ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τον ξυλοδαρμό μετανάστη

Παρέμβαση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά έγινε χτες το μεσημέρι από αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ένα 24ωρο μετά τις καταγγελίες που βγήκαν στο φως για την κατάφωρη παραβίαση δικαιωμάτων μεταναστών που βρίσκονται στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Πειραιά - το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης - και τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε μετανάστης από αστυνομικό που Τμήματος. Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Βαγγέλης Μαρούπας γραμματέας της Νομαρχιακής Οργάνωσης Πειραιά του Κόμματος. Μαζί τους ήταν και ο επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Ασλάμ Τζαβέντ.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, 9 μετανάστες από το Πακιστάν και 3 από το Μπαγκλαντές έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας, από τις 18 Απρίλη. Τη συγκεκριμένη μέρα αστυνομικός διέκοψε την ώρα της προσευχής της ομάδας, πήρε έναν από τους μετανάστες ο οποίος θρηνούσε το θάνατο της μητέρας του και τον ξυλοκόπησε μπροστά σε όλους. Στις 22 Απρίλη, δεύτερος αστυνομικός επιδόθηκε σε ύβρεις και απειλές σε έναν ακόμα μετανάστη της ομάδας.

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον ταξίαρχο κ. Διαμαντόπουλο και το διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος. Στη συνάντηση καταγγέλθηκε από την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ το γεγονός ότι οι μετανάστες κρατούνται ως εγκληματίες και κάτω από άθλιες συνθήκες, επειδή δε διαθέτουν τα ανάλογα έγγραφα και αναδείχτηκε η αντιμεταναστευτική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια έγινε συνάντηση με το μετανάστη που σύμφωνα με τις καταγγελίες δέχτηκε τον ξυλοδαρμό. Οπως ανέφερε ο ίδιος στην αντιπροσωπεία: «Είχε πεθάνει η μητέρα μου και πάνω στην απελπισία μου είχα αυτοτραυματιστεί με κάρτα τηλεφώνου. Την ώρα της προσευχής ένας αστυνομικός με έβγαλε έξω από το κελί και αφού μου είπε ότι αυτά (δηλαδή τα τραύματα) μπορώ να στα κάνω και εγώ άρχισε να με χτυπάει με τα χέρια μπροστά στα μάτια των υπολοίπων».

Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε και με το μετανάστη που δέχτηκε τις απειλές αστυνομικού. Οπως ανέφερε: «Μου είπε ο αστυνομικός ότι θα σου βάλω κατηγορίες που δεν πρόκειται να βγεις ποτέ από δω μέσα» και πρόσθεσε ότι ήταν «παρών» όταν είδε τον ξυλοδαρμό του συμπατριώτη του. «Δεν είμαστε ζώα, άνθρωποι είμαστε» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης ένα στοιχείο που αναδείχτηκε από τους επικεφαλής της Αστυνομικής Διεύθυνσης τα λέει όλα: «Η χωρητικότητα των κρατητηρίων είναι 140 άτομα τίγκα και έχουμε 315»!

Από την Δ. Μανωλάκου επισημάνθηκε ότι δε φτάνει που η αντιμεταναστευτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ και οι συνεχείς επιχειρήσεις - σκούπα έχουν μετατρέψει τα αστυνομικά τμήματα σε φυλακές, με τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, έρχονται να προστεθούν και τα κρούσματα της παραβίασης των στοιχειωδών δικαιωμάτων των μεταναστών και των βάρβαρων συμπεριφορών. Τόνισε ακόμα ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό τους.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Κινητοποιήσεις για τα λαϊκά προβλήματα

Από τη συγκέντρωση στο ΙΚΑ Κυψέλης
Από τη συγκέντρωση στο ΙΚΑ Κυψέλης
Παράσταση για την Παιδεία πραγματοποίησε χτες η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα στο δήμαρχο της πόλης Ν. Χαρδαλιά. Κατά την κινητοποίηση, του τόνισαν πως θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα με την προβλεπόμενη κατάργηση τμημάτων και την ενσωμάτωση παιδιών δημοτικού και νηπιαγωγείου σε αυτά τα τμήματα που θα μείνουν. Ειδικότερα, επισήμαναν πως τα τμήματα του δημοτικού θα γίνουν 102 από 120 και στα Νηπιαγωγεία 21 από 23, με αρνητικές επιπτώσεις για τα παιδιά. Παράλληλα, υπογράμμισαν την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα δημοτικά, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στις Σχολικές Επιτροπές από τη μείωση της χρηματοδότησης κατά 60% σε σχέση με το 2010. Ο δήμαρχος Βύρωνα δέχτηκε την πρόταση για συζήτηση όλων των θεμάτων της Παιδείας σε Δημοτικό Συμβούλιο που θα γίνει μέσα στο Μάη και έριξε τις ευθύνες για τα προβλήματα στη χρηματοδότηση από το κράτος.

Στο ΙΚΑ Κυψέλης βρέθηκαν χτες μέλη της Επιτροπής Ανέργων, της Λαϊκής Επιτροπής 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας και του Παραρτήματος Κυψέλης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, με αίτημα το άμεσο σφράγισμα των βιβλιαρίων των ανέργων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Εγινε συνάντηση με τη διευθύντρια του ΙΚΑ που τούς παρέπεμψε στα κεντρικά του ΙΚΑ αφού, αν και «αλληλέγγυα» -όπως είπε- δήλωσε αναρμόδια για το αίτημα. Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για αρκετή ώρα έξω από το ΙΚΑ καταγγέλλοντας παράλληλα τη στάση της διεύθυνσης.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συνέλευση σήμερα Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, από τη Λαϊκή Επιτροπή Κέντρου Θεσσαλονίκης με κεντρικά θέματα: Ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, στην καταλήστευση του ορυκτού πλούτου της Χαλκιδικής, για την οργάνωση της αντίστασης ενάντια στα χαράτσια και τη φοροληστεία, για το δυνάμωμα της αλληλεγγύης.

ΜΕΝΙΔΙ: Συγκέντρωση στα γραφεία της ΔΕΗ και πορεία στην Εφορία και το Δημαρχείο, σήμερα στις 10 το πρωί.

ΣΑΜΟΣ: Συμβολική τρίωρη κατάληψη σήμερα (από τις 9 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι) στις υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Καρλοβάσου στη Σάμο για τα θέματα της Υγείας.

Επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία του λαού

Αποτέλεσμα της ασύδοτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και Φαρμάκου είναι τα περιστατικά που αποκαλύφτηκαν από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ. Δύο γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μία γραμματέας της συγκεκριμένης κλινικής και δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών βρίσκονται μεταξύ των 11 ατόμων που συνελήφθησαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο για την παράνομη εισαγωγή και διακίνηση φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ., η εγκληματική οργάνωση στην οποία φέρονται να συμμετείχαν οι συλληφθέντες αλλά και δύο ακόμα άτομα που αναζητούνται, εισήγαγαν και διακινούσαν με παράνομο τρόπο τα φαρμακευτικά σκευάσματα για να τα διαθέσουν σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα. Παράλληλα, εξήγαγαν φάρμακα υψηλής ζήτησης και τιμής σε χώρες του εξωτερικού. Ειδικότερα, είχαν εισαγάγει φάρμακα από την Τουρκία και τα πούλησαν σε ιδιωτικές κλινικές χωρίς να καταβληθούν οι φόροι και χωρίς να έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ, ενώ είχαν εξαγάγει φάρμακα από φαρμακεία χωρίς τιμολόγια στη Βουλγαρία.

Οι έρευνες της Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ έγιναν σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής απ' όπου και συνελήφθησαν συνολικά τα 11 άτομα ηλικίας από 37 έως 60 ετών. Σε έρευνες που έγιναν προχτές το πρωί σε ιδιωτική κλινική βρέθηκαν 340 σκευάσματα φαρμάκων και το ποσό των 50.000 ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις 136.000 ευρώ.

Εκ των υστέρων κλήθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) από το υπουργείο Υγείας για την κατάσχεση των φαρμάκων, ορισμένα εκ των οποίων είναι πρωτότυπα και έχει εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Ορισμένα από αυτά τα φάρμακα είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά και έχει απαγορευθεί η εξαγωγή τους. Ο ΕΟΦ ζήτησε ήδη να ελέγξει αρμοδίως από σήμερα τα κατασχεθέντα φάρμακα προκειμένου να διαπιστώσει εάν εγείρονται θέματα νομιμότητας ως προς την προέλευσή τους και ασφάλειας ως προς την ποιότητά τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την «εγκληματική αμέλεια της πολιτείας την τελευταία δεκαετία», ενώ σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει ότι τα φάρμακα για την εξωσωματική γονιμοποίηση διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, υποστηρίζοντας ότι ο ασφαλέστερος τρόπος διάθεσης των φαρμάκων είναι τα φαρμακεία.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ»
Εκκληση για οικονομική ενίσχυση

Εκκληση για οικονομική ενίσχυση, κάνει το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας», ενόψει των γιορτών του Πάσχα, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί, όπως σημειώνεται, στο καθήκον για την ενίσχυση ανθρώπων που είναι θύματα πολιτικών διώξεων. Ολοι τους, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που, ύστερα από τη μεγάλη τους προσφορά στην πατρίδα, αντί αμοιβής, διώχθηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν και έχασαν τις δουλειές τους και σήμερα, ένα μέρος εξ αυτών, μένει αβοήθητο αντιμετωπίζοντας προβλήματα επιβίωσης.

Οι προσφορές γίνονται δεκτές στο γραφείο του Σωματείου της «Δημοκρατικής Μέριμνας» (Ακαδημίας 78, Τ.Κ. 10678, Τηλ. 210.3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα (στο λογαριασμό: 129/592361 - 13).

ΣΕ 69 ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ από τις οποίες οι 6 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, προχώρησε χτες το μεσημέρι η Αστυνομία, από το κτίριο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών στα Προπύλαια. Ατομα του αυτοαποκαλούμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, μπήκαν στις 12 το μεσημέρι στο κτίριο, αντικατέστησαν την ελληνική σημαία με μία δική τους και ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό για συμπαράσταση στο προσωρινό κλείσιμο διαδικτυακού ιστότοπου. Αμέσως, αποκλείστηκε η οδός Πανεπιστημίου και ισχυρότατες δυνάμεις της ΕΛΑΣ περικύκλωσαν το οίκημα. Μέσα σε μία ώρα, είχε ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Αστυνομίας στην οποία συμμετείχαν άνδρες των ΜΑΤ και σύμφωνα με πληροφορίες και αστυνομικοί της Σήμανσης. Οι έξι συλληφθέντες κατηγορούνται προσβολή εθνικών συμβόλων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org