ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Απογειώνει την κοροϊδία και τις ψεύτικες προσδοκίες

Eurokinissi

Την απογείωση της κοροϊδίας, μετά από την απογείωση της φοροληστείας προς τον λαό και το τσεκούρι σε κάθε λογής δαπάνες για τις ανάγκες του, που κατέγραψαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σηματοδοτεί ο κουρνιαχτός που προσπαθεί από χτες να σηκώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας τα θηριώδη πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, τα οποία ξανά τις προάλλες δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει πλάι στα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, ως τάχα βάση για τη «σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών της μνημονιακής περιόδου προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η χτεσινή κυβερνητική παράσταση περιελάμβανε σύσκεψη για τα ζητήματα αυτά, του Αλ. Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γ. Χουλιαράκη, με τις κυβερνητικές πηγές να λένε αμέσως μετά ότι η τελική εκτίμηση για τον «διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο» αλλά και οι οριστικές αποφάσεις αναφορικά με την ...«αποκατάσταση αδικιών» προδιαγράφονται για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο τραπέζι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, βρίσκεται το ζήτημα της «ρύθμισης των οφειλών» από επαγγελματίες προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, προκειμένου τα λαϊκά στρώματα να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι και να «προσέλθουν στο γκισέ», αφού, όπως καταγράφεται και στα σχετικά στοιχεία, τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταποκριθούν στα βάρη του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και της φοροληστείας, που βέβαια παραμένουν σε πλήρη ισχύ.

Παράλληλα, και σε μια αποθέωση της λογικής τού «δέκα σου παίρνω, ένα σου δίνω», όσο και της αναδιανομής της φτώχειας που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως... κοινωνική πολιτική, οι κυβερνητικές διαρροές έλεγαν ξανά χτες ότι σχεδιάζονται τα παρακάτω:

-- Η λεγόμενη μείωση του αρχικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς και συνταξιούχος από το 22% στο 20%. Δεν έλεγαν βέβαια ότι το «αντίμετρο», αν τελικά εφαρμοστεί, θα έρθει να κουμπώσει με την προνομοθετημένη κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου.

Ετσι, στην περίπτωση μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με εισόδημα 8.500 ευρώ - αφορολόγητο μέχρι φέτος - από το 2020 με συντελεστή 22% θα επιβάλλεται φόρος ύψους 620 ευρώ το χρόνο. «Εναλλακτικά», στην περίπτωση που εφαρμοστεί το «αντίμετρο» που διαφημίζει η κυβέρνηση με μείωση του συντελεστή από 22% στο 20%, η επιβάρυνση στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα φτάνει στα 450 ευρώ.

-- Λόγος γίνεται ακόμα για κάποιες μειώσεις στο ΦΠΑ, ενδεχομένως με μετατάξεις εμπορευμάτων από τον υψηλό συντελεστή (24%) στο 13%.

Θυμίζουμε ότι το 2016 η κυβέρνηση προχώρησε στην αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ (24% από 23%) και μάλιστα σε συνδυασμό με τις μετατάξεις εμπορευμάτων μαζικής κατανάλωσης στον υψηλό συντελεστή, καθώς και σε μια σειρά από ανατιμήσεις σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

-- Στο κάλπικο παιχνίδι «παίζουν» και οι «διορθωτικές κινήσεις» στα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των προσεχών «αξιολογήσεων» θα εξεταστεί το ζήτημα της αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών, που με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

-- Τέλος, ο εμπαιγμός έχει και συνέχεια, με την πρόταση για επαναφορά της έκπτωσης φόρου 1,5% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τυχόν επιπλέον οφειλής που βεβαιώνεται στα εκκαθαριστικά της Εφορίας. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη έκπτωση ίσχυε μέχρι το 2015, για να καταργηθεί στη συνέχεια και να επανέλθει τώρα με τη μορφή του λεγόμενου «αντίμετρου».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμάμε τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού

Σε εκδήλωση στην Καισαριανή στις 2 Μάη παρουσιάζεται η ολοκληρωμένη έκδοση της ΚΕ «Επεσαν για τη Ζωή»

Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ «Επεσαν για τη Ζωή» θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη 2 Μάη, στις 19.00, στο δημαρχείο της Καισαριανής, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η εκδήλωση έχει τίτλο «Τιμάμε τους 200 κομμουνιστές της Πρωτομαγιάς του 1944 και τους χιλιάδες που έπεσαν για το δίκιο του λαού». Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Για την έκδοση θα μιλήσουν ο Φάνης Παρρής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Τάκης Ψημμένος, μαχητής του ΔΣΕ και υπεύθυνος της πολύτομης έκδοσης.

Η κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη» τις επόμενες μέρες

Κανονικά θα κυκλοφορήσει ο «Ριζοσπάστης» αύριο Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο 27-28/4. Οπου κι αν βρεθούμε αυτές τις μέρες των γιορτών, να αναζητήσουμε τον «Ριζοσπάστη», που ειδικά το Σαββατοκύριακο θα κυκλοφορήσει με πλούσια ύλη για την Πρωτομαγιά και τις εκλογές.

Την ερχόμενη βδομάδα:

  • Ο «Ριζοσπάστης» θα κυκλοφορήσει την Τρίτη 30/4, παραμονή της Πρωτομαγιάς και των συγκεντρώσεων που οργανώνουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα σε όλη τη χώρα, με κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
  • Λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στον Τύπο στην απεργία της Πρωτομαγιάς, την Τρίτη 30/4, ο «Ριζοσπάστης» δεν θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη 1η Μάη.
  • Θα κυκλοφορήσει ξανά την Πέμπτη 2 Μάη, με ρεπορτάζ από τις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις των συνδικάτων.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στα Τρίκαλα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Τρικάλων, την Παρασκευή 3 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ Ρίζος Μαρούδας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές και ο υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων Γιώργος Καΐκης.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Μυτιλήνη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΚΟ Λέσβου, το Σάββατο 4 Μάη στις 8 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς. Θα χαιρετίσουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές Μιχάλης Σοφικίτης και Σεμίνα Διγενή, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Σταύρος Τάσσος, η υποψήφια δήμαρχος Λέσβου, Νίκη Τσιριγώτη, και ο υποψήφιος δήμαρχος Δυτ. Λέσβου, Γιάννης Συκάς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org