ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΙΚΑ
Εχουμε εκατοντάδες «Μανωλάδες»!

Κατά 56% μειώθηκαν οι έλεγχοι της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ την τελευταία τριετία

«Δεν έχουμε μία, αλλά δεκάδες και εκατοντάδες "Μανωλάδες" στην Ελλάδα!». Με αυτά τα λόγια ο ίδιος ο διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, Μάρκος Τούντας, περιέγραψε την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, γνωρίζοντας τα πράγματα «από μέσα». Τα στοιχεία που παρέθεσε η Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ), χτες, σε συνέντευξη Τύπου, διαψεύδουν παταγωδώς τους ισχυρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περί αύξησης των ελέγχων και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις βαθύτερες αιτίες της διαρκώς αυξανόμενης «μαύρης εργασίας» σε βάρος ημεδαπών και αλλοδαπών εργαζομένων.

Ετσι, οι επιτόπιοι έλεγχοι των μηχανισμών του ΙΚΑ μέσα σε μία τριετία - δηλαδή τα χρόνια της κρίσης - αντί να αυξηθούν έχουν σχεδόν καταρρεύσει! Από 107.115 επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις (κοινές και οικοδομικές) το 2009 - που και αυτοί υπολείπονταν των πραγματικών αναγκών - αυτοί μειώθηκαν σε 46.730 ελέγχους το 2012 (μείωση κατά 56%)! Ειδικά μάλιστα στις κοινές επιχειρήσεις η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη, από 48.583 ελέγχους το 2009 σε 18.085 το 2012 (μείωση κατά 63%)..!

25 ελεγκτές για χιλιάδες επιχειρήσεις

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή η κατεξοχήν αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ για τον έλεγχο της ανασφάλιστης εργασίας διαθέτει μόλις 25 υπαλλήλους πανελλαδικά στις 3 μόλις ΕΥΠΕΑ που λειτουργούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, και αυτό το δυναμικό πρέπει να ελέγξει εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι με παλιότερο νόμο, προβλεπόταν να λειτουργούν στο ΙΚΑ τουλάχιστον 13 ελεγκτικά κέντρα με το αντίστοιχο προσωπικό. Αλλά και αυτοί οι ελάχιστοι ελεγκτές διαθέτουν μόλις τρία αυτοκίνητα για τις μετακινήσεις τους και έτσι οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται μόνο με ιδιωτικά μέσα μεταφοράς, ενώ το υπουργείο Εργασίας δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα εκτός έδρας των ελεγκτών.

Το πρόβλημα επιτείνεται και από το γεγονός ότι πλέον τα τοπικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, εξαιτίας της δραματικής μείωσης του προσωπικού, δεν είναι σε θέση να κάνουν ελέγχους στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο χώρο ευθύνης τους. «Οι έλεγχοι από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ είναι ανύπαρκτοι», θα καταγγείλουν οι συνδικαλιστές, ενώ θα υπογραμμίσουν ότι ακόμα και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, μικρή επίδραση ασκούν στην καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας, αφού αν και οι υπάλληλοι τα επιβάλλουν πολλά χαρίζονται, από τις τόσες χαριστικές ρυθμίσεις οφειλών προς τις επιχειρήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και κρούσματα επιθετικότητας από τους εργοδότες ενάντια στους ελεγκτές, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν ούτε νομική προστασία στο έργο που κάνουν.

Διογκώνεται η «μαύρη εργασία»

Μετά απ' αυτά δεν είναι περίεργο που τα έσοδα του ΙΚΑ - πέραν των άλλων αιτιών - καταρρέουν μήνα με το μήνα, αφού οι εργοδότες δεν αισθάνονται την πίεση των μηχανισμών ελέγχου εκ μέρους του Οργανισμού και αντί να περιορίζουν, αυξάνουν τον αριθμό των εργατών που δεν ασφαλίζουν. Ετσι, στους ελέγχους που έγιναν από συνεργεία της ΕΥΠΕΑ τον περασμένο Μάρτη σε 1.967 επιχειρήσεις το ποσοστό των ανασφάλιστων εργατών ήταν 38,5%. Σε σύνολο 6.135 εργαζομένων οι 2.362 ήταν ανασφάλιστοι και μόλις οι 3.773 ήταν ασφαλισμένοι.

Σε ελέγχους το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη - σύμφωνα με πρόσφατο δελτίο Τύπου του ΙΚΑ - σε 16 επιχειρήσεις φασόν, σε Πατήσια, Βοτανικό, Ν. Ιωνία βρέθηκαν 200 εργαζόμενοι, όλοι τους αλλοδαποί, εκ των οποίων οι 111 ήταν ανασφάλιστοι (ποσοστό 55%)! Στην πραγματικότητα οι παραπάνω έλεγχοι είναι «σταγόνα στον ωκεανό» της «μαύρης εργασίας», είναι μόνο ένα ελάχιστο δείγμα από τις συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης που το μεγάλο κεφάλαιο έχει επιβάλει στη χώρα μας με την κάλυψη των κυβερνήσεων. Και σίγουρα το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται ούτε από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που και αυτό δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση, ενώ οι αρμοδιότητες που του έχουν ανατεθεί δεν περιορίζονται και δεν επικεντρώνονται στους επιτόπιους ελέγχους της ανασφάλιστης εργασίας. Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός Οργανισμός της χώρας στερείται σήμερα εκείνα τα όπλα και τα μέσα για να δώσει τη μάχη κατά της ανασφάλιστης εργασίας.

Μείωση κατά 25% και των εσόδων

Πάντως, το σίγουρο είναι ότι τα έσοδα του ΙΚΑ καταρρέουν. Μαζί με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των μισθών, η ανασφάλιστη - «μαύρη εργασία», πέραν της σκληρής εκμετάλλευσης των εργατών και της στέρησης του δικαιώματος στη σύνταξη και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επιδρά καθοριστικά στην οικονομική κατάσταση του Οργανισμού. Ετσι, το 1ο δίμηνο του 2013 τα έσοδα του ΙΚΑ υποχώρησαν κατά 24,8% σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2011, από τα 2,293 δισ. ευρώ στα 1,724 δισ. ευρώ φέτος, λιγότερα κατά 569 εκατομμύρια ευρώ.

Το παζλ των προβλημάτων συμπληρώνεται και από τη δραστική συρρίκνωση του προσωπικού του ΙΚΑ, που από 11.000 υπαλλήλους που είχε το 1985 σήμερα εργάζονται λιγότεροι από 6.000, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Γι' αυτό τη Μεγάλη Δευτέρα οι εργαζόμενοι κατεβαίνουν σε 3ωρη στάση εργασίας.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προωθούν φτηνούς και ανασφάλιστους ναυτεργάτες!

Τη διεύρυνση της «μαύρης ανασφάλιστης» εργασίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών, με θύματα τους νέους ναυτεργάτες, είναι αυτό που προωθείται με το πιλοτικό πρόγραμμα «ΝΕΑΡΧΟΣ» με τίτλο «Για την ενίσχυση της απασχόλησης των ανέργων νέων ναυτικών» το οποίο παρουσιάστηκε χτες το πρωί σε ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας.

Η παρουσίαση του προγράμματος προδιέγραψε το εφιαλτικό τοπίο που προετοιμάζεται για τη νέα βάρδια των ναυτεργατών, από εφοπλιστές, κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση. Με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και μέσω του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, θα καταβληθούν 6.423.150 ευρώ, ώστε οι εφοπλιστές να βάλουν στα πλοία τους 1.000 νέους ναυτεργάτες από 18 ως 29 ετών, σε πρώτη φάση, από τους οποίους οι 200 θα είναι αξιωματικοί, απόφοιτοι των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, Οικονομικοί αξιωματικοί και Ηλεκτρολόγοι και οι 800 από τις υπόλοιπες ειδικότητες. Θα είναι ανασφάλιστοι και με μισθό μειωμένο κατά το ένα τρίτο σε σχέση με αυτόν που προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Δηλαδή, δίνονται πάνω από 6 εκατομμύρια για να εξασφαλίσουν στους εφοπλιστές τσάμπα ναυτεργατικό δυναμικό. Χώρια ότι την ώρα που δίνουν τόσα εκατομμύρια για τους εφοπλιστές, η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων ναυτεργατών, που ξεπερνούν τους 13.000, δεν παίρνουν ούτε το ψωροεπίδομα ανεργίας 294 ευρώ για τους έγγαμους και 235 για τους άγαμους.

Αποκαλυπτικά είναι και τα όσα αναφέρονται ως «κίνητρα» στο σχετικό κείμενο του προγράμματος. «Κίνητρα» για τους νέους άνεργους ναυτεργάτες είναι όπως σημειώνεται: «Να έρθουν σε επαφή με τους μελλοντικούς εργοδότες τους και να τους πείσουν για τις εργασιακές δυνατότητές τους»! Ενώ για τις ναυτιλιακές εταιρείες «κίνητρο» είναι: «Να «δοκιμάσουν» χωρίς ουσιαστικό κόστος νέους, ως εν δυνάμει στελεχιακό δυναμικό τους»!

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της φιέστας επισήμανε ανάμεσα στα άλλα ότι με το πρόγραμμα: «Παρεμβαίνουμε στις αιτίες της κρίσης, προωθώντας τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Και οι αλλαγές αυτές δεν αφορούν μόνο στις επενδύσεις που θα αυξήσουν τη ζήτηση εργασίας, αλλά και στους εργαζόμενους, γιατί για να έχουν δουλειά θα πρέπει ο κλάδος τους να μην καταρρεύσει»! Τα λέει αυτά, όταν οι Ελληνες εφοπλιστές δείχνοντας το μέγεθος της κερδοφορίας τους από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Μάρτη έδωσαν 3 δισ. ευρώ (δηλαδή ένα δισεκατομμύριο το μήνα) για αγορές πλοίων και νέες παραγγελίες. Μάλιστα, οι παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων ήταν κατά 54% περισσότερες από το αντίστοιχο περσινό διάστημα!

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τους 5μηνίτες

Παρέμβαση στο διοικητή του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλο, έκανε χετς το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με τις Επιτροπές Εργαζομένων ΜΚΟ και Ανέργων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τους εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί για 5 μήνες, μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και συνδικαλιστικών φορέων (όπως η ΓΣΕΒΕΕ), και απασχολούνται στους Δήμους.

Η αντιπροσωπεία επεσήμανε ότι «οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στην αποκομιδή και στην καθαριότητα είναι ανασφάλιστοι και μέχρι σήμερα απλήρωτοι, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να σφραγίσουν το βιβλιάριο ασθενείας τους. Απαιτήσαμε την άμεση ασφάλιση και θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας των εργαζομένων που έχουν προσληφθεί μέσω ΜΚΟ, καθώς και όλων των ανέργων». Η απάντηση του διοικητή ήταν ότι ο νόμος δεν επιτρέπει τη θεώρηση βιβλιαρίων Υγείας πριν τη συμπλήρωση 50 ενσήμων και δεν μπορεί να υπάρχει εξαίρεση. Την ίδια απάντηση έδωσε και στην Επιτροπή Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας που συμμετείχαν στη συνάντηση ζητώντας να έχουν πλήρη ασφάλιση όλοι οι άνεργοι.

Επίσης, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης έκαναν παρέμβαση στη διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ η οποία έχει προσλάβει εργαζόμενους για «κοινωφελή εργασία». Με την παρέμβαση απαιτήθηκε να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΙΜΕ της ΓΕΣΕΒΕΕ, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στους δήμους μέσω των 5μηνων προγραμμάτων απασχόλησης, που είναι απλήρωτοι εδώ και δυόμιση μήνες.

Οι αρμόδιοι απέδωσαν τις καθυστερήσεις στις πληρωμές στην καθυστέρηση αποστολής των στοιχείων από τους Δήμους. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι μέχρι την Παρασκευή θα παραβρίσκονται στους χώρους εργασίας τους αλλά δε θα εργάζονται, απαιτώντας να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org