ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Εφιαλτική η κατάσταση, με την κυβέρνηση να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα

Διασωληνωμένοι χάνουν τη ζωή τους σε κοινούς θαλάμους. Σοκαριστικά στοιχεία αποκαλύπτουν το έγκλημα που είναι σε εξέλιξη

Από τη συνέλευση στον «Ερυθρό Σταυρό»
Από τη συνέλευση στον «Ερυθρό Σταυρό»
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το προδιαγεγραμμένο έγκλημα που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης και της πολιτικής την οποία ακολουθεί με απόλυτη συνέπεια, αφήνοντας δεκάδες ασθενείς αβοήθητους, διασωληνωμένους σε ράντζα και εκτός ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που αφήνει εκτός σχεδιασμού μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια, πολύτιμες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό.

Μόνο στην Αττική 111 διασωληνωμένοι ασθενείς χτες ήταν εκτός ΜΕΘ, ένας εκ των οποίων περιμένει να βρεθεί κρεβάτι εδώ και 20 μέρες! Στοιχεία που προκαλούν θλίψη και αγανάκτηση, αφού σταθερά το τελευταίο διάστημα πάνω από 100 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι αλλά στερούνται Εντατική Θεραπεία, μένοντας σε «λίστες αναμονής», με τους υγειονομικούς να σηκώνουν το βάρος της επιλογής ποιος θα μπει σε μια θέση που αδειάζει...

Τις τελευταίες δέκα μέρες μόνο στο Λαϊκό - σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου - δύο διασωληνωμένοι έχασαν τη ζωή τους σε κοινό θάλαμο, περιμένοντας 3 και 4 μέρες να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Εδώ και 4 μέρες στο ίδιο νοσοκομείο 4 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ενώ ράντζα είναι διάσπαρτα παντού. «Στη ΜΕΘ υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, μηχανήματα που ρυθμίζουν καλύτερα την αναπνευστική λειτουργία, εξασφαλίζουν καλύτερη παρακολούθηση του ασθενούς, παρατηρείς τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Δεν γίνεται να πετάς έναν αναπνευστήρα και να λες ότι είναι ...σαν ΜΕΘ, ή να κάνεις διασωλήνωση σε ράντζο. Σε έναν κοινό θάλαμο ο ασθενής μπορεί να πάθει ανακοπή και να μην το πάρεις χαμπάρι αν δεν περάσεις από δίπλα. Μιλάμε για ανθρώπους που μπορούν να σωθούν», λέει στον «Ριζοσπάστη» ο Αιμίλιος Κακλαμάνος, ειδικευόμενος γιατρός στο «Λαϊκό».

Στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς», εδώ και 4 μέρες 10 διασωληνωμένοι (8 Covid και 2 non Covid) παραμένουν εκτός ΜΕΘ, ενώ παντού η πληρότητα ξεπερνά πλέον το 100%. Σε κάθε γενική εφημερία στο ΤΕΠ 4 μόλις γιατροί αντιστοιχούν σε 120 ασθενείς. 60 με 80 ασθενείς με κορονοϊό εισάγονται και 10 κατά μέσο όρο παραμένουν διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ οι 137 κλίνες Covid «αναπτύχθηκαν» συρρικνώνοντας τη λειτουργία ουσιαστικά 6 κλινικών.

Οι υγειονομικοί όμως δεν το βάζουν κάτω. Σε αυτές τις συνθήκες συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων, που χτες πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στο κτίριο της διοίκησης και θα προχωρήσει σε νέα κινητοποίηση και συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 29 Μάρτη στις 11 το πρωί. Το πλαίσιο διεκδικήσεων της Επιτροπής συναντά μεγάλη αποδοχή στους εργαζόμενους, απαιτώντας την άνευ όρων και αποζημίωσης επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και την ένταξή του σε κρατικό σχεδιασμό, καθώς θυμίζει ότι «τα ιδιωτικά που δήθεν επιτάχθηκαν δέχονται μόνο τα σταθεροποιημένα περιστατικά, για να ολοκληρώσουν την αποθεραπεία και να προχωρήσουν στο εξιτήριο».

Φουλαρισμένο είναι και το Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου την τελευταία βδομάδα ο μέσος όρος διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ είναι 5 - 6 άνθρωποι, που μπορεί να περιμένουν από ώρες μέχρι και μέρες για να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. «Δεν μπορεί στο Κρατικό Νίκαιας να μην υπάρχουν άδειες ΜΕΘ για να νοσηλευτούν οι διασωλωνημένοι και το ιδιωτικό νοσοκομείο "Μετροπόλιταν", που βρίσκεται στα έξι χλμ., με τεράστιες υποδομές, η κυβέρνηση να μην αποφασίζει να το επιτάξει», τονίζει με αγωνία η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος μονάδας Covid στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.

«Οι απαιτήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις γνώσεις και τις ικανότητες των δικών μας διαφορετικών ειδικοτήτων»

Και ενώ το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία φρακάρουν, με την κυβέρνηση να επιμένει στο αδιανόητο έγκλημα να αφήνει εκτός μάχης τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, το Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» μετατράπηκε σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο. Μέχρι σήμερα νοσήλευε 125 ασθενείς Covid και στόχος πλέον είναι να νοσηλεύει πάνω από 300. Τις προηγούμενες μέρες έκλεισαν όλα τα εξωτερικά ιατρεία, που δέχονταν κατά μέσο όρο 58.000 ασθενείς ανά έτος, αφήνοντας ανοιχτό μόνο το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας.

Μπροστά στην κατάσταση αυτή, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε συνέλευση των γιατρών με πρωτοφανή συμμετοχή, όπου εξέφρασαν oμόφωνα την αντίθεσή τους στην επικίνδυνη μετατροπή του νοσοκομείου σε μίας νόσου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι γιατροί, ανεξαρτήτως ειδικότητας και χωρίς καμία εκπαίδευση, καλούνται να ενταχθούν σε θαλάμους Covid, oι οποίοι προήλθαν από την επ' αόριστον κατάργηση και το κλείσιμο όλων των ιατρικών τμημάτων και εργαστηρίων. Οι γιατροί ειδικοτήτων συναφών με τη νόσο είναι έτσι κι αλλιώς απειροελάχιστοι (9 μόνιμοι παθολόγοι, 4 επικουρικοί, και περιμένουν μέχρι 23 από όσους επιστρατεύτηκαν και δεν έχουν εμπειρία νοσοκομειακής περίθαλψης, ούτε έχουν λάβει εκπαίδευση για τον Covid). Από την αρχή της πανδημίας έχουν προσληφθεί ...5 νοσηλευτές και μάλιστα συμβασιούχοι, ενώ ήδη έχουν γίνει μετακινήσεις προσωπικού προς τα νοσοκομεία αναφοράς.

Μέσα από τη συνέλευση οι γιατροί κατέληξαν σε κείμενο που επιδόθηκε στη διοίκηση του νοσοκομείου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Στις απαιτήσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της ορθής διαχείρισης και αντιμετώπισης της νόσου αυτής, σας γνωστοποιούμε ότι αυτές υπερβαίνουν κατά πολύ τις γνώσεις και τις ικανότητες των δικών μας διαφορετικών ειδικοτήτων. Σε καμία περίπτωση δεν διαθέτουμε τις γνώσεις και ικανότητες του μέσου συνετού ιατρού των απαιτούμενων ειδικοτήτων της παθολογίας ή πνευμονολογίας. (...)

Σε περίπτωση που κληθούμε να ασκήσουμε καθήκοντα διαφορετικά απ' αυτά της ειδικότητάς μας, θα πρέπει προς τούτο να έχουμε προηγουμένως λάβει εγγράφως ειδική ρητή εντολή».

Χτες μέχρι αργά το απόγευμα κυκλοφορούσαν φήμες ότι το νοσοκομείο βγαίνει σε «έκτακτη εφημερία» και ότι «πιθανώς θα γίνει εφημερία μόνο για τα Covid περιστατικά». «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση», τόνιζαν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, αποτυπώνοντας τη χαοτική κατάσταση.

Σε αποθήκη ασθενών μετατρέπεται το «Τζάνειο»

«Το νοσοκομείο αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών Covid με όρους σύγχρονους και αξιοπρεπείς (...) μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη "αποθήκη" ασθενών. Ηδη για την εφημερία 24/3/2021 (σ.σ. τη χτεσινή) υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη ράντζων στα τμήματα Covid»: Την παραπάνω επισήμανση - κραυγή αγωνίας έκανε η Επιτροπή Ειδικευόμενων Γιατρών «Τζανείου», υπογραμμίζοντας την κοροϊδία της «συμβολής του ιδιωτικού τομέα» που επικαλείται η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι στο «Τζάνειο» 5 ειδικευόμενοι βλέπουν πάνω από 90 αρρώστους στη γενική εφημερία, με το 1/3 αυτών να εισάγονται για νοσηλεία. Η Νευρολογική κλινική μετατράπηκε σε κλινική Covid, ενώ ακόμα δεν έχει απαντηθεί τι θα γίνονται τα οξέα νευρολογικά περιστατικά ή τα οξέα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, για τα οποία υπάρχει αυστηρό χρονικό παράθυρο για θεραπευτική παρέμβαση (ενδεικτικά, 4,5 ώρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων). Σχεδόν σε πλήρη αναστολή είναι οι χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς τα 3/4 του προσωπικού του χειρουργείου έχουν μετακινηθεί σε κλινικές Covid. Αυτό μεταφράζεται σε μόνο 2 αίθουσες τη μέρα - «τι γίνεται αν έρθουν 3 περιστατικά που χρειάζονται άμεσα χειρουργείο;».

Στελέχωσαν κλινική Covid με ειδικευόμενους στην Ψυχιατρική

Δύο ασθενείς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο» πέθαναν από κορονοϊό, ενώ άλλοι 12 έχουν μεταφερθεί σε κλίνες Covid, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, και 6 μέλη του προσωπικού νοσούν, στοιχεία χαρακτηριστικά της δύσκολης κατάστασης που διαμορφώνεται σε ένα νοσοκομείο με πολύ ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 71 κρούσματα. Τα 57 αφορούν ασθενείς με ήπια συμπτώματα, οι οποίοι παρέμεναν στο νοσοκομείο παρά τον κίνδυνο διασποράς, και διακομίζονταν μόνο όσοι ασθενείς παρουσίαζαν επιδείνωση.

Μετά τα πρώτα κρούσματα που παρουσιάστηκαν στο Γηροψυχιατρικό Τμήμα «Γεμέλειο», με απόφαση της διοίκησης του «Δρομοκαΐτειου» μετατράπηκε σε κλινική Covid-19, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ασφαλή λειτουργία της, χωρίς το αναγκαίο συγκεκριμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Οπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ: «Δεν έχει εξασφαλιστεί η 24ωρη παρακολούθηση των ασθενών από παθολόγο ή άλλο γιατρό συναφούς ειδικότητας. Η κλινική στελεχώνεται από μόλις 2 παθολόγους, από τους οποίους ο ένας δεν εφημερεύει αποκλειστικά στο ΨΝΑ "Δρομοκαΐτειο", και έναν γενικό γιατρό, του οποίου η σύμβαση λήγει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Οι συνάδελφοι εκτός από την κλινική Covid-19 είναι επιφορτισμένοι και με τη λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου».

«Ενα προδιαγεγραμμένο έγκλημα βρίσκεται σε εξέλιξη», προειδοποιεί η ΟΕΝΓΕ, απαιτώντας άμεσα να στελεχωθεί η κλινική με όλο το αναγκαίο ειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό και να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός για την ασφαλή νοσηλεία των ψυχιατρικών ασθενών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών του νοσοκομείου σημειώνει ότι «το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι ούτε συγκεκριμένο, αφού μέχρι πρότινος νοσήλευε και εξέταζε μονάχα τους ψυχογηριατρικούς ασθενείς του νοσοκομείου μας, ούτε εκπαιδευμένο». Οπως αναφέρουν, στην παρούσα φάση «την κλινική στελεχώνουν συνάδελφοι ειδικευόμενοι Ψυχιατρικής, με γνωστική ανεπάρκεια στη διαχείριση ασθενών με λοίμωξη Covid-19 και των επιπλοκών της».

Η απάντηση της διοίκησης στις ανησυχίες των γιατρών ήταν «να μας επιβάλει να εφημερεύσουμε υπό συνθήκες απόλυτης επισφάλειας, καταστρατηγώντας έτσι κάθε εργασιακό μας δικαίωμα, θέτοντας ταυτοχρόνως τους ασθενείς σε αδιαμφισβήτητο κίνδυνο», τονίζει.

Η συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών του «Δρομοκαΐτειου» απαιτεί 24ωρη κάλυψη του νοσοκομείου με ενεργή εφημερία από ειδικευμένο παθολόγο ή συναφούς ειδικότητας γιατρό για την αντιμετώπιση του Covid, 24ωρη λειτουργία των αιματολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων, ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση με πλήρωμα με 2 διασώστες, άμεσο εξοπλισμό με όλα τα αναγκαία υλικοτεχνικά μέσα.

3.062 νέα κρούσματα και 699 οι διασωληνωμένοι

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων, με τον ιό να καλπάζει σε όλη τη χώρα και την Αττική να μετρά σταθερά σχεδόν τα μισά κρούσματα.

Χτες άλλοι 67 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19, φτάνοντας τον τραγικό απολογισμό στους 7.649 θανάτους, ενώ τα νέα κρούσματα είναι 3.062(με 10.000 λιγότερα τεστ σε σχέση με προχτές).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 699.

Οι χτεσινές εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 (μέσω ΕΚΑΒ) στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας είναι 476 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 492 ασθενείς.

Τη βδομάδα 15 - 21 Μάρτη οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.303, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.425. Την ίδια βδομάδα το ποσοστό θετικότητας στα τεστ ήταν 5,96%.

Από τα 3.062 κρούσματα, τα 1.422 καταγράφηκαν στην Αττική(Κέντρο 338, Πειραιάς 221, Δυτική Αθήνα 214, Ανατολική Αττική 192, Νότιος Τομέας 173, Βόρειος Τομέας 168, Δυτική Αττική 98, Νήσων 18),387 στη Θεσσαλονίκη, 121 στην Αχαΐα, 115 στη Λάρισα. Σε 31 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφεται διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων στην Κοζάνη 73 και στη Μαγνησία 50.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εγκλημα στο βωμό του κέρδους, δεν ξεχνιέται ούτε παραγράφεται

Σε σχόλιό του για τη διαχείριση της πανδημίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό, τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, που ασθενείς χάνουν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ και που τα ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων "σπάνε" το ένα μετά το άλλο, η κυβέρνηση να αρνείται πεισματικά την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών.

Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό οι επιχειρηματίες της Υγείας να συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή και τον πόνο χιλιάδων ανθρώπων.

Κι αυτό το έγκλημα στο βωμό του κέρδους ούτε ξεχνιέται ούτε παραγράφεται».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ