ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Σήμερα το παναττικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων

Συγκέντρωση στην πλατεία Εθν. Αντίστασης στις 10 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Πάτρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Πάτρα
Με το σημερινό παναττικό συλλαλητήριο συνεχίζονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώνουν σε όλη τη χώρα, μέχρι και τα μέσα του Μάη, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων), δίνοντας αγωνιστική απάντηση στη διαρκή αντιασφαλιστική επίθεση και στην εφαρμογή των αντισυνταξιουχικών διατάξεων του νόμου 4387/16, που ψηφίστηκαν και δρομολογούνται για το επόμενο διάστημα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι συνταξιούχοι της Αττικής πραγματοποιούν σήμερα συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη σημερινή κινητοποίηση, όπως και στις άλλες συγκεντρώσεις που έχουν ανακοινώσει για την Αττική οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις για τις επόμενες βδομάδες, συμμετέχει επίσης ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και περιχώρων.

Συγκέντρωση χτες σε Πάτρα και Λάρισα

Χτες, πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση και πορεία των συνταξιούχων στη Λάρισα.

Τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης χαιρέτισαν οι Θ. Καραγώγος και Κ. Τσούτσας, πρόεδροι των Σωματείων Συνταξιούχων Δημοσίου και ΟΑΕΕ, αντίστοιχα.

Ακολούθησε ομιλία από τον Χρ. Κολοβό, οργανωτικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, ενώ στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Δ. Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Και οι δύο υπογράμμισαν ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα αποτελούν την απαρχή ενός μαραθώνιου αγωνιστικών πρωτοβουλιών με στόχο να εμποδιστεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει τα νέα μέτρα.

Κινητοποίηση συνταξιούχων πραγματοποιήθηκε χτες και στην Πάρα, με συγκέντρωση μπροστά στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με κατάληξη το υποκατάστημα του ΙΚΑ στην οδό Γούναρη.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Παναγιώτης Πάλμος, οργανωτικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και ο Διονύσης Σβορώνος, γγ της ΠΟΣ ΟΑΕΕ.

Χαιρετισμό εκ μέρους της δημοτικής αρχής Πάτρας απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πελεκούδας.

Το πρόγραμμα στις άλλες πόλεις

Στις υπόλοιπες πόλεις, το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων που οργανώνονται έχει ως εξής:

Στις Σέρρες, σήμερα Τετάρτη στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στα Γιάννενα, αύριο Πέμπτη στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στον Βόλο, την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου.

Στο Κιλκίς, την ίδια μέρα, στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καρδίτσα, την Τρίτη 8/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στη Ρόδο, την ίδια μέρα, στις 10.30 π.μ., στο ξενοδοχείο PLAZA.

Στην Κοζάνη, την Πέμπτη 10/5 στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στην Καβάλα, την Τρίτη 22/5.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Μέρα δράσης για τη ζωή και την υγεία των εργατών

Στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις, ημερίδες και άλλες πρωτοβουλίες πραγματοποιούν σήμερα συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα στον κλάδο του Μετάλλου, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, η οποία πραγματοποιείται μετά από πρωτοβουλία του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, μετά τις στάσεις εργασίας και τις συζητήσεις με εργαζόμενους που πραγματοποίησαν σε μια σειρά από ναυπηγεία από την προηγούμενη βδομάδα μέχρι και χτες, σήμερα έχει κηρύξει στάση εργασίας στον Πειραιά (από τις 12 μ.), στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στις δεξαμενές Βασιλειάδη στις 12.30 μ.μ. και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Παράλληλα, στην Αθήνα, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής οργανώνει στις 5 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας οργανώνει ημερίδα, σήμερα στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Μπεναρόγια» του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Ημερίδα οργανώνει σήμερα και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του, με θέμα «Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας υπόθεση πάλης για το εργατικό κίνημα, κόντρα στην πολιτική του κεφαλαίου».

Στη Μαγνησία, το Συνδικάτο Μετάλλου θα προχωρήσει σήμερα σε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς, ενώ το απόγευμα θα γίνει νέα ευρεία σύσκεψη στα γραφεία του. Στην Πάτρα, το κλαδικό Συνδικάτο και τα σωματεία στη «Frigoglass» και την «Ελλάς Καν» θα κάνουν επίσης παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας. Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, αξιοποιώντας την απεργία που έχουν κηρύξει για σήμερα τα σωματεία στη ΛΑΡΚΟ ενάντια στην ιδιωτικοποίησή της, αναδεικνύει ταυτόχρονα την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για την υπογραφή ΣΣΕ και την εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Κινητοποίηση υγειονομικών

Σε στάση εργασίας στην Αττική (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα προχωρούν σήμερα, Τετάρτη, οι υγειονομικοί.

Στην Αθήνα θα συγκεντρωθούν στις 10.30 π.μ. στην 1η ΥΠΕ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Στο Ηράκλειο, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί σε συγκέντρωση στο σαλόνι του νοσοκομείου στις 10 π.μ., ενώ στη Σάμο, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου στις 11 π.μ.

Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε αγώνα για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, ένταξη στα ΒΑΕ όσων εργάζονται στις αντίστοιχες συνθήκες, σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση, κατάργηση όλων των πληρωμών και της επιχειρηματικής δράσης.

Απεργία σήμερα στη ΛΑΡΚΟ

Σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, την οποία κήρυξαν τα σωματεία στην επιχείρηση, καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Στο πλαίσιο της σημερινής απεργίας ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης, θα πραγματοποιηθεί κινητοποίηση στην Αθήνα, με συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 10.30 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών.

Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας έχει πάρει επίσης απόφαση συμμετοχής στη σημερινή πανελλαδική μέρα δράσης για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, την οποία οργανώνουν Συνδικάτα και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο του Μετάλλου.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να διεκδικήσουν: Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών. Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. ΣΣΕ που να περιέχει όλα τα κεκτημένα για όλους τους εργαζόμενους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ