ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
Σελ. /24
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
«Σήμα κινδύνου» για την άσχημη κατάσταση της πυροπροστασίας

Σε εκδήλωση στην Καισαριανή παρουσιάστηκαν οι θέσεις για την αντιπυρική προστασία στην Αττική

Ο Γ. Πρωτούλης
Ο Γ. Πρωτούλης
Την ανάγκη για τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση και διεκδίκηση στο μέτωπο της πυροπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης ανέδειξε η χτεσινή εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με θέμα τις θέσεις της για την αντιπυρική προστασία στην Αττική, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Καισαριανής. Κι αυτό γιατί, όπως αναδείχθηκε από τις ομιλίες, παραμένουν οι τεράστιες και εγκληματικές ελλείψεις με ευθύνη κυβέρνησης και Περιφέρειας (ΣΥΡΙΖΑ), κι ενώ ακόμα είναι νωπές οι μνήμες από την τραγωδία στο Μάτι.

Η χτεσινή εκδήλωση ήταν ένα ακόμα «σήμα κινδύνου» που εκπέμπει το ΚΚΕ, καλώντας το λαό από τη μία να είναι σε ετοιμότητα και από την άλλη να κάνει κριτήριο ψήφου του την πολύ άσχημη κατάσταση στην πυροπροστασία, στην πρόληψη και αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε μια βδομάδα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, μίλησαν οι Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο Μιχάλης Μιχαήλ, ανθυποπυραγός ε.α., υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Παναγιώτης Δρίτσας, πύραρχος ε.α. και εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΕΑΠΣ). Την εκδήλωση συντόνισε ο Θύμιος Τσούνας, ανθυποπύραγος ε.α. και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ο Ηλ. Σταμέλος
Ο Ηλ. Σταμέλος
Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Ηλιούπολης, Βαγγέλης Γείτονας, υποψήφιος δήμαρχος Βύρωνα, Αννα Βασιλάκη και Κώστας Παπασωτηρίου, υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ, περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και εκ νέου υποψήφιος, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Καισαριανής Γιώργος Σοφιανόπουλος και πολλοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την Καισαριανή και άλλες πόλεις.

Επικίνδυνη η κατάσταση και φέτος λόγω των τεράστιων ελλείψεων

Ο Γιάννης Πρωτούλης ανέδειξε τη διαχρονική έγνοια του ΚΚΕ για αυτά τα ζητήματα, που δεν περιορίζεται στην προεκλογική περίοδο. Οπως είπε, «και για αυτήν την αντιπυρική περίοδο που ξεκινά, έχουμε την εγκληματική γύμνια του κρατικού μηχανισμού στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων».

Θύμισε τις προειδοποιήσεις του Κόμματος τον Μάη του 2018 για την πολύ άσχημη κατάσταση στην αντιπυρική προστασία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση τότε καθησύχαζε το λαό ότι «όλα ήταν έτοιμα και ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτε».

Ο Μ. Μιχαήλ
Ο Μ. Μιχαήλ
Υπογράμμισε ότι φέτος «διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη και βαράμε ξανά καμπάνα! Ο φετινός βροχερός χειμώνας που συνεχίζεται και την άνοιξη μέχρι και στις μέρες μας, "έθρεψε" για τα καλά τη βλάστηση, όπως πέρσι, στις δασικές περιοχές. Η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων και μέτρων φύλαξης στα δασικά οικοσυστήματα επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο δάσος της Στροφυλιάς στην Ηλεία, σε ένα νομό που συγκαταλέγεται στις πλέον πυρόπληκτες περιοχές και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι πιο αυξημένα τα μέτρα φύλαξης και πρόληψης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας, παρά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη σύσταση νέου φορέα αντιμετώπισης καταστροφών και τη χρηματοδότησή του με 500 εκατομμύρια ευρώ.

Λόγια δηλαδή για να ξεχαστεί η καταστροφή και να πάμε παρακάτω περιμένοντας την επόμενη. Τον προηγούμενο μήνα, όμως, στην έδρα του ΝΑΤΟ βραβεύτηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, από την Μερκελ, τον Τραμπ».

Παράλληλα, ο Γ. Πρωτούλης ανέδειξε, μέσα από στοιχεία του προϋπολογισμού, τις μεγάλες ελλείψεις του μηχανισμού πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε μόνιμο προσωπικό, υποδομές, μηχανολογικό και ατομικό εξοπλισμό.

Ο Π. Δρίτσας
Ο Π. Δρίτσας
Στάθηκε ιδιαίτερα στις βαριές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζοντας ανάμεσα σε άλλα στην υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, στην πολιτική της ΕΕ, με τη λογική «κόστους - οφέλους», στην ιδιωτικοποίηση τομέων πυροπροστασίας κ.λπ.

Τέλος, ανέλυσε τις θέσεις του ΚΚΕ, όπως μεταξύ άλλων για την οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης, που πρέπει να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης για καμία εμπλοκή των ιδιωτών, για ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό με καθορισμένους ρόλους για το Πυροσβεστικό Σώμα και τις άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα. Για να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων με σταθερές εργασιακές σχέσεις και να μονιμοποιηθούν οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας και οι εποχικοί για την πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα και τη Δασική Υπηρεσία.

Ο Γ. Πρωτούλης κατέληξε λέγοντας: «Την επομένη των δημοτικών, περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών όλα τα προβλήματα θα είναι εδώ. Ο λαός μας μπορεί να έχει στο πλάι του περισσότερους εκλεγμένους με το ΚΚΕ, περισσότερους ανυποχώρητους αγωνιστές για την προστασία των λαϊκών οικογενειών, των λαϊκών περιουσιών, των δασών, της φυσικής μας κληρονομιάς.


Στις ερχόμενες εκλογές ψηφίζουμε αταλάντευτα ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, τους συνδυασμούς της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε δήμο και Περιφέρεια για να περάσουμε στην αντεπίθεση».

«Εύφλεκτη ύλη» τα επιχειρηματικά συμφέροντα

Ο Ηλίας Σταμέλος αναφέρθηκε ειδικά στον ορεινό όγκο του Υμηττού, στους πρόποδες του οποίου είναι και η Καισαριανή, αναδεικνύοντας ότι οι κυβερνητικές πολιτικές των τραγικών ελλείψεων δασοπροστασίας εκφράζονται και στο συγκεκριμένο οικοσύστημα. Υπογράμμισε ότι η «πιο εύφλεκτη ύλη» είναι τα οικονομικά συμφέροντα, αφού ένα κομμάτι του Υμηττού «έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες κάτω από τον μανδύα της Φιλοδασικής Ενωσης Αθηνών, όπου φιγουράρουν γνωστοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και η οποία το αξιοποιεί και με το αζημίωτο».

Στάθηκε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους δήμους και τις εθελοντικές ομάδες, δηλαδή «καθηκόντων που δεν τους αναλογούν και δεν έχουν τα μέσα για να τα στηρίξουν, γιατί οι περικοπές στην Τοπική Διοίκηση είναι τεράστιες τα τελευταία χρόνια». Προειδοποίησε ότι η «κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη από την πολιτική της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση τομέων των δασών με την πολιτική του αποχαρακτηρισμού της γης».

Μίλησε για τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την προστασία του Υμηττού, όπως τη δημιουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη μεγάλη προσφορά της «Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής» που δημιουργήθηκε το 1985, με βασικό της χαρακτηριστικό την «εθελοντική στράτευση», σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις ευθύνες του κρατικού μηχανισμού και ότι δεν έχει σχέση με την πολιτική του αστικού κράτους, που φορτώνει σε «εθελοντές» δήθεν «κοινωνικό έργο».

Αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σημείωσε: «Παλεύουμε να μετατραπεί σε κρατική περιουσία η ιδιοκτησία που υπάρχει στον Υμηττό. Να είμαστε σε ετοιμότητα για την επέκταση των ιδιωτικών οδικών δικτύων στον Υμηττό και τη χάραξη νέων αυτοκινητόδρομων που θα καταστρέψουν το ενιαίο του οικοσυστήματος και θα μειώσουν τη δασοκάλυψη. (...)

Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για έργα που είναι αναγκαία από τις μελέτες αντιπυρικής προστασίας: Συντήρηση δασικών δρόμων, μέσων πυρόσβεσης, εξοπλισμός των δήμων και των εθελοντικών ομάδων, προκειμένου να μπορούν να συμβάλουν στα μέτρα πρόληψης όλο το χρόνο αλλά και σε περίπτωση πυρκαγιάς...».

Στρατηγική όλων των κυβερνήσεων η «αποδόμηση» της πυροπροστασίας

Ο Μ. Μιχαήλ ανέδειξε την επικίνδυνη πολιτική που εφαρμόζεται στην πυρασφάλεια και δασοπροστασία και από τη σημερινή κυβέρνηση, όσο και από τις προηγούμενες, από το 1998 ήδη που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Ο Μ. Μιχαήλ σημείωσε ακόμα ότι ενώ το ελληνικό κράτος δίνει το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ, για το Πυροσβεστικό Σώμα δίνει 18 εκατομμύρια, που μόνο τα 3.800.000 είναι για λειτουργικές ανάγκες, τα υπόλοιπα είναι για μισθοδοσία και εισφορές των υπαλλήλων.

Ανέφερε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της άρχουσας τάξης «είναι η ιδιωτικοποίηση, η οποία επετεύχθη με τη μερική ιδιωτικοποίηση των μέσων αεροπυρόσβεσης, η εμπορευματοποίηση που ήταν στόχος επετεύχθη με το να "ενοικιάζουν" σήμερα 700 πυροσβέστες στη "Fraport" και στη "Χόχτιφ". Το επόμενο στάδιο είναι η ανταποδοτικότητα, αφού έχουν προβλέψει και με νόμο να ιδρύονται εθελοντικές δημοτικές πυροσβεστικές υπηρεσίες με ευθύνη των δήμων, με εθελοντές και 2 - 3 μόνιμους πυροσβέστες». Ανέδειξε ότι η «συνέχεια» προβλέπει την κατάργηση πυροσβεστικών υπηρεσιών, τη μετατόπιση αρμοδιοτήτων πυρασφάλειας στην Τοπική Διοίκηση κ.λπ., σχέδια στα οποία μόνο το ΚΚΕ έχει αντισταθεί. Οπως εξήγησε, «αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που βλέπετε τι γίνεται. Το μοντέλο Καλιφόρνια. Παρότι πληρώνουν καίγονται...».

Ο Παναγιώτης Δρίτσας σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Αρχίζει, λοιπόν, μια νέα αντιπυρική περίοδος, που έχει ως χαρακτηριστική την περσινή τραγική χρονιά, ένα Πυροσβεστικό Σώμα μουδιασμένο και ανέτοιμο να αντεπεξέλθει με επιτυχία σε ένα σκηνικό μεγάλων δασικών πυρκαγιών παράλληλων ή διαδοχικών, που γειτνιάζουν σε περιοχές με αυθαίρετη δόμηση και πολεοδομικές ανεπάρκειες. Από την άλλη μεριά έχουμε μια κυβέρνηση που, παρά τις υποσχέσεις της μετά τις φονικές πυρκαγιές πέρσι, συνεχίζει στην ίδια ρότα, όπως οι προκάτοχοί της, με εμφανείς αδυναμίες να στήσει έναν κρατικό μηχανισμό ικανό στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση έκτακτων και επικίνδυνων καταστάσεων».

Αφού ανέδειξε τις ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος και τις ευθύνες κυβέρνησης, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, κατέληξε σημειώνοντας: «Απαιτείται ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης, όπου πρόληψη και καταστολή δασικών πυρκαγιών και γενικότερα η διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων να γίνεται με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και όχι να χαρίζονται στη δράση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που αποκλειστικό σκοπό έχει το κέρδος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ