ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Βδομάδα δράσης με πολύμορφες πρωτοβουλίες μπροστά στην Πρωτομαγιά

Δεκάδες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα τη Δευτέρα 1η Μάη

«Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά!». Το σύνθημα με το οποίο τιμούν τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά συζητούν με τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Υλοποιώντας την απόφαση να είναι η βδομάδα που διανύουμε βδομάδα δράσης, οργανώνουν καθημερινά δεκάδες πρωτοβουλίες. Με περιοδείες και εξορμήσεις, εκδηλώσεις μέσα και έξω από χώρους δουλειάς, στάσεις εργασίας, πολύμορφες πρωτοβουλίες, απευθύνουν κάλεσμα στους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την απεργία της Πρωτομαγιάς και τις απεργιακές συγκεντρώσεις, δίνοντας μαχητική απάντηση στα νέα μέτρα και προετοιμάζοντας νέα πανεργατική απεργία, ενισχύοντας την αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους λαούς των γειτονικών χωρών, στέλνοντας μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δεν θα γίνουν «κρέας» στην πολεμική μηχανή των ιμπεριαλιστών, σε μια περίοδο που οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ τους οξύνονται.

Στην Αθήνα, η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ δεκάδες συγκεντρώσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί σε όλη τη χώρα.

Κάλεσμα στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις απευθύνουν επίσης η ΠΑΣΕΒΕ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ και η ΕΕΔΥΕ.

Δεμένα θα παραμείνουν τη Δευτέρα 1η Μάη τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, καθώς στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΝΟ αποφασίστηκε 24ωρη πανελλαδική απεργία (από τα μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας). Με εξορμήσεις - παρεμβάσεις στα πλοία, στην Ακτή Μιαούλη, στον Οίκο Ναύτη, στο ΚΕΣΕΝ και την ΑΕΝ, προετοιμάζουν την απεργία και τη συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία.

Σύσκεψη με τη συμμετοχή δεκάδων μεταναστών εργατών

Από την εκδήλωση του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, με τη συμμετοχή δεκάδων μεταναστών εργατών
Από την εκδήλωση του Σωματείου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, με τη συμμετοχή δεκάδων μεταναστών εργατών
Σύσκεψη για την Πρωτομαγιά διοργάνωσε την Κυριακή το Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Αττικής, με δεκάδες μετανάστες εργάτες.

Η συζήτηση έγινε στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης, έναν χώρο γνώριμο σε πολλούς μετανάστες, αφού εκεί παρακολουθούν μαθήματα ελληνικών. Αρκετοί είναι αυτοί που ζουν στην περιοχή και δουλεύουν στην κλωστοϋφαντουργία, κυρίως στα «φασονατζίδικα», αλλά και σε άλλους κλάδους και χώρους δουλειάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή του βίντεο που έχει ετοιμάσει το ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά. Στη συνέχεια συνδικαλιστές εξήγησαν τι είναι το σωματείο, γιατί παλεύει και πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή όλων των εργατών, και των μεταναστών, στη δράση του. Με αφορμή την Πρωτομαγιά, μάλιστα, υπογράμμισαν πως σημαντικό μέρος των εργατών που πάλεψαν για το 8ωρο ήταν μετανάστες που κατάγονταν από μια σειρά διαφορετικές χώρες και αποτελούσαν μεγάλο ποσοστό της εργατικής τάξης στις ΗΠΑ εκείνη την περίοδο. Οσον αφορά το ζήτημα του πολέμου, τον οποίο αρκετοί μετανάστες έχουν ζήσει στις πατρίδες τους, υπογραμμίστηκε πως «αυτοί που μας εκμεταλλεύονται καθημερινά στα εργοστάσια, είναι οι ίδιοι που θα μας στείλουν να πολεμήσουμε για τα κέρδη τους».

Οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο στη συζήτηση έθεσαν μια σειρά ερωτήματα, κυρίως γύρω από τις συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν, αφού οι μετανάστες εργάτες γίνονται αντικείμενο της πιο στυγνής εκμετάλλευσης στους χώρους δουλειάς. Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, υπάρχουν ακόμα και εργοδότες που αρνούνται να τους πληρώσουν το δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, με το «επιχείρημα» πως δεν το δικαιούνται γιατί... είναι μουσουλμάνοι!

Από την εξόρμηση στην ICAP
Από την εξόρμηση στην ICAP
Στους μετανάστες μοιράστηκε μεταφρασμένη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ, καλώντας τους να πάρουν μέρος στην απεργία και τη συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

Με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στους χώρους δουλειάς

Μαζική εξόρμηση οργάνωσαν χτες ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στην ICAP μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Καλλιθέας, στα γραφεία της εταιρείας στην Καλλιθέα.

Με την ανακοίνωση του ΠΑΜΕ στο χέρι, συζήτησαν με τους εργαζόμενους, αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, και τους κάλεσαν να συμμετάσχουν μαχητικά στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, κάλεσαν όλους τους εργαζόμενους σε σύσκεψη αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 3ος όροφος), με αφορμή τις καταγγελίες εργαζομένων για τις συνθήκες εργασίας και πρακτικές που χρησιμοποιεί η εταιρεία ICAP σε συγκεκριμένα τμήματα.

Οι σημερινές και αυριανές πρωτοβουλίες

Σήμερα, Τρίτη 25/4:

-- Η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών διοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στους εργάτες Τύπου και Χάρτου που «έπεσαν για τη ζωή» την περίοδο 1940 - 1949, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία των Λιθογράφων (Αριστοτέλους 11-15, 5ος όροφος). Στο μεταξύ, συνεχίζεται μέχρι την Πρωτομαγιά η έκθεση βιβλίου της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, τις καθημερινές (9 π.μ. - 3 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8 μ.μ.) στα γραφεία της (Αριστοτέλους 11-15).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Αττικής προχωρά σε συνέλευση - εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, στις 5 μ.μ., στο «Athens Ledra».

-- Σε εκδήλωση με προβολή βίντεο και συζήτηση για την Πρωτομαγιά καλεί η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Βύρωνα οργανώνει σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Κορυτσάς και Κωνσταντηλιέρη).

Αύριο, Τετάρτη 26/4:

-- Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε σύσκεψη στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, με θέμα την οργάνωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

-- Το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής προγραμματίζει εκθέσεις φωτογραφίας και συζητήσεις με τους εργαζόμενους στη φαρμακαποθήκη ΣΥΝΦΑ.

-- Η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ καλεί σε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας.

-- Εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», στις 7 μ.μ., στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αστέρας» (Ασκληπιού 4). Στο χώρο θα συγκεντρωθούν σχολικά είδη για τα προσφυγόπουλα.

-- Σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων οργανώνει η Γραμματεία Αργολίδας του ΠΑΜΕ, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου.

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Μπραχαμίου καλεί σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ. (Πηλέως 56, στον προαύλιο χώρο).

-- Η Λαϊκή Επιτροπή Πετρούπολης οργανώνει εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο (Εθνικής Αντίστασης 61).

Πολύμορφη δραστηριότητα από Εργατικά Κέντρα

Από σήμερα ξεκινά το τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5 με ομάδες σωματείων που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης που έχει αποφασίσει. Αύριο Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ., καλεί σε αντιπολεμική συναυλία στην κεντρική πλατεία.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας και τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμή του οργανώνουν σήμερα περιοδεία στους εργαζομένους του εργοστασίου «Jimis» (1.30 μ.μ., στην πύλη του εργοστασίου) και σύσκεψη με εργολαβικούς εργαζόμενους στο νοσοκομείο Λαμίας (10 π.μ.). Αντίστοιχα, για αύριο έχουν προγραμματίσει περιοδεία στους εργαζόμενους στο τεχνικό προσωπικό και στην καθαριότητα του δήμου Λαμίας (6.30 π.μ.), εξόρμηση στους εργαζόμενους της NEXANS (1.30 μ.μ., Αγία Μαρίνα), περιοδεία και ομιλία, στους σπουδαστές του ΟΑΕΔ στη Λαμία (3.30 μ.μ.).

Σε συνδικαλιστικές συσκέψεις στην Ιταλία

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρέθηκε στην Ιταλία για να συμμετάσχει σε συσκέψεις του συνδικάτου SGB στο Μιλάνο, στην Μπολόνια και τη Ρώμη. Το ΠΑΜΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και το λαό της Ιταλίας, ενώ μετέφερε την πείρα από τους αγώνες και τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη να δυναμώσουν οι πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ταξικού συνδικαλιστικού πόλου στην Ευρώπη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΗ
Αποφασίζουν για τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων

Σε Γενικές Συνελεύσεις προχωρούν αύριο, Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. τα Παραρτήματα Πειραιά και Σαλαμίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας για τη συνέχεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευή για την υπογραφή ΣΣΕ. Οι Γενικές Συνελεύσεις θα γίνουν αντίστοιχα στα Εργατικά Κέντρα Πειραιά και Σαλαμίνας.

Ηδη για την Πέμπτη 27/4 έχουν αποφασιστεί στάση εργασίας, από τις 12 μ., και συγκέντρωση στο χώρο του μνημείου στην κεντρική πύλη της Ζώνης για να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ, με επαναφορά των τελευταίων υποχρεωτικών Συλλογικών Συμβάσεων (2009 - 2010), όπως ίσχυαν ανά ειδικότητα. Παλεύουν για ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας και υπερασπίζονται την κατάκτηση που είχαν στις Συμβάσεις τους για 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Από τις αρχές του Απρίλη προχωρούν καθημερινά σε παύση εργασιών στις 2.30 μ.μ., ενώ η απογευματινή βάρδια, όπου υπάρχει, δουλεύει 2.30 μ.μ. έως 9.30 μ.μ., παλεύοντας για να εφαρμοστεί στην πράξη το ωράριο που προέβλεπαν οι τελευταίες Συμβάσεις.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο παραρτήματα χαιρετίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων στην παύση εργασιών και στις συγκεντρώσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα. Καταγγέλλουν παράλληλα τη στάση των εργοδοτικών ενώσεων: Αν και έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από τη συνάντηση με το σωματείο, οι εργοδότες δεν έχουν δώσει γραπτή απάντηση, όπως είχαν δεσμευτεί, στο αίτημα για ΣΣΕ. Την ίδια στιγμή κλιμακώνουν τις πιέσεις απέναντι στους εργαζόμενους και τις κινητοποιήσεις τους. «Απαιτούμε από όλες τις εργοδοτικές ενώσεις να ακούσουν τα αιτήματά μας, που με μια φωνή καταθέτουν οι χιλιάδες συνάδελφοι και να προσέλθουν να υπογράψουν», τονίζουν τα παραρτήματα, και συνεχίζουν: «Η εργοδοσία έχει την απόλυτη ευθύνη για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων και της υπογραφής της Συλλογικής Σύμβασης και ταυτόχρονα προσπαθεί με κάθε τρόπο να πιέσει συναδέλφους να πάνε κόντρα στις συλλογικές αποφάσεις που έχουμε πάρει. Η απάντηση που παίρνει καθημερινά είναι από το σύνολο του κλάδου που υπερασπίζει την απόφασή του στην πράξη».

Συνέλευση και στο Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας

Σε Γενική Συνέλευση με θέμα την Εργατική Πρωτομαγιά αλλά και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών στη ΛΑΡΚΟ καλεί, αύριο, Τετάρτη, το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Φθιώτιδας, στις 12.30 το μεσημέρι, στον κινηματογράφο «Ιλιον».

Στη συνέλευση οι εργαζόμενοι θα οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λαμίας. Επίσης, θα συζητήσουν για την εκδήλωση που ετοιμάζουν από κοινού με την Ομάδα Γυναικών Λοκρών της ΟΓΕ, την Παρασκευή 28/4, στις 7.30 μ.μ., στην παραλία της Λάρυμνας (στο Καφέ του Πέτρου). Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο, θα παρουσιαστούν κομμάτια από τον «Επιτάφιο» του Ρίτσου, ενώ θα γίνει ομιλία και συζήτηση με θέμα τον πόλεμο.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν απόφαση για 24ωρη απεργία, σε συντονισμό με άλλα συνδικάτα πανελλαδικά ενάντια στα νέα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, στην απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και στο άθλιο καθεστώς των εργολαβιών.

Τέλος, οι εργαζόμενοι θα ορίσουν ημερομηνία για την εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση και τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου που θα γίνουν το επόμενο διάστημα.

Οι συγκεντρώσεις

Αθήνα, 10 π.μ., Σύνταγμα

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., άγαλμα Βενιζέλου

Πειραιάς, 10.30 π.μ., πλατεία Καραϊσκάκη

Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., δημαρχείο

Αλμυρός, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Αμφισσα, 10 π.μ., πλατεία Λαού

Αργοστόλι, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Βόλος, 10 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Γιάννενα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Γρεβενά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Δήλεσι, 10.30 π.μ., πλατεία

Δράμα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ελασσόνα, 10.30 π.μ., πλατεία απέναντι από το ταχυδρομείο

Eλευσίνα, 10 π.μ., πλατεία Ηρώων

Ζάκυνθος, 10 π.μ., παλιό Εργατικό Κέντρο

Ηγουμενίτσα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος ΟΤΕ

Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Θήβα, 10.30 π.μ., πεζόδρομος

Ιθάκη, 10 π.μ., Βαθύ

Ικαρία, 12 μ., Αγιος Κήρυκος

Καβάλα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμάτα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καλαμπάκα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., πλατεία Πλαστήρα

Καστοριά, 10 π.μ., πρώην Νομαρχία

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο

Κοζάνη, 10 π.μ., πεζόδρομος

Κομοτηνή, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Κόρινθος, 10.30 π.μ., Περιβολάκια

Κως, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου

Λάρισα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Λαύριο, 11 π.μ., άγαλμα Μεταλλωρύχων

Λευκάδα, 10 π.μ., Αη Μηνάς

Λιβαδειά, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς

Νάουσα, 9.30 π.μ., κεντρική πλατεία

Ναύπλιο, 10.30 π.μ., πλατεία Φιλελλήνων

Ξάνθη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Ορεστιάδα, 10 π.μ., πλατεία

Πάτρα, 10 π.μ., πλατεία Γεωργίου

Πτολεμαΐδα, 10 π.μ., παλιό πάρκο

Ρέθυμνο, 10 π.μ., δημαρχείο

Σαλαμίνα, 11 π.μ., πλατεία Ηρώων (αγάλματα)

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Σέρρες, 10.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας

Σκιάθος, 11 π.μ., Μπούρτζι

Σκόπελος, 10.30 π.μ., παραλία

Σπάρτη, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Σύρος, 10.30 π.μ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ν. Αιγαίου

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Τρίπολη, 10 π.μ., πλατεία Πετρινού

Φάρσαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Φλώρινα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία

Χαλκίδα, 10.30 π.μ., Στρογγυλό

Χανιά, 10.30 π.μ., πλατεία Νέων Καταστημάτων

Χίος, 10.30 π.μ., πλατεία Βουνακίου

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει το ΜΑΣ

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, στις 10 π.μ., απευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

«131 χρόνια μετά την κατάκτηση του οχτάωρου δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για να συμβιβαστούμε με τη μισοδουλειά και τη μισοζωή. Δεν δεχόμαστε το μέλλον που μας ετοιμάζουν, δεν δεχόμαστε να τσακίζονται τα δικαιώματά μας για να πλουτίζουν οι τράπεζες, οι εφοπλιστές και οι βιομήχανοι. Η Εργατική Πρωτομαγιά μπορεί να αποτελέσει μέρα κοινού αγώνα εργατών - φοιτητών - αγροτών ενάντια στο κράτος και τις κυβερνήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, για το δικαίωμά μας στη μόρφωση, στη δουλειά και τη ζωή!», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα.

«Υπάρχει λύση, ελπίδα για τους φοιτητές και το λαό! Ο αγώνας μας, η κοινή μας δράση μέσα από τους συλλόγους και τα σωματεία, η κοινή διεκδίκηση για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας μπορεί να δυσκολέψει το έργο κυβερνήσεων - ΕΕ - ΔΝΤ. Η αλληλεγγύη μας στους ξεριζωμένους του ιμπεριαλιστικού πολέμου, η απαίτησή μας να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, η απομόνωση του φασισμού και του ρατσισμού είναι το όπλο μας για να αποτρέψουμε τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν», αναφέρει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΜΑΣ.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς, στις 10 π.μ., στο Σύνταγμα έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τους κλάδους Οικοδόμων, Ηλεκτρολόγων, Ξύλου, Τροφίμων - Ποτών, Τύπου - Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστών - Καθαριστριών, Μεταφορών, Δημόσιας και Ιδιωτικής Εκπαίδευσης, Καλλιτεχνών, ΜΜΕ, Σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ.

Ομόνοια: Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Κεντρικού, Δυτικού, Βόρειου Τομέα, Μεσογείων, Συνταξιούχων, Φοιτητικοί και Σπουδαστικοί σύλλογοι.

Μετρό «Ευαγγελισμός»: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από τον κλάδο της Υγείας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Ανατολικού Τομέα.

Στύλοι Ολυμπίου Διός: Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα των ΟΤΑ και της Δημόσιας Διοίκησης, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Νότιου Τομέα.

Ταχυδρομείο Συντάγματος: Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Στον Πειραιά

Στον Πειραιά, προσυγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη, έχουν οριστεί στις 10 π.μ., στα εξής σημεία:

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Εργατικά Σωματεία, Σωματεία Δημόσιου Τομέα, ΟΤΑ, Επιτροπές Αγώνα, Εκπαιδευτικοί, Υγεία.

Σταθμός ΗΣΑΠ: Λαϊκές Επιτροπές Κερατσινίου - Δραπετσώνας - Περάματος, Συνταξιούχοι Πειραιά, ΕΒΕ, Σύλλογοι Γυναικών.

Αγία Τριάδα: Λαϊκές Επιτροπές Νίκαιας - Κορυδαλλού, Συνταξιούχοι Νίκαιας - Κορυδαλλού, Σύλλογοι Γυναικών.

Πλατεία Κοραή: Λαϊκή Επιτροπή Α΄ Πειραιά, Επιτροπή Αγώνα ΠΑΠΕΙ, Σύλλογοι Γυναικών.

Παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα

Εκδήλωση με θέμα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά» διοργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου των Κατασκευών, την Πέμπτη 27/4, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Την εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Οικοδόμων, τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας, Ηλεκτρολόγων Αττικής, Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Μισθωτών Τεχνικών.

«Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους. Οι εργάτες, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, θρησκεία, έχουμε τα ίδια προβλήματα, τις ίδιες ανάγκες και τον ίδιο εχθρό, αυτόν που μας κλέβει τον ιδρώτα σε περίοδο "ειρήνης" και αυτόν που θέλει το αίμα μας σε περίοδο πολέμου», σημειώνουν στο κάλεσμά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και καταλήγουν: «Παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο, αλλά και ενάντια στο εκμεταλλευτικό αυτό σύστημα. Μόνο αυτός ο αγώνας μπορεί να μας λυτρώσει από τα βάσανα που τραβάμε καθημερινά και από τους πολέμους, συνολικά, και θα μας δώσει τη δυνατότητα ικανοποίησης των αναγκών μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ