ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσει η φωνή του λαού και η προοπτική της εξουσίας του

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιας ευρωβουλευτή του Κόμματος στο ρ/σ ΣΚΑΪ

Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ παραχώρησε συνέντευξη, χτες το πρωί, η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απ' όπου και τα αποσπάσματα που παραθέτουμε:

-- Θα ήθελα να τοποθετηθείτε στο θέμα που έχει προκύψει με τις υποψηφιότητες στη Θράκη, με τα λάθη, τις αποσύρσεις, τις παραιτήσεις, την ένταση, για το τι είναι η μειονότητα στη Θράκη. Η θέση η δική σας ποια είναι;

-- Πέρα απ' αυτό που περιγράψατε, τα ατυχήματα του ΣΥΡΙΖΑ με τα ψηφοδέλτια κι όλο αυτό το ανακάτεμα που γίνεται, με τις αποσύρσεις των βουλευτών, τις παραιτήσεις κ.λπ., η ουσία πρέπει να πάει σε ένα μεγαλύτερο βάθος σε σχέση με τα ζητήματα που ανέκυψαν εκεί. Το ΚΚΕ τοποθετείται στην ουσία της συζήτησης και απορρίπτει και τον εθνικισμό, που εκφράζεται αυτή την περίοδο σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, και τον κοσμοπολιτισμό ταυτόχρονα, που εκφράζεται στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πραγματικότητα για μας είναι ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα πραγματικά στη Θράκη, η οποία πρέπει να ενοποιείται πάνω στο ταξικό της συμφέρον και όχι με βάση το θρησκευτικό, την καταγωγή της κ.λπ. Δηλαδή, για μας οι μουσουλμάνοι της Θράκης είναι εργάτες, αυτοαπασχολούμενοι, μικροί αγρότες, άνεργοι, και με βάση αυτό τους απευθυνόμαστε και τους καλούμε να τοποθετηθούν κι αυτοί πολιτικά και όχι με βάση την καταγωγή τους, το θρήσκευμά τους κ.λπ. Πάνω σ' αυτά δουλεύουν άλλες δυνάμεις και μηχανισμοί και είναι γνωστό και το τουρκικό προξενείο κι άλλες υπηρεσίες κι άλλες πρεσβείες, διάφοροι μηχανισμοί κατά καιρούς κάνουν δουλειά στη μουσουλμανική μειονότητα σε αντίστοιχη κατεύθυνση που εξυπηρετούνται συγκεκριμένα συμφέροντα στην περιοχή.

Απ' αυτήν την πλευρά πρέπει να δούμε τις εξελίξεις συγκεκριμένα και να προβληματιστούν οι εργαζόμενοι και η φτωχολογιά της μειονότητας για το πώς τους αξιοποιούν τα άλλα κόμματα.

Νέες λαϊκές θυσίες στο όνομα της διατήρησης και διεύρυνσης των πλεονασμάτων

-- Πάμε στα της οικονομίας. Η κυβέρνηση από χτες θέτει σε άλλη βάση την οικονομία μετά το πρωτογενές πλεόνασμα που λένε οι περισσότεροι ότι είναι μια θετική εξέλιξη, να πάμε στη μεγάλη συζήτηση για το χρέος και να μπούμε σε μια διαφορετική πορεία για την οικονομία, την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας. Εσείς τι λέτε; Θεωρείτε θετικό το πλεόνασμα;

-- Κοιτάξτε, θετικό το πλεόνασμα που έχει επιτευχθεί πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, είναι ένα ζήτημα πώς να το χαρακτηρίσει κανείς... Εμείς δεν θα αμφισβητήσουμε τα νούμερα που παρουσιάζει η κυβέρνηση, η ΕΕ, η Γιούροστατ. Εντάξει, το πλεόνασμα είναι πλεόνασμα. Το ζήτημα είναι τι σημαίνει αυτό για την εργατική τάξη, για το λαό, για τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους ανέργους. Κι εμείς αμφισβητούμε αυτήν την προοπτική που θέτει η κυβέρνηση, δηλαδή, ότι αξιοποιεί τα νούμερα τα οποία καταγράφουν οι δείκτες της καπιταλιστικής οικονομίας για να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες στο λαό. Οχι ότι τα νούμερα είναι ψεύτικα, αλλά είναι ψεύτικες οι ελπίδες. Δηλαδή, δεν πρόκειται να υπάρξει αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου του λαού, ούτε κοινωνική δικαιοσύνη επειδή επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα. Τώρα, οι νέες θυσίες που θα κληθεί να κάνει ο λαός θα γίνουν στο όνομα της διατήρησης των πλεονασμάτων, των δεικτών και της διεύρυνσής τους. Να επιτευχθεί και να παραμείνει η δημοσιονομική λεγόμενη πειθαρχία.

-- Γιατί, δεν θα το καρπωθεί ο λαός αυτό; Ηδη θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, ένα κομμάτι του, από εκεί και πέρα ανακάμπτει η οικονομία, θα αρχίσουν να έρχονται επενδύσεις, θα μειωθεί η ανεργία, πώς αλλιώς μπορεί να γίνει;

-- Κοιτάξτε να δείτε, τα σχόλιά μας, σύντομα, πάνω σ' αυτά τα σοβαρά ζητήματα που θέσατε. Πρώτον, η ανεργία θα μειωθεί σε βάθος πολλών χρόνων. Πώς θα μειωθεί; Θα μειωθεί, αλήθεια, με τα πεντάμηνα και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις; Αυτό είναι δουλειά και προοπτική για το μέλλον της εργατικής τάξης και των παιδιών της στην Ελλάδα; Θα μειωθεί η ανεργία με θέσεις εργασίας των 200 και των 300 ευρώ; Αυτό είναι το μέλλον, από τα καλά της καπιταλιστικής ανάπτυξης και τις θυσίες που έχει υποστεί ο λαός μας μέχρι σήμερα; Δεν πρόκειται να σταματήσουν τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα με τη διαχείριση που θα γίνει τώρα σε συνθήκες, ας το πούμε, σταθεροποίησης της καπιταλιστικής οικονομίας και μελλοντικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Αυτά θέλουμε να σκεφτεί ο λαός και να τα κάνει κριτήρια ψήφου μπροστά στις εκλογές.

Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα: Από την ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας και τη σταθεροποίηση η κατάσταση στην Υγεία του λαού θα αλλάξει; Δηλαδή, αυτό το αίσχος που συμβαίνει τώρα πρόκειται να αλλάξει το επόμενο χρονικό διάστημα, που ενώ, για παράδειγμα, έπεσαν οι λιανικές τιμές στα φάρμακα, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν μεγαλύτερη συμμετοχή 30%, 40% έως και 50% απ' ό,τι πλήρωναν μέχρι προχτές, πριν υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα; Θα καταργηθούν αυτά τα μέτρα;

Σας θυμίζω ότι μπροστά μας έχουμε το Μεσοπρόθεσμο για το 2015 - 2018, που βάζει ξανά στο στόχαστρο και τις συντάξεις και τα επικουρικά των ασφαλισμένων αλλά και μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, το δικαίωμα στην απεργία, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Ολα αυτά είναι μπροστά, τα οποία ανεξάρτητα αν θα είναι η τρόικα εδώ ή όχι, θα είναι η ΕΕ και τα μόνιμα μνημόνια διαρκείας που απορρέουν απ' τη συμμετοχή μας στην ΕΕ.

-- Εσείς έχετε στο μυαλό σας συνεργασίες με κάποια κόμματα στην προοπτική μιας κυβέρνησης συνεργασίας;

-- Είναι καθαρό και έχουμε τοποθετηθεί πολλές φορές πάνω σ' αυτό το ζήτημα, ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμπράξει στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής συνεργασίας που με το καρότο, αν το θέλετε, θα βάλει πλάτη σε τέτοιες αντιλαϊκές πολιτικές σε βάρος του λαού.

-- Ναι, αλλά έτσι είναι σαν να λέτε, ψηφίστε με για να κάθομαι απέξω.

-- Το ΚΚΕ πρέπει να το ψηφίσει ο λαός γιατί έχει ανάγκη από μια ισχυρή δική του φωνή, η οποία όχι μόνο θα αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, αλλά ένα ισχυρό ΚΚΕ θα δουλεύει για τη συσπείρωση και συγκέντρωση δυνάμεων για να έρθει πραγματικά στην εξουσία ο λαός, με μια κυβέρνηση όπου πραγματικά θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο το ΚΚΕ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΓΑΣ
Λεία των επιχειρηματικών ομίλων ο πλούτος του λαού

Περιοδεία στην Ιερισσό και τη Ν. Ρόδα πραγματοποίησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Η επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στη Χαλκιδική βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, στη διάρκεια της περιοδείας που πραγματοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης, σε Ιερισσό και Νέα Ρόδα, ο Γιάννης Ζιώγας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Στην περιοδεία συμμετείχε και ο Γιάννης Τρικαλιώτης, υποψήφιος δήμαρχος Αριστοτέλη.

Ο Γ. Ζιώγας, ξεκαθάρισε ότι «η Λαϊκή Συσπείρωση είναι αντίθετη στην εγκατάσταση και λειτουργία του εργοστασίου χρυσού στη Χαλκιδική, όπως και στις άλλες περιοχές της χώρας και ενώνει τη φωνή της με τους κατοίκους που αγωνίζονται με απειθαρχία και ανυπακοή για το δίκιο τους». Σημείωσε ότι η επένδυση της «Ελληνικός Χρυσός» δε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού. «Θα φέρει μόνο καταστροφή και υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων, για να θησαυρίσουν ελληνικοί και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι». Τόνισε ότι «η τεχνολογία για την εξόρυξη χρυσού δεν μπορεί σήμερα να διασφαλίσει την περιοχή, ιδιαίτερα όσο βρίσκονται στην ιδιοκτησία των μονοπωλίων τόσο η έρευνα όσο και τα μεταλλεία». Επίσης ότι «ο χρυσός αποτελεί εθνικό απόθεμα και είναι λαϊκή περιουσία και κανένας επιχειρηματικός όμιλος δεν έχει δικαίωμα να το εκμεταλλεύεται». Κατήγγειλε την τρομοκρατία σε βάρος των αγωνιζόμενων κατοίκων της Χαλκιδικής.

Επίσης δήλωσε ότι «τα γεγονότα της αντιπαράθεσης στην τοπική κοινωνία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων και των κομμάτων που υπηρετούν και πάση θυσία θέλουν να προωθήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και την κερδοφορία του, στρέφοντας το ένα τμήμα της εργατικής τάξης απέναντι στο άλλο».

Απευθυνόμενος στους εργαζομένους στα μεταλλεία, σημείωσε ότι «πρέπει να κατανοήσουν ότι σε καμία περίπτωση τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με αυτά της εργοδοσίας. Ούτε ταυτίζονται με επιχειρηματικούς ανταγωνισμούς. Η θέση τους είναι στην ίδια πλευρά μαζί με τους υπόλοιπους εργαζομένους της Χαλκιδικής, της Θράκης, του Κιλκίς, με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες».

Τέλος, κάλεσε το λαό της περιοχής, να αντιταχθεί στα τρομοκρατικά διλήμματα, να ψηφίσει με βάση τα ταξικά του συμφέροντα, κόντρα σ' αυτούς που λεηλατούν τη ζωή και τα όνειρά του. Να ενισχύσει αποφασιστικά τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμο και περιφέρεια. Είναι εγγύηση ενάντια στα επιχειρηματικά συμφέροντα, αταλάντευτα στην υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων, είναι ψήφος για να δυναμώσει η φωνή του λαού κόντρα στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις της. Ψήφος για την ελπίδα και την προοπτική του αγώνα για το σήμερα και το αύριο της δικής του ζωής.

Ομιλίες και περιοδείες υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ

-- Σήμερα, Παρασκευή στις 7.30 π.μ., στον ΟΤΕ Σταυρούπολης θα περιοδεύσει η Θεανώ Καπέτη.

-- Την Κυριακή 27/4, στις 6.30 μ.μ., σε σύσκεψη γυναικών στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν», θα μιλήσει η Εφη Χαλιού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ