ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ
Βυθίζονται τα οικονομικά της επιχείρησης ελέω «απελευθέρωσης»

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Την ώρα που οι εγχώριοι ιδιωτικοί ενεργειακοί όμιλοι παρουσιάζουν ολοένα και μεγαλύτερη κερδοφορία κάθε χρόνο, η ΔΕΗ βυθίζεται στα χρέη, προετοιμάζοντας έτσι τις νέες αυξήσεις στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα κληθούν να πληρώσουν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα αργά ή γρήγορα. Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2018, που έδωσε στη δημοσιότητα η επιχείρηση, καταγράφουν ζημιές ύψους 542 εκατ. ευρώ, ποσό που αντικειμενικά και παρά τα όσα ισχυρίζονται η διοίκηση της εταιρείας και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης και κατά συνέπεια για το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, ακόμη και για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού.

Πτώση εμφάνισε και ο συνολικός τζίρος της επιχείρησης, ο οποίος το 2018 μειώθηκε κατά 201,8 εκατ. ευρώ ή 4,1% σε σχέση με το 2017, εξαιτίας της μείωσης των πωλήσεων ρεύματος, συνολικής αξίας 335,4 εκατ. ή 7,3% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, κυρίως ως αποτέλεσμα της απώλειας πελατών αλλά και μείωσης της εγχώριας ζήτησης.

Την ίδια ώρα όμως που η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος από εγχώριους καταναλωτές εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,2% συνολικά, η συνολική ζήτηση, στην οποία περιλαμβάνεται και η ηλεκτρική ενέργεια για εξαγωγές, αυξήθηκε το 2018 κατά 2,2%, ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 75,2%. Η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές με τις οποίες προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα από την ΔΕΗ οι ιδιώτες πάροχοι μέσω των δημοπρασιών τύπου «ΝΟΜΕ». Ετσι, το ρεύμα που παράγει η ΔΕΗ με χαμηλό κόστος από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά, αντί να το διαθέτει στα λαϊκά στρώματα σε χαμηλές τιμές, το παραχωρεί σε τιμές ακόμη πιο χαμηλές από το κόστος της, στους ιδιώτες, για να το εξαγάγουν εκείνοι σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές που το αγόρασαν.

Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση καλείται να πληρώνει το κόστος εκπομπών ρύπων, ελέω «περιβαλλοντικών όρων» που θέτει η ΕΕ, για να ανοίξει νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας στο κεφάλαιο, στέλνοντας βέβαια το λογαριασμό στα λαϊκά στρώματα. Ετσι, η δαπάνη της επιχείρησης για τα δικαιώματα ρύπων αυξήθηκε το 2018 σε 279,5 εκατ. ευρώ, από 141,6 εκατ. ευρώ το 2017, αφού αντίστοιχα αυξήθηκε η μέση τιμή δικαιωμάτων εκπομπών από 5,71 ευρώ/τόνο σε 11,93 ευρώ/τόνο. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι συνέπειες από την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως, αφού η ΔΕΗ είχε προχωρήσει σε προαγορές δικαιωμάτων με χαμηλότερες τιμές.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι ενώ το μέσο μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά προμήθειας στο σύνολο της χώρας μειώθηκε περαιτέρω την προηγούμενη χρονιά σε 81,9%, έναντι 86,7% το 2017, το μερίδιό της στην υψηλή τάση, δηλαδή στη βιομηχανία, όχι μόνο παρέμεινε σταθερό, αλλά αυξήθηκε έστω και λίγο, στο 97,6% το 2018 από 97,3% το 2017.

Από τα παραπάνω προκύπτει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτοί που έχουν ωφεληθεί από την πολιτική της «απελευθέρωσης», είναι οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος που αγοράζουν φτηνά και πουλάνε στο εξωτερικό πανάκριβα και οι μεγαλοβιομήχανοι που αγοράζουν και οι ίδιοι σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για διαφορετικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ίδιου μονοπωλιακού ομίλου. Τα λαϊκά στρώματα είναι αυτά που στο τέλος πληρώνουν το «μάρμαρο» της «απελευθέρωσης», για τα οποία ένα βασικό αγαθό, το ηλεκτρικό ρεύμα, τείνει να γίνει είδος πολυτελείας, με εκατοντάδες χιλιάδες μεταξύ αυτών να διατηρούν οφειλές στη ΔΕΗ και να απειλούνται ανά πάσα στιγμή με αποκοπές ρεύματος ή και να βρίσκονται ήδη δίχως ρεύμα.

Κουρνιαχτός και χτες για τις απαράδεκτες δηλώσεις Πολάκη

Με νέες δηλώσεις τροφοδότησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ τον ψευτοκαβγά που ξέσπασε με αφορμή τις απαράδεκτες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, ο οποίος επιτέθηκε στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ και ΑμεΑ Στ. Κυμπουρόπουλο για τη χρήση ευνοϊκών διατάξεων του νόμου προκειμένου να διοριστεί στο ΕΣΥ.

Κατά του Π. Πολάκη εκφράστηκαν εκ νέου χτες αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά τους Ν. Φίλη, Γ. Μπαλάφα, και ο υπουργός Υγείας Ανδ. Ξανθός χαρακτήρισε «αχρείαστη» τη δήλωσή του, όπως και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, ο βουλευτής Χρ. Σιμορέλης κ.ά., ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανακοίνωσε την παραπομπή του Π. Πολάκη, που είναι γιατρός, στο Πειθαρχικό. Από την πλευρά της ΝΔ, ο πρόεδρός της, Κυρ. Μητσοτάκης, υποδαύλισε τη σχετική συζήτηση λέγοντας ότι «δεν νομίζω ότι υπάρχει Ελληνας σήμερα ο οποίος να μην αντιλαμβάνεται ότι Πολάκης ίσον Τσίπρας και Τσίπρας ίσον Πολάκης».

Ο κουρνιαχτός που σήκωσαν συνέχισε να κρύβει τη σύμπλευση των δύο κομμάτων στην πολιτική που κατακρεουργεί τα δικαιώματα όλων σε Υγεία, Περίθαλψη, Πρόνοια, πολύ περισσότερο των ΑμεΑ.

Στο θέμα αναφέρθηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο ρ/σ «News 24/7» (βλέπε σελ. 6-7), σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η τοποθέτηση του κ. Πολάκη είναι απόλυτα καταδικαστέα, χωρίς περιστροφές, χωρίς ήξεις - αφήξεις. Είναι ταυτόχρονα και ανήθικη, θα πρόσθετα. Παράλληλα, το ίδιο καταδικαστέα και αήθης είναι και η στάση του κ. Τσίπρα, ο οποίος κάλυψε με απαράδεκτα επιχειρήματα - τρόπος του λέγειν δηλαδή επιχειρήματα - και πρακτική τον υπουργό του», σημειώνοντας ότι «είναι διαφορετικό πράγμα να κάνεις κριτική στον κ. Κυμπουρόπουλο, πολιτική κριτική για τις θέσεις του, για τις θέσεις του κόμματός του, της ΝΔ, όπως και να κάνεις κριτική για άλλον άνθρωπο που μπορεί να είναι ΑμεΑ ή όχι, να μιλάς για τις πολιτικές του θέσεις είτε είναι στον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος είτε σε όποιο άλλο κόμμα. Εδώ, για παράδειγμα, το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα γι' αυτά τα ζητήματα. Εμείς λέμε ότι με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αυτήν τη στιγμή χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες ζουν με την αγωνία αν θα περισώσουν αυτό το πενιχρό επίδομα, τη σύνταξη αναπηρίας, απ' το σφαγείο των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας», ενώ αναφέρθηκε στην τεράστια ανεργία των ικανών προς εργασία βαριά ανάπηρων, στην κατάσταση στα ειδικά σχολεία κ.ο.κ.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την πρόταση Μητσοτάκη και την απάντηση του Τσίπρα στην πρόταση δυσπιστίας, σημείωσε ότι «είναι το γνωστό παιχνίδι, αντί να μπει το ζήτημα και η αντιπαράθεση στην ουσία (...) αλλά και να αναδειχθεί το πολιτικό πρόβλημα που αφορά συνολικά τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για την κατάσταση των οποίων ευθύνονται και η σημερινή κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Νέα αποχώρηση με «καρφιά» για τον αρχηγό

Με επιστολή που δημοσιοποίησε χτες, ο νυν ευρωβουλευτής της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Γ. Επιτήδειος, δήλωσε την αποχώρησή του από το μόρφωμα και «παραπέμποντας» στον αρχηγό Ν. Μιχαλολιάκο αναφέρει ότι «το όνομά μου δεν περιλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές διότι, όπως ενημερώθηκα τηλεφωνικά από τον Αρχηγό, μετά από δική μου πρωτοβουλία, λίγες ημέρες πριν ανακοινωθούν τα ονόματα των πρώτων υποψηφίων, η κάθοδός μου δημιουργεί πρόβλημα στην εκλογή παλαιών κομματικών στελεχών... Οσον αφορά τη μία και μόνο θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν υπήρξε τέτοια συμφωνία. Εάν υπήρχε, θα την σεβόμουν. Επίσης, δεν υπήρξε προσωπική συνάντηση με αντικείμενο την υποψηφιότητά μου ή μη (...)». Κάνει ακόμα λόγο για γεγονότα στο παρασκήνιο που τον προσέβαλαν και για πολιτικό χώρο «όπου δεν εκτιμώνται το έργο και η προσφορά μου, αλλά άλλα πράγματα».

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τον δεύτερο ευρωβουλευτή του ναζιστικού μορφώματος που φεύγει, αφού και ο Ελ. Συναδινός έχει ήδη παραιτηθεί και έχει συστήσει δικό του κομματικό φορέα. Παραμένει προς το παρόν μόνο ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Λάμπρος Φουντούλης, που αποκλείστηκε και αυτός από τη λίστα των ευρωεκλογών για να καταστεί εφικτή η εκλογή του υπόδικου χρυσαυγίτη βουλευτή Πειραιά Ι. Λαγού.

Να σημειωθεί ότι σε σχετική συνέντευξή του ο πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Ελ. Συναδινός μίλησε για «μαύρα λεφτά» στα ταμεία της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, καθώς και για ηθική και οικονομική εκμετάλλευση του θανάτου του Γ. Φουντούλη από τον Μιχαλολιάκο, όπως και για την «απόλυτη οικογενειοκρατία» με τους διορισμούς στενών συγγενών της φαμίλιας Μιχαλολιάκου. Μάλιστα, εξήγησε τον διορισμό Λαγού ως υποψήφιου ευρωβουλευτή ως μεθόδευση απόδρασής του από τη χώρα, προκειμένου ο υπόδικος ναζιστής βουλευτής να υπερβεί τους σχετικούς τεθέντες περιοριστικούς όρους.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Στο «Δρόμο του Μεταξιού» με οδηγό τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Στο Πεκίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλο, προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας του «Δρόμου του Μεταξιού» (25-27/4/2019), της γνωστής πρωτοβουλίας της Κίνας, με σκοπό ανάμεσα σε άλλα τη διείσδυση στην Ευρώπη και στις αγορές της. Ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Φόρουμ αύριο Παρασκευή, καθώς και την επόμενη μέρα στη Στρογγυλή Τράπεζα των ηγετών με θέμα την «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Κατά τα λοιπά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Πεκίνο περιλαμβάνει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, καθώς και με τον Γουάνγκ Γιάνγκ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ. Επίσης, θα υπογραφεί το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται σε Ενέργεια, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, μεταποίηση, έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας ευνοεί μόνο τα μονοπώλια

Σε ανακοίνωσή του για τις ζημιές της ΔΕΗ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«ΔΕΗ: Ενα ακόμα αποτέλεσμα της "απελευθέρωσης".

Οι τεράστιες ζημιές της ΔΕΗ παράλληλα με το πανάκριβο ρεύμα που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, είναι το τίμημα της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, η άλλη πλευρά του νομίσματος των αμύθητων κερδών των υπόλοιπων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.

Οι δημοπρασίες Ενέργειας και η υποχρεωτική μεταφορά πελατών της ΔΕΗ στους εναλλακτικούς παρόχους, που προώθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία διετία, ακολουθώντας πιστά την πολιτική της "απελευθέρωσης" των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι η τελική αιτία των τεράστιων απωλειών της ΔΕΗ, που εξαναγκάζεται να πουλά φθηνό ρεύμα, για να το πουλούν πολύ ακριβότερα στους λαϊκούς καταναλωτές οι "εναλλακτικοί πάροχοι".

Τώρα, η κακή εικόνα της ΔΕΗ θα αξιοποιηθεί για να προχωρήσουν τα σχέδια διάσπασής της, αλλά και για να εξαπολυθεί ένα "πογκρόμ" κατά των λαϊκών στρωμάτων που δεν μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Η εξέλιξη αποκαλύπτει πως η "απελευθερωμένη" αγορά Ενέργειας ευνοεί μόνο τα μονοπώλια που επενδύουν, σε βάρος των λαϊκών καταναλωτών και των εργαζομένων στον κλάδο».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ