ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΜΒΟΛΙΑΣMOI ΠΑΙΔΙΩΝ
Η έλλειψη δημόσιων υποδομών προκαλεί κινδύνους

Eurokinissi

Η έλλειψη δημόσιων υποδομών που θα «σηκώσουν» την εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού, αλλά και σχεδιασμού, καταγραφής και συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων, είναι πλέον φανερή και τη ζουν οι λαϊκές οικογένειες. Επιβεβαιώνεται δε και από τη χτεσινή ημερίδα που έγινε στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), στην οποία αναδείχτηκαν ως οι βασικοί παράγοντες που είναι πιθανό να προκαλέσουν προβλήματα στο μέλλον. Η ημερίδα έγινε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Βδομάδας Εμβολιασμού από το υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων. Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης, παρακάμπτοντας τις κυβερνητικές ευθύνες για την υπάρχουσα κατάσταση, επικαλούνται αυτές ακριβώς τις ελλείψεις ως άλλοθι για τις συνεχείς περικοπές των εμβολιασμών.

Η υφυπουργός Υγείας, Φ. Σκοπούλη, έθεσε ως στόχο να καλυφθούν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα από τη γέννησή τους, το κράτος να διαθέτει τα εμβόλια σε όλους και να ξέρει πού δίνονται. «Ολα αυτά μπαίνουν σιγά σιγά σε σειρά», είπε, και χαρακτήρισε την ημερίδα μια αρχή για συντονισμό. Αλλά ως εδώ. Το κράτος θα φροντίζει απλά να δίνονται τα εμβόλια και όχι να εμβολιάζονται τα παιδιά από το δημόσιο τομέα Υγείας. Από κει και ύστερα, όπως έγινε φανερό σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας, το υπουργείο Υγείας εντάσσει ακόμη και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στους φορείς που θα συντονιστούν με κράτος και τοπική διοίκηση για τους εμβολιασμούς. Μάλιστα, ο Γ. Καρύδης, σύμβουλος της υφυπουργού Υγείας, συμπεριέλαβε στους τρόπους διασφάλισης πόρων για εμβολιασμούς τη συμμετοχή εθελοντών, ΜΚΟ και χορηγών. Είπε πως το κόστος εμβολιασμού ανά παιδί στην Ελλάδα είναι 550 ευρώ επιπλέον σε σχέση με τη Βρετανία και στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να συζητηθούν σοβαρά τα δεδομένα κόστους - οφέλους ανά εμβολιαστικό σχήμα. Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για άστεγους, Ρομά, μετανάστες χωρίς «χαρτιά» και ανασφάλιστα παιδιά, «κι αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κόστος», πρόσθεσε. Αρα μετρούν τους εμβολιασμούς με το κόστος.

Παρεμβαίνοντας η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων εξέφρασε φόβους μήπως μειωθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού «λόγω κόστους» και αναγκαστούν οι γονείς να πληρώνουν για εμβόλια από την τσέπη τους.

Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν στην ημερίδα προκύπτει:

  • Ενώ η κάλυψη των παιδιών με τα κύρια εμβόλια άγγιξε το 2011 το 98%, όπως είπε ο Τ. Παναγιωτόπουλος, εκ μέρους του Τομέα Παιδιού της ΕΣΔΥ, σε ορισμένες ομάδες, όπως οι Αθίγγανοι, είναι πολύ μικρότερη (γύρω στο 80%). Ωστόσο, το 70% των εμβολίων γίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Τη διετία 2010 - 2011 αυξήθηκε κατά 22% η προσφυγή στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οπότε - σημείωσε - θα υπάρξει δομικό πρόβλημα αφού δεν έχουμε τις αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες που θα αναλάβουν τους άνεργους, ανασφάλιστους κ.λπ.
  • Επίσης, οι επαναληπτικές δόσεις καθυστερούν ή απουσιάζουν. Η καθηγήτρια της Νοσηλευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας Ι. Παυλοπούλου παρουσίασε την έρευνα «Εμβολιαστική κάλυψη παιδιών από παιδικούς σταθμούς της Αθήνας» και σημείωσε πως ενώ στα παλιότερα εμβόλια η κάλυψη ήταν πάνω από 94%, στα νεότερα εμβόλια και στα επαναληπτικά η κάλυψη ήταν στα επίπεδα 61% - 63%. Το 58% τη διετία 2006 - 2007 έγιναν στον ιδιωτικό τομέα και τη διετία 2010 - 2011 έπεσαν στο 44%.
  • Οι επιλεκτικοί εμβολιασμοί με τη γέννηση βρεφών υψηλού κινδύνου με το αντιφυματικό (BCG) απουσιάζουν πλήρως.

Φαίνεται δηλαδή ότι η γύμνια της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για να υλοποιηθεί η πολιτική των συνεχών περικοπών και στον τομέα των εμβολίων. Ετσι, οι ανασφάλιστοι, οι άποροι, οι μετανάστες καταφεύγουν στα κοινωνικά ιατρεία και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Βέβαια, «τα κοινωνικά ιατρεία δεν είναι πάντα ασφαλή», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Α. Κωνσταντόπουλος, για να προσθέσει με νόημα: «Υπήρξαν προσφορές εμβολίων από εταιρείες που αντί να μπουν στα ψυγεία, τοποθετήθηκαν πάνω στα ψυγεία. Αλλωστε, οι εμβολιασμοί των 700 και 800 ατόμων από ΜΚΟ είναι ελάχιστες μπροστά στις ανάγκες».


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Για την προγραμματισμένη συνάντηση Τσίπρα - Σοάρες

Ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, πηγαίνει στην Πορτογαλία με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης των Γαριφάλων (25 Απρίλη 1974). Στο πλαίσιο της... «απόδοσης τιμών» στην εξέγερση του πορτογαλικού λαού, μεταξύ άλλων προβλέπεται να συναντήσει το γνωστό και μη εξαιρετέο αστέρα της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, Μάριο Σοάρες. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Μάριο Σοάρες υπήρξε βασικός αρχιτέκτονας των σχεδιασμών της άρχουσας τάξης και του ιμπεριαλισμού κατά την «Επανάσταση των Γαριφάλων». Με πλατιά πολιτική και οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, έπαιξε κεντρικό ρόλο ως επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ανάσχεση του λαϊκού κινήματος στην Πορτογαλία και την επικράτηση της αντεπανάστασης. Στη διάρκεια της δικτατορίας, το 1968, δήλωνε ετοιμότητα να συνεργαστεί με τη φασιστική κυβέρνηση Καετάνο, ενώ δυο φορές συμμετείχε ως υποψήφιος στις «εκλογές» - οπερέτα του καθεστώτος. Καθόλου παράξενο που παράγοντες του καθεστώτος προσέβλεπαν να παίξει το ρόλο «γέφυρας» με τους φιλελεύθερους αστούς για μια «ειρηνική μετάβαση».

***

Κατά την εξέλιξη της «Επανάστασης των Γαριφάλων», βεβαίωνε την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τον ιμπεριαλισμό ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι «η μόνη δύναμη στη χώρα ικανή να αντισταθεί στους κομμουνιστές». Σιγόνταρε τις αντικομμουνιστικές δυνάμεις και το κύμα ενορχηστρωμένων επιθέσεων ενάντια στους κομμουνιστές το καλοκαίρι του 1975, με οργανωμένες επιθέσεις, βόμβες και εμπρησμούς σε γραφεία του ΠΚΚ, τα οποία αποκάλεσε «αυθόρμητες αντιδράσεις», «γνήσια λαϊκή αγανάκτηση» και «λαϊκή απόρριψη του κομμουνισμού». Επαιξε ενεργό ρόλο στην προετοιμασία της αντεπανάστασης σε ανοικτή γραμμή με τα κέντρα του ιμπεριαλισμού. Το Σεπτέμβρη του 1974, απευθυνόμενος στην υποδιευθύντρια της CIA, Βάλτερς, ζητούσε «πάνω απ' όλα κατανόηση και πολιτική στήριξη των ΗΠΑ (...) να βοηθήσουν την Επανάσταση των Γαριφάλων να είναι πραγματικά δημοκρατική», ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζέιμς Κάλαχαν, διαβεβαίωνε τον Κίσινγκερ ότι πρόκειται για άνθρωπο της εμπιστοσύνης του. Συμμετείχε ενεργά στη διαμόρφωση του «Σχεδίου Κάλαχαν» που προέβλεπε συντονισμένη δράση της ΜΙ6 και της CIA σε περίπτωση κομμουνιστικής αντίστασης στο αντεπαναστατικό εγχείρημα.

***

Υπήρξε εχθρικός απέναντι σε ριζοσπαστικά εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα και υποστηρικτής ακραία αντιδραστικών δυνάμεων στις πρώην πορτογαλικές αποικίες, όπως η αγκολέζικη UNITA. Χρόνια μετά, αποκάλυψε ο ίδιος τις στενές επαφές και τις φιλικές σχέσεις που είχε με τον περιβόητο Καρλούτσι, τον πράκτορα της CIA, ο οποίος στάλθηκε ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Πορτογαλία για να «τακτοποιήσει» τα πράγματα. Είναι όντως ο άνθρωπος στον οποίο αξίζει να υποβάλει τα σέβη του ο οπορτουνισμός, με την αφορμή της 25ης Απρίλη. Πάντως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τη συνέπεια του οπορτουνισμού στη στήριξη της αντεπανάστασης. Δεν είναι τυχαίο ότι την περίοδο που συζητάμε, ο Μάριο Σοάρες ήταν αγαπητό παιδί των αποστατών του ευρωκομμουνισμού και ιδιαίτερα των κορυφαίων του εκπροσώπων, Καρίγιο και Μπερλίνγκουερ, που σε όλες τις κρίσιμες στιγμές «άδειασαν» τις λαϊκές δυνάμεις στην Πορτογαλία, συντασσόμενοι με τη σοσιαλδημοκρατία, τους αστούς και την αντίδραση για τη σωτηρία και τη σταθεροποίηση της αστικής εξουσίας:

  • Οταν οι Πορτογάλοι κομμουνιστές επέλεγαν τη γραμμή της λαϊκής εξέγερσης για την ανατροπή της δικτατορίας, ο Καρίγιο τους συμβούλευε να μην κάνουν τίποτα γιατί θα έθεταν σε κίνδυνο την «ειρηνική δημοκρατική μετάβαση» στην Ισπανία.
  • Οταν το ΝΑΤΟ συγκροτούσε την «Επιτροπή Κρίσεων» για την παρακολούθηση των εξελίξεων σε Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα και απειλούσε ένοπλη επέμβαση στην Πορτογαλία, ο Μπερλίνγκουερ στο 14ο Συνέδριο του ΙΚΚ πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων τη θέση για έξοδο από το ΝΑΤΟ.
  • Οταν οξυνόταν η ταξική πάλη στην Πορτογαλία την άνοιξη του 1975, Μπερλίνγκουερ και ΙΚΚ υιοθετούσαν τις συκοφαντίες για δήθεν αντιδημοκρατικές μεθόδους του Πορτογαλικού ΚΚ. Μάλιστα έφτασαν να καταλογίζουν στους Πορτογάλους κομμουνιστές... έλλειμμα διεθνισμού γιατί με τη στάση τους δε συνέβαλαν στη σούπα του «ιστορικού συμβιβασμού» ενόψει και των ιταλικών εκλογών του Ιούνη 1975.
***

Η εργατική τάξη, οι λαϊκές δυνάμεις, στις 25 Απρίλη τιμούν τη λαϊκή εξέγερση που ανέτρεψε τη δικτατορία, άνοιξε το δρόμο στην απελευθέρωση των λαών των αποικιών και συντάραξε την εξουσία των μονοπωλίων. Τιμούν την πρώτη τους μάχη να σπάσουν τα δεσμά της εκμετάλλευσης και να βάλουν πλώρη για μια άλλη κοινωνία. Από την άλλη οι αστοί, το πολιτικό τους προσωπικό, οι οπορτουνιστές, την ίδια μέρα στην ουσία πανηγυρίζουν γι' αυτό που σήμανε η 28η Σεπτέμβρη, η 11η Μάρτη, η 25η Νοέμβρη: Την επικράτηση της αντεπανάστασης και την παραμονή της Πορτογαλίας στα δεσμά του καπιταλισμού, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Ο καθένας με τους φίλους του, λοιπόν, και εφ' ω ετάχθη...


Ν.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org