ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΣ ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Ασφυκτικός κλοιός χειραγώγησης για χιλιάδες εργαζόμενους

Φάμπρικα διώξεων σε βάρος εργαζομένων έχει στηθεί με το νέο πειθαρχικό κώδικα δημοσίων υπαλλήλων (αποτελεί τμήμα του Υπαλληλικού Κώδικα) όπως αυτός διαμορφώθηκε με το νόμο 4093/2012, το νόμο δηλαδή εφαρμογής του λεγόμενου «τρίτου μνημονίου».

Χτες το απόγευμα, σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκης, και Επικρατίας, Δ. Σταμάτης, συζήτησαν το ζήτημα της επίσπευσης των διαδικασιών για τον πειθαρχικό έλεγχο των δημοσίων υπαλλήλων, που θα κατατεθούν με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπους, για να ακυρώσει όλες τις δικαστικές προσωρινές διαταγές που αφορούν επιστροφή συμβασιούχων εργαζομένων στο Δημόσιο. Το νέο στοιχείο στον πειθαρχικό κώδικα είναι ότι για να μπει ένας υπάλληλος σε καθεστώς «αυτοδίκαιης αργίας» αρκεί να κατηγορηθεί για ορισμένα παραπτώματα. Δε χρειάζεται, δηλαδή, να υπάρχει καταδικαστική απόφαση! Οποιος υπάλληλος μπει σε «αυτοδίκαιη αργία» απέχει από τα καθήκοντά του, λαμβάνοντας το 1/3 των αποδοχών του. Κατάληξη αυτής της διαδικασία μπορεί να είναι και η απόλυση. Οσοι επιστρέφουν στα καθήκοντά τους δεν λαμβάνουν πίσω το μέρος των αποδοχών που τούς παρακρατήθηκε.

Ο πειθαρχικός κώδικας περιλαμβάνει παραπτώματα ορισμένα από τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να διώξουν όποιον εργαζόμενο αντιστέκεται στις αντιλαϊκές πολιτικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής παραπτώματα:

  • Πράξεις με τις οποίες εκδηλώνεται άρνηση αναγνώρισης Συντάγματος ή έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία (περ. α', παρ. 1, άρθρο 107).
  • Η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για υπάλληλο συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας, (περ. ε', παρ. 1, άρθρο 107).
  • Η σοβαρή απείθεια (περ. Θ', παρ. 1, άρθρο 107) και άλλα.

Διότι δε συνεμορφώθη...

Στη βάση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στις αρχές του Απρίλη 2013 είχαν μπει σε καθεστώς «αυτοδίκαιης αργίας» περίπου 900 υπάλληλοι. Ενδεικτικές είναι και οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στο «Ρ» τους τελευταίους μήνες.

Στη Λάρισα ένας δάσκαλος συνελήφθη κατά τη διάρκεια επεισοδείων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην παρέλαση της 25ης Μάρτη του 2012, και καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό σε οκτώ μήνες φυλακή. Εχει ασκήσει έφεση και το δικαστήριο αναμένεται να γίνεται σε μερικούς μήνες. Ωστόσο έχει παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο και κινδυνεύει να τεθεί σε «αυτοδίκαιη αργία».

Σε «αυτοδίκαιη αργία» έχουν μπει: Εκπαιδευτικός, από το Λύκειο Πελοπίου Ηλείας, επειδή μηνύθηκε από κάποιον με τον οποίο είχε οικονομικές διαφορές. Δασκάλα αποσπασμένη στο νομό Χαλκιδικής, για υπόθεση που αφορά καθαρά προσωπικό της θέμα. Εργαζόμενος στο Δήμο Ελληνικού που συμμετείχε το 2007 σε κινητοποίηση του δήμου και κατοίκων, ρίχνοντας τα κάγκελα της εταιρείας που έφραζαν τμήμα της παραλίας και η οποία για χρόνια εκμεταλλευόταν παράνομα την πλαζ του Αγίου Κοσμά. Η εταιρεία κατέθεσε πλήθος μηνύσεων, μεταξύ των οποίων και στο συγκεκριμένο εργαζόμενο, ο οποίος όμως δεν ενημερώθηκε ποτέ για τις δίκες και καταδικάστηκε ερήμην. Η υπόθεση πήγε στον Αρειο Πάγο, εκδικάστηκε στις αρχές Φλεβάρη και αναμένεται η απόφαση (ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί την επανάληψη της δίκης λόγω κακοδικίας).

Πολλαπλοί στόχοι

Με το νέο πειθαρχικό κώδικα, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου εξυπηρετούν άμεσους στόχους, αλλά και στόχους μακρόπνοης διάρκειας.

Πρώτον, είναι φανερό ότι ο πειθαρχικός κώδικας θα χρησιμοποιηθεί για να υλοποιηθεί ο στόχος των χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο.

Δεύτερον, υπηρετεί τη μείωση των κρατικών δαπανών μέσω της μείωσης του προσωπικού λόγω απολύσεων αλλά και των αποδοχών για όσο διαρκεί η αυτοδίκαιη αργία.

Τρίτον, δημιουργεί συνθήκες ανάπτυξης του χαφιεδισμού, αφού ο κάθε «θιγόμενος» πολίτης μπορεί να «καρφώσει» για τους δικούς του οποιουσδήποτε λόγους τον δημόσιο υπάλληλο.

Τέταρτον, αποτελεί εργαλείο τρομοκράτησης και υποταγής των εργαζομένων, αφού όποιος αντιστέκεται στις κυβερνητικές εντολές που υλοποιούν τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς διώκεται.

Πέμπτον, η ίδια βιομηχανία διώξεων στη βάση που πειθαρχικού κώδικα λειτουργεί «παραδειγματικά» για την κοινωνία, για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, γενικεύοντας το κλίμα κρατικής τρομοκρατίας.

ΒΟΥΛΗ
«Προκαταβολή» για τις κουτσουρεμένες συντάξεις

Νομοσχέδιο με ρυθμίσεις συνταξιοδοτικές, δημοσιονομικές και διοικητικές του υπουργείου Οικονομικών συζητείται στη Βουλή, ενώ ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται να υπάρχει προκαταβολή ποσοστού της σύνταξης στους δημόσιους υπάλληλους και η αξιοποίηση των αδρανών τραπεζικών λογαριασμών.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι πίσω από τις όποιες κορόνες της κυβέρνησης για τον ευεργετικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου κρύβεται η βαθύτατη αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης που συνεχίζει τις πολιτικές των προηγούμενων χρόνων ενάντια στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Τόνισε ότι η διάταξη για την προκαταβολή μέρους της σύνταξης δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο συνταξιούχος θα λαμβάνει ούτε λίγο ούτε πολύ το 50% του βασικού μισθού ως σύνταξη. Ζήτησε τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών που τρέχουν τα θέματα των διαδικασιών των συντάξεων και όχι τις πειθαρχικές ποινές σε υπαλλήλους των υποστελεχωμένων υπηρεσιών και κατήγγειλε ότι με το νομοσχέδιο με το πρόσχημα της εξίσωσης μειώνονται οι συντάξεις των καλλιτεχνών στο ύψος των 720 ευρώ.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας είπε ότι οι αδρανείς καταθέσεις θα αξιοποιούνται από το δημόσιο μετά την παραγραφή των δικαιωμάτων του καταθέτη ή των νομίμων κληρονόμων του, μετά την πάροδο εικοσαετίας.

Παρεμβαίνοντας ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι παρακολουθούμε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να ωραιοποιήσουν την κατάσταση και πρόσθεσε ότι σε αυτήν την προσπάθεια τη διευκολύνει η αδιέξοδη και άσφαιρη κριτική που κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση δεν είναι καλός διαχειριστής.

«Το πρόβλημα δεν είναι ζήτημα καλύτερου διαχειριστή. Και τι να κάνει αυτός ο καλύτερος διαχειριστής; Ποιος θα διαπραγματευθεί καλύτερα; Πού; Μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και με δοσμένη τη στρατηγική επιλογή, την οποία δεν αμφισβητείτε, λόγω ακριβώς των στρατηγικών συμφωνιών για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ν. Καραθανασόπουλος.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις ποινικοποίησης των αγώνων

Αποκαλυπτική η διαδικασία της δίκης των δύο στελεχών του ΠΑΜΕ

«Η απόφαση που πάρθηκε αλλά και η όλη διαδικασία που τηρήθηκε μέχρι να φτάσει στο ακροατήριο η υπόθεση, είναι αποκαλυπτική. Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ο χαρακτήρας της Δικαιοσύνης, ο σαφής προσανατολισμός στην ποινικοποίηση της δράσης του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος».

Τα παραπάνω υπογραμμίζει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, με αφορμή τη δίκη δύο εργαζομένων, στελεχών του ΠΑΜΕ (ο πρόεδρος του ΕΚΖ, το μέλος της διοίκησης του ΕΚΖ και αναπληρωτής γγ του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων), την περασμένη Παρασκευή στο μονομελές πλημμελειοδικείο Ζακύνθου με τις κατηγορίες της «συκοφαντικής δυσφήμισης» και «διατάραξης οικιακής ειρήνης», επειδή το Μάη του 2010 μοίρασαν ανακοινώσεις στο ξενοδοχείο «Louis Zante Beach».

«Συγκεκριμένα -σημειώνεται- ενώ σύμφωνα με τους αστικούς νόμους για να φτάσουν στο ακροατήριο αυτές οι δύο κατηγορίες χρειαζόταν απαραιτήτως να έχει υποβληθεί μήνυση, παρότι αυτή δεν υπήρχε και δεν κατατέθηκε ποτέ, η διαδικασία της δίκης προχώρησε κανονικά...!

Το φυσιολογικό λοιπόν και "νομικά ορθό" θα ήταν έστω και την τελευταία στιγμή, το δικαστήριο να κηρύξει απαράδεκτη τη δίωξη που άσκησε η εισαγγελία. Η απόφαση που τελικά πάρθηκε ήταν για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης να κηρυχθεί απαράδεκτη η δίωξη. Για το αδίκημα της διατάραξης οικιακής ειρήνης, αν και έπρεπε να γίνει το ίδιο, αποφασίστηκε να παύσει προσωρινά η δίωξη με τον όρο να μην τελεστεί το επόμενο διάστημα νέο παρόμοιο αδίκημα. Θέλουν να διασφαλίσουν την ασυλία των εργοδοτών από την «ενοχλητική» δράση του ταξικού κινήματος, θέλουν να τρομοκρατήσουν τους πρωτοπόρους συνδικαλιστές. Ολα τα παραπάνω έγιναν με προκλητικό τρόπο, χωρίς να δοθεί η δυνατότητα ούτε στο δικηγόρο ούτε σ' αυτούς που κατηγορούνταν να πάρουν το λόγο».

Οι μεθοδεύσεις αυτές, σημειώνει το ΕΚΖ, ώθησαν δικαιολογημένα το Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου, να κηρύξει αποχή, την Τρίτη, 23 και Τετάρτη 24 του Απρίλη και ταυτόχρονη καταγγελία του γεγονότος.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν αυτή τη συντονισμένη τακτική ποινικοποίησης των αγώνων, που είναι πλήρως εναρμονισμένη με το "νόμος και τάξη" της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.

Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία δίωξης. Θυμίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη πάνω από 25 διώξεις εργαζομένων συνδικαλιστών».

ΛΟΓΙΣΤΕΣ - ΠΑΣΕΒΕ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Κινητοποίηση με αιχμή την υπογραφή ΣΣΕ

Συγκέντρωση και πορεία στα γραφεία του ΣΕΒ και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα λογιστές, σπουδαστές, η Επιτροπή Αγώνα Λογιστών ελεύθερων επαγγελματιών της ΠΑΣΕΒΕ και η Επιτροπή εργαζομένων στο υπουργείο Οικονομικών του ΠΑΜΕ. Αίτημα αιχμής ήταν η υπογραφή αξιοπρεπούς Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους λογιστές και ελεγκτές.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας Λογιστών και στη συνέχεια πορεύτηκαν από τη Σταδίου έως τα γραφεία του ΣΕΒ. Παρά την ενημέρωση και το αίτημα για συνάντηση, τα γραφεία του ΣΕΒ ήταν κλειστά. Και από αυτό το γεγονός, όπως κατήγγειλαν οι συγκεντρωμένοι, επιβεβαιώνεται η άρνηση των εργοδοτών για υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, αφού στόχο έχουν τη διεύρυνση των ατομικών συμβάσεων.

Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές θυροκόλλησαν το υπόμνημά τους στην πόρτα των γραφείων του ΣΕΒ, με το αίτημα για την υπογραφή ΣΣΕ. Ακολούθησε πορεία στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων πραγματοποίησε παρέμβαση στη διοίκηση, καταθέτοντας το πλαίσιο αιτημάτων τους. Η παρέμβαση έγινε την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση της διοίκησης με βουλευτές - εκπροσώπους των κομμάτων, για να τους ενημερώσει για τις προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές στο επάγγελμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ