ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδεύει εργαζόμενους και άνεργους

Λένε με θράσος στο λαό να υπομείνει τα μέτρα για να γίνει ανάπτυξη στα αποκαΐδια των δικαιωμάτων του και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας

Η πάλη για την ουσιαστική προστασία των ανέργων προϋποθέτει ρήξη με την ΕΕ και τα κόμματά της, σύγκρουση με το σύστημα που γεννά την ανεργία
Η πάλη για την ουσιαστική προστασία των ανέργων προϋποθέτει ρήξη με την ΕΕ και τα κόμματά της, σύγκρουση με το σύστημα που γεννά την ανεργία
Χαστούκι στο πρόσωπο εκατομμυρίων ανέργων και ωμή κοροϊδία συνολικά του λαού, αποτελούν οι χτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, με τις οποίες επιχείρησε ξεδιάντροπα να πουλήσει φούμαρα για «ανάσχεση» τάχα της ανεργίας και να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες για «αντιστροφή της τάσης», τους επόμενους μήνες.

Ταυτόχρονα, συνέδεσε την ενίσχυση της απασχόλησης με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, προσπαθώντας να δικαιολογήσει κάθε μέτρο που τσακίζει τα εργασιακά δικαιώματα και θωρακίζει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων και στοχεύει στην ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, ενόψει και της κατάθεσης σήμερα του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της σύσκεψης που συγκάλεσε χτες ο Α. Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου με τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Επικρατείας.

Χρησιμοποιώντας επιλεκτικά και αμφίβολης αξιοπιστίας στοιχεία, ο πρωθυπουργός θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι «το κλίμα αρχίζει να αλλάζει- η ψυχολογία έχει αρχίσει να αλλάζει», για να δημιουργήσει κλίμα αναμονής και αυταπατών. Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ήδη να πετάξει στις ουρές των ανέργων τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενους στο δημόσιο μέχρι το τέλος του χρόνου και 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, εμφανίζεται προκλητικά ως «προστάτης» των ανέργων, που δίνει τάχα μάχες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τις οποίες μάλιστα συνδέει με την επάνοδο της καπιταλιστικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Αποσιωπά ότι οι όποιες, ελάχιστες, θέσεις εργασίας δημιουργούνται, είναι με ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, αμείβονται με μισθούς πείνας, δίχως εργασιακά, ασφαλιστικά ή άλλα δικαιώματα, ενώ δεν αποτελούν καν δείγμα ότι η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί. Σε κάθε περίπτωση, η υψηλή και μόνιμη ανεργία είναι σταθερό χαρακτηριστικό γνώρισμα της ανάπτυξης προς όφελος των μονοπωλίων που επαγγέλλεται η κυβέρνηση. Αρα, ακόμη και αν υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας -γιατί ως τώρα δε φαίνονται τέτοια σημάδια- η υψηλή ανεργία δε θα αντιμετωπιστεί.

Παρ' όλα αυτά, μιλώντας χτες στη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός αποφάνθηκε ότι «η αύξηση της ανεργίας έχει αρχίσει να φρενάρει», επικαλούμενος λειψά και έωλα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας από το πρόγραμμα ΕΡΓΑΝΗ, σύμφωνα με τα οποία «για πρώτη φορά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο οι προσλήψεις είναι περισσότερες από τις απολύσεις (!) Προκειμένου μάλιστα να δείξει ότι πρόκειται για τάση που δεν είναι αντιστρέψιμη υποστήριξε ότι «το φαινόμενο δεν μπορεί να αποδοθεί σε "εποχικούς" παράγοντες, δηλαδή στην πρόσκαιρη αύξηση των προσλήψεων λόγω τουριστικών εργασιών, γιατί στο χρονικό διάστημα που καλύφθηκε δεν είχε ακόμα ουσιαστικά ξεκινήσει η τουριστική περίοδος».

Κατασκευάζουν πραγματικότητα

Σε πείσμα των πρωθυπουργικών ισχυρισμών, μόνο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στις λίστες του ΟΑΕΔ τον περασμένο Μάρτη, έφτασαν τα 1.071.270 άτομα, καταγράφοντας αύξηση 1,74% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Το δεύτερο «στοιχείο» που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, ήταν μια έρευνα που διεξήγαγε τον περασμένο Φλεβάρη η εταιρεία ICAP σε 1.085 εταιρείες με τζίρο άνω του 1 εκατομμυρίου η καθεμία, που δείχνει ότι «μία στις δύο (σ.σ. εταιρείες) σχεδιάζουν ή σκέφτονται (!) να κάνουν επενδύσεις μέσα στο 2013», επισημαίνοντας ότι «πάνω από τα μισά απ' αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν αύξηση θέσεων εργασίας». Απέφυγε βέβαια να αναφέρει πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργήσουν συνολικά οι εταιρείες αυτές και κυρίως με ποιες εργασιακές σχέσεις και ποιους μισθούς...

Παράλληλα, διαφήμισε τα γνωστά προγράμματα του υπουργείου Εργασίας για ανακύκλωση των ανέργων με κατάρτιση και επανακατάρτιση, ως προγράμματα προστασίας των ανέργων, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για προγράμματα επιδότησης των επιχειρηματιών προκειμένου να απασχολούν παροδικά εργαζόμενους, χωρίς να πληρώνουν από την τσέπη τους μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές.

Οπως είπε, το υπουργείο Εργασίας θα εκταμιεύσει 2,9 δισεκατομμύρια συνολικά από τα προγράμματα του Κοινωνικού Ταμείου, για να ενισχύσει ανέργους και την επανεκπαίδευση νέων και ευπαθών ομάδων, επισημαίνοντας ότι «συνολικά 715.000 άνθρωποι θα ωφεληθούν από κονδύλια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού». Επίσης, ανέφερε ότι θα δοθούν από το ΕΣΠΑ πάνω από 1 δισ. ευρώ, που δεν έκρυψε ότι θα πάνε «σε ενίσχυση επιχειρήσεων για να στηριχθεί η απασχόληση».

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «το κλίμα έχει αλλάξει, η εικόνα αλλάζει, η κοινωνία σύντομα θα νιώσει τη διαφορά και η ελπίδα που ήδη κερδίζει έδαφος θα κυριαρχήσει και πάλι», πουλώντας στην κυριολεξία φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Στο πλαίσιο αυτό, ο Α. Σαμαράς αναμένεται να επισκεφτεί σήμερα εργοτάξια επί της Εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, για να ενισχύσει την προπαγανδιστική εικόνα ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας» έχει αρχίσει.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ «ICAP» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Σκέφτονται επενδύσεις αλλά δε βλέπουν θέσεις εργασίας

Αλλη πραγματικότητα από αυτή που περιέγραψε χτες ο Α. Σαμαράς δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης

Στην εκπόνηση της μελέτης που επικαλέστηκε στη χτεσινή σύσκεψη ο Α. Σαμαράς για να πείσει ότι «το κλίμα αλλάζει» και ότι υπάρχει ανάσχεση της ανεργίας, συνέβαλαν ο ΣΕΒ και ο ΕΑΣΕ (φορέας διευθυντικών στελεχών επιχειρήσεων), οι οποίοι έστειλαν 10.500 ερωτηματολόγια σε επιχειρήσεις με πάνω από 1 εκατ. ευρώ τζίρο και παρέλαβαν 1.095 απαντήσεις από επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε η ICAP, τη διετία 2011- 2012 προχώρησαν σε επενδύσεις 438 επιχειρήσεις, ύψους 2,7 δισ. ευρώ (2011) και 2,3 δισ. ευρώ (2012), ενώ 8.390 επιχειρήσεις προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4,9 δισ. ευρώ (2011) και 2,9 δισ. ευρώ (2012). Ωστόσο, σε σύνολο επενδύσεων διετίας ύψους 5 δισ. ευρώ, σημειώθηκε αύξηση προσωπικού μόνο στο 47% των επιχειρήσεων (σε περίπου 200), σταθεροποίηση στο 50% και μείωση στο 3%.

Είναι φανερό ότι την ίδια περίοδο που βάθυνε η κρίση, η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων συντέλεσε στο να αυξηθούν οι απολύσεις πολύ περισσότερο από τις όποιες προσλήψεις καταγράφει η έρευνα, γεγονός που εκτόξευσε κυριολεκτικά την ανεργία. Είναι, επίσης, φανερό ότι οι όποιες επενδύσεις αφορούν κύρια επιχειρήσεις εντάσεως κεφαλαίου, χωρίς συμβολή στη μείωση της ανεργίας.

Από την ίδια έρευνα, προκύπτει ότι το 50% των επιχειρήσεων του δείγματος σχεδιάζει ή σκέφτεται να κάνει κάποια επένδυση μέσα στο 2013. Το μέγεθος αυτό είναι αυξημένο κατά 25% σε σχέση με το 2012, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές συνιστούν πόλο έλξης συσσωρευμένων κεφαλαίων.

Καθόλου τυχαία, όμως, οι επιχειρήσεις «ποντάρουν» στην αύξηση των επιδοτήσεων και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για αύξηση της ρευστότητας, καθώς το 48% των επενδύσεων προγραμματίζεται να γίνουν με ίδια κεφάλαια, το 35% με δανεισμό και το 17% με επιδοτήσεις! Τέλος, μόνο το 58% των εταιρειών που δηλώνουν ότι ίσως κάνουν επενδύσεις, εκτιμάει ότι από αυτές θα προκύψουν θέσεις εργασίας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τίποτα καλό για το λαό από τις εξαγγελίες για ανάπτυξη

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την ανεργία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Τη στιγμή που η κυβέρνηση υλοποιεί ένα ακόμα πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, η ανεργία αυξάνει και η αβεβαιότητα για τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες μεγαλώνει, ο πρωθυπουργός, με προκλητικό τρόπο, καλεί το λαό να δεχτεί τη σφαγή και να περιμένει τα δήθεν οφέλη μιας μελλοντικής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα, αφού αυτή θα στηριχτεί στα ερείπια των εργατικών λαϊκών κατακτήσεων και θα συνοδεύεται με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Τώρα χρειάζεται να οργανώσει την πάλη και τη συμμαχία του, με οδηγό τη φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση που προτείνει το ΚΚΕ για να απαλλαγούν οι εργαζόμενοι από τα δεσμά του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να εξασφαλιστεί μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Με εργαζόμενους στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, θα έχει αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σήμερα Πέμπτη 25 Απρίλη στη 1.30 μ.μ., στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ