ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγωνιστικό κάλεσμα για την Πρωτομαγιά

Η ΠΑΣΥ καταγγέλλει την αντιλαϊκή πολιτική και καλεί τους αγρότες στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ

Στα πολλά και φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες εξαιτίας της ΚΑΠ της ΕΕ και της επίθεσης που δέχονται από την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκαν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στη Λάρισα. Υπογραμμίζοντας ότι η φτωχή αγροτιά μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα χρειάζεται να δώσουν κι άλλους πολλούς αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής κάλεσαν τους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις πόλεις την Τετάρτη 1 Μάη.

Αναφερόμενοι στη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2014 - 2020, σημείωσαν ότι δίνει συντριπτικό χτύπημα στη φτωχή και μεσαία αγροτιά. Αποτελεί - τόνισαν - το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια λίγων αγροτών και καπιταλιστών επιχειρηματιών κι αυτός ο δρόμος περνάει μέσα από το ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων φτωχών αγροτών, που θα έχει νέες δραματικές συνέπειες στην ένταση της διατροφικής εξάρτησης της χώρας μας, στην αύξηση της ανεργίας, στη φτώχεια και εξαθλίωση αγροτών και κτηνοτρόφων.

Και υπογράμμισαν: Η βαρβαρότητα και η άγρια εκμετάλλευση των εργατών γης, των σύγχρονων κολίγων, όπως εκφράζεται στη Μανωλάδα, είναι το προμήνυμα για το ποιο μέλλον επιφυλάσσουν στους φτωχούς αγρότες που θα ξεκληριστούν εξαιτίας της εφαρμογής της ΚΑΠ της ΕΕ και της πολιτικής των ελληνικών κυβερνήσεων.

Επισημαίνοντας ότι η θέση των αγροτών χειροτερεύει καθημερινά, ανέφεραν ότι σε χιλιάδες φτωχούς αγρότες, ουσιαστικά, δεν παραχωρούνται πλέον καλλιεργητικά δάνεια για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και να παράγουν κι όπου δίνονται κάποια μικρά δάνεια που δεν καλύπτουν τις ανάγκες, το επιτόκιο είναι αυξημένο.

Ιδιαίτερες αναφορές έκαναν:

-- Στη φορολόγηση της γης που προωθεί η συγκυβέρνηση, που είναι ένα ακόμα χαράτσι μετά από τη φορολόγηση των σπιτιών των αγροτών μέσω της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι χρειάζεται, με αποφασιστικότητα, το αγροτικό κίνημα, όπως εκφράζεται από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις αγωνιστικές Ομοσπονδίες, να αντισταθεί και να ματαιώσει αυτές τις προθέσεις.

-- Στην εκτροπή του Αχελώου, ζητώντας την ολοκλήρωση του έργου και σημειώνοντας ότι έχουν σοβαρές ευθύνες, διαχρονικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επί χρόνια υπόσχονταν για ψηφοθηρικούς λόγους την εκτροπή, αλλά δεν το έκαναν. Κατήγγειλαν, δε, για μια ακόμη φορά, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει κηρύξει αδυσώπητο πόλεμο στο έργο του Αχελώου και έφτασε ως το σημείο να απαιτεί να γκρεμιστούν τα έργα που έχουν ήδη γίνει. Η διαφωνία του - είπαν - πηγάζει από το γεγονός ότι συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ, τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις των καλλιεργειών, που όμως δε δίνουν απάντηση στο πιεστικό ερώτημα τι να καλλιεργήσουν οι αγρότες ώστε να έχουν εισόδημα επιβίωσης.

-- Στις ζημιές που έχουν προκληθεί σε αγροτικές καλλιέργειες από αντίξοες καιρικές συνθήκες, ζητώντας άμεσες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και θυμίζοντας ότι η ΠΑΣΥ έχει καταγγείλει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που μόνο παίρνει από τις τσέπες των αγροτών χωρίς να αποζημιώνει.

Καταλήγοντας τόνισαν: Η συγχρονισμένη επίθεση στη ζωή και στο εισόδημα αγροτών και κτηνοτρόφων μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την οργάνωση και την κοινή πάλη τους με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, τη νεολαία και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Μόνο μια τέτοια Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να βάλει φρένο και στην πορεία να ανατρέψει τη βαρβαρότητα που ζούμε. Να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας, που θα αξιοποιεί μέσω του κεντρικού σχεδιασμού και του παραγωγικού συνεταιρισμού της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς τις τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της Ελλάδας, θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας και θα παράγει πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία δημιουργώντας παράλληλα θέσεις εργασίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε πορεία ρήξης με την ΕΕ και την ΚΑΠ και όταν τα βασικά μέσα παραγωγής και η γη γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία.

ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΚΑΠΝΙΚΑ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
Κόντρες «επίσημων» και «λαθραίων» για τα κέρδη

Εκστρατεία «ενημέρωσης» από τα μονοπώλια. Στο 13,4% η «παράνομη διακίνηση»

Τη «πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο» θέλουν τα μονοπώλια της καπνοβιομηχανίας, που εμφανίζονται τώρα να αγωνιούν για το φαινόμενο διακίνησης αφορολόγητων τσιγάρων και για τις επιπτώσεις της στην «απώλεια» φορολογικών εσόδων. Εκστρατεία «ενημέρωσης των καταναλωτών» διενεργείται από την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος», θυγατρική εταιρεία του μονοπωλίου «Philip Morris», η οποία και προχώρησε σε ειδική έρευνα για τη διάσταση που παίρνει το φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, είναι φαινόμενο απόλυτα συνδεδεμένο με την οικονομική αδυναμία των λαϊκών στρωμάτων ταυτόχρονα με την απογείωση της συντελούμενης φοροληστείας από τη πλευρά του κράτους, με την απογείωση και των ειδικών φόρων κατανάλωσης. Ταυτόχρονα και παράλληλα οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπαγγελματίες που σχετίζονται με τη διακίνηση καπνικών προϊόντων (ψιλικατζίδικα κ.ά.) χτυπιούνται ανελέητα από τη λεγόμενη «απελευθέρωση» μέσα από την οποία ισχυρές επιχειρήσεις και αλυσίδες καταστημάτων (σούπερ μάρκετ κ.ά.) έχουν τη δυνατότητα πώλησης τσιγάρων, συγκεντρώνοντας την πίτα και τους διακινούμενους τζίρους. Αλλά και από την «άλλη πλευρά» το τεράστιο μέγεθος της λαθραίας διακίνησης και οι αποσπώμενοι τζίροι αποκαλύπτουν αυτούς που «κρύβονται» πίσω από τα κυκλώματα παραγωγής και εμπορίας, οι οποίοι επίσης είναι ισχυροί μεγαλοεπιχειρηματίες, με δυνατότητα να παίζουν στα ίσα τους «επίσημους» ανταγωνιστές τους.

H έρευνα διενεργήθηκε από την KPMG για λογαριασμό της «Παπαστράτος» και εμφανίζει τα παρακάτω:

-- Τα «παράνομα τσιγάρα» στην Ελλάδα το 2012 έχουν αποσπάσει 13,4% της κατανάλωσης από 10,1% το 2011 και 2,2% το 2008, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.

-- Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια αφορολόγητα τσιγάρα καταναλώθηκαν στην Ελλάδα το 2012, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με το 2011 και 330% σε σχέση με το 2008.

-- Στην ΕΕ, το 2012 καταναλώθηκαν 65,5 δισ. λαθραία τσιγάρα, μέγεθος που ξεπερνά τις νόμιμες αγορές της Γαλλίας και της Πορτογαλίας μαζί. Κύριες πηγές προέλευσης, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι Πολωνία, Λευκορωσία, Ουκρανία και Ρωσία, ενώ οι απώλειες φορολογικών εσόδων για τα κράτη μέλη της ΕΕ «εκτιμώνται» σε 12,5 δισ. ευρώ.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα κέρδη να είναι καλά...

Σχιστολιθικό φυσικό αέριο... ορέγεται η κυβέρνηση για λογαριασμό των ενεργειακών πολυεθνικών, με αποτέλεσμα να τοποθετείται θετικά στη «διερεύνηση των δυνατοτήτων» για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των «ενεργοβόρων βιομηχανιών» στην Ευρώπη. Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης έγινε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μ. Παπαγεωργίου στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στο Δουβλίνο το περασμένο διήμερο. Η μέθοδος απόσπασης φυσικού αερίου από τα κατάλληλα σχιστολιθικά πετρώματα έφερε ανατροπές τα τελευταία χρόνια στην τιμολόγηση του αερίου και στους σχεδιασμούς των ενεργειακών δρόμων, μετά την ανακάλυψη και εφαρμογή μιας πολύ πιο φθηνής διαδικασίας. Μόνο που η συγκεκριμένη μέθοδος επιβαρύνει το περιβάλλον. Ωστόσο, επειδή τα κέρδη είναι πολλά, ΗΠΑ και Κίνα διευρύνουν τις εκμεταλλεύσεις τους, ενώ η Ευρώπη θέλει κι αυτή το μερίδιό της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση -σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ- «επεσήμανε τους περιοριστικούς παράγοντες που υφίστανται στην Ευρώπη, τόσο γεωλογικά, όσο και προς την εδαφική δραστηριότητα και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς». Αλλά μέχρι εκεί. Στη συνέχεια ο υφυπουργός ΠΕΚΑ προέτρεψε για τη... διερεύνηση και ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τα προκαταρκτικά ευρήματα σχιστολιθικού αερίου στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφορικά με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου μείωσης των ρύπων έως το 2030, αυτό που έχει μια σημασία, εκτός της επισήμανσης ότι τα κράτη - μέλη πρέπει να συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους, είναι η θέση ότι μια μονομερής αύξηση του ευρωπαϊκού στόχου περιορισμού του αερίου του θερμοκηπίου θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των ενεργοβόρων βιομηχανιών της Ευρώπης.

ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - ΕΣΤΕ
Δάνεια φρούδων ελπίδων

Επιμένουν οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ να καλλιεργούν ψεύτικες ελπίδες στους εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, για λύσεις και επιβίωση στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής. Οι επικεφαλής των δύο οργανώσεων, μαζί με την ΕΣΤΕ (Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδας), παρουσίασαν χτες την κοινή πρότασή τους για τη δημιουργία μιας «αναπτυξιακής» τράπεζας για τους «μικρομεσαίους», τη στιγμή που η ΕΕ και η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο σαφή τρόπο ότι η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών επιχειρήσεων, πρέπει να κλείσουν.

Στην συνέντευξη Τύπου ειπώθηκε ότι προβλήματα χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων υπήρχαν και πριν την κρίση, καθώς ήταν άνισος ο «ανταγωνισμός» για χρηματοδότηση με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, ενώ υπήρχε γενικότερα θέμα προσανατολισμού των χρηματοδοτήσεων. Οι φορείς προτείνουν να προχωρήσει στους επόμενους μήνες η δημιουργία της νέας τράπεζας που θα βασίζεται στις δομές των 13 συνεταιριστικών τραπεζών, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είναι προσανατολισμένες προς τις «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις. Βεβαίως, αυτό που χρειάζονται είναι μόνο... κεφάλαια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ