ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΙΓΝΙΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής

Ψηφίζεται σήμερα, με διαδικασίες εξπρές από την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη. Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιδεικνύει στο κεφάλαιο την αποφασιστικότητά της να «πιάσει» βασικούς του στόχους, όπως είναι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που άλλωστε αποτελεί στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξασφάλιση νέων κερδοφόρων πεδίων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, η οποία ξεκίνησε χτες, κυβέρνηση, ΝΔ και λοιπά αστικά κόμματα, βαφτίζοντας και σε αυτήν την περίπτωση τους στόχους των μονοπωλιακών ομίλων «εθνικούς», ανταγωνίστηκαν στην υπεράσπιση της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ εν μέσω αντιπαραθέσεων «έβαλαν κάτω» τα μοντέλα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ που ο καθένας έχει επιλέξει, για να δουν ποιο υπηρετεί καλύτερα τους στόχους του κεφαλαίου. Ενδεικτικός του περιεχομένου της αντιπαράθεσης αυτής ήταν ο «καβγάς» ανάμεσα στον υπουργό Ενέργειας Γ. Σταθάκη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Γ. Δένδια, σχετικά με το «γράφημα του δείκτη της αξίας μετοχών» της ΔΕΗ, ποια ήταν η αξία των μετοχών όταν η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προωθούσε τους δικούς της σχεδιασμούς για τη «μικρή ΔΕΗ» και ποια είναι τώρα με τα όσα προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που «δείχνει και την εμπιστοσύνη των επενδυτών».

Ενώ τόσο ο Γ. Σταθάκης, όσο και ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Καματερός δεν παρέλειψαν να αναπαράγουν και τον κυβερνητικό εμπαιγμό ότι η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών εργοστασίων της ΔΕΗ ήταν «αναγκαία» και η «καλύτερη λύση» προκειμένου να αποφύγει η Ελλάδα τις συνέπειες από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που επέβαλε «την πρόσβαση ιδιωτών στη ΔΕΗ», και ότι τάχα δεν θα πληγούν τα λαϊκά νοικοκυριά και «κατοχυρώνονται ισχυρά τα εργασιακά δικαιώματα».

Η δε ναζιστική Χρυσή Αυγή κατήγγειλε την κυβέρνηση, όχι βέβαια για τους στόχους του νομοσχεδίου αλλά για το ...«εξευτελιστικό τίμημα».

Σχεδιασμός και για τις λαϊκές ανάγκες και για τα κέρδη δεν υπάρχει

Στη χτεσινή συζήτηση, μόνο από το ΚΚΕ αναδείχθηκε ότι πρόκειται, όπως είπε ο ειδικός του αγορητής Σάκης Βαρδαλής, «για υλοποίηση ενός προμελετημένου εγκλήματος», με δραματικές επιπτώσεις σε βάρος των εργαζομένων της ΔΕΗ, συνολικά των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, που θα κληθούν να πληρώσουν με νέες θυσίες σε εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ανάγκες, με την επέκταση της ενεργειακής φτώχειας, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Σ. Βαρδαλής επισήμανε ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ στο ακέραιο, με στόχο να εξασφαλίσει κερδοφόρα διέξοδο σε συσσωρευμένα κεφάλαια και ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον γι' αυτά», τονίζοντας ότι «η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συρρίκνωση της ΔΕΗ, χωρίς να διαμορφώσετε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να δράσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταφορά και διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Και μιλάμε», πρόσθεσε, «για έναν τομέα που βρίσκεται στον πυρήνα των ανταγωνισμών ισχυρών δυνάμεων, μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, τόσο εγχώριων όσο και ξένων, ευρωπαϊκών, αμερικανικών και άλλων, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των μονοπωλιακών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο την προσπάθεια ελέγχου των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς Ενέργειας». Και ακριβώς «το νομοσχέδιο υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης, για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα σε αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, που μόνο δεινά για τους λαούς μπορούν να φέρουν».

Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, σημείωσε: «Προσπαθείτε να πείσετε το λαό ποια ιδιωτικοποίηση είναι καλύτερη, δείχνοντας αυτήν τη πολιτική ως μονόδρομο», όταν σε κάθε περίπτωση αυτοί που θα πληρώσουν και πάλι ακριβά το ρεύμα θα είναι οι λαϊκές οικογένειες, ενώ θα επιδεινωθούν παραπέρα οι όροι δουλειάς για τους εργαζόμενους στον κλάδο, με μόνους ευνοημένους τους επενδυτές και τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, με τη μείωση των τιμολογίων τους.

Ανέδειξε πόσο ακριβά έχουν πληρώσει συνολικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά την πολιτική της «απελευθέρωσης», διαδικασία που είναι σε εξέλιξη από την περίοδο του 1990 και προωθείται σταδιακά από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις, τονίζοντας ότι η αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά έφτασε τα 149%, ενώ τώρα 3 στους 10 Ελληνες αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σε συστήματα θέρμανσης. Οσο για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, είδαν τον αποδεκατισμό των θέσεων εργασίας, των μισθών και των δικαιωμάτων τους, την επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Εκανε σαφές ότι σχεδιασμός που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και ταυτόχρονα μονοπωλιακούς ομίλους δεν υπάρχει. «Η βάση της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ είναι ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας να υπηρετεί τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Αυτό προϋποθέτει ενιαίο, αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία», αξιοποιώντας όλες τις εγχώριες πηγές Ενέργειας. Και αυτό, τόνισε, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο «άλλης εξουσίας, όπου ο εργάτης, ο λαός θα είναι πραγματικά στην εξουσία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
Απεργούν ενάντια στο νομοσχέδιο

Συγκέντρωση σήμερα στην Αθήνα και πορεία στη Βουλή

Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση του ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα
Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ ενάντια στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την πώληση μονάδων της επιχείρησης σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη.

Η απεργία έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, ενώ σήμερα Τετάρτη θα γίνει κινητοποίηση στην Αθήνα, με συγκέντρωση στις 10 π.μ. έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη και πορεία στη Βουλή.

Σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στη σημερινή πορεία καλεί με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» ΔΕΗ.

Μαχητική συγκέντρωση χτες στην Πτολεμαΐδα

Στο πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη ΔΕΗ, πραγματοποιήθηκε επίσης χτες με επιτυχία απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο Πέτρος Ταταρίδης, πρόεδρος του ΣΕΕΕΝ, ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου, καλώντας σε συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο που προτάσσουν οι ταξικές δυνάμεις.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική παρέμβαση του ΣΕΕΕΝ σε εργολάβο που δραστηριοποιείται στη ΔΕΗ, προκειμένου να καταβάλει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους που απασχολεί και τους έχει απλήρωτους για πάνω από 4 μήνες.

Στη συνέχεια οι απεργοί εργαζόμενοι επέστρεψαν στις πύλες των ορυχείων και των ΑΗΣ, όπου συνεχίζεται η περιφρούρηση της απεργίας.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βουλή
Από τη χτεσινή συνάντηση στη Βουλή
Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στη ΔΕΗ (ΓΕΝΟΠ) συναντήθηκε χτες με τους βουλευτές και μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και Νίκο Καραθανασόπουλο στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, για το ζήτημα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που προωθεί την περαιτέρω «απελευθέρωση» της Ενέργειας και ιδιωτικοποιεί τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Η αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε για τη σταθερή υποστήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι κανένα άλλο κόμμα στη Βουλή δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της ΓΕΝΟΠ για συνάντηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εγκλημα η ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων, να το αντιπαλέψει ο λαός

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ: «Το νέο έγκλημα της ιδιωτικοποίησης λιγνιτωρυχείων και λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ, στο οποίο προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος για το λαό, σε απολύσεις στον κλάδο και επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, με μοναδικούς ωφελημένους τους επενδυτές και τους βιομηχάνους, που θα εξασφαλίσουν φθηνή ηλεκτροπαραγωγή και ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Είναι ο επόμενος κρίκος στην πολιτική της "απελευθέρωσης" και εμπορευματοποίησης της Ενέργειας, την οποία υπηρετεί ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γι' αυτό και καλούμε τον ελληνικό λαό να αντιπαλέψει την πολιτική ΕΕ - άρχουσας τάξης, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης της Ενέργειας, σημαδεύοντας τον πραγματικό του αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την εξουσία τους, για να γίνει η Ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ