ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Διαξιφισμοί για αποπροσανατολισμό του λαού

Εχουν συμφωνήσει στον πυρήνα του πολυνομοσχεδίου που κατατίθεται σήμερα και θορυβούν για τα επιμέρους

Η κοροϊδία που επιχειρούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους με ένταση των ταξικών αγώνων και επόμενο σταθμό την απεργία της Πρωτομαγιάς
Η κοροϊδία που επιχειρούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης πρέπει να απαντηθεί από τους εργαζόμενους με ένταση των ταξικών αγώνων και επόμενο σταθμό την απεργία της Πρωτομαγιάς
Σε επικοινωνιακά τεχνάσματα επιδίδονται οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενόψει της κατάθεσης σήμερα και της ψήφισης μέχρι την Κυριακή του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου. Οι δυο εταίροι της συγκυβέρνησης προβάλλουν ενστάσεις σε επιμέρους μέτρα για να δημιουργήσουν εντυπώσεις, έχοντας συμφωνήσει στον πυρήνα του αντιλαϊκού νομοθετήματος, που δεν αλλάζει με τις τροποποιήσεις που ζητάνε. Στόχος τους να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, να μετριάσουν το πολιτικό κόστος από την προώθηση των βάρβαρων μέτρων και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για ενδεχόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κατά την προχτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και αντιπροσωπειών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, τηλεφώνησε σε στελέχη του και ζήτησε να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που θα προβλέπει την άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, πρόνοια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους ανασφάλιστους και βελτιώσεις στους όρους αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ πρότεινε το τέλος επί των ακινήτων (χαράτσι μέσω ΔΕΗ) να είναι μειωμένο για μακροχρόνια ανέργους και μηδενικό για οικογένειες χωρίς απασχολούμενο. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με δηλώσεις του μετά τη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη που να προβλέπει τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Οπως ανέφερε «δεν είναι εφικτό», γιατί «έχει κλείσει πια η διαπραγμάτευση», και ότι θα το ξαναδούν τον Ιούνη, στο βαθμό που «πάνε καλά τα δημοσιονομικά πράγματα».

Παρά την επί της ουσίας συμφωνία του στο νομοσχέδιο, που εκφράστηκε στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, το ΠΑΣΟΚ συνέχισε και χτες το επικοινωνιακό «σόου». Μετά από σύσκεψη που συγκάλεσε ο Ευ. Βενιζέλος, επέμεινε να κατατεθεί στο πολυνομοσχέδιο η διάταξη για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, διαρρέοντας ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει στοιχεία που «επιτρέπουν και επιβάλλουν να τεθεί τώρα, πριν την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου, το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση».

Στελέχη της Ιπποκράτους ανέφεραν πως από τη «μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση το ποσό της αναπλήρωσης που θα προκύψει είναι περίπου 80 εκατ. ευρώ, που μπορεί να καλυφθεί από το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών του κλάδου λόγω της μείωσής του».

Η τεχνητή ενδοκυβερνητική πόλωση καλλιεργούνταν από μέρες, όταν αρχικά υπήρξαν αιχμές από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την απόφαση του πρωθυπουργού να αυξήσει κατά έξι τις θέσεις των αναπληρωτών υπουργών. Στελέχη των δυο κομμάτων διέρρεαν με κάθε ευκαιρία ότι δεν είναι «κομπάρσοι», αλλά «ισότιμοι κυβερνητικοί εταίροι» με τη ΝΔ.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι οι «διαφωνίες» δεν θα προκαλέσουν «προβλήματα στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου» αφού οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ενέκριναν το πλαίσιό του. Συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούσαν ακόμα ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ επιχειρούν «να καρπωθούν τα θετικά της συμφωνίας με άκομψο τρόπο» και ουσιαστικά επιδιώκουν να «επανακαθορίσουν το πλαίσιο της συνεργασίας των τριών εταίρων και τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση».

Χτες, σε κυβερνητική σύσκεψη, συζητήθηκαν οι τελευταίες διαχειριστικού χαρακτήρα αντιλαϊκές πινελιές στο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τις απολύσεις στο Δημόσιο, το χαράτσι μέσω ΔΕΗ και τις διατάξεις για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» στην Εφορία.

Επιδιώξεις και ενδόμυχες σκέψεις αστών αρθρογράφων

Ο κ. Δημήτρης Μητρόπουλος στα ΝΕΑ γράφει: «Το ΚΚΕ είναι σε αντίθετη τροχιά (σ.σ. εννοεί σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ) - δηλαδή σε συρρίκνωση. Ο Περισσός δεν έχει καμία αναπτυξιακή αντίληψη. Αυτό που επιχειρεί να κάνει είναι να αποσπάσει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα της Αριστεράς που μεγάλωσε χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ. Προσπαθεί λοιπόν να επαναπατρίσει ή να αποσπάσει ψηφοφόρους που στράφηκαν στην Κουμουνδούρου». Οι πολιτικοί στόχοι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς διαφορετικοί, είναι η μέρα με τη νύχτα. Σε αυτό δεν πέφτει έξω ο κ. Μητρόπουλος. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να παίξει το ρόλο του ενός πόλου στο νέο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και μετεξελίσσεται σε φορέα σοσιαλδημοκρατίας που θέλει να εγκλωβίσει τα λαϊκά στρώματα στην εναλλαγή διαχειριστών του καπιταλιστικού συστήματος. Από την άλλη, το ΚΚΕ παλεύει για τη χειραφέτηση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων από την αστική ιδεολογία, για τη συσπείρωση των εργαζομένων και του λαού ενάντια στα μονοπώλια και την εξουσία τους (που ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να διαχειριστεί) για την τελική ανατροπή τους και την εργατική - λαϊκή εξουσία, την αλλαγή τάξης στην εξουσία, την κατάργηση της ταξικής σκλαβιάς. Ετσι προχωράει η κοινωνία προς τα μπρος και όχι με ιδέες βγαλμένες από τα ιδεολογικά μπαούλα ενός σαπισμένου καπιταλιστικού συστήματος, που μασκαρεύονται και πλασάρονται σαν «φρέσκες» και «μοντέρνες».

Το ΚΚΕ βεβαίως και παλεύει για να συσπειρώνονται οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες στη γραμμή πάλης ενάντια στα μονοπώλια και για να εκφραστεί η αλλαγή των συσχετισμών και στο πολιτικό επίπεδο. Γι' αυτό και το ΚΚΕ δεν διαχωρίζει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση και ψήφο, αλλά απευθύνεται σε όλους όσοι πλήττονται από την πολιτική υπέρ των μονοπωλίων και έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την εξουσία τους, ανεξάρτητα αν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή τα κόμματα της τρικομματικής κυβέρνησης. Η πλουτοκρατία και οι εφημερίδες της ελπίζουν ότι αφού δεν μπορούν να βάλουν στο χέρι το ΚΚΕ, θα μπορέσουν να μειώσουν τη δυναμική της γραμμής του στα λαϊκά στρώματα και να το περιθωριοποιήσουν, αλλά ο ίδιος ο λαός θα τους διαψεύσει. Γιατί το ΚΚΕ έχει βαθιές ρίζες στο λαό. Είναι παρόν στους χώρους δουλειάς και κατοικίας, εκεί που ζει και πονά η φτωχολογιά. Γιατί με αυτοθυσία πρωτοστατεί στην οργάνωση του αγώνα από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση, ενάντια στα μονοπώλια και στην ΕΕ. Δεν ακολούθησε το δρόμο των άλλων κομμάτων που λιβανίζουν την ΕΕ, τις καπιταλιστικές χώρες του Νότου και τις συμμαχίες με διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Οι συσχετισμοί αλλάζουν, δεν είναι αιώνιοι. Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και ένας κόσμος που σκέφτεται ριζοσπαστικά, αισθάνεται αριστερός και πίστεψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί φιλολαϊκή λύση, είναι ώρα να σκεφτεί και να μην εγκλωβιστεί στο νέο δίπολο κυβέρνησης ΝΔ κεντροδεξιάς - ΣΥΡΙΖΑ. Η λαϊκή συμμαχία της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών από τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, βρίσκεται στον αντίποδα των αντιλαϊκών συμμαχιών που προτείνουν τα αστικά κόμματα και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η Λαϊκή Συμμαχία εκφράζει το σήμερα και το μέλλον του λαϊκού κόσμου. Δίνει δυναμική και προοπτική νίκης για το λαό. Αυτό είναι που ενοχλεί τον κ. Μητρόπουλο και όλα τα άλλα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...


E. X.


Χαιρετιστήριο μήνυμα του ΚΚ Κίνας

Το ΚΚ Κίνας απέστειλε στο ΚΚΕ το παρακάτω μήνυμα:

«Προς

Τον Δημήτρη Κουτσούμπα

Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ

Αθήνα

Αγαπητέ σύντροφε Κουτσούμπα,

Με μεγάλη χαρά μου έμαθα την εκλογή σας ως Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ και σας εκφράζω εκ μέρους του ΚΚ της Κίνας και εμού τα θερμά συγχαρητήρια.

Το ΚΚ Κίνας δίνει μεγάλη έμφαση στις φιλικές σχέσεις με το ΚΚΕ και είναι πρόθυμο να συνεχίσει και να δυναμώσει την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων μας. Πιστεύω ότι με την καθοδήγηση της νέας ΚΕ του ΚΚΕ με τον επικεφαλής της, η παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο κομμάτων μας σίγουρα θα ενισχυθεί και θα εμβαθύνει παραπέρα.

Wang Jiarui

Αντιπρόεδρος της 12ης Εθνικής Επιτροπής της Κινεζικής Λαϊκής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης

Υπουργός του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

Πεκίνο 18/4/2013».

ΚΚΕ
Επικοινωνιακά τρικ από ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη στάση των εταίρων της συγκυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Είναι προκλητική και προσβάλλει τη νοημοσύνη του λαού η προσπάθεια των κυβερνητικών συνεταίρων ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ να εμφανιστούν ότι διαφοροποιούνται σε επιμέρους πλευρές των κυβερνητικών μέτρων, προκειμένου να δικαιολογήσουν τη στάση τους και να αθωώσουν την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, τα χαράτσια, τους φόρους, τις απολύσεις, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα στα οποία έχουν επανειλημμένα συμφωνήσει. Τα επικοινωνιακά τρικ και οι ψευδεπίγραφες αντιπαραθέσεις δεν μπορούν να κρύψουν ότι από κοινού υλοποιούν την πολιτική που οδηγεί το λαό μαζικά στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org