ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2015 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΚΟ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Προσανατολισμός δράσης στους στρατηγικούς κλάδους του νησιού

Συνέντευξη με τον Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής, Σάββα Βασιλειάδη

Από συγκέντρωση του Κόμματος στο Ηράκλειο

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ

Από συγκέντρωση του Κόμματος στο Ηράκλειο
Σε συνέχεια των συνεντεύξεών του με Γραμματείς των Επιτροπών Περιοχών του Κόμματος, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Σάββα Βασιλειάδη, Γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Κρήτης του ΚΚΕ. Μιλάμε για τις εξελίξεις στον Τουρισμό και τους άλλους κλάδους που ιεραρχεί στους σχεδιασμούς του το κεφάλαιο, τη δουλειά της Οργάνωσης για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος στο νησί, αλλά και τη δράση ενάντια στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που ξετυλίγονται με άξονα τη βάση της Σούδας.

***

-- Το προηγούμενο διάστημα, η ΚΟ Κρήτης μετρά μια σειρά βήματα στην παρέμβασή της σε χώρους δουλειάς. Τι πείρα βγαίνει από αυτήν την προσπάθεια και ποιοι στόχοι μπαίνουν για τη συνέχεια;

-- Πράγματι, στην πρόσφατη Συνδιάσκεψη Περιοχής της Οργάνωσης, εκτιμήσαμε ως θετική τη δράση μας για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την οικοδόμηση της λαϊκής συμμαχίας, παρά τις αδυναμίες που παραμένουν στη δουλειά μας και γενικότερα τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης στο συνδικαλιστικό κίνημα. Βοήθησαν σε αυτήν την κατεύθυνση τα μέτρα καλύτερης διάταξης των κομματικών δυνάμεων σε κλαδικό επίπεδο και ακόμα πιο συγκεκριμένα σε σημαντικούς τόπους δουλειάς. Βελτιώθηκε και σταθεροποιήθηκε η συζήτηση στις ΚΟΒ και τις Κομματικές Ομάδες για τα συμπεράσματα από τη δράση μας, για τις εξελίξεις σε κάθε κλάδο, για τη βελτίωση της λειτουργίας των σωματείων και την ενίσχυσή τους με νέες εγγραφές. Ταυτόχρονα, συστηματοποιήθηκε καλύτερα η επαφή και διαφώτιση ενός ευρύτερου περίγυρου εργαζομένων, δίνοντας βάρος στους εργάτες στη μεταποίηση - σε μεγάλους κλάδους της περιοχής, όπως τα Τρόφιμα - Ποτά, η χημική βιομηχανία, η ανακύκλωση - στις κατασκευές και τον τουρισμό, όπου κυρίως υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση εργατών.

Τα βήματα αυτά μάς έδωσαν τη δυνατότητα να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εργατών σε πολλούς τόπους δουλειάς, να έχουμε καλύτερη πληροφόρηση και να παρεμβαίνουμε άμεσα στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, λόγω της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της αύξησης του βαθμού εκμετάλλευσης. Υπάρχουν έτσι προϋποθέσεις για ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων, παρά τις δύσκολες αντικειμενικές συνθήκες.

Σημαντική πείρα αποκτήθηκε στην επαφή με σωματεία και συνδικαλιστές που δεν συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Για παράδειγμα, σημαντική ήταν η κοινή δράση που αναπτύχθηκε, με αφορμή τη δίμηνη καμπάνια και το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Πάρθηκαν αποφάσεις από 18 σωματεία που δε συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με ουσιαστική συζήτηση στα ΔΣ, με άξονα το πλαίσιο πάλης. Αυτή η δουλειά, που προετοιμάστηκε συστηματικά πριν τις συνεδριάσεις, δυνάμωσε τους δεσμούς με νέους συνδικαλιστές και σωματεία, όπου υπάρχουν διαθέσεις και για συνέχεια στην κοινή δράση. Ηδη αξιοποιούνται οι επαφές και γίνεται προσπάθεια να παίρνονται κοινές πρωτοβουλίες για τις Συλλογικές Συμβάσεις, τους ανέργους, κ.ά., παρακάμπτοντας τις εργοδοτικές - κυβερνητικές πλειοψηφίες των Εργατικών Κέντρων, που βάζουν εμπόδια σε αυτήν την κατεύθυνση.

Για το επόμενο διάστημα, έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι για βελτίωση των συσχετισμών και αύξηση της δύναμης των ταξικών δυνάμεων σε αρχαιρεσίες που έχουμε σε μεγάλα σωματεία, όπως των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, για το πώς θα μετρήσουμε συγκεκριμένα βήματα στην οργάνωση των εργατών στον τόπο δουλειάς, στήνοντας σωματειακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα, ιδίως στη βιομηχανία, σε μεγάλα ξενοδοχεία, σε εργατικές συνοικίες για τους οικοδόμους, παράλληλα με την ανάπτυξη του Κόμματος σε αυτούς τους χώρους, που είναι βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων. Στην κατεύθυνση ανάδειξης των εργατικών - λαϊκών προβλημάτων και της οργάνωσης της πάλης, αξιοποιούμε και την πρόσφατη εκλογή, μετά από πολλά χρόνια, κομμουνιστή βουλευτή στην Κρήτη.

-- Ο Τουρισμός, κλάδος που προβάλλεται ως «ατμομηχανή» για το πέρασμα της καπιταλιστικής οικονομίας στην ανάκαμψη, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην Κρήτη, με τα σχετικά νούμερα να «ευημερούν». Ποια είναι η πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους στον κλάδο;

-- Την προηγούμενη χρονιά, η μεγάλη αύξηση της κίνησης στον Τουρισμό, που είναι και ο μεγαλύτερος κλάδος στην περιοχή (περίπου το 50% του ΑΕΠ στο νησί), εξασφάλισε τεράστια κέρδη στα αντίστοιχα τμήματα του κεφαλαίου (μεγαλοξενοδόχοι - μεγαλοπράκτορες - τουρ οπερέιτορ - αεροπορικές εταιρείες) και οδήγησε σε παραπέρα συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κλάδου σε μια χούφτα μονοπωλιακούς ομίλους και μεγαλοϊδιοκτήτες.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν οδήγησε στην κάλυψη των απωλειών της κρίσης για τους εργαζόμενους. Ετσι επεκτάθηκε το «all inclusive» σύστημα στα μεγάλα ξενοδοχεία και η ανάπτυξη συνοδεύτηκε από το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργατοϋπαλλήλων και της συντριπτικής πλειοψηφίας των αυταπασχολουμένων στον κλάδο. Αυξήθηκε η μετατροπή συμβάσεων σε ατομικές, που σημαίνει σημαντικές απώλειες στους μισθούς, η απλήρωτη μαθητεία, η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που εργάζονται μέσω δουλεμπορικών συνεργείων, με επιδοτούμενα προγράμματα, η αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, η εντατικοποίηση, η απλήρωτη δουλειά, οι οφειλές δεδουλευμένων από την προηγούμενη σεζόν. Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των εργαζομένων του νησιού - ιδίως νεότερες ηλικίες - μετακινείται προς τον Τουρισμό, για να μπορέσει να βρει μια δουλειά, έστω και με άθλιες συνθήκες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τους αυτοαπασχολούμενους του κλάδου. Τα πακέτα που κλείνονται με το «all inclusive» σύστημα (τα γνωστά «βραχιολάκια»), καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των τουριστών μέσα στα ξενοδοχεία (πλήρης σίτιση και αναψυχή), ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσουν και εμπορική δραστηριότητα (με εξειδικευμένα εμπορικά καταστήματα και υπηρεσίες). Ετσι, ουσιαστικά, με ορισμένα ψίχουλα που περισσεύουν από την «τουριστική πίτα» προσπαθούν να επιβιώσουν οι μικροϊδιοκτήτες του κλάδου.

-- Βαρύτητα στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την Κρήτη έχουν και ο πρωτογενής τομέας και οι υποδομές, στο πλαίσιο του συνολικότερου στόχου να καταστήσει τη χώρα διαμετακομιστικό κόμβο. Πώς επιδρούν οι σχεδιασμοί αυτοί και οι σχετικές εξελίξεις στο λαό του νησιού;

-- Η στρατηγική του κεφαλαίου για την ανάπτυξη στην Κρήτη κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτήν που κυριαρχεί σε όλη τη χώρα. Δηλαδή, η ανάδειξή της σε διεθνή κόμβο Ενέργειας, μεταφορών, καινοτομίας, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση και τις δικές της πηγές Ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη παραπέρα του Τουρισμού, αυξάνοντας το μερίδιό της διεθνώς.

Ετσι, τα σχέδια του κεφαλαίου για την Κρήτη προσανατολίζονται προς την ανάπτυξη του «ποιοτικού» και άλλων μορφών Τουρισμού (αγροτουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, ιατρικός τουρισμός, γκολφ κ.λπ.), αξιοποιώντας τα πολυτελή ξενοδοχεία (4 και 5 «αστέρων») που έχουν αυξηθεί στο νησί και ταυτόχρονα στοχεύει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν.

Παράλληλα, προωθείται ο στόχος να γίνει η Κρήτη κόμβος Ενέργειας (ανάπτυξη ΑΠΕ, διασύνδεση με υποβρύχιο καλώδιο με ηπειρωτική Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στο Λιβυκό Πέλαγος) και καινοτομίας (ανάπτυξη δραστηριοτήτων μέσω ΙΤΕ και Πολυτεχνείου Κρήτης), και δευτερευόντως διαμετακόμισης και ανάπτυξης της επιχειρηματικής γεωργίας, με υψηλής ποιότητας εξαγώγιμα προϊόντα (κυρίως λάδι, κρασί, κηπευτικά) και σε σύνδεση με τον Τουρισμό. Γι' αυτόν το λόγο υπάρχει πίεση για αναβάθμιση του οδικού δικτύου και για πιο μεγάλο αεροδρόμιο, γενικότερα για αναβάθμιση των μεταφορών, με κρατικές και ιδιωτικές επενδύσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση σχεδιάζονται επενδύσεις από το μεγάλο κεφάλαιο (π.χ. νέο ιδιωτικό αεροδρόμιο στο Καστέλι), γίνονται κινήσεις συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του ντόπιου κεφαλαίου για να αντέξει τον ανταγωνισμό, μέσω των συνεταιριστικών τραπεζών σε Χανιά και Ηράκλειο, οι οποίες συγκεντρώνουν κεφάλαια εκτός από τον τουρισμό, από τον κλάδο των Τροφίμων - Ποτών και το εμπόριο (λιανικό, χονδρικό - εξαγωγής αγροτικών προϊόντων), ιδίως στα Χανιά και τον κλάδο των πλαστικών στο Ηράκλειο.

Εχουμε, επίσης, εξελίξεις στην ντόπια αγορά, με επενδύσεις και ένταση του ανταγωνισμού στο χώρο του λιανικού εμπορίου. Μπαίνουν πιο δυναμικά ο «Σκλαβενίτης» - εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου των σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκη -, ο «Βασιλόπουλος», με άνοιγμα νέων καταστημάτων, ενώ επενδύσεις κάνει και ο Μαρινόπουλος, με εξαγορά της αλυσίδας «Αριάδνη» κ.λπ.

Βεβαίως, αυτά τα σχέδια δε θα δώσουν καμία ανακούφιση, ούτε ανάκτηση απωλειών στους εργαζόμενους της περιοχής, των οποίων το εισόδημα έχει εξανεμιστεί, ούτε στους ανέργους, το ποσοστό των οποίων προσεγγίζει τον πανελλαδικό μέσο όρο. Αντίστοιχα, σε αυτά τα σχέδια δε χωρούν οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ξεκληρίζονται με γρήγορο ρυθμό και γενικότερα η αγροτική παραγωγή συνεχώς συρρικνώνεται.

-- Κομβική θέση στις κινήσεις και της νέας κυβέρνησης για την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή έχει η βάση της Σούδας και άλλες εγκαταστάσεις στο νησί. Τι δράση αναπτύσσει η ΚΟ ενάντια σε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια;

-- Η βάση της Σούδας είναι βασικό ορμητήριο και επιχειρησιακό κέντρο του ΝΑΤΟ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, «φιλοξενεί» δομές στρατηγικής σημασίας για τη λυκοσυμμαχία όπως το περιβόητο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ), το οποίο αποκαλείται «διαμάντι του ΝΑΤΟ». Συνεχής είναι η επέκταση και η αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της, η οποία τώρα προχωρά και με τις ευλογίες της νέας συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Στόχος είναι να παίξει κομβικό ρόλο στις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ως κέντρο ανεφοδιασμού, επισκευής (ακόμα και ηλεκτρονικών συστημάτων αεροπλανοφόρων) και παρακολούθησης, μέσω των υπερσύγχρονων συστημάτων ραντάρ, αλλά και εναέριων μέσων (ΑΒΑΚΣ) που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση.

Η ΚΟ Κρήτης παρακολουθεί στενά τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, με επίκεντρο τη βάση της Σούδας και σταθερά προσπαθεί να τα αποκαλύπτει στους εργαζόμενους και ταυτόχρονα να οργανώσει την πάλη τους. Κάθε χρόνο, παίρνονται σημαντικές πρωτοβουλίες από το Κόμμα, ή με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στο κίνημα, με κεντρικό αίτημα το κλείσιμο της βάσης της Σούδας. Το αμέσως επόμενο διάστημα οργανώνεται, από τις Επιτροπές Ειρήνης, παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση, την Κυριακή 24 Μάη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ