ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 2014
Σελ. /24

Παρουσιάστηκε χτες το απόγευμα, στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο Πειραιά, το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πειραιά. Ενα ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από πρωτοπόρους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, επιστήμονες και νεολαίους. Την εκδήλωση άνοιξε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος και ακολούθησαν ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής καθώς και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Δεληγιάννης, νυν δημοτικός σύμβουλος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αμμοβολιστών Καθαριστών και υποψήφιος σύμβουλος, ο Μόφορης Γρηγόρης, νυν δημοτικός σύμβουλος και εκ νέου υποψήφιος, η Μαργαρίτα Ρεΐση, πρόεδρος Σωματείου Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, ο Ηλίας Σαλπέας, δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος σύμβουλος στο Δήμο και ο Σάββας Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.


ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Ψηφοδέλτιο μάχης στον Πειραιά για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης

Στα χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ αναφέρθηκε η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Παρουσιάζουμε σήμερα το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δήμο του Πειραιά, ένα ψηφοδέλτιο διαφορετικό από όλα τα άλλα. Η διαφορετικότητά του βρίσκεται στο ότι είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, που εκφράζει ένα άλλο όραμα για την ελληνική κοινωνία. Ενα όραμα που βασίζεται στην επιστημονικά αποδεδειγμένη αναγκαιότητα αλλά και επικαιρότητα ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, που τα μέσα παραγωγής θα ανήκουν στους εργαζόμενους, η παραγωγή και η κατανομή θα σχεδιάζονται με βάση τις δικές τους ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών και τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας θα βρίσκονται στον έλεγχο και την ιδιοκτησία των παραγωγών του πλούτου. Αυτός ο δρόμος μπορεί να απαλλάξει το λαό από τα βάσανά του και να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για όλους.

Το ψηφοδέλτιό μας στελεχώνεται από εργάτες, υπαλλήλους, αυτοαπασχολούμενους, ανέργους, νέους, που το προηγούμενο διάστημα πρωτοστάτησαν στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας, για την ανακούφιση της λαϊκής οικογένειας από τη βάρβαρη επίθεση που δέχεται. Το σύνολο των υποψηφίων δίνει αυτήν την πολιτική μάχη με τη σεμνότητα και την ανιδιοτέλεια που αρμόζει σε αγωνιστές και την επομένη των εκλογών, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί, σαν μία γροθιά θα συνεχίσει αυτόν τον αγώνα με το ταξικό εργατικό κίνημα, τις Λαϊκές Επιτροπές, οργανώνοντας και στηρίζοντας κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία και δράση που αντιπαλεύει την κυρίαρχη πολιτική. Οι πράξεις μας αποτελούν εγγύηση ότι και στη συνέχεια θα κοντράρουμε με αυτήν την πολιτική, δεν μπορούν να μας βάλουν "στο χέρι", θα διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ανάσες επιβίωσης για τη λαϊκή οικογένεια προκειμένου να σταθεί όρθια και να τους αντιπαλέψουμε μαζί».

Δύο κόσμοι σε σύγκρουση


Η υποψήφια δήμαρχος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στα μέτωπα πάλης όπου δόθηκαν μάχες την προηγούμενη περίοδο, τόνισε: «Στον Πειραιά συγκρούονται δύο κόσμοι! Από τη μία ο κόσμος του μόχθου και της βιοπάλης για την επιβίωση και από την άλλη ο κόσμος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Πειραιά και στάθηκε ιδιαίτερα στις «μεγάλες μπίζνες» για τα κέρδη του κεφαλαίου σε βάρος του λαού. «Η ιδιωτικοποίηση, είπε, του Λιμανιού, όπως κι αν τη βαφτίζουν, με ή χωρίς δημόσιο έλεγχο, έχει τη συμφωνία και την υπογραφή όλων στην ΕΕ, με εξαίρεση το ΚΚΕ. Οσο αυτοί μιλάνε για ανάπτυξη μέσα από την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, τόσο οι εργαζόμενοι πρέπει να "κουμπώνονται" και να συνειδητοποιούν ποιοι ευθύνονται γι' αυτό που ζουν». «Απαιτούμε, τόνισε, η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ να πάρουν πίσω την απόφαση για την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια παραπέρα ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Να μην προχωρήσει η συμφωνία ΟΛΠ - COSCO και η παράδοση του δυτικού προβλήτα ΙΙΙ. Αμεσα μέτρα στήριξης της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας. Δεν αποδεχόμαστε καμία μορφή διείσδυσης των μονοπωλίων, είτε με τη μορφή της άμεσης ιδιωτικοποίησης, είτε με τη μορφή της παραχώρησης, είτε με τη μορφή της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Λιμάνια 100% δημόσια στην υπηρεσία του λαού».

Αναφερόμενη στους υποψηφίους των άλλων κομμάτων τόνισε: «Ολοι τους έχουν κοινό όραμα και στρατηγική την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, με όποια "μάσκα" κι αν εμφανίζονται, και ο υποψήφιος της ΝΔ και σημερινός δήμαρχος, κ. Μιχαλολιάκος, και ο "αριστερός" κ. Δρίτσας και ο υπερκομματικός "φέρελπις" κ. Μώραλης που βέβαια στο ψηφοδέλτιό του συμμετέχουν δοκιμασμένα στην αντιλαϊκή πολιτική και στην υπεράσπιση των μεγάλων συμφερόντων στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιό του εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών σηματοδοτεί το μέγεθος των συμφερόντων που διακυβεύονται στον Πειραιά και τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς για τη μοιρασιά της πίτας. Ολοι τους διαφέρουν μόνο στους τρόπους υλοποίησης και στο ποια τμήματα του κεφαλαίου εξυπηρετεί η πολιτική τους. Η ίδια η διαδικασία κατάρτισης των ψηφοδελτίων τους αποδεικνύει ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία στη δίνη συναλλαγών, πιέσεων και εκβιασμών. Προτείνουν δήθεν νέες πολιτικές με πολύ "μπαγιάτικα" υλικά. Τάζουν "θάλασσες" ανάπτυξης όταν ο λαός πνίγεται στα "κύματα" της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Το όραμά τους είναι εφιάλτης για τα λαϊκά στρώματα».

Κάλεσε, τέλος, τους Πειραιώτες να ψηφίσουν με βάση τα πραγματικά ταξικά τους συμφέροντα. Να απαντήσουν και με την ψήφο τους στην επίθεση που δέχονται από το μεγάλο κεφάλαιο, την ΕΕ, το πολιτικό τους προσωπικό στους δήμους, στις περιφέρειες και την Ευρωβουλή και τα τσιράκια του συστήματος τη φασιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Σπάμε τα δεσμά με ισχυρό ΚΚΕ παντού

Στην ομιλία του ο Θανάσης Παφίλης σημείωσε: «Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών του Μάη. Είναι μια σημαντική εκλογική μάχη και πρέπει τις ημέρες που μένουν να τη δώσουμε με αποφασιστικότητα, μαχητικότητα πείσμα και αισιοδοξία. Με μεγαλύτερο άνοιγμα στο λαό, στους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα.

Με εμπιστοσύνη στην πολιτική του κόμματος που όχι μόνο δικαιώνεται, αλλά αποτελεί ελπίδα για το λαό.

Απευθύνουμε κάλεσμα συμπόρευσης, συστράτευσης στήριξης του ΚΚΕ στην εργατική τάξη του Πειραιά, στους εργαζομένους στο λιμάνι, στα ναυπηγεία, στα καράβια, σε άλλες επιχειρήσεις, στους χιλιάδες ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων.

Τους καλούμε να μην δώσουν σημασία στο προεκλογικό σκηνικό που στήνεται κάθε φορά για να τους αποπροσανατολίσει από τις αιτίες της δραματικής κατάστασης που βιώνουν, και παράλληλα να τους δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες για το μέλλον ώστε να υποταχθούν στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν σήμερα.

Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ΕΕ που έφεραν σε αυτή την κατάσταση το λαό, υποστηρίζει πως υπάρχει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης σε όφελός του. Ενας δρόμος που θα αξιοποιεί τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, την πρωτοφανή παραγωγικότητα της εργασίας, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας, τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, για την κάλυψη των ανθρωπίνων αναγκών και όχι για τα αμύθητα κέρδη των μονοπωλίων.

Ορος και προϋπόθεση γι΄αυτό είναι αυτό που περιγράφει το προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ: "Σπάμε τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων με Ισχυρό ΚΚΕ παντού".

Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει και με την ψήφο του να πετύχει ο λαός. Να δημιουργήσει προϋποθέσεις με ισχυρό ΚΚΕ και "Λαϊκή Συσπείρωση" ώστε να σπάσουν τα δεσμά ΕΕ - μονοπωλίων που τον κρατούν αιχμάλωτο στα σημερινά αδιέξοδα. Να απελευθερώσει, με τη λαϊκή εξουσία και οικονομία, έξω από την ΕΕ, τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η κοινωνία για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να ενεργοποιήσει τη λαϊκή δυναμική, να δώσει όραμα και ελπίδα στο λαό και τη νεολαία που σήμερα σκύβει συνεχώς το κεφάλι ζώντας με απελπισία, απαισιοδοξία και αβεβαιότητα για το αύριο».

Αναφερόμενος στην πολιτική των αστικών κομμάτων υπενθύμισε ότι «δύο πράγματα δεν ακούσαμε ποτέ ούτε ακούμε από την ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ κ.λπ. Για τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, για κρίση του συστήματος που προέρχεται από τη χρεωκοπία και το σάπισμά του. Ενα σύστημα εκμεταλλευτικό, της εξουσίας των λίγων πάνω στους πολλούς. Γι΄αυτό τσιμουδιά».

«Τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου - συνέχισε - κρύβουν τις πραγματικές αιτίες γιατί ακριβώς έχουν την ίδια στρατηγική, πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ υποστηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και στήνουν καυγά για το ποιος θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής. Μια στρατηγική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, της αστικής τάξης και των μονοπωλίων. Σε αυτά τα πλαίσια φιλολαϊκή διαχείριση δεν μπορεί να υπάρξει. Ο λαός πάλι θα είναι ο μεγάλος χαμένος και γι΄αυτό δεν πρέπει να παγιδευτεί στην αντιπαράθεση του νέου διπολισμού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελεί σύγχρονη έκδοση του παλαιού δικομματισμού ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Η ίδια η πραγματικότητα έδειξε ότι ήταν κάλπικη, ότι είχαν την ίδια στρατηγική και γι΄αυτό άλλωστε συγκυβερνούν σήμερα».


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΡΟΥΠΑΣ
Οξύνεται η διαπάλη στο λιμάνι

Με αναφορά στην απόφαση του δικαστηρίου που καταδίκασε τους απεργούς χαλυβουργούς άρχισε την παρέμβασή του ο Βαγγέλης Μαρούπας σημειώνοντας ότι «αυτή η απόφαση είναι ενδεικτική του τι ανάπτυξη επιδιώκει το κεφάλαιο. Ανάπτυξη που όπου δεν περνά η ενσωμάτωση, όπου οι εργαζόμενοι δε σκύβουν το κεφάλι, θα συνοδεύεται από την καταστολή».

Αναφερόμενος ειδικά στον Πειραιά σημείωσε ότι «οξύνεται η διαπάλη ανάμεσα στα μονοπώλια για παράδειγμα στο θέμα του λιμανιού και της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ. Υπάρχει διαπάλη ανάμεσα σε δυο βασικά σχέδια ιδιωτικοποίησης, αυτό της πώλησης των μετοχών του ΟΛΠ που φέρνει η κυβέρνηση και αυτό που μιλά για μακροχρόνιες παραχωρήσεις χρήσεων του λιμανιού σε μονοπώλια και το υποστηρίζουν, τμήμα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η ΧΑ, ενώσεις εργοδοτών στον Πειραιά, οι σημερινές αρχές των παραλιακών δήμων (Πειραιάς, Κερατσίνι - Δραπετσώνα, Πέραμα, Σαλαμίνα)». Τόνισε ότι «σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε και την υποψηφιότητα Μώραλη, δηλαδή να δούμε ότι ακόμα πιο άμεσα εμπλέκονται οι εφοπλιστές και οι επιχειρηματίες για να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ