ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Απρίλη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Ναυάγιο με 16 νεκρούς πρόσφυγες στο Αιγαίο

Ενα ακόμα τραγικό δυστύχημα προστίθεται στον μακρύ κατάλογο. Πρόσφυγες και μετανάστες πληρώνουν με το αίμα τους, με προσφυγιά, με πνιγμούς και βάσανα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Αλλοι 16 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στον υγρό τάφο του Αιγαίου (φωτ. αρχείου)
Αλλοι 16 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στον υγρό τάφο του Αιγαίου (φωτ. αρχείου)
Σκάφος που μετέφερε άγνωστο αριθμό προσφύγων - κατά δήλωση μίας γυναίκας που σώθηκε, σε αυτό ήταν 25 - βυθίστηκε χτες το πρωί στα ανοιχτά της Μήθυμνας, στη Λέσβο. Ηδη, μέχρι χτες το απόγευμα είχαν εντοπιστεί 16 νεκροί. Ζωντανή βρέθηκε στην αρχή μία γυναίκα σε προχωρημένη εγκυμοσύνη και μεταφέρθηκε στην Πέτρα. Λίγο αργότερα βρέθηκε άλλη μία γυναίκα ζωντανή. Επίσης, άλλες 7 σοροί, έξι άνδρες κι ένα παιδί, βρέθηκαν από την τουρκική Ακτοφυλακή. Το σκάφος φέρεται να ξεκίνησε προχτές στις 11 το βράδυ από τα τουρκικά παράλια με άγνωστο προορισμό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τουρκικό Κέντρο Ερευνας - Διάσωσης ενημέρωσε χτες το πρωί το αντίστοιχο κέντρο του Λιμενικού Σώματος ότι είχε δεχτεί τηλεφώνημα για σκάφος με πρόσφυγες σε δυσχερή θέση στο Αιγαίο, χωρίς να προσδιορίζεται η θέση του ή πόσοι επέβαιναν σε αυτό. Ξεκίνησαν έρευνες από σκάφη του Λιμενικού και της Frontex. Στις 11 το πρωί το πλήρωμα σκάφους της Frontex περισυνέλεξε πέντε σορούς, ενώ αργότερα βρέθηκαν οι υπόλοιπες τέσσερις, ενώ βρέθηκε και η έγκυος γυναίκα που μεταφέρθηκε στην Πέτρα και από εκεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Οι έρευνες συνεχίζονταν από σκάφη του Λιμενικού, της Frontex, τορπιλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και της Frontex και ιδιωτικά σκάφη. Σημειώνεται ότι περίπου 4.900 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυτήν τη χρονιά.

Στο μεταξύ, για 4η μέρα χτες συνέχισαν την απεργία πείνας οι 12 Σύροι πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής, που μένουν στον καταυλισμό του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης Λέσβου στη Μόρια. Οι απεργοί πείνας διαμαρτύρονται για την πολύμηνη καθυστέρηση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές. Οι πρόσφυγες τυλιγμένοι με τις κουβέρτες τους έχουν εγκατασταθεί μπροστά από τα γραφεία της Υπηρεσίας Ασύλου, ενώ, όπως έχουν καταγγείλει, βρίσκονται στη Λέσβο από 3 έως 8 μήνες ο καθένας.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι Επιτροπές Ασύλου τους τελευταίους μήνες έχουν ενισχυθεί για να εκδίδονται πιο γρήγορα οι αποφάσεις, τόσο από τις πρωτοβάθμιες όσο και από τις δευτεροβάθμιες επιτροπές, για τους πρόσφυγες και ιδιαίτερα για τους Σύρους κουρδικής καταγωγής, οι επιτροπές περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο συνεδρίασε στις αρχές του Μάρτη και αναμένεται η απόφασή του για τη νομιμότητα της όλης διαδικασίας, αλλά και για το αν η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα, ώστε να «επιστρέφονται» εκεί πρόσφυγες στο πλαίσιο της εφαρμογής της κοινής δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Τραυματισμός 15χρονου μετανάστη

Ενας 15χρονος ασυνόδευτος μετανάστης από την Αλγερία τραυματίσθηκε την περασμένη Παρασκευή το βράδυ στο χέρι στην προσπάθειά του να κρυφτεί σε νταλίκα φορτηγού για να φύγει από τη Λέσβο με το πλοίο της γραμμής για τον Πειραιά. Την τελευταία στιγμή, εγκατέλειψε την κρυψώνα του κοντά στη ρόδα του οχήματος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο χέρι. Ακολούθησε η παράδοσή του στο Λιμεναρχείο, απ' όπου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σχεδόν καθημερινό είναι το φαινόμενο πρόσφυγες και μετανάστες να προσπαθούν να κρυφτούν στα φορτηγά και να μπουν στα πλοία της γραμμής. Μάλιστα, επειδή γίνεται έλεγχος πριν από την είσοδο των φορτηγών στην αποβάθρα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούν κολυμπώντας να φτάσουν στο σημείο στάθμευσης των φορτηγών αλλά και πάλι γίνονται αντιληπτοί από το προσωπικό του Λιμεναρχείου.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, το 2016 συνελήφθησαν από αστυνομικές και λιμενικές αρχές 204.820 αλλοδαποί για «παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα». Επιπλέον, το 2016 συνελήφθησαν 950 διακινητές προσφύγων και μεταναστών. Ως προς τις υπηκοότητες των προσφύγων που συνελήφθησαν πέρυσι, σημειώνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία ήταν από τη Συρία. Ειδικότερα 86.058 ήταν από Συρία, 44.260 από Αφγανιστάν, 28.476 από Ιράκ. Ως προς τους διακινητές οι περισσότεροι (207) ήταν Ελληνες ενώ από τους αλλοδαπούς αρκετοί ήταν από Συρία και Τουρκία. Στα βορειοανατολικά χερσαία σύνορα (συνοριακή γραμμή Ελλάδας - Τουρκίας), το 2016 συνελήφθησαν συνολικά 3.292 αλλοδαποί. Στη Λέσβο εντοπίστηκαν 98.960, στη Χίο 41.103, στη Σάμο 15.211 και στα Δωδεκάνησα περίπου 20.000.

Καταδίκες σε φασιστοειδή για ρατσιστικές επιθέσεις στη Χίο

Ποινές φυλάκισης με διετή αναστολή επιβλήθηκαν, χτες, στα δύο φασιστοειδή για επιθέσεις σε πρόσφυγες στη Χίο. Συγκεκριμένα, στον χρυσαυγίτη Μ. Μερμηγκούση και τον Αν. Κομματά, που συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής από αστυνομικούς στην πλατεία του νησιού, λίγο μετά την επίθεση φασιστικών ομάδων εναντίον του καταυλισμού της Σούδας. Και οι δύο είχαν αναγνωριστεί από τους πρόσφυγες ως οι υπαίτιοι της απρόκλητης επίθεσης. Πιο συγκεκριμένα, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Χίου επέβαλε συνολικά 18μηνη φυλάκιση και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ στον Μ. Μερμηγκούση (12 μήνες βάσει του αντιρατσιστικού νόμου και 6 μήνες για την επίθεση), καθώς και 7μηνη φυλάκιση στον Αν. Κομματά για απρόκλητη έργω εξύβριση και επίθεση. Το δικαστήριο συνεδρίασε με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι στη συνέχεια των όσων προηγήθηκαν εντός και εκτός αιθούσης του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου την Πέμπτη το απόγευμα, ομάδες χρυσαυγιτών και άλλων φασιστοειδών επιδόθηκαν ακόμη μια φορά σε δολοφονικές επιθέσεις κατά μεταναστών και προσφύγων, αρχικά με πέτρες στον καταυλισμό και στη συνέχεια στους δρόμους της πόλης, όπου, σύμφωνα με μαρτυρίες, καταδίωξαν και προκάλεσαν πρόσφυγες. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πρώτη φορά αποδόθηκε στην πρόταση εισαγγελέα η κατηγορία της «δημόσιας υποκίνησης βίας με βάση τη φυλή» που αφορά τον χρυσαυγίτη Μ. Μερμηγκούση. Για τον Αν. Κομματά, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το χτύπημα σε νεαρό Σύρο πρόσφυγα, επισημαίνοντας ότι «ο μοναδικός λόγος που το έκανε ήταν επειδή ήταν αλλοδαπός».

Παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας

Με αφορμή τα σχέδια για αλλαγή τμήματος του οικοπέδου του Ασκληπιείου και τη μετατροπή του σε πάρκινγκ

Σε παρέμβαση προχώρησε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων Ασκληπιείου Βούλας με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την πρόταση τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου της περιοχής από το δήμο, προκειμένου να μικρύνει το οικόπεδο όπου στεγάζεται το Ασκληπιείο και να μετατραπεί τμήμα του οικοπέδου σε δημοτικό πάρκινγκ. Πιο συγκεκριμένα, και με αφορμή την «κόντρα» που εμφανίζεται να υπάρχει μεταξύ του διοικητή του νοσοκομείου και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζομένους στο νοσοκομείο για το θέμα, καταγγέλλει:

«Εχουμε καταγγείλει και τεκμηριώσει από καιρό ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο που υλοποιείται πρώτα απ' όλα απ' όλες τις κυβερνήσεις, και τη σημερινή, για δραστική συρρίκνωση και απαξίωση του νοσοκομείου για να διευκολυνθούν τα γενικότερα επενδυτικά σχέδια για την εμπορευματική εκμετάλλευση του παραλιακού μετώπου. Το ενδιαφέρον και η εμφανιζόμενη ως ανιδιοτελής στήριξη κάποιων τμημάτων του νοσοκομείου από εφοπλιστές δεν είναι άσχετα με αυτά τα συγκεκριμένα σχέδια. Οσον αφορά την αντίθεση του διοικητή, δεν πείθει κανέναν, όταν η πολιτική που υλοποιεί διευκολύνει τα μέγιστα τους παραπάνω σχεδιασμούς. Η εισήγηση της διοίκησης στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης κάνει λόγο για συνεννόηση με τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία, με ευθύνη απέναντι στο λαό, στρατευόμαστε με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις λαϊκές ριζοσπαστικές οργανώσεις στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, υψηλής ποιότητας Υγεία - Πρόνοια, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σ' αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς».

Να σημειωθεί ότι το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, αλλά αναβλήθηκε μετά από αίτημα του διοικητή του νοσοκομείου. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα θα έρθει στην επόμενη συνεδρίαση, προκειμένου να είναι παρών ο διοικητής του Ασκληπιείου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θλίψη για τους αδικοχαμένους, οργή για τους ενόχους

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή του για το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου:

«Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Λέσβου με γυναικόπαιδα - πρόσφυγες, θύματα των πολέμων, γεννά μόνο αισθήματα βαθιάς θλίψης για τους αδικοχαμένους και οργής για τους ενόχους.

Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί ούτε πρέπει να μείνει ασυγκίνητος και αδρανής.

Οι λαοί της Συρίας, της Μέσης Ανατολής πληρώνουν ασταμάτητα με το αίμα τους, με προσφυγιά, με πνιγμούς και βάσανα τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Εχουμε χρέος να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που δοκιμάζονται, να δυναμώσουμε την πάλη μας για να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στους επιθετικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Να καταδικάσουμε την απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ κατά των προσφύγων και μεταναστών.

Να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και να φύγει το ΝΑΤΟ των πολέμων από το Αιγαίο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ