το 1967.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Μπλόκα και διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση Ράμα

ΤΙΡΑΝΑ.--

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και το επόμενο διάστημα προειδοποίησε χτες το Δημοκρατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μαζί με άλλες αντιπολιτευόμενες δυνάμεις απαιτούν την άμεση παραίτηση του Αλβανού σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργού Εντι Ράμα και τη συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιούνη.

Χτες, εκατοντάδες υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος προχώρησαν για μία ώρα στον αποκλεισμό πέντε κεντρικών οδικών αρτηριών που συνδέουν το βόρειο με το νότιο τμήμα της Αλβανίας. Ο αρχηγός του κεντροδεξιού κόμματος, Λουλζίμ Μπασά, είπε ότι οι ειρηνικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Ο πρώην αρχηγός του ίδιου κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, εμφανίστηκε και αυτός σε κινητοποίηση σε κεντρική πλατεία των Τιράνων, λέγοντας ότι «η δημοκρατική επανάσταση παρέλυσε για μία ώρα τη ναρκοδημοκρατία των Βαλκανίων στον αγώνα υπέρ ελεύθερων εκλογών». Ο Μπερίσα με αυτόν τον τρόπο αναφέρθηκε στις γνωστές κατηγορίες που έχουν διατυπώσει σε βάρος του πρωθυπουργού Ράμα και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον πως βρίσκεται πίσω από τα πλοκάμια της παραγωγής και λαθρεμπορίας ναρκωτικών στην Αλβανία και ότι χρησιμοποιεί μέρος των χρημάτων για να εξαγοράσει συνειδήσεις και ψήφους στις βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιούνη.

Η αστυνομία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι η απόφαση της αντιπολίτευσης να κλείσει τους δρόμους «είναι παράνομη» και θα τιμωρηθεί όποιος παραβιάσει τη δημόσια ασφάλεια και τάξη. Η αντιπολίτευση διεμήνυσε ότι θα προσφύγει στον εισαγγελέα «εναντίον όποιου αστυνομικού τολμήσει να αγγίξει τους διαδηλωτές...».

Αυτά ενώ αργότερα χτες βράδυ αναμένονταν στα Τίρανα νέα αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο να εκτονώσουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και να πετύχουν μία συμβιβαστική συμφωνία με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα.

ΣΟΥΗΔΙΑ
Συνελήφθη δεύτερος ύποπτος για την επίθεση με φορτηγό

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ--.

Ενα δεύτερο άτομο ύποπτο για συμμετοχή στην επίθεση με φορτηγό σε εμπορικό κέντρο της Στοκχόλμης συνέλαβε η σουηδική αστυνομία, όπως ανακοίνωσαν χτες οι εισαγγελικές αρχές. Θυμίζουμε ότι από την επίθεση αυτή, στις 7 Απρίλη, σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι. Ο 39χρονος Ουζμπέκος Ρ. Ακίλοφ, που ομολόγησε ότι οδηγούσε το φορτηγό, βρίσκεται υπό κράτηση, όμως οι επιθεωρητές ερευνούν ακόμη για πιθανούς συνεργάτες.

Ετσι, την Κυριακή συνελήφθη ακόμη ένα άτομο, χωρίς να δίνεται το όνομά του και με την Εισαγγελία να δηλώνει: «Δεν μπορούν να δοθούν περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή». Η αστυνομία δήλωσε ότι προέβη στη σύλληψη από κοινού με τη Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας «μετά από τη διεξαγωγή πολλών προκαταρκτικών ερευνών», ενώ η Εισαγγελία πρέπει να αποφασίσει μέχρι αύριο, Τετάρτη, αν ο ύποπτος θα παραμείνει και επίσημα στη φυλακή.

Στο μεταξύ, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης στη Στοκχόλμη - που μοιάζει με αντίστοιχες στη Νίκαια, στο Βερολίνο και το Λονδίνο - αλλά ο κρατούμενος Ουζμπέκος είναι καταγεγραμμένος ως οπαδός τζιχαντιστικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένου και του ΙSIS («Ισλαμικό Κράτος»).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org