ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Σήμερα το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για την Υγεία

Στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Σήμερα, στις 7 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, πραγματοποιείται το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο για το λαϊκό δικαίωμα στην Υγεία, το οποίο συνδιοργανώνουν τα Εργατικά Κέντρα Ιωαννίνων, Αρτας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας και Αγρινίου και τα Σωματεία Εργαζομένων Νοσοκομείων Πρέβεζας, Λευκάδας, Κέρκυρας, Προνοιακών Ιδρυμάτων Ηπείρου, Ιδιωτικής Υγείας Ιωαννίνων και Φαρμακοϋπαλλήλων Ιωαννίνων.

Συνέχεια και κορύφωση σειράς πρωτοβουλιών

Στην προετοιμασία του συλλαλητηρίου, με τη συνδρομή κι άλλων συνδικάτων της περιοχής που αποφάσισαν τη συμμετοχή τους σε αυτό, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο να φτάσει το κάλεσμα μέσα σε χώρους δουλειάς, στα μεγάλα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Στη συζήτηση, όλοι οι εργαζόμενοι είχαν να καταθέσουν τις αρνητικές εμπειρίες τους από όσα βιώνουν στο ζήτημα της Υγείας, γεγονός που γινόταν αφορμή να επεκταθεί η κουβέντα, πέρα από την αποκατάσταση της βλάβης, στην πρόληψη, στις συνθήκες δουλειάς κ.ά.

Το ίδιο το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο αποτελεί συνέχεια και κορύφωση μιας σειράς πρωτοβουλιών και αγωνιστικών παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες από το εργατικό - λαϊκό κίνημα στην περιοχή.

Μεταξύ άλλων: Με αφορμή τη Μέρα της Γυναίκας, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Λευκάδας πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για τα θέματα υγείας και εργασιακής ασφάλειας στις γυναίκες. Στις 28/3, στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο για την Υγεία, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Πρέβεζας. Από τον περασμένο Νοέμβρη υπήρξε πλήθος παρεμβάσεων από τα κατά τόπους σωματεία σε Αρτα, Γιάννενα, Πρέβεζα και Κέρκυρα για τις εργολαβικές εργαζόμενες, ενάντια στις απολύσεις και στην απληρωσιά. Από το Νοέμβρη, επίσης, υπήρξε πλούσια δραστηριότητα από το Σωματείο Εργαζομένων στα Προνοιακά Ιδρύματα, σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση των ιδρυμάτων για την είσοδο ΜΚΟ στο χώρο.

Σημαντικό βήμα συντονισμού - Αντιπαράθεση με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό

Ο Γιώργος Πρέντζας, εκλεγμένος στο ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, λέει στον «Ριζοσπάστη»: «Για πρώτη φορά γίνεται συντονισμός σε τόσο μεγάλη κλίμακα Εργατικών Κέντρων και Σωματείων Εργαζομένων σε χώρους Υγείας και προνοιακά ιδρύματα. Το πανηπειρωτικό συλλαλητήριο ανοίγει ένα ζήτημα κομβικό για την επιβίωση της λαϊκής οικογένειας, που λειτουργεί παράλληλα ως κρίκος για την προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας».

«Μεγάλο κέρδος», προσθέτει, «είναι και η αντιπαράθεση που άνοιξε με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, οι οποίες ισχυρίζονται πως "το ΕΣΥ καταρρέει". Στην πραγματικότητα μετασχηματίζεται σταθερά - και πιο επιταχυνόμενα με αυτή την κυβέρνηση - σε μια μεγάλη επιχείρηση παροχής υπηρεσιών Υγείας. Ακολουθώντας τις επιταγές του ΣΕΒ, ο χώρος της Υγείας λειτουργεί με όλο και περισσότερα επιχειρηματικά κριτήρια. Οι ίδιες δυνάμεις μιλάνε για "ενότητα", την ώρα που αρνούνται την εγγραφή και την ισότιμη αντιμετώπιση των συμβασιούχων στα πρωτοβάθμια σωματεία! Αντίστοιχα, οι δυνάμεις που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΠΟΕΔΗΝ, επιχειρούν να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, στοχεύουν μόνο στην κυβερνητική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, παίζοντας εκ νέου το ρόλο μιας ομοσπονδίας που μεταθέτει τη λύση στην αλλαγή κυβέρνησης, αποκρύπτοντας το στρατηγικό σχεδιασμό που υπάρχει εδώ και δεκαετίες».

«Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός», υπογραμμίζει, «δεν έχει κανένα πρόβλημα με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Σπέρνει αυταπάτες για ομαλή συνύπαρξη και χρυσούς κανόνες ελέγχου που δεν μπορούν να υπάρξουν».

Κινητοποιήσεις και σε Θεσσαλονίκη - Νάουσα

Κινητοποίηση, με αιχμή τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τις επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό, διοργανώνουν σήμερα στο Κέντρο Υγείας Ευόσμου, στις 7 μ.μ., σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Σωματείων Εργαζομένων στο «Ιπποκράτειο», στο «Θεαγένειο», στη Γενική Κλινική και του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας.

Στη Νάουσα, παρέμβαση με αιχμή τα προβλήματα στο Νοσοκομείο και το ΙΚΑ πραγματοποίησαν, την Κυριακή, το Εργατικό Κέντρο, ο Αγροτικός Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας» και πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία. Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης για την επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης τον Απρίλη του 1822, πραγματοποίησαν συμβολική παρέλαση, με πανό και συνθήματα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ η οποία τσακίζει εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά και το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν Υγεία. Η παρέμβαση αυτή αποτελεί συνέχεια των δράσεων που αναπτύσσουν όλο το τελευταίο διάστημα το ΕΚ Νάουσας και τα Σωματεία της περιοχής, ενάντια στη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στις δομές δημόσιας Υγείας στην περιοχή, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο και την υπολειτουργία των κλινικών, τη συρρίκνωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ κ.ά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απεργία για κλαδική ΣΣΕ, με ανάκτηση δικαιωμάτων και αύξηση μισθών

Σε απεργιακή συγκέντρωση σήμερα Τρίτη, στις 9 π.μ., στην «Ευρωκλινική», καλεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία η ΔΑΣ - ΟΣΝΙΕ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου, ενώ παράλληλα απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Με ανακοίνωσή της, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν υπογραφή κλαδικής σύμβασης με αύξηση 15% στο βασικό μισθό από τη σύμβαση του 2014, κατάργηση μισθολογικού διαχωρισμού νέων και παλιών εργαζομένων, επαναφορά των ειδικών αδειών και ωραρίων όπου καταργήθηκαν.

Η σημερινή απεργία προκηρύχθηκε από το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ, χωρίς όμως να θέτει πλαίσιο αιτημάτων που να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων.

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ προκηρύσσει απεργία «για τα μάτια του κόσμου (...) Χωρίς απάντηση στις αξιώσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Είναι οι ίδιοι που:

1) Υπόγραψαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ΚΣΣΕ/28-6-2012 που είναι η καρμανιόλα της εργασιακής μας ζωής. Αυτή η καρμανιόλα παρατάθηκε το 2013, 2014, 2015 και 2016. Είχε αποτέλεσμα να μειωθούν οι μισθοί μας σε ολόκληρο τον κλάδο κατά 20-37% παντού.

2) Τσαλαπάτησαν την απόφαση του Συνεδρίου της ΟΣΝΙΕ για διεκδίκηση αύξησης μισθών κατά 15%, κατάργηση του αίσχους των 630 ευρώ μεικτά και καταψήφισαν όλες τις προτάσεις της ΔΑΣ.

3) Αντί να καλέσουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε εγρήγορση και συναγερμό οργανωμένης μάχης, έκαναν προσφυγή στον ΟΜΕΔ. Ο ΟΜΕΔ με βάση τη μνημονιακή νομοθεσία αποφάνθηκε: Διατήρηση όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΚΣΣΕ/28-6-2012 και προσθέτει άλλη μία, την κατάργηση του μετέωρου επιδόματος εξομάλυνσης.

4) Από τη μία επικρίνουν τη Διαιτητική Απόφαση του ΟΜΕΔ (ΔΑ 6-6-2016), από την άλλη υποστηρίζουν την καρμανιόλα της σύμβασης του 2012. Ακριβώς όπως αξιώνουν και οι εργοδότες (ΣΕΚ). (Αρ. Πρωτ. 190/19-11-2014)».

Παράλληλα, αναφερόμενη στο νέο αντιλαϊκό πακέτο που φέρνουν κυβέρνηση και κουαρτέτο για λογαριασμό του κεφαλαίου, η ΔΑΣ τονίζει ότι «γι' αυτά τα μέτρα (...) ευθύνες έχουν και εκείνες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, όπως η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ (Ταξική Ενότητα και Αδέσμευτη Αγωνιστική Κίνηση), που εγκαλούσε την κυβέρνηση για το "ότι δεν κλείνει την αξιολόγηση;" (Δελτίο Τύπου 05/04/17)».

Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Βόρειας Ελλάδας οργανώνει σήμερα απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 π.μ. μπροστά στον «Κυανό Σταυρό» και τη «Γενική Κλινική».

Με ανακοίνωσή του, καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν κλαδική Συλλογική Σύμβαση, προτάσσοντας μεταξύ άλλων την πάλη για αύξηση 15% στο βασικό μισθό από τη σύμβαση του 2014, ενώ απευθύνει επίσης κάλεσμα πάλης ενάντια στο αίσχος που επικρατεί στον κλάδο με την απλήρωτη εργασία (EUROMEDICA, «Σαραφιανός», «Στασινόπουλος», «12 Απόστολοι» κ.ά.).

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΛΑΡΙΣΑ»
Καμιά απάντηση στα δίκαια αιτήματά τους από την κυβέρνηση

Την ουσιαστική άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους «πρόσφερε» η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στους απολυμένους της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Λάρισα», σε συνάντηση που είχε μαζί τους την περασμένη Πέμπτη στο δημαρχείο Λάρισας:

-- Για τους 204 πρώην εργαζόμενους που δεν έλαβαν το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 1.000 ευρώ, η αναπληρώτρια υπουργός απάντησε πως «ό,τι έλαβαν, έλαβαν από επιδόματα», τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «δεν είναι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής».

-- Για το γεγονός ότι οι πλειστηριασμοί των ακινήτων της αλυσίδας καταστημάτων γίνονται με το νέο καθεστώς, με βάση το οποίο οι εργαζόμενοι έπονται σε σχέση με το Δημόσιο και τράπεζες, ενώ με τον παλιό νόμο ήταν σε πλεονεκτική θέση, δεν είπε τίποτα.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης», υποσχέθηκε ότι έως το τέλος Απρίλη θα υλοποιηθεί. Το πρόγραμμα αφορά σε επιδοτούμενα σεμινάρια κατάρτισης και οι απολυμένοι έχουν ενταχθεί σε αυτό από το 2015, ενώ αν δεν υλοποιηθεί έως το τέλος του 2017, το κονδύλι θα επιστραφεί στο ευρωενωσιακό ταμείο.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας σημειώνει ότι «το συμπέρασμα που βγαίνει από τις δηλώσεις της κας Αντωνοπούλου (...) είναι "μηδέν από μηδέν... μηδέν"!». Για δε το πρόγραμμα του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης», επισημαίνει ότι οι πρώην εργαζόμενοι της τοπικής αλυσίδας, που δούλευαν στα καταστήματά της επί 25 χρόνια, είναι επαρκώς καταρτισμένοι κι επομένως δεν είναι τα σεμινάρια αυτά που τους λείπουν και δε βρίσκουν δουλειά. Αντίστοιχα, υπογραμμίζει, ούτε οι επιδοτήσεις για ν' ανοίξουν δικιά τους επιχείρηση μπορούν να λύσουν το πρόβλημά τους, την ίδια ώρα που οι μικροεπαγγελματίες βάζουν λουκέτο ο ένας μετά τον άλλον.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ