ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Απρίλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ζητά εργοστάσια καύσης και με την παρέμβαση κατασταλτικών μηχανισμών

Ο «Ρ» αποκαλύπτει σχετικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους υπουργούς Οικονομίας, Εσωτερικών, ΠΕΧΩΔΕ και τον πρόεδρο της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής

Να κατασκευαστούν σε πολλές περιοχές της χώρας εργοστάσια καύσης των απορριμμάτων, γεγονός επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κυβέρνηση. Και μάλιστα για να προσπεραστούν οι όποιες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων από αυτήν την απόφαση, η ΕΕ ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά να παρθούν μέτρα - ακόμα και κατασταλτικά - για να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα!

Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική ΕΕ, αφού πρόσφατα ...αναβάθμισε την καρκινογόνα και πανάκριβη καύση σύμμεικτων στερεών αποβλήτων σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης, ασκεί πλέον απροκάλυπτες πιέσεις - και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο - ώστε να επιβληθεί και στη χώρα μας, με πρώτη την περιφέρεια Αττικής.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατο έγγραφο - που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» - το οποίο υπογράφουν μιλώντας εξ ονόματος της Επιτροπής ο Ντ. Αχνερ, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ και Κάρλ Φάλκεμπεργκ, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Το έγγραφο το απευθύνουν στον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ Β. Κασκαρέλλη, ενώ κοινοποιούν και στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλο, ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά και στον Πρόεδρο της Διυπουργικής Επιτροπής για τη διαχείριση των απορριμμάτων υφυπουργό Εσωτερικών Θ. Νάκο.

Ακόμα και ΜΑΤ!


Εκτός αυτού, ασκείται πίεση για «ουσιαστική και δυναμική παρέμβαση των εθνικών αρχών στην υλοποίηση του σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων», ώστε να μην υπάρξει απώλεια κοινοτικών πόρων. Μέχρι στιγμής βέβαια το τι σημαίνει «δυναμική παρέμβαση» έχουν δοκιμάσει στο πετσί τους οι κάτοικοι της Κέρκυρας, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης: Καταστολή, ξύλο και δακρυγόνα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που στην περίπτωση της Κέρκυρας είχε και ανθρώπινο θύμα!

Αναλυτικότερα, στο έγγραφο που έχει ως θέμα τη «διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Αττικής», αναφέρει ότι είναι αναγκαία η άμεση έναρξη των κατασκευαστικών έργων για τη διαχείριση απορριμμάτων στο Γραμματικό και την Κερατέα. Στη συνέχεια, όμως, αφού επισημαίνουν ότι «η μέθοδος της υγειονομικής ταφής αποτελεί τον τελευταίο στην ιεραρχία διαχείρισης αποβλήτων τρόπο διάθεσης και δεν τυγχάνει κοινωνικής αποδοχής» υποδεικνύει σαφέστατα την καύση ως μέθοδο διαχείρισης. «Είναι συνεπώς αναγκαία - αναφέρει - η προώθηση νέων τεχνολογιών διαχείρισης αποβλήτων, όπως η θερμική επεξεργασία με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε τέτοιες λύσεις, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν προβλεφτεί στη μελέτη που συνοδεύει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων. Προκειμένου να υλοποιηθούν, απαιτείται, ενδεχομένως, η επικαιροποίηση του Σχεδιασμού και η περιβαλλοντική αδειοδότησή τους. Ωστόσο, ο περιορισμένος χρόνος ζωής των ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στην Αττική καθιστά αναγκαία την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την υλοποίηση νέων λύσεων και στην προώθηση νέων τεχνολογιών».

Οι πολυεθνικές της καύσης

Ακόμα και την παρέμβαση κατασταλτικών μηχανισμών ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη της Κέρκυρας (φωτ.) που επιτέθηκαν σε κατοίκους που διαδήλωναν ενάντια στην κατασκευή χωματερής
Ακόμα και την παρέμβαση κατασταλτικών μηχανισμών ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έστειλε τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη της Κέρκυρας (φωτ.) που επιτέθηκαν σε κατοίκους που διαδήλωναν ενάντια στην κατασκευή χωματερής
Πρόκειται για ευθεία παρέμβαση της Επιτροπής υπέρ των τεράστιων οικονομικών συμφερόντων που κρύβονται πίσω από τη διαχείριση των απορριμμάτων και ειδικότερα του «λόμπι» της καύσης και των παρεμφερών μεθόδων. Βασική επιδίωξη των συμφερόντων αυτών είναι η εξασφάλιση υπερκερδών από την κατασκευή εγκαταστάσεων καύσης, μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και κυρίως από την εκμετάλλευσή τους για δεκαετίες. Πρόκειται για επιδίωξη που ήδη έχει βρει απήχηση στα κόμματα τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ. Τα επιχειρηματικά αυτά συμφέροντα έχουν αρχίσει να κάνουν και επίσημα την εμφάνισή τους στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ανακοινώθηκε η συνεργασία της ΙΝΤΡΑΚΑΤ με τον πολυεθνικό κολοσσό Suez για την κατασκευή ακριβώς εγκαταστάσεων καύσης.

Κι όλα αυτά, όταν είναι γνωστό ότι η καύση των σύμμεικτων αποβλήτων:

  • Βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον και την υγεία, καθώς εκπέμπει καρκινογόνες διοξίνες και άλλες επικίνδυνες ουσίες, ενώ έχει σημαντική συμβολή στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
  • Αποτελεί αντικίνητρο στο στόχο της μείωσης των παραγόμενων αποβλήτων και εχθρό της ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και ξύλου.
  • Εχει εξαιρετικά υψηλό κόστος κατασκευής και λειτουργίας (μέχρι και τρεις φορές υψηλότερο από μια ολοκληρωμένη διαχείριση με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με το οποίο επιβαρύνονται απευθείας οι δημότες, δηλαδή ο εργαζόμενος λαός, αφού θα υποχρεωθούν να πληρώνουν τριπλάσια δημοτικά τέλη - χαράτσια.
  • Προϋποθέτει την πλήρη εξάρτηση από την πολυεθνική εταιρεία κατασκευής και λειτουργίας της μονάδας, δηλαδή προκαλεί την ευθεία ιδιωτικοποίηση του τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων.

Σε άλλο σημείο του εγγράφου αναφέρεται ότι « η Επιτροπή αναμένει με ενδιαφέρον τη συνέχεια που θα δοθεί από τις ελληνικές αρχές στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Αττική». Εκεί, λοιπόν, παροτρύνει την κυβέρνηση να ασκήσει «ουσιαστική και δυναμική παρέμβαση των εθνικών αρχών για την επίλυση του προβλήματος», που «θα υπογραμμίσει την ύπαρξη πολιτικής βούλησης», αλλά «και θα αποτελέσει παράδειγμα και για τις υπόλοιπες περιφέρειες της Ελλάδας με παρεμφερή προβλήματα (όπως π.χ. η Ηπειρος, η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τα Ιόνια Νησιά)». «Δυναμική παρέμβαση», που όπως προαναφέραμε ξέρει καλά ο λαός τι σημαίνει...

Και βέβαια το έγγραφο αποκτά διάσταση τελεσιγράφου, αφού καταλήγει «θα σας παρακαλούσαμε να διαβιβάσετε την επιστολή αυτή στις αρμόδιες ελληνικές αρχές και να μας ενημερώσετε εντός ενός μηνός από τη λήψη της παρούσας επιστολής για το σχετικό χρονοδιάγραμμα, τις συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις που οι ελληνικές αρχές προτίθενται να αναλάβουν ή έχουν ήδη αναλάβει, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη απώλεια κοινοτικών πόρων και άλλες τυχόν δυσμενείς συνέπειες»!

Ουσιαστικά, δηλαδή, η Επιτροπή της ΕΕ, μέσω των δύο Διευθυντών, πιέζει απροκάλυπτα και για την επιβολή της καύσης ακόμη και με την χρησιμοποίηση μεθόδων καταστολής, αλλιώς απειλεί, και τη συγχρηματοδότηση έργων διαχείρισης αποβλήτων να διακόψει και να παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ