ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΦΡΑΟΥΛΟΧΩΡΑΦΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑΣ
Υποκρισία και «έλεγχοι» από το ΣΔΟΕ

Καταδίκη της δολοφονικής επίθεσης από το Δήμο Δίου

Αποψη από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Μανωλάδα
Αποψη από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στη Μανωλάδα
Αφού υπέθαλψαν εργασιακές συνθήκες Μεσαίωνα για χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και όχι μόνο, οι κατεξοχήν θύτες αυτής της απαράδεκτης κατάστασης προσπαθούν να την αξιοποιήσουν και πάλι σε βάρος του μικρομεσαίου παραγωγού, αλλά και να αιτιολογήσουν νέα φοροεισπρακτική επιδρομή στην ύπαιθρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 20 - 22 άτομα κατέχουν περί τα 8.000 στρέμματα από το σύνολο των 12.000 όπου καλλιεργούνται φράουλες και τα υπόλοιπα 4.000 διαμοιράζονται στους υπόλοιπους 250 φραουλοπαραγωγούς της περιοχής. Από αυτούς οι 200 κατέχουν εκτάσεις μεγέθους το πολύ 50 στρεμμάτων. Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό το μεγαλύτερο ποσοστό εκμετάλλευσης της μαύρης εργασίας αφορά τους μεγαλοτσιφλικάδες της περιοχής, οι οποίοι προσθέτουν στα κέρδη τους τα ποσά που έπρεπε να καταβάλλουν στα ασφαλιστικά ταμεία. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι το παραπάνω φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη Μανωλάδα, ούτε φυσικά μόνο την καλλιέργεια φράουλας, αλλά πολύ μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής.

Υπάρχουν βέβαια οι περιπτώσεις που εποχιακοί εργάτες γης έρχονται να δουλέψουν στην ελληνική ύπαιθρο μέσω διακρατικών συμφωνιών - Βούλγαροι εργάτες για τη συγκομιδή σπαραγγιού, Αιγύπτιοι αλιεργάτες στα αλιευτικά σκάφη, κ.ά. - ωστόσο αντιπροσωπεύουν μικρό μέρος της συνολικής χειρωνακτικής εργασίας, καθώς επέκταση αυτού του καθεστώτος θα κόστιζε στη μεγαλοεργοδοσία πολύ περισσότερο. Διότι μέσω τέτοιων συμφωνιών ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να προκαταβάλλει τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, και έτσι με τις πλάτες των κυβερνήσεων επεκτάθηκε το καθεστώς της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα, που από την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ μέχρι τους μεγαλοκαναλάρχες «έπεσαν από τα σύννεφα» για τους επιστάτες με τα δίκαννα και τις συνθήκες δουλοπαροικίας που επικρατούν στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και της Αχαΐας, οι κρατικοί «ελεγκτικοί μηχανισμοί» ξεκίνησαν «εφόδους» στην ευρύτερη περιοχή, με το ΣΔΟΕ να έχει ήδη «κόψει» τα πρώτα πρόστιμα για διάφορες μικρο-παρατυπίες που διαπίστωσε. Ωστόσο, οι εργάτες γης - που στο σύνολό τους όπως είπαμε είναι παράνομοι - κρύβονται υπό τον φόβο της απέλασης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συνεχιστεί η διαδικασία της συγκομιδής, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο απόγειό της, με άμεσο κίνδυνο τεράστιες ποσότητες προϊόντος να σαπίσουν στα χωράφια.

Τη χρόνια απουσία ελεγκτικών μηχανισμών από την ελληνική ύπαιθρο κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης μιλώντας στην «Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου» της Βουλής, στη συνεδρίασή της με θέμα τους ελέγχους από τις Επιθεωρήσεις Εργασίας και τον ΟΓΑ στις αγροτικές εργασίες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι «σε πολλές περιπτώσεις η επιθεώρηση της εργασίας είναι επιθεώρηση της εργοδοσίας» και τόνισε ότι οι εργάτες γης, που ασκούν βαριά χειρωνακτική εργασία, δεν μπορεί να είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και όχι στο ΙΚΑ, καθώς στερούνται μια σειρά από δικαιώματα και παροχές που επιβάλλεται να τους εξασφαλίζονται εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών υπό τις οποίες εργάζονται.

Καταδικάζουν τη δολοφονική επίθεση

Τη δολοφονική επίθεση εναντίον των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα καταδίκασε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου στην Πιερία, μετά από ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε σημειώνεται: «Η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί ούτε μεμονωμένο γεγονός, ούτε τυχαίο. Στην περιοχή της Μανωλάδας, μεγαλοκαλλιεργητές φράουλας επιχειρούν να επιβάλουν τους δικούς τους σιδερένιους νόμους, που σαν σύγχρονοι τσιφλικάδες με τους μπράβους τους επιτίθενται σε εργάτες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Τέτοιες ενέργειες μας γυρνάνε εκατοντάδες χρόνια πίσω, στην εποχή των τσιφλικιών, του δίκιου του αφέντη και των επιστατών του, μας γυρνάνε στην εποχή των σκλάβων και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από κανέναν πολιτισμένο άνθρωπο.

Η εκμετάλλευση και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται οι μετανάστες εργάτες γης μόνο ως σύγχρονο σκλαβοπάζαρο μπορεί να χαρακτηριστούν.

Η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή εκμετάλλευση, που στη συγκεκριμένη επίθεση έχει και ρατσιστικά χαρακτηριστικά, οφείλει να σταματήσει άμεσα. Οσο οι εργαζόμενοι, ντόπιοι και μετανάστες, θα παραμένουν χωρίς φωνή και δικαιώματα, όσο ζούμε σε μια κοινωνία που κινητήρια δύναμη είναι το κέρδος, τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται.

Απαιτούμε:

Την άμεση απονομή δικαιοσύνης. Τον πλήρη σεβασμό και τήρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργατών γης από τους εργοδότες τους, με έλεγχο της εφαρμογής τους από τους αρμόδιους φορείς. Τη λήψη μέτρων προστασίας, ασφάλειας και ισονομίας των μεταναστών, ώστε να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση στις δομές Παιδείας - Υγείας - Ασφάλειας - Πρόνοιας κ.λπ. Την επαναφορά και διεύρυνση των εργασιακών κατακτήσεων όλων των εργαζομένων, που καταστρατηγήθηκαν από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αντεργατικές εξελίξεις στη «Μαρινόπουλος»

Την απόφασή τους να δώσουν τη μάχη στους χώρους δουλειάς, για την επιτυχία της απεργίας της Πρωτομαγιάς, αλλά και να κλιμακώσουν τον αγώνα για να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, εξέφρασαν οι εργαζόμενοι του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της μαζικής γενικής συνέλευσης του σωματείου τους.

Συζήτησαν για τις εξελίξεις μετά την απόφασή της εταιρείας να προχωρήσει σε συρρίκνωση στο όνομα της εξυγίανσης και της ανταγωνιστικότητάς της. Η εταιρία ήδη έχει κλείσει τα καταστήματα «CARREFOUR EXPRESS» σε Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Δράμα και έχει μειώσει το προσωπικό στα καταστήματα της Κατερίνης και της Κοζάνης, πετώντας συνολικά στο δρόμο περισσότερους από 60 εργαζόμενους. Σχεδιάζει το κλείσιμο δύο καταστημάτων και στη Θεσσαλονίκη. Οι εργαζόμενοι, παρά τις διαβεβαιώσεις της επιχείρησης ότι θα απορροφήσει το προσωπικό στα άλλα καταστήματα, παραμένουν σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Την ίδια στιγμή που ο όμιλος κατεβάζει ρολά σε καταστήματα σε διάφορες πόλεις, προχώρησε στην εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας σούπερ μάρκετ στην Αλβανία.

Οι εργαζόμενοι μέσα από τη συνέλευσή τους δήλωσαν αποφασισμένοι να μην υπογράψουν καμία απόλυση και να διεκδικήσουν τη μεταφορά των συναδέλφων τους από τα καταστήματα που κλείνουν σε άλλα καταστήματα για να καλύψουν τα μεγάλα κενά σε προσωπικό. Να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα της εταιρείας και να παλέψουν για την υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης χωρίς μειώσεις μισθών και περιστολή επιδομάτων.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΒΓΑ
Καταγγέλλει την αδιαλλαξία της εργοδοσίας

Προκλητική η στάση της μειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, «Αυτόνομη Παρέμβαση»)

Την αδιαλλαξία της εργοδοσίας που εμφανίζεται αποφασισμένη να καταργήσει όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων της ΕΒΓΑ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων της εταιρείας, μετά από πρόσφατη συνάντηση που είχε με την εργοδοσία. Απαίτηση των εργαζομένων είναι να επαναφερθούν τα επιδόματα και οι παροχές που έχει μονομερώς «παγώσει» η εταιρεία. «Τα δίκαια αιτήματά μας δεν έχουν βρει ανταπόκριση από το 2009 άλλοτε με καθολική άρνηση, άλλοτε με ελιγμούς από τη μεριά της εργοδοσίας και φανερώνουν το μένος της για το οργανωμένο και ταξικά προσδιορισμένο κίνημα στην ΕΒΓΑ», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Οπως καταγγέλλει, η εργοδοσία -μέσω των στελεχών της- χρησιμοποιεί προκλητικά την τακτική του «διαίρει και βασίλευε»: «Στο ΔΣ του Σωματείου λένε ότι δεν πάμε καλά, στους εργαζόμενους ότι πάμε καλά, βάλτε πλάτη, για να εξασφαλίσουν κέρδη», σημειώνεται. Δηλαδή, επιδιώκει να διασπάσει τους εργαζόμενους, προκειμένου να περάσουν πιο εύκολα τα σχέδιά της. Προκλητικά, μάλιστα, η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι οι προσλήψεις νέων εργαζομένων με 511 ευρώ δεν είναι απόφαση της εταιρείας, αλλά της κυβέρνησης!

Σημαντικές, ωστόσο, είναι και οι ευθύνες της μειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ) του ΔΣ: «Στη μάχη που δώσαμε με την εργοδοσία για τα δίκαια αιτήματά μας δεν έβγαλαν άχνα. Αλλωστε, και τις ελάχιστες φορές που μιλάνε παίρνουν πάντα τη θέση υπέρ της εταιρείας», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Σωματείου. Ενδεικτική, σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι η στάση των συνδικαλιστών της μειοψηφίας για την απεργία της Πρωτομαγιάς. Οπως καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, «συνδικαλιστής της μειοψηφίας καταψήφισε την απεργία της Πρωτομαγιάς λόγω των προσωπικών οικονομικών δυσκολιών». Ταυτόχρονα, σημειώνεται σε άλλο σημείο, ο επικεφαλής συνδικαλιστής της μειοψηφίας ήταν απών κατά τη συζήτηση του ΔΣ για τη συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργία.

Η προκλητικότητα, όμως, της παράταξης «Ενωτική Κίνηση Εργαζομένων ΕΒΓΑ» (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ), συνεχίζεται, καθώς με ανακοίνωσή της επιδιώκει στρεψοδικίες. Εγκαλεί την πλειοψηφία του Σωματείου ότι «διαλύει και καταστρέφει κάθε είδους επικοινωνία» με την εργοδοσία, όταν η ίδια η εργοδοσία είναι αδιάλλακτη και αποφασισμένη να συντρίψει τα εργατικά δικαιώματα. Αλήθεια, τι θα ήθελε η ΕΚΕΕ; Να γίνεται «συζήτηση» για το πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι; Ζητά, μάλιστα, να διαπραγματευτεί η ίδια με την εργοδοσία, όταν μόλις πριν από λίγους μήνες στις αρχαιρεσίες του Σωματείου η πλειοψηφία των εργαζομένων, εμπιστεύτηκε για μια ακόμη φορά τις ταξικές δυνάμεις.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΤΡΟΛΕΪ: Στάση εργασίας (11 π.μ.- 4 μ.μ.) θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, λόγω Γενικής Συνέλευσης. Τα οχήματα θα αρχίσουν να αποσύρονται από τις 10 π.μ. ενώ η κυκλοφορία τους αναμένεται να αποκατασταθεί έως τις 5 μ.μ. Στη γενική συνέλευση θα εξετασθούν η υπογραφή ΣΣΕ και ο διοικητικός και οικονομικός απολογισμός - προϋπολογισμός.

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ: Το διευθυντή καθαριότητας για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του σε βάρος συνδικαλιστών καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Μονίμων και Αορίστου χρόνου υπαλλήλων Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Χαρακτηριστικό είναι ότι χτες το πρωί δεν άφησε τον αντιπρόεδρο του Σωματείου να αναρτήσει στο γκαράζ των απορριμματοφόρων κάλεσμα στη γενική συνέλευση που θα γίνει σήμερα στις 3 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο «Αγίας Βαρβάρας».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ: Την εταιρεία ΑΚΤΩΡ καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, η οποία απέλυσε τον οικοδόμο Θωμά Ζογγό, μέλος του ΔΣ του παραρτήματος στο Ιλιον, διότι δεν υπέκυψε στις πιέσεις της εργοδοσίας για μείωση του ημερομισθίου. «Η ενέργεια αυτή δε στρέφεται μόνο κατά του συναδέλφου, αλλά είναι ευθεία επίθεση στη φωνή και τη δράση του Συνδικάτου», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Το Συνδικάτο προχωρά την Παρασκευή 26 Απρίλη σε 2ωρη στάση εργασίας (10 -12 μ.) στο έργο «Διευθέτηση του ρέματος Εσχατιάς» και συγκέντρωση στο χώρο του εργοταξίου.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ»: Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών και πορεία διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μαξίμου, προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» απαιτώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων και τη λειτουργία της εταιρείας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org