ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ»
Για το δικαίωμα στη δουλειά και την προστασία των ανέργων

Παρέμβαση για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά και την προστασία των ανέργων κάνουν τα 28 Εργατικά και Κομμουνιστικά Κόμματα (ανάμεσά τους και το ΚΚΕ) που συμμετέχουν στην «Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία», επισημαίνοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως στον καπιταλισμό κανένα δικαίωμα δεν είναι εξασφαλισμένο και να συνδέσουν την πάλη τους γι' αυτά με την πάλη για την οικοδόμηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Παρά τα παραπλανητικά μηνύματα των ευρωπαϊκών αστικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Στις χώρες όπου τα επίσημα ποσοστά είναι χαμηλά, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι ασταθείς, προσωρινές και πολύ επισφαλείς, με χαμηλούς μισθούς και ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα.

Την τεράστια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, ακολουθεί αυτή τη στιγμή η δημιουργία θέσεων εργασίας που χαρακτηρίζονται από άσχημες εργασιακές συνθήκες, χαμηλούς μισθούς και δεν επιτρέπουν την κάλυψη των πιο βασικών αναγκών του εργαζόμενου λαού.

Η κατεύθυνση που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση σε αυτό το θέμα είναι η προώθηση της "κινητικότητας", "προσωρινότητας" και της "ελαστικοποίησης" των εργασιακών σχέσεων, η μείωση των δικαιωμάτων τους που κάνουν τους εργαζόμενους ακόμα πιο ευάλωτους ώστε να υποτάσσονται όλο και περισσότερο στη θέληση των εργοδοτών. Η αξιοποίηση ενοικιαζόμενων εργαζομένων, για να υπονομευτούν οι μισθοί και οι συνθήκες εργασίας των άλλων εργαζομένων, αυξάνει την εκμετάλλευση και την προσπάθεια τα δικαιώματα να φτάσουν στον πάτο και ταυτόχρονα δείχνει την υποκρισία της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για το ζήτημα της μετανάστευσης. Η πραγματικότητα έχει δείξει ότι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας με χαμηλούς μισθούς είναι το πιθανότερο ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, ακόμη μεγαλύτερη αγωνία και άγχος που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας.

Οι νέοι εργάτες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στο πρόβλημα της ανεργίας. Οι δομές της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκμεταλλεύονται τη δυνατότητα να αλλάξουν ολόκληρο το σύστημα των εργασιακών σχέσεων μέσω προγραμμάτων όπως η "Εγγύηση για τη Νεολαία" και το "Συμβόλαιο για τη Νεολαία", που το μόνο που κάνουν είναι να ανακυκλώνουν την ανεργία και να χρηματοδοτούν τους εργοδότες με τη δικαιολογία της πρακτικής των νέων εργαζομένων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε πρόσφατα ορισμένα στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, διατηρώντας ένα προβλεπόμενο ποσοστό ανεργίας πάνω από 20% σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, που σημαίνει περισσότερη ανέχεια για εκατομμύρια εργαζόμενους.

Η εργατική τάξη και οι εργαζόμενοι λαοί των χωρών της Ευρώπης δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τα επίσημα στοιχεία που θεωρούν εργαζόμενο οποιονδήποτε δουλεύει για βδομάδες, μέρες ή ακόμα και ώρες, ενώ την ίδια στιγμή εξαιρούνται από τους καταλόγους των ανέργων όσοι παρακολουθούν μαθήματα κατάρτισης.

Εκατομμύρια εργαζόμενες και εργαζόμενοι στην Ευρώπη έχουν χάσει κάθε ελπίδα να βρουν δουλειά και επιβιώνουν χάρη σε οικογενειακά επιδόματα ή άθλια προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας. Η προστασία των ανέργων μειώνεται συνεχώς και διαρκώς υιοθετούνται νέα μέτρα που περιορίζουν τα δικαιώματα των ανέργων.

Ανεργία σημαίνει απόγνωση, κοινωνική απομόνωση, φτώχεια και ανέχεια για εκατομμύρια εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η άγρια αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης. Ο φόβος της απώλειας της εργασίας και η απειλή της ανεργίας επιτρέπει στους εργοδότες να τιμωρούν άγρια το σύνολο της εργατικής τάξης.

Η αναγκαστική, χρόνια, μαζική ανεργία και οι συνέπειές της, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, τις οποίες βιώνουν πλατιά τμήματα της εργατικής τάξης σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες ανεξαιρέτως, αποκαλύπτουν όλα τα ψέματα της αστικής τάξης σχετικά με τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του καπιταλισμού. Αντικρούουν το ψέμα ότι αν όλοι "βάλουμε ένα χεράκι" θα σώσουμε την "οικονομία". Ούτε οι μεγάλες θυσίες από την εργατική τάξη, που σε ορισμένες περιπτώσεις δέχτηκε απαράδεκτους όρους, περικοπές στους μισθούς, τη μείωση των δικαιωμάτων και την αυξανόμενη ανισότητα, απέτρεψαν ή εμπόδισαν το κλείσιμο μονάδων παραγωγής και τη μετεγκατάστασή τους σε σημεία του πλανήτη όπου οι συνθήκες σκλαβιάς δημιουργούν συνθήκες για αύξηση των κερδών των εργοδοτών.

Η ανεργία δεν είναι φυσικό φαινόμενο, αλλά μια αναγκαία συνθήκη για την ανάπτυξη του καπιταλισμού που δεν μπορεί να προσφέρει στους εργαζομένους και στο λαό αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Καθώς είναι σύμφυτη του καπιταλιστικού συστήματος, η ανεργία μπορεί να εξαφανιστεί μόνο με την ανατροπή του καπιταλισμού, όπως δείχνει η εμπειρία από τη Σοβιετική Ενωση και τις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες, όπου η ανεργία ήταν άγνωστη.

Καλούμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να παλέψουν σταθερά για την υπεράσπιση των εργασιακών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων και για τη μέγιστη προστασία των ανέργων. Σε κάθε χώρα, τα κόμματά μας είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης για άμεσα μέτρα για την προστασία και ανακούφιση των ανέργων. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνουμε ότι στον καπιταλισμό κανένα δικαίωμα δεν είναι εξασφαλισμένο και γι' αυτό είναι αναγκαίο να συνδέουμε την πάλη για την υπεράσπιση του δικαιώματος στη δουλειά με την πάλη για την οικοδόμηση της εργατικής - λαϊκής εξουσίας που θα βάλει οριστικά τέλος στη μάστιγα της ανεργίας».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το «πατριωτικό καθήκον»

Μιλώντας πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό, ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, είπε για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), με την οποία όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών μεταφέρονται στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας: «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια φάση που η διαπραγμάτευση βρίσκεται πλέον στην κόψη του ξυραφιού. Επομένως, σε αυτή τη φάση, πρέπει όλες οι εθνικές δυνάμεις να ενισχύσουν την πολιτεία, το κράτος μας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της διαπραγμάτευσης (...) Αυτή την περίοδο, αυτές τις μέρες είναι ανάγκη ό,τι έχουμε να το μαζέψουμε για να αμυνθούμε, για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη διαπραγμάτευσή μας». Η λογική αυτή δεν είναι καινούρια. Τη συναντήσαμε ξανά ολόιδια το Νοέμβρη του 2012, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών ανακοίνωνε το PSI. Τότε, ο Γ. Στουρνάρας έλεγε ότι «είναι πατριωτικό καθήκον για όλους να πετύχει το πρόγραμμα».

***

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, που την εποχή του PSI ανέβαινε στα κάγκελα, είναι τώρα από τους πιο ένθερμους οπαδούς της ΠΝΠ. Οπως μάλιστα λέει, η ΠΝΠ της κυβέρνησης δεν την στιγματίζει, «γιατί δεν αφορά μισθούς και συντάξεις». Αυτό που δε λέει ο Δ. Στρατούλης είναι πως οτιδήποτε φεύγει από τα ταμεία των δημόσιων οργανισμών και καταλήγει στα ταμεία των δανειστών, είναι «δανεικά κι αγύριστα». Αρα, πρόβλημα υπάρχει και μπορεί ανά πάσα στιγμή να οξυνθεί, με άμεσο αντίκτυπο και στους μισθούς και στις συντάξεις. Μήπως και τα κλεμμένα από το PSI δεν υποσχόταν να τα επιστρέψει η προηγούμενη συγκυβέρνηση; Τι έγινε τελικά; Οχι μόνο δεν επιστράφηκαν, αλλά τα «άδεια ταμεία» ήταν το βασικό επιχείρημα για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό που ακολούθησαν. Κατά τ' άλλα, ο Δ. Στρατούλης επικαλέστηκε κι αυτός το «πατριωτικό καθήκον» για να δικαιολογήσει την ΠΝΠ, λέγοντας: «Μπροστά στη μάχη που δίνουμε για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, ενώ αυτοί θέλουν η χώρα να χρεοκοπήσει και να υπογράψει νέο μνημόνιο, υπάρχουν πράξεις πατριωτισμού που πρέπει να τις βλέπεις».

***

Βέβαια, πρέπει να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση ότι δεν είναι η πρώτη φορά στον τρίμηνο βίο της που υποχρεώνει τους εργαζόμενους και το λαό να κάνουν το «πατριωτικό τους καθήκον» και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διασφαλίσουν τη συνέπεια του κράτους απέναντι στο κεφάλαιο και τους δανειστές. Μόλις τον περασμένο Φλεβάρη, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, ονομάτιζε «πατριωτικό καθήκον και προσωπική επένδυση» την πληρωμή των φόρων, μεταξύ αυτών και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ! Η διαφορά τους από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι ότι αυτή παρουσίασε τη συμμετοχή των Ταμείων στο PSI σαν «ζήτημα αξιοπιστίας της χώρας μας». Οι τωρινοί το πάνε αλλιώς. Σύμφωνα με τον Γ. Ρωμανιά, «μετά τις 11 Μαΐου θα υπάρξει κάποια έντιμη συμφωνία, ένας έντιμος συμβιβασμός και από εκεί και πέρα τα πράγματα θα ομαλοποιηθούν, θα είναι διαφορετική η εξέλιξη». Παραμυθιάζουν, δηλαδή, το λαό ότι με την ΠΝΠ κερδίζουν χρόνο και πόντους στη διαπραγμάτευση και ότι το αποτέλεσμά της θα τον αποζημιώσει... Ετσι προσπαθούν να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής και αναμονής, που δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να περάσει.


Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ