ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2009
Σελ. /32
Τράβα το δρόμο σου άφοβα

Τόσο καιρό μας πρήξανε με την κρίση. Ωσπου χτες ανακοίνωσαν ότι είναι στο κατώφλι ακόμα. Και άρα τώρα, λέει, πρέπει να επιταχυνθούν τα μέτρα για την αντιμετώπισή της. Κι όταν αυτοί λένε μέτρα εννοούν πάντα και πολύ συγκεκριμένα: ακόμα πιο φτηνοί εργάτες.

Η κυβέρνηση, λένε, δεν θέλει, και γι αυτό θα επιβληθούν τα μέτρα από την ΕΕ. Κολοκύθια τούμπανα. Η κυβέρνηση είναι συνεταιρισμένη στην ΕΕ και άρα είναι το ίδιο μ' αυτήν. Απλά κάθε φορά ανάλογα με το ποιον θέλουν να δουλέψουν, πλασάρουν και διαφορετικό υπεύθυνο. Κλασική κολοκυθιά.

Τι πρέπει να κρατήσεις; Το ένα και μοναδικό: Οι καπιταλιστές θέλουν να πληρώσεις εσύ μια κρίση που είναι ολοδικιά τους. Δεν χρειάζεται να μπεις σε καμιά άλλη συζήτηση. Αρκετά! Δοκίμασες στο πετσί σου όλων των ειδών τους διαλόγους. Αρκετά! Μόλις χτες ανακοίνωσαν νέο χάρισμα ασφαλιστικών εισφορών στους καπιταλιστές. Και θάρθουν μετά να σου πουν να πληρώσεις τα ελλείμματα. Πάρε σκούπα και πάρε σβάρνα όποιον τολμάει να σου ζητά να πληρώσεις έστω κι ένα σεντς.

Και μπορείς να τους τιμωρήσεις, μαζί με τους αγώνες, εκλογές έχεις μπροστά. Κάντο εκεί. Η ψήφος είναι όπλο. Δείξ' τους ότι ξέρεις να μετράς. Κι ότι αποφάσισες να ενισχύσεις εκείνους που όχι μόνο δεν σου είπαν ότι θα φας με χρυσά κουτάλια στην ΕΕ, αλλά από την πρώτη στιγμή προειδοποίησαν: ΕΕ σημαίνει ένωση καπιταλιστών για το τσάκισμα των εργατών. Εχεις πια αρκετή εμπειρία για να γνωρίζεις ποιους φοβάται ο καπιταλιστής.

Ομως, για νάμαστε καθαροί, αυταπάτες περί του μέχρι πού μπορούνε να πάνε τα πράγματα μόνο με τις εκλογές, δεν επιτρέπονται πια, γι' αυτό κράτα και μια γάτα. Στην προκειμένη περίπτωση τα μέτωπα είναι όλα ανοιχτά εδώ και τώρα. Παράδειγμα; Φοιτητικές εκλογές. Να μια ευκαιρία για όλα τα παιδιά που τους λένε πως το μέλλον τους είναι ένα «stage» να απαντήσουν άμεσα. Αλλο παράδειγμα; Την άλλη βδομάδα έχουμε Πρωτομαγιά. Μια μέρα που έχει όλα τα φόντα για να απλωθούν σε κάθε γωνιά της χώρας οι διαδηλώσεις. Ηδη ο σχεδιασμός των ταξικών σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για την Αθήνα, δείχνει πως τέτοια μέτρα παίρνονται. Κι έτσι πρέπει να γίνει παντού.

Πάμε γι' άλλα: Η ατμομηχανή λέει έχει πρόβλημα. Ωραία, να κολλήσει εντελώς και να μην ξεκολλήσει ποτέ. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να ανησυχούν οι εργάτες όταν οι καπιταλιστές έχουν πρόβλημα. Ισα ίσα τ' αντίθετο πρέπει να συμβαίνει. Να τους δίνεις μια να πάνε παρακάτω.

Κι άσε τον κάθε Σανιδά και Δένδια να ψάχνουν για υποκινητές. Οσοι πιο πολλοί οι υποκινητές στο δρόμο, τόσο καλύτερα.

Ασχετο: Ενας τύπος στην «Αυγή», από κείνους που τους πέταξαν απ' το σκάφος το '91, γιατί ήθελαν να το κουρσέψουν, είχε το θράσος χτες να απευθυνθεί στα μέλη του ΚΚΕ ρωτώντας ως πότε θα σιωπούν. Δίκιο έχει. Ως πότε δεν θα απαντάμε στο συνάφι του από φόβο μην καταντήσουμε σαν τα μούτρα του; Ως πότε θα νομίζουν ότι επειδή για κάτι τέτοιους σαν του λόγου του, «τον αράπη και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς», θα τους αφήνουμε στην μπάντα αν και κάπηλοι του παρελθόντος, για να ανανεώνουν το άλλοθι των επιλογών τους;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΜΙΑ ΥΠΑΚΟΗ

ΣΤΟ ΚΑΤΩΦΛΙ: «Η ανάγκη για άμεση προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ώστε να απελευθερωθούν οι υγιείς επιχειρηματικές - επενδυτικές δυνάμεις και η ελληνική οικονομία να αποκτήσει μια δυναμική (...) η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο κατώφλι μιας βαθιάς ύφεσης η οποία θα έχει διάρκεια έως και το 2010 (...) επείγει λοιπόν η εφαρμογή ενός πολυετούς και συγκεκριμένου σχεδίου ριζικής αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας (...) οι μεταρρυθμίσεις φαίνεται ότι θα προωθηθούν μετά από πιέσεις της ΕΕ» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΚΟΛΛΗΣΕ Η ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ: «Σημαντικότατη συρρίκνωση κατά 6% θα εμφανίσει το τρέχον έτος η οικονομία της Γερμανίας ενώ θα παραμείνει σε ύφεση και το 2010 (...) οι εξαγωγές θα περιοριστούν δραστικώς εφέτος κατά 22,6% (...) η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα του κόσμου» (...) «τώρα όλοι ξέρουν! Η παγκόσμια οικονομία έχει εξασθενήσει βαρύτατα και οι εθνικές οικονομίες αρκετών χωρών είναι εκτεθειμένες σε μύριους κινδύνους (...) τώρα οι κυβερνήσεις πρέπει να ρίξουν πρόσθετα πακέτα δημοσιονομικών μέτρων (...) και να μην εξαρτούν τη δική τους επιβίωση απο τους Αμερικανούς καταναλωτές» (το θέμα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ: «Την τέταρτη κατά σειρά ρύθμιση οφειλών εργοδοτών και επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ από τις εκλογές του 2005 προχώρησε χθες η κυβέρνηση» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

ΟΛΟΙ ΥΠΟΚΙΝΗΤΕΣ: «Βαριές καμπάνες για τους υποκινητές επεισοδίων και όσους συλλαμβάνονται να βιαιοπραγούν φορώντας κουκούλα προβλέπει το νομοσχέδιο (...) με τις νέες "ιδιώνυμες" ρυθμίσεις, το αδίκημα της διατάραξης της κοινής ειρήνης μετατρέπεται από πλημμέλημα σε κακούργημα (...) η δρακόντια νομοθετική πρόβλεψη αναμένεται να οδηγήσει σε αυθαίρετες συλλήψεις και ποινικοποίηση των δημοσίων συγκεντρώσεων καθώς μπορεί να θεωρηθεί υποκινητής και ένας διαδηλωτής που θα φωνάξει ένα σύνθημα το οποίο θα εκληφθεί ως υβριστικό» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΦΤΗΝΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ χωρίς καμιά στήριξη στους ανέργους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3,2 δισ. ΕΥΡΩ για τη στήριξη 1.333.650 ατόμων

Η ΧΩΡΑ: Ασπίδα για 1.333.000 εργαζόμενους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Κονδύλι 3,2 δισ. ευρώ για 235.796 νέες θέσεις

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Συμφωνία με Κομισιόν για μέτρα και αλλαγές

Η ΑΥΓΗ: Επιδόματα ανεργίας στους... εργοδότες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Το άγνωστο σενάριο για εκλογές τον Σεπτέμβριο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ερεβος, σε δίνη σκανδαλολογίας η πολιτική ζωή

ΤΑ ΝΕΑ: Σανιδώνει η ΝΔ για κουκούλωμα σκανδάλων

ΕΘΝΟΣ: ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΙ και με ΣΑΝΙΔΑ σωτηρίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εισαγγελέας πολιτευόμενος

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΜΕ ΠΑΤΡΙΟΤ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Οι Ταλιμπάν απειλούν το Πακιστάν

Ο ΛΟΓΟΣ: ΘΡΙΛΕΡ με το Βατοπέδι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΚΑΝΔΑΛΑ - ΒΟΜΒΑ ΓΙΑ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Η «δικαίωση της επιτυχίας»

«Η ηθική ιδεολογία του καπιταλισμού έχει γίνει συντρίμμια και κανείς πια δεν θα μπορέσει να ξαναμαζέψει τα κομμάτια της. Για πολλά χρόνια, αυτή η ιδεολογία επέμενε: "Ο καπιταλισμός ανταμείβει την εργατικότητα, το ρίσκο και τους νεωτερισμούς. Είναι η δικαίωση της επιτυχίας. Οσοι είναι πλούσιοι αξίζουν να είναι και όσοι δεν είναι πάλι αξίζουν να μην είναι, γιατί είναι τεμπέληδες και αποτυχημένοι". Σήμερα βλέπουμε μπροστά μας την έκπτωση αυτής της ιδεολογίας.

Η ωμή πραγματικότητα

Ανθρωποι που εργάστηκαν μόνο δυο - τρία χρόνια απέκτησαν περιουσία που φτάνει να θρέψει άλλες τρεις γενιές κι άνθρωποι που εργάστηκαν τρεις γενιές δεν μπορούν να θρέψουν ούτε μια. Ανθρωποι αποτυχημένοι αμείφθηκαν με αστρονομικά ποσά κι άνθρωποι εργατικοί καλούνται να πληρώσουν την αποτυχία τους. Ανθρωποι που δεν είναι πλούσιοι καλούνται να εγγυηθούν την περιουσία εκείνων που είναι, ανεξάρτητα αν αυτοί αποδείχτηκαν επιτυχημένοι ή αποτυχημένοι στο έργο τους. "Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο οικονομικής εκμετάλλευσης χωρίς ιδεολογία", γράφει στο γαλλικό περιοδικό "Μαριάν" ο πολιτικός (και γιατρός) Ελί Αριέ. "Η αριστοκρατία φρόντιζε να κρύβει τα προνόμιά της πίσω από το θεϊκό δίκαιο και η αποικιοκρατία πίσω από τις εκπολιτιστικές ιεραποστολές. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία, η καπιταλιστική εκμετάλλευση λέει ωμά πως "τα πράγματα είναι έτσι επειδή έτσι μας βολεύουν κι επειδή δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα"».

Το ιστορικά αναγκαίο σπρώξιμο

Τίποτα..; (...) Πράγματι, νιώθουμε σαν να ζούμε σε μια επαναστατική κατάσταση, αλλά χωρίς επανάσταση. Οι μόνοι που δεν νιώθουν έτσι είναι οι καπιταλιστές (...) δεν θέλουμε να φανούμε με όλα αυτά πως υποστηρίζουμε τη θεωρία της αυτόματης πτώσης. Για να πέσει κάτι, πρέπει κάτι να το σπρώξει. Το κεφάλαιο είναι κρίσεις και μέσα από κρίσεις επιβιώνει εδώ και χρόνια. Το μόνο για το οποίο είμαστε βέβαιοι, μαζί με τον φιλόσοφο Βάλτερ Μπένγιαμιν, είναι πως "ο καπιταλισμός δεν θα πεθάνει από φυσικό θάνατο"».

(τα αποσπάσματα από τη στήλη «Δρόμοι» του Ρ. Βρανά στα ΝΕΑ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ