ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Εξω οι φασίστες από τα Γιαννιτσά
  • Δεύτερη επίθεση σε μαθήτρια, μέλος της ΚΝΕ, μέσα σε λίγες μέρες
  • Ανακοίνωση από το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιαννιτσά
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στα Γιαννιτσά
Απάντηση στους φασίστες εμπνευστές και εκτελεστές της νέας θρασύδειλης επίθεσης σε εκλεγμένη μαθήτρια πενταμελούς, μέλος της ΚΝΕ, στα Γιαννιτσά, δόθηκε χτες το απόγευμα με μαχητική πικετοφορία - εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε στον πεζόδρομο των Γιαννιτσών. Με συνθήματα «Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές, κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές», «Είστε η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», διαδήλωσαν μαχητικά, ενώ νέα απάντηση θα δοθεί μέσα από το Μαθητικό Φεστιβάλ που θα γίνει στα Γιαννιτσά την Κυριακή 5 Μάη στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία του Αη Γιώργη.

Η 16χρονη μαθήτρια της Α' Λυκείου βρέθηκε για δεύτερη φορά στο στόχαστρο των φασιστοειδών, που της επιτέθηκαν με κουκούλες και γάντια για να μην αναγνωριστούν. Την πρώτη φορά, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, την απείλησαν ότι θα τη σκοτώσουν αν την ξαναδούν με υλικά της ΚΝΕ να κάνει εξόρμηση. Τη δεύτερη φορά, το βράδυ της Τρίτης, τη χτύπησαν στα πόδια και στην κοιλιά, επαναλαμβάνοντας τις απειλές τους.

Τη θρασύδειλη, εγκληματική επίθεση των φασιστοειδών καταδικάζει με ψήφισμά της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους μαθητές που αγωνίζονται. Καλεί όλους τους μαθητές και όλα τα μαθητικά συμβούλια να την καταδικάσουν και σημειώνει: «Φάγανε τα μούτρα τους για άλλη μια φορά! Οι μαθητές καιρό τώρα τους έχουμε γυρίσει την πλάτη. Τους έχουμε μάθει πια! Πουλάνε νταηλίκι και μαγκιά σε προσφυγόπουλα, σε μετανάστες, σε αγωνιστές μαθητές, ενώ την ίδια ώρα κάνουν τις κότες και βαράνε προσοχή μπροστά στα αφεντικά.

Είναι αυτοί που τόσο καιρό δεν έβγαλαν τσιμουδιά για τα δεκάδες προβλήματα που έχουν τα σχολεία μας και για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το εξεταστικό».

Τα μέλη της ΚΝΕ δεν τρομοκρατούνται

Το Συμβούλιο Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει: «Τους ξεκαθαρίζουμε ότι τα μέλη της ΚΝΕ, οι μαθητές που αγωνίζονται, όχι μόνο δεν τρομοκρατούνται αλλά τέτοιες ενέργειες πετυχαίνουν το αντίθετο: Να τους πεισμώσουν και να δυναμώσουν τη δράση των Οργανώσεων, των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η πρωτοπόρα δράση των μελών της ΚΝΕ, που αγκαλιάζεται από όλο και περισσότερους νέους στα Γιαννιτσά, η πρόσφατη εκδήλωση της ΚΝΕ με δεκάδες μαθητές, η παρέμβαση των κομμουνιστών μαθητών στα μαθητικά συμβούλια, αποτελούν καρφί στο μάτι των φασιστών και αυτών που τους καλύπτουν.

Τους ενοχλεί ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ σταθερά αποκαλύπτουν:

-- Το εθνικιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο των φασιστικών και εθνικιστικών ομάδων της περιοχής, με το οποίο αθωώνουν τις ευθύνες των πραγματικών υπαίτιων των προβλημάτων μας, των αφεντικών, των κυβερνήσεων, της ΕΕ.

-- Τις θέσεις αυτών των κομμάτων και των ομάδων που είναι υπέρ των μεγάλων αφεντικών, που αθωώνουν το ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή και της ΕΕ.

-- Τον εγκληματικό, ναζιστικό χαρακτήρα της φασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Το ξέπλυμά τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τις προτάσεις για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, την καθυστέρηση της δίκης της Χρυσής Αυγής, την παραχώρηση χώρων σε διάφορους δήμους που διοικούν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ. (...)

Η νεολαία των Γιαννιτσών και της Κεντρικής Μακεδονίας γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο αυτών των φασιστικών ομάδων. Χτυπούν και επιτίθενται μεμονωμένα σε αγωνιστές μαθητές και εργάτες, ενώ στα αφεντικά κάθονται σούζα. (...)

Θα απομονωθούν αποφασιστικά από τον ίδιο το λαό και τη νεολαία, από τα μαθητικά συμβούλια και τους φοιτητικούς συλλόγους, από γονείς και καθηγητές. Δεν θα μπορούν να σταθούν ούτε στα Γιαννιτσά ούτε αλλού. Θα πάρουν την καλύτερη απάντηση και στην κάλπη, με πολλές μαθητικές - νεανικές ψήφους στο ΚΚΕ και γκρέμισμα της Χρυσής Αυγής από την 3η θέση».


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Εμείς αυτό το νομοσχέδιο το έχουμε καταψηφίσει»

Με το σύνθημα «Θέλουμε σχολείο να μορφώνει, κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί σας νόμοι», η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας αναφέρεται στην ψήφιση, προχτές, του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για το Λύκειο και την εισαγωγή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δηλώνοντας πως «εμείς οι μαθητές αυτό το νομοσχέδιο και αυτό το σχολείο τα έχουμε καταψηφίσει».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Μεγάλη Τρίτη ψήφισε τελικά το νομοσχέδιο που κάνει χειρότερο το σχολείο μας, με περισσότερη ύλη, περισσότερες εξετάσεις, λιγότερες επιλογές και λιγότερη γνώση. Είναι αδίστακτοι!

Ξέρουμε πολύ καλά πως αυτό το έκαναν γιατί δεν τους καίγεται καρφί για εμάς και τις οικογένειές μας, για το τι ζόρια τραβάμε στην προσπάθειά μας να μορφωθούμε ολόπλευρα, να περάσουμε στη σχολή που επιδιώκουμε. Και τι να περιμέναμε, άλλωστε, από έναν υπουργό Παιδείας που είναι φιλαράκι με τους μεγαλοφροντιστηριάρχες και τους ιδιοκτήτες πανάκριβων κολεγίων.

Ξέρουμε, επίσης, πολύ καλά πως αυτό το νομοσχέδιο πέρασε γιατί η σημερινή κυβέρνηση και οι προηγούμενες βρίσκουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ψηφίζουν τέτοια νομοσχέδια, όπως και άλλα, για παράδειγμα τα μνημόνια, μέτρα που κόβουν τους μισθούς των γονιών μας, τις συντάξεις των παππούδων μας.

Ξεχνάνε, όμως, πως δεν έχουν την πλειοψηφία των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, που βρεθήκαμε όλη τη χρονιά απέναντί τους.

Ο αγώνας που δώσαμε ήταν και είναι δίκαιος, γιατί δίκαια είναι τα συνθήματά μας: Δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους. Σχολείο να μορφώνει - όχι να εξοντώνει.

Ο αγώνας που δώσαμε οι μαθητές, και φέτος, σαν μια γροθιά, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά: Εκατοντάδες καταλήψεις. Πάνω από 20.000 μαθητές στο δρόμο. Εκατοντάδες πορείες, κινητοποιήσεις. Πανό, συνθήματα, γκράφιτι. Συναυλίες. Νέες Συντονιστικές Επιτροπές σε πόλεις και γειτονιές της Αθήνας. Αυτά ήταν που καθυστέρησαν έναν ολόκληρο χρόνο ένα προαποφασισμένο από καιρό νομοσχέδιο. Που ανάγκασαν την κυβέρνηση να το σκεφτεί ξανά και ξανά και να το φέρει τελικά σαν τον κλέφτη μέσα στη νύχτα, όπως έχει κάνει και σε άλλα νομοσχέδια...

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Γαβρόγλου αυτά κάνουν πως δεν τα βλέπουν, εμείς ξέρουμε καλά πως αυτή είναι η δύναμή μας. Δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουμε ακόμα περισσότεροι οι μαθητές που συζητάμε, κινητοποιούμαστε, διεκδικούμε μέσα από τα μαθητικά μας συμβούλια το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει».


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να εξασφαλιστούν τα δικαιώματα αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών

Τα δικαιώματα των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών ιδιαίτερα αναφορικά με τις άδειες που δικαιούνται, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, στην οποία περιγράφουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση αναπληρώτριας στη Θεσσαλονίκη που νόσησε σοβαρά.

Αναλυτικά, στο κείμενο της Ερώτησης σημειώνεται:

«Είναι τεράστια η ανισότητα μεταξύ των δικαιωμάτων μόνιμων και των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών.

Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί δικαιούνται μόνο 15 μέρες αναρρωτική άδεια και αντιμετωπίζονται ως έχοντες μηδενική υπηρεσία, ενώ στην πραγματικότητα έχουν προϋπηρεσία πολλών ετών.

Το περιστατικό που ήρθε στην επικαιρότητα, μετά από επιστολή αναπληρώτριας που υπηρετεί σε σχολείο της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, είναι χαρακτηριστικό.

Στην περίπτωσή της αποτυπώνεται με τραγικό τρόπο η ανάλγητη αντιεκπαιδευτική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προκατόχων της, που αφαιρεί εκτός από μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα, ακόμα και το στοιχειώδες δικαίωμα ενός εργαζόμενου να αρρωστήσει!

Η συγκεκριμένη εκπαιδευτικός, έχοντας νοσήσει από καρκίνο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και σε πολύμηνες χημειοθεραπείες. Γι' αυτόν το λόγο υποχρεώθηκε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, καθώς η αναρρωτική άδεια που δικαιούνταν ήταν ελάχιστη σε σχέση με τη σοβαρότητα της πάθησης. Η συγκεκριμένη αναπληρώτρια δεν είχε άδεια ούτε καν τις μέρες που υποβαλλόταν σε θεραπεία! Εργαζόταν κανονικά, ενώ, αν ήταν μόνιμη, θα δικαιούνταν μακροχρόνια άδεια!

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από χρήματα έχασε και περίπου δύο μήνες προϋπηρεσία, γεγονός καθοριστικό στην περίπτωση μόνιμων διορισμών στην Εκπαίδευση που εξαγγέλθηκαν, αν και όταν γίνουν.

Η νομοθεσία στο θέμα των αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, γενικότερα, αλλά ειδικά για δυσίατες ασθένειες, υποχρεώνει αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν πραγματική υπηρεσία πολλών χρόνων, σε άδεια άνευ αποδοχών ακόμα και για σοβαρά θέματα υγείας.

Πρόκειται για μια προκλητική πολιτική που αντιμετωπίζει τους αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας.

Για τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, πρόκειται για πραγματική πρόκληση και κατάφωρη αδικία και απαιτούμε να διορθωθεί άμεσα. Κάθε εργαζόμενος δικαιούται να ζει αξιοπρεπώς, να μπορεί να ονειρεύεται, να σχεδιάζει τον οικογενειακό προγραμματισμό του, να προσφέρει το καλύτερο στα παιδιά του, να έχει την περίθαλψη που του αξίζει».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Παιδείας σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να εξασφαλιστούν πλήρη ασφαλιστικά, εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι και ειδικότερα δικαίωμα σε αναρρωτική άδεια με καθεστώς ίδιο με αυτό των μονίμων, με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.
  • Να αναγνωριστεί ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας η άδεια άνευ αποδοχών που η εργαζόμενη αναγκάστηκε να πάρει για να πολεμήσει και να θεραπευτεί από τον καρκίνο, καθώς και σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις.
  • Να αποδοθούν όλες οι αποδοχές και τα ένσημα ως περίοδος κανονικής άδειας στην συγκεκριμένη εκπαιδευτικό.
  • Να υπάρχει νομοθετική ρύθμιση άμεσης μετακίνησης των αναπληρωτών κοντά στον τόπο κατοικίας τους, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ