ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΡΑΣΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ - ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Καθημερινές πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων

Στο Σύνταγμα στις 10 π.μ. η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα - Την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης

Με καθημερινές πρωτοβουλίες για την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, μετρούν αντίστροφα τις μέρες που απομένουν μέχρι την Πρωτομαγιά.

Με εξορμήσεις και περιοδείες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, με συσκέψεις, συνελεύσεις και εκδηλώσεις, μεταφέρουν στους εργαζόμενους το σύνθημα του φετινού ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς: «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών». Συζητούν για την ενιαία επίθεση του κεφαλαίου, η οποία, τόσο με το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων όσο και με την ένταση των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και επεμβάσεων, έχει πάντα αφετηρία και στόχο το κυνήγι του κέρδους. Στην επίθεση αυτή τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να αντιτάξουν τον αγώνα που συνδέει τα αιτήματα για απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και κλείσιμο των βάσεων, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τους αγώνες για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, τη συνολική πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Από τη συζήτηση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής με τους εργαζόμενους στη «Νίκας»
Από τη συζήτηση του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής με τους εργαζόμενους στη «Νίκας»
Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Κάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις απευθύνουν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και η ΕΕΔΥΕ.

Απεργία στα πλοία και στα τρόλεϊ

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια την Πρωτομαγιά, καθώς οι ναυτεργάτες προχωρούν σε 24ωρη απεργία από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ και ΠΕΣ/ΝΑΤ καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην απεργία και στη συγκέντρωση στον Πειραιά (11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη), δίνοντας συνέχεια στις πρόσφατες απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Καλούν επίσης σε προσυγκέντρωση για την περιφρούρηση της απεργίας, στις 5.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη. Προετοιμάζοντας την απεργία, διοργανώνουν εκδήλωση αύριο Πέμπτη στις 11 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Απόφαση για 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, μετά από πρόταση των ταξικών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο του καλέσματος συμμετοχής στην απεργία που απευθύνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στους συναδέλφους τους στον κλάδο των Μεταφορών, αύριο Πέμπτη, στις 10 π.μ., στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού, θα γίνει εκδήλωση με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Εξορμήσεις και περιοδείες σε εργοστάσια Τροφίμων

Περιοδεία στους εργαζόμενους στην επιχείρηση «ΝΙΚΑΣ» στον Αγιο Στέφανο έκανε χτες το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ν. Αττικής, καλώντας τους να πάρουν μέρος στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

Το Συνδικάτο κατήγγειλε το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» που υλοποιεί η επιχείρηση και τους στόχους συνολικά της εργοδοσίας του κλάδου για επέκταση του καθεστώτος της εργολαβικής εργασίας. Είναι ενδεικτικό ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο δουλεύουν περίπου 225 εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλοι 140 και πλέον μέσα από εργολαβικό συνεργείο.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτο συναντήθηκε με εκπρόσωπο της εργοδοσίας, στον οποίο έθεσε το αίτημα να παρθεί πίσω το κάλεσμα για «εθελούσιες» απολύσεις, αλλά και να προσληφθεί το σύνολο των εργαζομένων από την εταιρεία, καθώς και να υπογραφεί επιχειρησιακή ΣΣΕ.

Το πρόγραμμα περιοδειών και εξορμήσεων του Συνδικάτου συνεχίζεται σήμερα στους φούρνους «Μπρακόπουλος» στο Κορωπί και αύριο στην επιχείρηση «ELBISCO» στο Πικέρμι.

«Παρών» από τους σπουδαστές των ΙΕΚ

Πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών και εκδηλώσεων σε σχολές κατάρτισης έχουν σχεδιάσει μια σειρά από σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μαζί με τους Συλλόγους Σπουδαστών.

Συγκεκριμένα: Τη Δευτέρα 30/4, στο ΙΕΚ Χαϊδαρίου, στις 6 μ.μ., οργανώνουν εκδήλωση ο ΣΥΣΔΙΕΚ, το ΣΕΜΙΣΕΑ και το Συνδικάτο Μετάλλου, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστεί η παράσταση «Θεσσαλικός Κύκλος» από την πολιτιστική ομάδα του ΠΑΜΕ.

Οσον αφορά τις εξορμήσεις, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Σήμερα, Τετάρτη, στα ΙΕΚ Νίκαιας, Αγ. Δημητρίου και Αιγάλεω, στη Σιβιτανίδειο και στο ΙΕΚ Μοναστηρίου στη Μακεδονία. Αύριο Πέμπτη, στις 5 μ.μ. στο ΙΕΚ Γκράβας και στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αγ. Αναργύρων.

Σήμερα η εκδήλωση των σωματείων του κλάδου των Κατασκευών

Συγκέντρωση - συζήτηση για την Πρωτομαγιά που διοργανώνουν η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων Αττικής και Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Πρωτομαγιά, η Ομοσπονδία Οικοδόμων μαζί με τα Συνδικάτα οργανώνουν επίσης συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις σε όλη τη χώρα: Αύριο Πέμπτη στα Γιάννενα (7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την Παρασκευή 27/4 στην Πάτρα (7.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο). Την Κυριακή 29/4 στη Θεσσαλονίκη (εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο).

Πρωτοβουλίες από Εργατικά Κέντρα

Πρόγραμμα πολύμορφων πρωτοβουλιών έχει αποφασίσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων: Από σήμερα μέχρι και την παραμονή της Πρωτομαγιάς, κλιμάκιά του θα κάνουν περιοδείες σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Στις 26 και 27 Απρίλη θα προβληθούν ταινίες με αντιπολεμικό περιεχόμενο, στις 9 μ.μ., στα γραφεία του. Την Κυριακή 29/4, στις 7 μ.μ., στο θεατράκι στη Σκάλα οργανώνονται εκδηλώσεις για παιδιά με τίτλο: «Κόκκινη κλωστή δεμένη... με αγώνες είν' κλωσμένη». Η κεντρική εκδήλωση για την Πρωτομαγιά θα γίνει τη Δευτέρα 30/4, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Μαβίλη.

Στάσεις εργασίας, διάρκειας μιας ώρας, την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4, έχει προκηρύξει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), με στόχο να αξιοποιηθούν για να φτάσει στους χώρους δουλειάς το κάλεσμα συμμετοχής στην Πρωτομαγιάτικη απεργία. Οργανώνει επίσης αύριο, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα των γραφείων του, προβολή της αντιπολεμικής ταινίας «Τα μανταρίνια».

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου συνεχίζει τις περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς. Σήμερα καλεί μαζί με σωματεία της δύναμής του σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ. Το Σάββατο 28/4 πραγματοποιεί εκδήλωση με συναυλία, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του δήμου στο Καρλόβασι. Την Κυριακή 29/4, στις 11 π.μ., στα γραφεία του στο Βαθύ, οργανώνει εκδήλωση για τα παιδιά.

Πολύμορφη προετοιμασία σε όλη τη χώρα

Την επιτυχία των απεργιακών συγκεντρώσεων του ΠΑΜΕ και στη Βόρεια Ελλάδα προετοιμάζουν σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές με καθημερινό πρόγραμμα εξορμήσεων, περιοδειών, συσκέψεων και συνελεύσεων.

Παράλληλα, ανάμεσα στις κεντρικές δράσεις που έχει σχεδιάσει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται: Αύριο Πέμπτη, μηχανοκίνητες πορείες σε Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη. Την Παρασκευή 27/4, πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

Πέρα από όσα αναφέρονται παραπάνω για τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σωματεία διοργανώνουν διάφορες δραστηριότητες και στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας:

-- Στο Βόλο, σωματεία οργανώνουν έκθεση για την 1η Μάη, στο Εργατικό Κέντρο, από σήμερα μέχρι τις 30/4, με θέμα «Η στάση της εργατικής τάξης απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους», με ξενάγηση ομάδων εργαζομένων κ.ά.

-- Στα Τρίκαλα, εργατικά σωματεία μαζί με την Επιτροπή Ειρήνης οργανώνουν εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, το Σάββατο 28/4, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου, ενώ για τις 27/4 έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Εφορία.

-- Στην Καρδίτσα, στις 3/5, εργατικά σωματεία από κοινού με τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη οργανώνουν προβολή της ταινίας «ΛΑΝΤΛΟΟΥ» στο Παυσίλυπο.

Συσκέψεις και εκδηλώσεις
 • Σε Γενική Συνέλευση καλεί, σήμερα, το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.
 • Εκδήλωση οργανώνει αύριο Πέμπτη η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).
 • Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου (πλ. Μητροπόλεως 10) σύσκεψη για τους εργαζόμενους σε εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων «Wind» οργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 27/4, στις 9 π.μ., στα γραφεία του.
 • Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης» καλεί σε εκδήλωση, την Παρασκευή 27/4, στις 6.30 μ.μ., στο ΚΕΠ Ν. Ιωνίας.
 • Το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας διοργανώνει προβολή ταινίας την Παρασκευή 27/4, στις 8 μ.μ., στην Παραμυθιά και το Σάββατο 28/4, στις 8 μ.μ., στα γραφεία του στην Ηγουμενίτσα.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ οργανώνει εκδήλωση την Παρασκευή 27/4, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση ζωγραφικής από τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού του νοσοκομείου, έργα εικαστικών της περιοχής, ομιλία και προβολή ταινίας.
 • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Σχολεία, Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) καλούν σε εκδήλωση με θέμα «Η πάλη των εργαζομένων και των ΑμεΑ για τα δικαιώματά τους στην Ειδική Αγωγή και Πρόνοια και η αναγκαιότητα σύνδεσής της με τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», το Σάββατο 28/4, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων ΟΤΕ (3ης Σεπτεμβρίου 110).
 • Εκδήλωση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά διοργανώνουν το Σάββατο 28/4, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας στο Κορωπί, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, τα Συνδικάτα Τύπου και Χάρτου, Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας Αττικής. Θα παρουσιαστεί αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
 • Το Εργατικό Κέντρο Αρτας καλεί το Σάββατο 28/4, στις 8.30 μ.μ., στο θέατρο του κάστρου της Αρτας, στην παρουσίαση της μουσικοθεατρικής παράστασης «Θεσσαλικός Κύκλος» από τη θεατρική ομάδα, τη χορωδία και την ορχήστρα του ΠΑΜΕ και την Κυριακή 29/4, στις 8.30 μ.μ., σε προβολή ταινίας στο Εργατικό Κέντρο.
 • Το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29/4, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).
 • Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου οργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στους καπνεργάτες του Μάη του '36 και στους αλύγιστους της ταξικής πάλης, τη Δευτέρα 30/4, στις 8.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
Οι συγκεντρώσεις

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10.30 π.μ., δημαρχείο

Αλιβέρι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλμυρός, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βόλος, 10.30 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Δήλεσι, 10.30 π.μ., πλατεία

Δράμα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Ικαρία, 12 μ., πλατεία Χριστού Ραχών

Ιστιαία, 10.30 π.μ., πλατεία

Καβάλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Κάρυστος, 11 π.μ., πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., Αγαλμα Μεταλλωρύχων

Μαντούδι, 10.30 π.μ., πλατεία

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάξος, 11 π.μ., πλατεία παλιού Δημαρχείου (παραλία)

Νάουσα, 9.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Ναύπακτος, 10 π.μ., λιμάνι

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Φιλελλήνων

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Πύργος, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο (Βαθύ)

Σκόπελος, 10 π.μ., παραλία

Σπάρτη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Στρογγυλό (παραλία)

Χανιά, 10 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org